Candida albicans je druhem kvasinky obývající náš trávicí trakt, střeva, ústa, jícen a urogenitální trakt. Je přirozenou a nedílnou součástí střevního mikrobiomu a má mnoho pozitivních funkcí. Jednou z nich je štěpení živin, aby se z krve mohly důkladně vstřebat do orgánů. Má také schopnost rozpoznat a zabíjet škodlivé bakterie (především streptokoka) a jiné patogenní organismy uvnitř zažívacího traktu, čímž nás chrání. Ve zdravém vyváženém stavu máme v těle miliony kvasinek candidy, které jsou pro nás přínosem.

Když se však candida přemnoží, způsobuje takzvanou kandidózu. Candida se nepřemnoží jen tak. Dochází k tomu tehdy, pokud je vnitřní prostředí těla v nerovnováze. Ta je výsledkem nezdravého životního stylu plného nadměrného dlouhodobého stresu, nekvalitního jídla, zbytečného užívání chemických léků a antibiotik nebo tíživého psychického stavu (úzkosti, deprese). Celkově lze říct, že přemnožení candidy jde ruku v ruce s oslabeným imunitním systémem a s tím, že jsou játra přetížená a nezvládají odbourávat toxiny ze stravy a vnějšího prostředí.

Nepříjemné symptomy

Přemnožená candida začne vytvářet kořenové struktury označované jako rhizoidy, které procházejí střevními stěnami a tvoří otvory ve stěnách střev. To způsobí, že kvasinky, toxický odpad, bakterie a nestrávené jídlo začnou vstupovat do krevního řečiště. Následkem toho vznikají nepříjemné, chronické a nebezpečné problémy, jako jsou syndrom propustného střeva, řídká stolice, zácpy, potravinové intolerance a přecitlivělost na některé potraviny, kožní vyrážky a nehtové plísně, svědění, otoky, únava, psychická otupělost, záněty nebo bílý výtok z pochvy (vaginální kvasinková infekce).

Některé projevy přemnožené candidy

Některé projevy přemnožené candidy

  • trávicí potíže (pálení žáhy, říhání, nadýmání, reflux, střídání zácpy a průjmu), syndrom propustného střeva
  • potravinové alergie nebo intolerance
  • svědění, pálení, zarudnutí kůže, ekzémy, vyrážky, nehtové plísně
  • časté opakované záněty močového měchýře
  • chutě na sladké
  • bolesti hlavy, migrény
  • opary, afty
  • změny nálad
  • problémy s pamětí a koncentrací
  • PMS
  • astma
  • červené podrážděné oči
  • bolesti svalů a kloubů
  • únava hned po probuzení
  • úbytky váhy či naopak nabírání
  • autoimunitní onemocnění

Proč léky nefungují

Konvenční medicína je na léčbu kandidózy často krátká. Existují volně prodejné antimykotické přípravky v podobě krémů, mastí, pleťových vod, pastilek, ty jsou ale zaměřené na léčbu infekce pouze v určité postižené oblasti. Působí dočasně na zmírnění příznaků. Nemohou však poskytnout trvalé a systémové řešení, protože kvasinky, kromě viditelně postižené oblasti, žijí především ve vašich útrobách.

O něco silnější jsou léky na předpis – zkušenosti jejich uživatelů však hovoří o tom, že po nějaké době přestávají fungovat nebo se kvasinková infekce dokonce ještě zhorší.

Přístup moderní medicíny ke kvasinkové infekci jde cestou potlačení symptomů onemocnění, nikoli léčení skutečné příčiny. Proto nemusí fungovat u každého.

Jestli chcete dát candidě nadobro sbohem, může vám pomoci celostní přístup. To první, co můžete udělat, je upravit svůj jídelníček. Strava zásadním způsobem ovlivňuje složení střevního mikrobiomu a tím i populaci candidy v trávicím traktu. Pokud se tedy u vás kandidóza projevuje v oblasti trávení, nejspíš si s úpravou stravy brzy všimnete zlepšení. V případě kožních nebo vaginálních obtíží už výsledky tak jisté nejsou – přímá spojitost mezi stravou a složením kožního a vaginálního mikrobiomu se dosud neprokázala. Vyloučená však není. To proto, že stav mikrobiomu výrazně ovlivňuje i naši celkovou imunitu, náladu, psychiku (skrze osu břicho–mozek), což zase může mít vliv na vaginální výtoky či ekzémy a vyrážky. Jídelníček je zkrátka důležitým dílem celostního přístupu ke zdraví.

