Kdy přesně se frgály začaly péct, to asi nikdo neví, ale písemné zmínky o koláči tohohle jména jsou už z roku 1826. Je to dobrota tak lokální a typická, že dostala i chráněné zeměpisné označení Evropské unie. Abyste tedy věděli, frgál podle předpisů má v průměru asi třicet centimetrů, váží šest set gramů a má jednodruhovou náplň. Takže taková sladká valašská pizza… Není to úplně daleko od pravdy, protože dřív se frgály opravdu plnily naslano třeba zelím, řepou nebo i mrkví. Dneska už jsou to ale hlavně hrušková povidla, tvaroh, mák, povidla, borůvky a ořechy.

Babičky dávaly kachní sádlo

„Základem jsou především kvalitní suroviny. Pokud jde o tuk, naše prababičky používaly kachní sádlo, ale dobře ho nahradí i klasické máslo nebo Hera,“ radí cukrářka Petra Stoklasová z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, která je peče od svých patnácti let a naučila se je od svých prarodičů. „Doporučuji použít hladkou mouku speciálku, co nejlepší čerstvé mléko, a máte-li tu možnost, tak i domácí vajíčka. Důležité také je nechat suroviny před pečením zahřát na pokojovou teplotu, aby se s nimi dobře pracovalo, lépe se pak spojí dohromady,“ říká Petra, která prý frgálů v létě peče se svým týmem i sto denně. Mezi hosty resortu i dalšími návštěvníky se navíc dočkaly takové obliby a tolika dotazů na recept, že Petra vede v létě dvakrát týdně i tříhodinový kurz jejich pečení. Už šest let mají zájemců dost a dost, i když samozřejmě loni covid všechno zkomplikoval. Ale letos už má metráky mouky zase určitě nachystané!

Co budete potřebovat

Na Valašsko se vyplatí zajet pro frgály i na kurz, už proto, že je to tam nádherné, ale než se tam dostanete, zkuste recept z kuchařky Kateřiny Winterové a Kristiny Šemberové Pečeme podle Herbáře Sladce. Na těsto na dva koláče potřebujete 500 g hladké mouky, 40 g krupicového cukru, špetku soli, pytlík sušeného droždí, jedno vejce, 60 g rozpuštěného másla, 250 ml vlažného mléka. Náplní budou hrušková povidla, na která potřebujete: kilo hrušek, jednu hvězdičku badyánu, svitek skořice, tři hřebíčky, dva kardamomy, lžičku kuliček pepře a vanilkový lusk.

Nejprve připravte povidla. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Hrušky nakrájejte na čtvrtiny a zbavte jádřinců. Vyskládejte je vedle sebe do pekáčku, mírně podlijte vodou a pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut doměkka, než hrušky pustí šťávu. Upečené hrušky rozmixujte dohladka, vlijte je do hrnce, přidejte k nim koření a na mírném stupni odpařte do zhoustnutí. Horká povidla rozlijte do čistých suchých sklenic. Zavíčkujte a obraťte sklenice dnem vzhůru.

Jak upéct koláče

Těsto uděláte tak, že do hnětací mísy prosejete mouku a promícháte ji s cukrem a špetkou soli. Přisypte droždí a znovu promíchejte. Navrch rozklepněte vejce, přilijte mléko a máslo. Vypracujte hladké nelepivé těsto, buď měchačkou, nebo v robotu s nástavcem na hnětení. Těsto zlehka poprašte moukou, zakryjte ho v míse čistou utěrkou a nechte 45 minut kynout, než zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny, z každé na lehce pomoučené ploše vyválejte plát silný jeden centimetr. Opatrně ho přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Potřete ho hruškovými povidly v centimetrové vrstvě. Nakonec si nahrubo nasekejte mandle a nasypte je na povidla. Cukr, máslo a dětskou krupici promněte v prstech do drobenky a nasypte ji na koláče. Ty nechte ještě patnáct minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 180 stupňů a upečte koláče dozlatova, asi 25 až 30 minut.

Zajímá vás, jak v přírodě najít květiny, které se hodí k jídlu? Podívejte se na naše video: