Vlastně promluvil poprvé v životě, jen aby k tomu řekl svoje. Že někdo promluví poprvé v dospělosti a rovnou souvisle a k věci mě, jak jsem se přiznal hned v úvodu, šokovalo.

Když jsem se dost opanoval, došlo na druhý šok. A to šok ze sebe. Jak jsem mohl mít takové předsudky, že jsem se právě tomuhle divil, říkal jsem si. Musím se světu trochu víc otevřít a vnímat ho nezatíženě. Měl bych se oprostit od vlivu, který na mě měla výchova, případně stále má prostředí, v němž žiju a které, chtěj nechtěj, moje obzory přece jenom nějakým způsobem omezuje. Měl bych zkrátka umět, nebo se alespoň učit překročit svůj vlastní stín.

Dneska už se tomu vlastně ani nedivím. Navíc se s tímto titulkem setkávám opakovaně. Třebaže se pod ním skrývá článek pokaždé o jiných lidech, přece jen jejich příběh má to základní společné. Vesměs jde o někoho, kdo si vzal za ženu známou osobnost, na niž někdo zaútočil nevhodnou poznámkou. Takže muž dotčené poprvé v životě promluví právě kvůli tomu, aby se své manželky zastal. Říkám manželky, ale ono je už jaksi jedno, jestli jsou sezdáni anebo pouze žijí ve společné tiché domácnosti… tedy napůl tiché.

Prvotního předsudku jsem se tedy snad již z větší části zbavil. Skutečnosti, že mnoho hvězd si vzalo člověka, který v životě nepromluvil, jsem nyní už mnohem otevřenější. Přesto mě stále a vlastně víc a víc překvapuje, jak běžný je to jev. Naštěstí když si taková celebrita vezme takto mlčenlivého muže, většinou se dříve či později stane, že onen promluví. Bere se to dokonce jako taková samozřejmost. S životem takového partnera totiž bylo zatím všechno v pořádku, takže tento až doposud neměl důvod cokoli říci.

Možná proto si celebrity berou právě takové protějšky, které vyrůstaly v prostředí natolik harmonickém, že neměly proč se ozvat. Až dosud nebyl zkrátka důvod ke stížnosti.

Nelze dál mlčet

Ale jak se říká, nahoře nejvíc fouká. Čili na samotné špici showbyznysu asi panuje ta největší zášť a řevnivost. Někdo o vaší slavné partnerce řekne něco tak nevhodného, že vás, který jste nikdy nemluvil, to vyprovokuje k tomu, abyste začal. Jsou prostě věci, k nimž nemůžete mlčet, třebaže jste až dosud byli němí jako ryba.

Ostatně taková VIP žena jistě snese, pokud její muž nemluví. Jednak je to žena a ty toho přece jen asi – alespoň ve většině případů – namluví víc než muži. Zvlášť pokud tu statistiku výrazně ovlivňují zcela němí manželé mnohých našich celebrit. Navíc, je-li ona slavná žena například moderátorkou, není se co divit, že nevypadne z role ani doma. Vykonáváním své profese si zkrátka vytvořila návyk neustále mluvit a ten ji neopouští ani, když za sebou zavře dveře domova.

Navíc jaké blaho mít němého manžela pro ženu, která nejen sama hodně mluví, ale v její práci to tak mají všichni kolegové a kolegyně. Ten klid, když s manželem doma osamí, to ticho… ticho, které může ona prolamovat, kdykoli se jí zlíbí, aniž by se musela bát, že jí partner skočí do řeči. A on, který sám řečí nevládne, alespoň musí o to více naslouchat. Co mu zbývá. Dokonce si myslím, že jak je k naslouchání coby člověk, který nepromluví slova, odkázán, tak se v něm taky neustále zlepšuje a naslouchá už nikoli pasivně, ale s účastí. Tu pokývá hlavou, tu jeho čelo zvlní vráska starosti, kterou v něm vyprávěné vyvolalo.

No řekněte, která žena by nechtěla, aby jí ten její nenaslouchal. Zvlášť když proti jejím názorům nic nenamítá, a pokud žena například určí jako letní destinaci jejich společné dovolené nějakou, kterou její muž nemá zrovna oblíbenou, ani se neozve. Neumí to. Je to úplný dar pro každou ženu. Nedivme se však, že spíše jen celebrity mají tak často štěstí na v tomto ohledu dokonalé muže. Ty mají prostě lepší všechno. Takže i partnera, který si neřekne svoje.

Oč sladší musí být pro ženu, jejíž muž s ní ve všem souhlasí tak náruživě, že necítí sebemenší potřebu cokoli poznamenat, když poprvé promluví jen proto, aby se jí zastal na veřejnosti.

Musím říct, že se nepohybuju ve světě až takových celebrit, o kterých vycházejí články pod titulkem „Poprvé promluvil“. Příběhy mužů, kteří poprvé promluvili, aby se zastali svých žen, mě však přesto dojímají, skoro tolik, jako bych takové osobně znal. Zrovna teď jsem jeden takový příběh četl. A i když jsem to povídání, v čem, proč a jak se manžel celebrity své ženy zastal, dočetl až do konce, stejně mě v článku samém už nic nedojalo víc než to, co jsem se dozvěděl už v samotném titulku. Je to přece krásné, když muž, který v životě nepromluvil, tak učiní jenom proto, aby se zastal své ženy.

PETR VYDRA 

PETR VYDRA 

Narodil se v Turnově. Vystudoval dramaturgii. Vystupuje jako klubový komik. Publikuje povídky, fejetony a reportáže. Vydal knihy Hlas a jiné povídky a Muž v karanténě.