Kde se skrývá život? V semínkách a různých plodech léčivých rostlin! Které z nich vaše zdraví povzbudí a jak a kdy je konzumovat?

Guarana nabudí

Liána dlouhá až 10 metrů pochází z „největší lékárny světa“ – z deštného pralesa Amazonie. Jmenuje se po indiánech kmene Guaraní, kteří její mletá semena po staletí užívali jako elixír dlouhého života.

Guarana je přírodní životabudič, který dodává energii, zvyšuje koncentraci, zlepšuje sexuální potenci a krevní oběh. Také blahodárně působí proti bolestem a depresím, dokonce spaluje přebytečné tuky a odbourává příznaky kocoviny.

Náš tip: Originální brazilská Guarana v praktických tabletách má nejvyšší obsah této rostliny – 71,5 % v každé tabletě.

Chia zavlaží

Semínka šalvěje španělské mají tisíciletou tradici. Její blahodárné účinky vypozorovali jihoameričtí Aztékové. Nedávno argentinská vláda podpořila projekt na záchranu této rostliny v místech původního výskytu.

Semínka chia jsou považována za takzvané Novel Food, tedy „nové jídlo“, které má výjimečný přínos pro zdraví. Například dokážou navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až 12×, takže tělo je skvěle hydratováno.

Náš tip: Mike Benexia obsahuje semínka chia a dávkovací odměrku. Pro podporu zdraví stačí sníst 10 gramů semínek denně.

Noni zlepší náladu

Keř morinda barvířská, latinsky Morinda citrifolia, plodí noni, roste na Havaji, ale také třeba v Malajsii a v Indii.

Šťáva z noni ničí škodlivé mikroorganismy, působí protizánětlivě, zlepšuje trávení a posiluje imunitu. Navíc pomáhá při únavě a byly prokázány její účinky při depresích a střídání nálad. Do seznamu zdravotních neduhů, které noni pomáhá potírat, patří také závažná onemocnění, jako je chronický únavový syndrom, roztroušená skleróza či Crohnova nemoc.

Náš tip: Zkuste spojení šťáv z noni a z aloe vera. Obě složky se navzájem posilují ve svých účincích.

Acai posílí srdce

Těmto tropickým bobulím domorodci přezdívají ovoce bohů. Rostou v hroznovitých trsech na palmách v brazilské oblasti Paraná a Amazonii. Acai vzhledem a barvou připomíná naše borůvky, chutí směs lesního ovoce a čokolády.

Bobule jsou bohaté na antioxidanty a obsahují také vitaminy A, B, C, D a E, minerály, např. mangan, hořčík, fosfor, vápník, a nenasycené mastné kyseliny, které jsou důležité pro udržování zdravého srdce, cév a nervové soustavy.

Náš tip: Acai Berry Immunity defense posiluje imunitu. Ovšem pozor: Tinktura obsahuje extrakt z brazilských bobulí acai berry v roztoku lihu, takže je jen pro dospělé.

Goji omladí

Říká se jí také kustovnice čínská. Patří k nejhodnotnějším plodům na naší planetě. Bobulky kustovnice obsahují 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků, jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů, obsahují vitaminy C, B1, B2, B6 a E. Posilují mimo jiné imunitu těla.

Jedná se o silný antioxidant, který předchází předčasnému stárnutí, podporuje vitalitu a sexuální potenci, působí jako afrodiziakum. Zlepšuje paměť, ulevuje při bolestech hlavy, snižuje krevní tlak a podporuje krvetvorbu.

Náš tip: Kustovnici můžete zkusit i v bylinném čaji Lycium chinense (koupíte ho na internetu).