Čištění roštů je celkem pochopitelně ta nejméně oblíbená část celého grilování. Proto ji často odkládáme a někdy dokonce tak dlouho, že to neuděláme vůbec a příští jídlo připravujeme na špinavém grilu. Tušíte však, co všechno tím riskujeme?

Připálení

Připálení

Na zbytky jídla připečeného od minula se bude přichytávat další maso, v případě grilování ryb pak bude docházet k trhání jejich kůže. Nevyčištěný gril tak pokazí nejen vzhled jídla, ale nelichotivě se promění i jeho chuť a vůně. Zavane totiž spáleninou a vaše pověst skvělého kuchaře utrpí.

Zdraví

Připečené a zuhelnatělé zbytky jídla mohou do připravovaných pokrmů uvolňovat nežádoucí rakovinotvorné látky, a tak špinavým grilem ohrožujete i své zdraví.

Požár

Zpečené zbytky masa na roštu jsou nejen nevzhledné, ale především velmi rády chytají. Riskujete vzplanutí.

Jak často čistit?

Přestože se nám do čištění téměř nikdy nechce, práci si paradoxně nejvíce ulehčíme tím, že budeme rošt čistit pravidelně - a to nejen po každém grilování, dokud je mřížka ještě teplá, ale i mezi jednotlivými pokrmy. Závěrečný úklid potom nebude tak náročný. Navíc se každý chod povede na jedničku, jelikož jen se stoprocentně čistým grilem na mase vytvoříte pověstné mřížky jako z gastro časopisu.

TIP pro vás!

TIP pro vás!

Před přípravou každého chodu zkuste potřít rošt olejem. Jídlo se bude méně připékat a vy si tak ušetříte pracné seškrabávání.

Co je potřeba?

Základem je kartáč na gril. Pokud ho nemáte, skvěle poslouží také zmačkaný alobal, anebo navlhčené noviny (ideálně černobílé bez barevného inkoustu). Práci vám ulehčí nejrůznější speciální, volně prodejné, přípravky na čištění grilu, pokud se však chcete vyhnout zbytečné chemii, můžete zkusit jedlou sodu či ocet. Rošt čistíme nejlépe ještě teplý.

Rádi v grilování experimentujete? Pak zkuste na rošt nahodit ovoce a vytvořte lahodný dezert pro každou příležitost! Přinášíme recept.

Grilovaný ananas s karamelem a vanilkovou zmrzlinou

Co budete potřebovat?

  • 1 zralý ananas
  • 1 plechovka neslazeného kokosového mléka
  • 1 a 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • snítka čerstvé máty na ozdobu
  • vanilková zmrzlina pro servírování

Jak na to?

  1. Nastavte gril na přímé grilování a předehřejte ho na vysokou teplotu. Ananas oloupejte, rozkrájejte na kolečka tak 1 cm silná a jádro plátku ananasu vyřízněte. Protřepte kokosové mléko a nalijte ho do misky. V druhé misce smíchejte skořici s cukrem.
  2. Grilovací rošt očistěte kartáčem a potřete ho rostlinným olejem. Každé kolečko ananasu potřete štětečkem po obou stranách kokosovým mlékem a posypte (také po obou stranách) směsí cukru a skořice. Položte plátky ananasu na horký grilovací rošt a oboustranně grilujte, dokud pěkně nezhnědne (pozor na přepálení cukru – aby nezhořkl). Pokud stojíte o pěkné mřížky od roštu, které jsou známkou každého zkušeného mistra grilu, otočte každý plátek v půlce grilování z každé strany o 90 stupňů.
  3. Přeneste plátky ananasu na talíř, přidejte vanilkovou zmrzlinu a ozdobte mátou.

Zdroj: isokor.cz barbecuebible.com