Nový bytový dům mi zavadil o klobouček po cestě z natáčení. Filmově kouzelná lokalita a 2+kk, které by se dalo výhodně pronajímat. Dispozice funkční, materiály odolné, dopravní dostupnost slušná. Ano, ten byt si koupím.

Libovala jsem si, jaká že jsem to praktická žena, když mi developer nabídnul, zda si jen tak nechci prohlédnout jeden byt v podkroví.
Nic na světě není jen tak.

Byt v podkroví byl stometrový, totálně nepraktický a krásný tak, že ho nechcete pronajímat vůbec nikomu. Chcete si tam sednout do křesla, poslouchat ptáky a dívat se, jak slunce od rána do večera probleskuje korunami stromů – přesně v té výšce totiž podkroví je. Cena, na rozdíl od bytu dole, nerozumná.

Praktický nebo...

Začala jsem ty dvě možnosti porovnávat: praktický dole, nebo krásný nahoře? Nejprve jsem sháněla informace na realitním trhu. Ekonom Kovanda hřímal, že na podzim čeká realitní trh propad. Jiný ekonom zas, že v republice je tolik volných peněz a tak málo dobrých nemovitostí, že dojde maximálně ke zhoupnutí trhu. Ceny nemovitostí, které měly podle předpovědí během léta klesat, stoupaly. Ceny rekreačních nemovitostí nestoupaly, protože se prakticky rozprodaly.


Stala jsem se odbornicí na hypotéky. Předmět Hodnota peněz v čase bych mohla vyučovat na ekonomce. Meziroční inflace od roku 2004 znám nazpaměť. O RPSN mluvím, jako by to byl pleťový krém. „Ty máš ale pěkné RPSN,“ chválím kolegyni v práci, „kdepak jsi ho sehnala?“

Sestavila jsem si finanční vizi na pět let dopředu, deset let dopředu, dvacet a třicet let dopředu, s Alzheimerem i bez. Tohle všechno mi ale pořád nedávalo odpověď na otázku, zda si mám koupit rozumný byt, nebo krásný byt.

Skončila jsem u psychoterapeutky. Přiznala, že lidi za ní mnohem často chodí se zlomeným srdcem než s dispozičními plány bytů, ale když viděla míru mého zoufalství, slíbila, že to nějak vyřešíme.

Jaká je moje cena?

Po několika sezeních jsme problém rozklíčovaly: Nejde o hodnotu bytů, ale o moji hodnotu. O to, co sama sobě dovolím. Má paní Mirka nárok tak maximálně na 2+kk v přízemí, nebo si paní Mirka zaslouží velký byt? Rizika nesou totiž oba, přestože je paní Mirka u rozumného bytu nepojmenovala. Jakékoli rozhodnutí nese riziko.
A pak jsem dostala psychoterapeutický úkol: Představit si, že jsem si koupila byt v přízemí, ráno vyjdu ven a z balkonu toho podkrovního bytu mi zamává jeho majitelka. Otřáslo to se mnou tak, že jsem na něj vzápětí podepsala kupní smlouvu.


Tak na to pamatujte, až se budete rozhodovat mezi praktickými šaty a krásnými šaty, prací, kde budete mít klid, a tou, kde se můžete prosadit, rozumným vztahem a velkou láskou.


Mirka Zlatníková je novinářka, autorka filmových a televizních scénářů, například seriálů Dokonalý svět, Soukromé pasti, Marie Terezie nebo úspěšné komedie Teorie tygra.