Maximalistka po všech stránkách. Náročná. Od padnoucího kostýmu do nové hry, po první slovo textu na jevišti až k úkloně za potlesk. „Nemohu spoléhat na krásu,“ řekla redaktorce Vlasty v roce 1989 herečka Hana Maciuchová, „ale toužím ji stvořit. A protože krásu obdivuji, všude ji hledám.“ Abecedu si napsala herečka sama vysokým, rozmáchlým písmem.

A/ Začnu od ADAMA. Našla jsem ho v Gentu, na oltáři. Byl tak krásný a zoufale přistižený, že jsem zůstala stát, jako bych měla s jeho žebrem něco společného.

B/ Miluji jedinou BOUŘI, Shakespearovu. Ostatní mi nahánějí hrůzu, bojím se bezohledné síly. Zažila jsem ničivou moc bouře zarytá nosem do země, hystericky se mi nechtělo zemřít. Pak jsem se brodila vysokou vodou, všude polámané stromy, poničená obydlí, pokoření lidé. Nemá se lhát. Kdepak – poručíme větru, dešti.

C/ CELASKON, vitamin C. Vysávám ho ze všech dostupných plodů, občas polykám tablety ve víře, že přemůžu únavu a chřipky. I víra přece pomáhá…

Č/ ČAPEK, Karel. Jsem věrná ctitelka Čapkovy osobnosti.

D/ DOMOV. Žiju dlouho ve stověžaté Praze, ale mým domovem je Olomouc – Nový svět, Morava. Jsem pupeční šňůrou a živými vzpomínkami svázána s mými drahými a s místem, které už nepoznávám.

E/ EMANCIPACE. Nedávno jsem na rozflákané silnici píchla pneumatiku. Když jsem se snažila uvolnit poslední zasolený šroub u kola, objevil se mužský anděl. Pomohl mi, a pak byl zvědavý na můj vztah k emancipaci. Nadšená slova neslyšel.

F/ Co s námi FANTAZIE a zkušenost udělá, když řekneme: fráze, fanatismus, fízl, fašismus, fiasko? A co, když řekneme: fialka, férie, filozofie a film?

G/ GADES, Antonio. Španělský tanečník, idol, Mistr Flamence.

H/ HARMONIE. Šťastný stav. Nestálý.

CH/ Vloudí se chybička, přivykneme a máme na krku osudovou CHYBU.

I/ INSPIRACE, sprchování živou vodou. I jedna kapka umí otevřít oči, rozjitřit zajetou mysl, umíněnou představu (živou vodu nutno shánět, není po ruce).

J/ JEVIŠTĚ, drahá prkna, místo, kde každý večer mohu žít znovu a načisto.

K/ Až umřem, staneme se KVĚTINAMI. Ve dne budeme lidem pro radost a v noci budem sami, napsal milý Konstantin Biebl. Já tomu věřím.

L/ LASKAVOST, vyhledávaná lidská vlastnost, vzácná. Obzvlášť v kombinaci s moudrostí a humorem působí jako skvělý lék.

M/ MOŘE, jako každá láska, se mnou dělá psí kusy. Koukám na ně celé dny a jsem bůh i živočich.

N/ Živím v sobě NADĚJI. Nechtěla bych se dostat tak hluboko, abych ji už nepotřebovala.

O/ OSOBNOST je imponující. Zajímají mě lidé, kteří se vědomě zbavují nahodilých darů, soustředěně pracují, stávají se výtvorem vlastní duše a zároveň tvůrcem vlastního programu.

P/ POVAHA. Nadiktovali mi ji rodiče ve znamení Střelce, pracovala výchova všech stupňů, ale odpovědnost mám pouze já.

R/ RADOST potřebujeme k existenci jako kytka vláhu. Taky rozkvétáme, povšimněte si.

Ř/ ŘEŘICHA je můj chalupářský šperk. V žlutooranžovočervené kombinaci svítí ze všech koutů zahrady.

S/ SMÍCH. Směju se jako blázen, když mám čemu. Mám malou výhodu. Nemusím se smát pořád a za každou cenu.

Š/ ŠKOLA. Za účasti spolužáckých diváků je škola první radost, úspěch, prohra, nedostatečnost. První přátelství, láska, zklamání, nenávist, nesmíření. Bohatý život a neustálá povinnost, vykoupená prázdninami. Premiéra se změní v mnoho repríz. A poslední představení je oslava, ale pak nastupuje neodvolatelná samostatnost.

T/ TANEC je jedna z mých vášní. Drží mě odmala a neslábne.

U/ „Láska je hlavním zákonem, přátelství nejpřednějším pravidlem. Chudí a bohatí neexistují. Nikdy nebylo žádných králů a císařů tam, kde přebývá zdravě smýšlející člověk. Všechno tam slouží všem a smysl světa směřuje jasně k odstranění blbosti.“ Tam bych chtěla žít. Mezi lidmi, kteří se cítí volní, protože se neomezují, bych chtěla žít. Mezi lidmi, kteří se navzájem ctí, bych chtěla žít. UZNÁVÁM, že blouzním. Představení ve Viole, kompozice z veršů a povídek pánů Morgernsterna, Altenberga a Walsra. ÚLOHA, ÚKOL herecký, který mám nesmírně ráda.

V/ VŮNĚ, signál libosti. Cítím ji na sto honů. Můj nos má hody, když kvetou konvalinky, nebo najdu-li pod vánočním stromkem lahvičku parfému Cabochard.

Z/ ZDRAVÍ je nedocenitelná hodnota. Za všechno ostatní můžeme hledat a najít náhradu, zdraví je originál.

Ž/ ŽERT, pokus o něj, je i tato abeceda…