Moc ráda bych vám ty prázdniny podle Boženy Němcové dopřála, ale možná si pojďme připomenout, jaký ten český venkov vlastně nyní v polovině roku 2021 je a jaké v něm žijí babičky. Nebojte se, nebudu vás odrazovat svými zjištěními z dětství, že spaní na seně píchá, slepice smrdí a někdy i klovou do ručiček, když jim chcete sebrat vajíčka. Nebudu vám ani vysvětlovat, že vařit uprostřed léta cokoli na klasické plotně, kde musíte topit dřevem, je utrpení. Na chalupy jste určitě jezdily už v 80. letech, a tak už dobře víte, že pořádná koupelna s bojlerem je lepší než se umývat pod studnou.

Moudré rady holky, co o sobě tvrdí, že honila husy na potok, nechme ležet. Nechme ji ale chvilku vyprávět o tom, jak po poměrně dlouhé době strávila týden na venkově u svých rodičů a mohla se tak chvilku dívat, v čem je život jiný než v Praze, a že babičky už opravdu až na výjimky, kdy si na Moravě oblíknou kroj, nechodí v šátku.

Kde je drůbež?

Moje maminka, které je těsně přes sedmdesát (a přitom je už prababička), a určitě nebude jediná, je na tyhle představy o babičkách, které se táhnou z filmů pro pamětníky, trochu alergická. Stejně tak na představu o tom, že každému na venkově kvoká pod oknem nějaká drůbež.

Tak třeba u nás na vsi, která leží zhruba 50 kilometrů od Prahy, skoro nikdo slepice nemá. Na zahradě mají nejčastěji bazén. Jeden člověk (asi bývalý Pražák) tedy slepice má. Ale protože chce mít na zahradě trávník, pronajal jim kurník u souseda, kterému slepičince nevadí.

A teď k prarodičům. Tady bych ráda připomněla trochu matematiky. Mnoha dnešním babičkám je nyní sotva 60 let. Takže v roce 1989 jim bylo přes 30. To znamená, že se o nich dokonce už ani nedá říct, že prožily život v komunismu, a tak jsou zvyklé na to, že se o ně stará stát. Zažily nástup počítačů, pracovaly na nich, umí si nakoupit na e-shopech, umí si objednat potraviny přes internet a pravděpodobně byly na dovolené dále než v Baška Voda.

Prostě po večerech nederou peří, a dokonce si ani nečtou řetězové e-maily. Spíš se dívají na HBO a případně si skypují s vnoučaty. Chování slepic a králíků vesele přenechaly dnešním třicátníkům, kteří si po vzoru manželů Klusových pořídili kurník.

Babičce vašich dětí může být ale třeba jen padesát. Stejně jako mně. A já vám teda povím, že buchty umíte určitě péct lépe vy mladé, protože já už jsem kvásek od Maškrtnice nechala umřít nejméně třikrát. Dnešní třicátnice jsou mnohem víc hospodyňky ovlivněné trendem návratu k přírodě než jejich matky, které ve svém mládí často uměly sázet jen jednu sazenici… Latinsky se jí říká cannabis. V devadesátkách to bylo populární zhruba jako máta. Připravte se na tuhle generaci babiček.

Autorka je vedoucí webu Vlasta.cz, novinářka, scenáristka, matka dvou dcer a babička jedné vnučky. S otcem druhé dcery žije v Praze.

Autorka je vedoucí webu Vlasta.cz, novinářka, scenáristka, matka dvou dcer a babička jedné vnučky. S otcem druhé dcery žije v Praze.