Základní recept na halušky

Malé bramborové knedlíčky jsou patrně nejznámější slovenskou specialitou. Nejčastěji se ještě teplé v hrnci promíchají s ovčím sýrem bryndzou a podávají posypané vyškvařenou slaninou. Další variantou jsou halušky s kysaným zelím, případně ještě doplněné uzeným masem.

Suroviny:

  • 1 kg brambor
  • 1 vejce
  • 150-300 g hladké mouky
  • sůl

Postup:

Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, promícháme je s vejcem a solí a přidáme tolik mouky, abychom získali husté těsto. V hrnci uvedeme do varu osolenou vodu a přes speciální síto na halušky s většími otvory do vody zavaříme malé kousky těsta. Jakmile vyplavou na hladinu, halušky scedíme nebo vyjmeme děrovanou naběračkou.

Náš tip: Na přípravu halušek se používá speciální síto s většími otvory, které je běžně k dostání v obchodech. Pokud ho nemáte, můžete kousky těsta položeného na prkénku oddělovat do vroucí vody pomocí nože.

Náš tip: Na přípravu halušek se používá speciální síto s většími otvory, které je běžně k dostání v obchodech. Pokud ho nemáte, můžete kousky těsta položeného na prkénku oddělovat do vroucí vody pomocí nože.

Slovenské bryndzové halušky

Suroviny:

  • 1 kg brambor
  • 150-300 g hladké mouky (podle potřeby)
  • 1 vejce
  • 200 g liptovské ovčí bryndzy
  • 150 g slaniny
  • sůl

Postup:

Oloupané brambory nastrouháme na velmi jemném struhadle, přidáme vejce, osolíme a přisypeme tolik mouky, abychom získali husté těsto. Ve větším hrnci uvedeme do varu osolenou vodu a těsto do ní protlačíme přes síto s velkými dírami. Jakmile halušky vyplavou na hladinu, přecedíme je a promícháme s rozdrobenou bryndzou. Halušky upravíme na talíře a posypeme je vyškvařenými kostičkami slaniny.