O smrti italské herecké hvězdy informovala agentura ANSA s odvoláním na členy její rodiny. Její prasynovec, italský ministr zemědělství Franceso Lollobrigida, tweetoval o její smrti a označil ji za „jednu z nejzářivějších hvězd italské kinematografie a kultury.“ Spolu se Sophií Lorenovou symbolizovala Gina Lollobrigida zemitou sexualitu italských hereček 50. a 60. let minulého století.

Zdroj: Youtube

Italská ikona

V padesátých letech se proslavila v mnoha filmech, kde oslnila především mužské diváky. Patřily k nim Fanfán Tulipán (1952), Římanka (1954), Zvoník u Matky boží (1956) či Dobrý den, paní Cambellová (1968), za který byla nominovaná na Zlatý glóbus. První anglickým „velkým“ filmem byl snímek Poraž ďábla z roku 1953, v němž si zahrála manželku Humphreyho Bogarta. Pracovala s Frankem Sinatrou, Seanem Connerym, Tonym Curtisem, Rockem Hudsonem a dalšími filmovými hvězdami. V televizi Gina hrála v sitcomu Falcon Crest z 80. let, který jí vynesl jednu ze tří nominací na Zlatý glóbus v její kariéře.

Talentovaná fotografka a malířka

Počátkem 70. let začala její herecká kariéra upadat, takže se začala věnovat své původní velké vášni, kterou bylo výtvarné umění. Kromě malování a sochaření byla ale také úspěšnou fotografkou a fotoreportérkou. Její první fotografická kniha – Italia Mia, byla vydaná v roce 1973. Jako reportérka fotila takové hvězdy, jako byla Audrey Hepburn či Paul Newman. Ukázala se i jako dobrá dokumentaristka, když natočila exkluzivní rozhovor s kubánským diktátorem Fidelem Castrem.

Mezinárodní sexsymbol

Gina byla považovaná za „nejkrásnější ženu na světě“, což je titul, který obvykle náležel Elizabeth Taylor. V roce 1995 řekla v rozhovoru pro The York Times, že jí nevadí, když je vnímaná jako sexsymbol. „Proč bych se měla urazit? Není to urážka,“ řekla tehdy.

Jedno manželství a jediné dítě

Byla jednou vdaná. V roce 1949 se provdala za slovinského lékaře Milka Skofiče. Milko se vzdal lékařské kariéry, aby se stal jejím manažerem. V roce 1957 se jim narodil syn Milko Jr. a tříčlenná rodina se začátkem 60. let přestěhovala z Itálie do kanadského Toronta. V roce 1971 se rozvedli poté, co Gina měla údajný románek s jihoafrickým lékařem Christiaanem Barnardem. Synovi Giny je nyní 65 let a má syna Dimitri.

Politicky angažovaná

Gina Lollobrigida se vždy zajímala o politické dění, obdivovala Mahátmu Gándhího a vyzdvihovala především jeho způsob, jak věci dělat nenásilně. Byla dobrou přítelkyní Indiry Gándhíové, první indické premiérky. V roce 1999 se neúspěšně ucházela o místo v Evropském parlamentu s italskými středolevými demokraty a v minulém roce se ucházela o místo v Senátu, kdy kandidovala za levicovou stranu. Získala ale pouhé jedno procento. „Byla jsem unavená z toho, že slyším, jak se politici mezi sebou pořád hádají, aniž bychom se kdy dostali k věci,“ nechala se slyšet, když oznámila volební kandidaturu. „Budu bojovat za to, aby rozhodovali lidé, od zdraví až po spravedlnost. Itálie je ve špatném stavu, chci dělat něco dobrého a pozitivního,“ řekla před volbami.

Zdroj: Vlasta.cz

https://hollywoodlife.com/feature/who-is-gina-lollobrigida-5007473/

čsfd.cz

https://www.newsweek.com/gina-lollobrigida-95-reveals-reasons-running-office-italy-senate-elections-1734548

https://www.cbsnews.com/miami/news/gina-lollobrigida-legend-of-italian-cinema-dead-at-95/

Související články