Sladké zeleninové papriky

Mají příjemnou chuť a bývají sytě žluté nebo oranžové (sladké, masité a šťavnaté), červené nebo sytě zelené (velmi masité), někdy i tmavě hnědé až černé. Syrové papriky jsou hůře stravitelné, z tohoto důvodu se jejich slupka před použitím loupe.

Zelené sladké papriky

Bledě zelené zašpičatělé papriky jsou nejchutnější syrové. Někdy však bývají pálivé a je dobré před přípravou pokrmu každý plod ochutnat. Pálivost lze snížit spařením paprik horkou vodou.

Čerstvé chilli papriky

Jsou mnohem menší než sladké papriky a silně pálí, neboť obsahují látku kapsaicin. Ke zmírnění ostrosti stačí odstranit všechna semínka a vyříznout přepážky, což jsou nejpálivější části plodu. Většina čerstvých papriček má tvrdou slupku, která se před použitím odstraní (například škrabkou nebo opečením papriček a sloupnutím spálené slupky). Charakteristickou chuť dodává paprikám dužnina.

Sušené chilli papričky

Velké chilli papriky bývají po usušení zpravidla méně pálivé než malé. Jsou neobyčejně trvanlivé, pokud je správně uložíte (nejlépe v chladničce v dobře uzavřených plastových sáčcích). Před použitím je dobré sušené papričky opéct několik minut na suché pánvi, tím se zvýrazní jejich chuť. Chcete-li papričky nasekat, nejlépe k tomu poslouží nůžky.

Drcené chilli papričky

Lze je koupit nebo si je připravit doma ze sušených chilli papriček. Stačí je podrtit vhmoždíři nebo raději v elektrickém mlýnku na koření, protože prach z této pálivé kuchyňské přísady může podráždit oční a nosní sliznice.

Paprika beraní roh

Úzké a zakroucené papriky připomínající rohy mají sladkou chuť. Nejčastěji se nakládají celé a podávají jako pikantní doplněk k pečenému nebo grilovanému masu.

Feferonky

Malé papričky tvarem podobné třešním jsou velmi pálivé a do pokrmů stačí přidat malé množství. Používají se čerstvé, sušené nebo nakládané. Při práci s pálivými papričkami nikdy nepracujte holýma rukama, ale používejte gumové rukavice. Při krájení se také nikdy nedotýkejte rukama obličeje.

Mletá červená paprika

V české kuchyni patří mezi běžné koření a bývá často součástí různých kořenicích směsí (do gulášů, na grilování, v ochucovacích solích, pastách a podobně). Za nejkvalitnější jsou považovány papriky maďarská a španělská. Sladkou paprikou můžete kořenit ve větších dávkách, ostrou přidávejte opatrně. Mletou papriku dlouho neskladujte, zvláště ne na světle a v teple, jinak ztrácí rychle kvalitu i barvu.

Proč jíst papriky?

Protože jsou spolu s šípky a kiwi na vrcholu seznamu ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vitaminu C. Červené papriky jsou také dobrým zdrojem provitaminu A (beta-karotenu), snižují hladinu cholesterolu, podporují srdce, posilují imunitu a vyměšování žaludečních šťáv. Kromě toho obsahují vitamin E a B 6 , z minerálních látek vápník, sodík, hořčík, fosfor a železo. Příčinou pálivosti paprik je kapsai cin, který pomáhá vyčistit ucpaný nos, udržuje zdravé plíce, zrychluje látkovou výměnu a působí preventivně proti srážení krve, čímž omezuje riziko infarktu nebo mozkové mrtvice.

Jak je uchovat?

Papriky plněné zelím

Suroviny:

  • 2 kg paprik
  • 1 středně velká hlávka zelí
  • 4 cibule
  • sůl

Na každou litrovou sklenici:

  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička oleje
  • 4 zrnka pepře
  • 1 bobkový list
  • 2 zrnka nového koření
  • 3 tablety umělého sladidla (sacharinu)
  • převařená voda na dolití sklenice

Postup:

Papriky očistíme a zbavíme semeníků. Očištěné zelí a cibuli nakrájíme na tenké nudličky, osolíme, promneme prsty a touto směsí napěchujeme papriky. Naskládáme je do litrových sklenic, přidáme další uvedené ingredience (koření a jiné), sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme 25 minut při 85 °C. Papriky můžeme plnit i kysaným zelím, zalít je nálevem připraveným z prostředku pro nakládání okurek, hub a zeleniny, případně do každé sklenice ještě přidat feferonku, aby chuť byla pikantnější. Papriky podáváme jako oblohu například k pečenému nebo grilovanému masu.

Gulášová sůl

Suroviny:

  • 1 kg kapií
  • 500 g kuchyňské soli

Postup:

Kapie očistíme a rozmixujeme. Vzniklou pastu promícháme se solí, a když se sůl dokonale rozpustí, směsí naplníme malé čisté skleničky a dobře je uzavřeme. Gulášovou sůl používáme do gulášů a polévek, které díky ní získají skvělou barvu i chuť.

Článek vyšel v časopise Vlasta č. 37 z 8. 9. 2004.