Pokud i vy patříte k majitelkám chytrých telefonů, není jediný důvod, proč byste se měla omezovat jen na volání a psaní esemesek. Barevné displeje, datové připojení a uživatelsky příjemné aplikace vám otevírají dveře do světa sociálních sítí a není nic lehčího než jimi projít. Bojíte se? Zbytečně.

Koho můžete sledovat?

V první řadě k tomu, abyste byla na Instagramu, není potřeba na něj cokoli nahrávat. Sledovat to, co vás baví, nebo lidi, které znáte, totiž můžete jen se založeným účtem, na který nemusíte nahrávat žádné fotky. Koho byste měla sledovat? Záleží jen na vás. Instagramový účet má v dnešní době spousta celebrit, televizních pořadů, firem či zájmových skupin. Od vaření přes hudbu, zahradničení až po módu a cestování je Instagram plný účtů, které každý den přidávají nádherné fotky pro radost i pro inspiraci. Stačí jen kliknout na vyhledávací lupu a napsat jméno osobnosti nebo název značky či televizního pořadu, který vás zajímá. Však ono ho to najde.

Kdo může sledovat vás?

Do svého „feedu“ (výpisu nových fotek) si můžete přidat účtů, kolik jen budete chtít. Když totiž zjistíte, že vás nebaví, můžete sledování zase snadno zrušit. Nikdo se zlobit nebude a zpravidla se to také nikdo nedozví. Pokud máte strach o svoje soukromí, nevytvářejte si instagramový účet pod svým občanským jménem, ale zvolte nějakou přezdívku. Stejně tak si do úvodní fotky nemusíte dávat svůj obličej. Výhodou i nevýhodou může v tomto případě být, že váš účet nikdo nenajde. Na druhou stranu lidem, u kterých chcete, aby mohli vidět vaše fotky, vždy jen stačí říct vaši přezdívku.

Ať už si účet založíte pod reálným jménem, nebo pod přezdívkou, máte možnost ho udělat takzvaně „soukromým“. Znamená to, že nikdo nebude schopen vidět fotky, které jste přidali, pokud mu to sami nedovolíte. Pokud vás jakýkoli uživatel bude chtít sledovat, pošle vám žádost, kterou v aplikaci potvrdíte. Bez toho se k vašim fotkám zkrátka nikdo nedostane. Nikdy.

Co jsou „storíčka“?

Kromě čtvercových fotek, které na vás na Instagramu budou vykukovat nejčastěji, se setkáte ještě s takzvanými „stories“ neboli příběhy. Jedná se o fotky nebo videa, které si přidáváte pod svoji profilovou fotku a které mají doslova jepičí život. Na vašem profilu vydrží pouhých 24 hodin a ani o minutu déle. Pak zmizí. Jsou tak vlastně takovým pomyslným deníčkem. Nemusíte se v nich snažit o dokonalost, ale spíš vám umožňují zachytit váš každodenní život. Ale nebojte, denně je přidávat nemusíte, vlastně je nemusíte přidávat vůbec. U účtů, které sledujete, vám ale umožní nahlédnout do jejich života a soukromí ještě o trošku víc. Tedy alespoň tam, kam vás budou chtít pustit.

Funkce, kterou můžete u stories využít, je „seznam blízkých přátel“. To vám zaručí, že fotky nebo videa, která jste sem přidali, uvidí jen ti uživatelé, které máte v seznamu blízkých přátel. Kromě toho nabízí tento formát ještě spoustu dalších doplňků, jako jsou přidané gify, smajlíky, ankety, hlasování, označení místa, kde se nacházíte, a mnoho dalšího.

Co je #hashtag?

Slovům za tímto dvojitým křížkem se na Instagramu jen těžko vyhnete. Jedná se o takzvané hashtagy (čti: heštegy), které slouží k organizování a tematickému rozdělení fotek. Pokud nechcete, vůbec se jimi u svých fotek nemusíte zabývat. Na druhou stranu vám umožní sledovat ne konkrétní účty, ale témata, která vás zajímají. Pokud umíte anglicky, ukáže se vám toho víc, ale i českých hashtagů najdete na Instagramu dost a dost. Zajímají vás fotky jídel? Sledujte třeba hashtagy #dnesjim #recepty nebo oblíbený instagramový hashtag spojený s jídlem #foodporn.

Podobně můžete sledovat prakticky jakékoli téma, které vás napadne. Od #cestovani přes #peceni, #pleteni, #outfity, #nahouby až po #hokej. Když dáte jakýkoli hashtag sledovat, nabídne vám Instagram fotky, které mají v popisku právě tento hashtag. Jednoduché, že?

Výhoda Instagramu oproti Facebooku je taková, že jde zpravidla jen o prohlížení hezkých či zajímavých fotek a videí. Přestože anonymním nenávistným komentářům se na internetu nevyhnete prostě nikde, Instagram je stále mnohem vzdálenější od politických diskuzí než Facebook. Pokud se tedy chcete kochat krásnými výtvory, outfity či scenériemi a občas se s těmi jahodami ze zahrádky pochlubit, Instagram je to pravé místo. Jen prosím nezapomínejte, že i tady platí, že fotky vašich dětí nebo vnoučat sem bez jejich souhlasu či souhlasu rodičů zkrátka nepatří.