Zbavte kvasinky živin

Strava s vysokým obsahem průmyslově zpracovaných sacharidů, tuků, vysoce průmyslově zpracovaných potravin s chemickými přísadami, konzervanty, stabilizátory a barvivy a nízkým obsahem čerstvé zeleniny a ovoce ovlivňuje biochemické procesy v buňkách, zhoršuje trávení a zasahuje do přirozeného procesu detoxikace. Kromě toho také živí candidu průmyslově zpracované sacharidy, jako je cukr, bílá mouka a výrobky z ní a bílá rýže.

Dieta pro vymýcení kandidózy by měla podpořit vaše játra. Jde tedy o odlehčený jídelníček – drastický detox, hladovění ani monodiety rozhodně nejsou na místě. Vaše potíže by jen zhoršily. Základem všeho je eliminace potravin, kterými se candida živí. To je hlavně cukr ve všech jeho podobách včetně třtinového a zdravých sladidel. Nezapomeňte se zaměřit také na ten takzvaně skrytý, který se vyskytuje i tam, kde byste to třeba nečekali – v kečupech a dalších ochucovadlech, ve sterilované zelenině, cereáliích, alkoholu nebo třeba uzeninách.

Candidě také velmi „chutná“ lepek – proto se alespoň na čas rozlučte s pečivem a těstovinami. Vyhněte se také průmyslově zpracovaným potravinám plných přidaných látek, fast foodu, těžkým tučným jídlům a hlen tvořícím potravinám. Vzdejte se i cigaret a kávy.

Odstraněním nebo přísnou minimalizací spotřeby těchto potravin zbavíte candidu zásob živin, které jí pomáhají se množit. A krok číslo 2: Zvyšte přísun čistého výživného jídla, které nezatěžuje játra zbytečnými pesticidy, různými látkami vylepšujícími chuť a konzistenci (tzv. éčky) a dalšími toxiny. Polovinu talíře by měla tvořit (ideálně nesladká) zelenina – v létě v podobě čerstvých salátů a sezonní zeleniny, v zimě s převahou tepelně upravené.

Zbytek talíře by měly zabírat celozrnné obiloviny, luštěniny a přiměřené množství masa (2–3× týdně) z bio nebo farmářské produkce. Tuky volte přiměřeně a zdravé – olivový olej, ghí, sezamový, lněný a všechny druhy zastudena lisovaných olejů jsou správná volba. Využívejte také tuky z ořechů a semínek, jen pohlídejte, aby nebyly žluklé – žluklé rostlinné tuky jsou toxické pro játra. Ořechy a semínka pro lepší stravitelnost namáčejte.

Mikrobiomu svědčí i kysané mléčné výrobky, které obsahují spektrum živých bakterií. Ty pomáhají osídlit vaše střeva přátelskými bakteriemi a tím brání přemnožení candidy. Mléčné výrobky kupujte ideálně v bio kvalitě a nepřislazované. S jejich množstvím to ale nepřehánějte – jeden jogurt denně je tak akorát.

Doporučované postupy přitom vycházejí spíše ze zkušeností pacientek, protože studie, které by to potvrdily, stále jak například vysvětluje web Healthline.com (viz zde), neexistují. Jisté ale, že nešťastné pacietky zkoušejí všechno.

Co může pomoci?

Co může pomoci?

  • Řapíkatý celer ochraňuje membrány jaterních buněk a zabraňuje množení virů, bakterií a plísní. Navazuje na sebe jedy a toxiny v játrech. V boji s přemnoženou candidou je to nejlepší spojenec. Ideálně ho konzumujte odšťavněný jako bylinné tonikum po ránu jako součást ranního zavodnění.
  • Jablka pomáhají čistit játra tak, že rozpouštějí toxický povlak na vnitřní straně skladovacích prostor jater. Zbavují játra bakterií, plísní, kvasinek, hub a virů.
  • Ředkvičky jsou silným lékem na játra, ve kterých působí jako dezinfekční prostředek, zastaví infekci způsobenou patogeny.
  • Česnek představuje pro patogeny ve vašich játrech a zažívacím traktu noční můru. Jste-li na česnek přecitlivělí, vyzkoušejte cibuli.
  • Fíky pomáhají vyvádět z těla ven patogeny a toxiny. Chrání tak játra, aby do nich nepřicházelo tolik jedů.

Zdroj: Healthline.com