Počet goril nížinných v Kongu se od roku 2016 zdvojnásobil na dnešních 6800 goril. V Černobylu začali používat švýcarskou technologii, která pomohla za rok snížit koncentraci radioaktivity o skoro padesát procent. V Liptovském Mikuláši zrušili novoroční ohňostroje a za ušetřené peníze nakoupili granule a konzervy zvířecímu útulku. Irsko zakázalo kožešinové farmy.

V Londýně odstartovali Travels Hand, službu, která propojuje skrze aplikaci, podobně jako třeba Uber, dobrovolníky se zrakově postiženými. Nevidomí se tak mohou ve městě nakontaktovat na proškolené průvodce a ti jim operativně pomohou s pohybem po městě.

Ve Žďáru nad Sázavou letos vysadili 384 nových stromů. Ve Velké Británii transplantovali první umělé robotické oko vytištěné na 3D tiskárně. V Gabonu prozkoumali sloní trus a zjistili, že na sledovaném území státu žije dvojnásobek slonů, než si vědci původně mysleli. Čeští kováři získali na loňském mezinárodním mistrovství světa ve svém oboru dvě zlaté medaile. Tichý oceán začala brázdit lovkyně Jenny, přístroj, který má během pěti let zbavit Pacifik poloviny takzvané velké odpadkové skvrny.

Na poušti Atacama vloni po šesti letech vykvetly květiny. Evropa má první zelený traktor, který produkuje nulové emise škodlivých skleníkových plynů. Vídeň nabídne letos zdarma menstruační potřeby. Budou k dispozici všem potřebným ve speciálních boxech. Následníci holandského trůnu mohou od letoška uzavřít stejnopohlavní sňatky. Na Příbramsku vloni zasadili alej, která čítá sto stromů. Dvůr Králové schválil realizaci oázy pro čápy, bude měřit čtyřicet kilometrů čtverečních. Nezisková organizace Jako doma založila v Libni komunitní zahradu, o kterou budou od jara pečovat ženy bez domova. V Praze se vloni vyléčil pacient s nádorem bez šance na uzdravení metodou experimentálního zmražení. Na Pálavu se vrátily ovce.

Víčka od ovocných kapsiček pro děti Ovocňák se dají sestavit do funkční stavebnice, s nápadem vloni přišli designéři firmy a vymysleli tak recyklační formu hraní.

Vloni odstartoval web Perinatální ztráta, který pomáhá lidem vyrovnat se se ztrátou nenarozeného dítěte. V pražské zoo se po devíti letech narodil velbloud. Hasiči ze Zábřeha na Moravě od loňska jezdí k zásahům vybaveni plyšovými pejsky, kteří mají uklidnit vyděšené děti. V Česku do roku 2022 skončí kojenecké ústavy pro děti mladší tří let, srovnáme se tak s civilizovanou Evropou. Sokoli stěhovaví hnízdící v Jeseníkách vloni vyvedli rekordních 41 mláďat. Od letošního ledna mohou čerství otcové po porodu čerpat deset dnů otcovské dovolené namísto původních pěti. Brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny začala pěstovat vlastní konopí k léčebným účelům. Nevidomý cyklista Ondřej Zmeškal vloni absolvoval Tour de France.

Český svaz ochránců přírody vloni vykoupil rekordní množství pozemků s ohroženými druhy, celkem o rozloze deseti hektarů, nebude se na nich stavět, jen chránit příroda.

Svět je plný pozitivních zpráv. Ať jich je hodně i v roce 2022!

Autorka

Autorka

vystudovala sociologii a žurnalistiku na FSS MU. Deset let působila v MF Dnes, nejprve jako kulturní redaktorka, později jako reportérka sobotní přílohy Víkend. Je spoluautorkou knihy Kapky na kameni o českých a slovenských rebelkách. Žije v Brně.