Halušky: Vyzkoušejte základní recept na populární slovenské těstoviny
Zeptejte se kohokoliv, jaké zná těstoviny. Patrně na vás vychrlí smršť italských názvů počínaje špagetami přes penne až po ravioli, následovanou nudlemi, fleky či kolínky. Těstovin zná každý opravdu mnoho druhů, jen trochu zapomínáme na základ tohoto slova – těsto. A z něj se dají dělat věci!
Základní recept na halušky
Malé bramborové knedlíčky jsou patrně nejznámější slovenskou specialitou. Nejčastěji se ještě teplé v hrnci promíchají s ovčím sýrem bryndzou a podávají posypané vyškvařenou slaninou. Další variantou jsou halušky s kysaným zelím, případně ještě doplněné uzeným masem.
Suroviny:
- 1 kg brambor
- 1 vejce
- 150-300 g hladké mouky
- sůl
Postup:
Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, promícháme je s vejcem a solí a přidáme tolik mouky, abychom získali husté těsto. V hrnci uvedeme do varu osolenou vodu a přes speciální síto na halušky s většími otvory do vody zavaříme malé kousky těsta. Jakmile vyplavou na hladinu, halušky scedíme nebo vyjmeme děrovanou naběračkou.
Náš tip: Na přípravu halušek se používá speciální síto s většími otvory, které je běžně k dostání v obchodech. Pokud ho nemáte, můžete kousky těsta položeného na prkénku oddělovat do vroucí vody pomocí nože.
Slovenské bryndzové halušky
Suroviny:
- 1 kg brambor
- 150-300 g hladké mouky (podle potřeby)
- 1 vejce
- 200 g liptovské ovčí bryndzy
- 150 g slaniny
- sůl
Postup:
Oloupané brambory nastrouháme na velmi jemném struhadle, přidáme vejce, osolíme a přisypeme tolik mouky, abychom získali husté těsto. Ve větším hrnci uvedeme do varu osolenou vodu a těsto do ní protlačíme přes síto s velkými dírami. Jakmile halušky vyplavou na hladinu, přecedíme je a promícháme s rozdrobenou bryndzou. Halušky upravíme na talíře a posypeme je vyškvařenými kostičkami slaniny.