Jehněčí, telecí nebo také kůzlečí. Navzdory tomu, že většina lidí dává přednost klasičtějším druhům masa, i to mladé má bezesporu co nabídnout. Velkou výhodou jsou výživové hodnoty a v porovnání se staršími kusy menší obsah tuků. Zároveň je také křehčí a má jemnější strukturu, takže si na něm pochutnají třeba i děti. Mladé maso si navíc perfektně rozumí s bylinkami a zeleninou, ke grilování je proto jako stvořené. Nejlepší a nejchutnější variantou je mladé maso v bio kvalitě od osvědčených farmářů. Pokud nevíte, kam se obrátit, mapu českých bio farem najdete zde.

Čtěte také

Pitný režim

Čtěte také

Hlad je opravdu převlečená žízeň. Poradíme, jak se propít k lepšímu tělu

Telecí steak na grilu

Libové a lehce stravitelné. Pro tyto přednosti je telecí maso vhodné například jako dětská nebo dietní strava. Zpestřit jídelníček si jím ale může bezpochyby kdokoliv. I když má jeho příprava svá specifika, rozhodně není důvod se ho obávat. Na grilu máte telecí steak navíc hotový během pár minut a sami se přesvědčíte, že zkrátka stojí za to.

-        4 plátky telecích steaků

-        100 ml olivového oleje

-        tymián

-        rozmarýn

-        2 stroužky česneku

-        sůl, pepř

Nejprve si připravte marinádu: v míse smíchejte olivový olej, sůl, pepř a nasekané bylinky. Vmíchejte 2 prolisované stroužky česneku a směs dobře promíchejte. Maso nechte marinovat minimálně jednu hodinu. Poté steaky grilujte na rozpáleném grilu z každé strany přibližně 5–6 minut (přesný čas závisí na tloušťce masa).

Zajímavosti o telecím mase

Co se týče bílkovin, má telecí maso stejnou výživovou hodnotu jako hovězí. Nejlepší je maso z telat starých pět až šest týdnů. Kvalitu masa poznáme podle barvy. Nejkvalitnější maso je světle růžové. Poté čím starší kus, tím tmavší je červená barva masa. Odstín je způsoben svalovým barvivem, bílkovinou myoglobinem, která dává masu i charakteristickou chuť. Stejně jako hovězí má telecí maso vysoký obsah vitamínu B. Na rozdíl od hovězího je však stravitelnější. Vzhledem ke krátkému výkrmu zvířat je u něj navíc menší riziko přítomnosti toxických látek. Telecí maso má ve 100 gramech zhruba 505 kJ (120 kcal).

Čtěte také

Václav Noid Bárta s přítelkyní Eliškou Grabcovou a dcerami Eliškou a Aničkou

Čtěte také

Dnes je Den otců. Slavní novopečení tatínci ale skládají poklony partnerkám

Jehněčí špíz

Ani jehněčí se u nás netěší příliš velké popularitě, což je ovšem vzhledem k jeho křehkosti a šťavnatosti velká škoda. Není navíc tolik aromatické jako třeba skopové a jeho případnou specifickou vůni můžeme správnou přípravou eliminovat. Pokud se na tento druh masa chystáte poprvé, sáhněte po kýtě a připravte si třeba lahodný jehněčí špíz se zeleninou.

-        700 g jehněčí kýty

-        2 cibule

-        1 červená paprika

-        100 g bílého jogurtu

-        2 stroužky česneku

-        1 lžíce šťávy z citronu

-        oregano

-        olivový olej

-        sůl, pepř

V míse smíchejte jogurt, česnek, citronovou šťávu, oregano, sůl, pepř a olej. Maso nakrájejte na menší kostky a vložte do marinády, pořádně promíchejte a nechte minimálně 5 hodin odležet. Cibuli a papriku nakrájejte na kousky a společně s namarinovaným masem střídavě napichujte na špízy. Na rozpáleném grilu špízy opékejte rovnoměrně ze všech stran.

Zajímavosti o jehněčím mase

Za jehněčí maso je považováno maso jehňat mladších šesti měsíců, poté už je řazeno mezi skopové. Díky vysokému množství železa má růžovou až červenou barvu. Čím je jehně mladší, tím je maso světlejší, obsahuje více vody, méně tuku a je méně aromatické. Obsah tuku u jehněčího masa se pohybuje okolo 12 %, u skopového pak mezi 17–21 %. Maso je zdrojem vitamínů B3, B12 a minerálních látek, jako je železo, selen a zinek. Ve 100 gramech má asi 833 kJ (199 kcal).

Čtěte také

Zelenina

Čtěte také

V hlavní roli zelenina. Odlehčete jídelníček a inspirujte se zdravými večeřemi

Grilovaná kuřecí křidélka

Máte přece jen raději drůbeží? I milovníci kuřecího si zde nepochybně přijdou na své. Pusťte se do kuřecích křidélek, která si zamilujete nejen díky skvělé vůni, ale i křupavosti a výtečné chuti.

-        1 kg kuřecích křídel

-        grilovací koření

-        slunečnicový olej

-        3 lžíce medu

-        3 lžíce plnotučné hořčice

V míse smíchejte grilovací koření, med, olej a hořčici. Kuřecí křídla očistěte, naložte do marinády, důkladně promíchejte a v ledničce nechte odležet minimálně 3 hodiny. Na rozpáleném grilu maso opékejte rovnoměrně z obou stran a průběžně potírejte marinádou.

Zajímavosti o drůbežím mase

Drůbeží bývá označováno jako bílé maso. Je stravitelnější než maso z jatečného dobytka. Vnitřnosti obsahují velké množství vitamínů skupiny B. Kuřecí maso má ve 100 gramech zhruba 320 kJ (80 kcal), ovšem slepičí 190 kJ, krůtí 120 kJ a husí 250 kJ.

Zdroj: myjsmebio.cz lovime.bio kamprobio.cz vyzivaspol.cz

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Povinná výbava do letních dnů. Vsaďte na domácí ovocné zmrzliny a nanuky