Základní recept na halušky
Malé bramborové knedlíčky jsou patrně nejznámější slovenskou specialitou. Nejčastěji se ještě teplé v hrnci promíchají s ovčím sýrem bryndzou a podávají posypané vyškvařenou slaninou. Další variantou jsou halušky s kysaným zelím, případně ještě doplněné uzeným masem.
Suroviny:
- 1 kg brambor
- 1 vejce
- 150-300 g hladké mouky
- sůl
Postup:
Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, promícháme je s vejcem a solí a přidáme tolik mouky, abychom získali husté těsto. V hrnci uvedeme do varu osolenou vodu a přes speciální síto na halušky s většími otvory do vody zavaříme malé kousky těsta. Jakmile vyplavou na hladinu, halušky scedíme nebo vyjmeme děrovanou naběračkou.
Náš tip: Na přípravu halušek se používá speciální síto s většími otvory, které je běžně k dostání v obchodech. Pokud ho nemáte, můžete kousky těsta položeného na prkénku oddělovat do vroucí vody pomocí nože.
Slovenské bryndzové halušky
Suroviny:
- 1 kg brambor
- 150-300 g hladké mouky (podle potřeby)
- 1 vejce
- 200 g liptovské ovčí bryndzy
- 150 g slaniny
- sůl
Postup:
Oloupané brambory nastrouháme na velmi jemném struhadle, přidáme vejce, osolíme a přisypeme tolik mouky, abychom získali husté těsto. Ve větším hrnci uvedeme do varu osolenou vodu a těsto do ní protlačíme přes síto s velkými dírami. Jakmile halušky vyplavou na hladinu, přecedíme je a promícháme s rozdrobenou bryndzou. Halušky upravíme na talíře a posypeme je vyškvařenými kostičkami slaniny.