Hanka svoji snachu respektuje. Co jí zbývá. Je to druhá manželka syna, společné děti nemají, každý z manželů má dospělou dceru z předchozího manželství. Ale Hynek snaše Evě nemůže přijít na jméno. Kombinace toho, že si nesedí jako lidé, a Hynkovy opravdu tvrdé „palice“ je pro celý zbytek rodiny devastující. I když by se zbylí členové alespoň pokusili udržovat přátelské vazby v mezích normy, s Hynkem a Evou to možné není. Ale bylo by to jinak, kdyby proti sobě ti dva nic neměli? Nebo jen snacha využívá situace a nestýkala by se s nimi i tak?

Skoro se s mladými nevídáme

„Vím, že Eva není milá, je konfliktní a necítím se s ní dobře. Ale syn je dospělý, má za sebou zkušenost s nepovedeným manželstvím a následným rozvodem, dlouho se z toho vzpamatovával. Doufám, že ví, co dělá, když si po několika vztahových peripetiích našel právě Evu. Musí mu to vyhovovat a my mu jeho život řídit nemůžeme,“ říká Hanka.

Její manžel Hynek je ale jak posedlý. „Na tom, že mu vadí její názory a postoje, když se náhodou potkají, není nic divného, Hynek sám je velmi komplikovaná povaha. Ale dosud vyšel s každým. Nejvíce mu vadí to, že se s námi Eva téměř nestýká, a to není vyvolané neshodami, naopak. Takhle to totiž bylo už od počátku, konflikt nekonflikt. Zajedou za námi maximálně dvakrát do roka, my jsme u mladých ještě nikdy nebyli, nepozvali nás. A to jsou svoji čtyři roky. Neznáme Eviny rodiče, jsme prostě taková rodina napůl.“ Hanka si na tenhle stav zvykla a nesnaží se o změnu za každou cenu. Ale Hynek nechápe.

Je odtažitá

„Můj manžel vždycky sázel na rodinu. Většinou bývají kvočny ženy, u nás je to naopak. Nechápe, proč je snacha odměřená, proč ji nezajímáme jako Petrovi rodiče, proč ho od nás vlastně izoluje. Nic špatného jsme nikdy neudělali, neštveme je proti sobě. To, že jí můj muž řekne, co si myslí, by měla spíše ocenit. Ale ona nás odstřihla. A když už se náhodou objeví, chová se odtažitě. Ona nás k životu evidentně nepotřebuje a byla by nejraději, kdyby se s námi přestal vídat i Petr. Tohle nechápu,“ kroutí hlavou Hanka.

Manžel trpí

Hanku už přestalo bavit, jak Hynek neustále neřešitelnou situaci komentuje. Říká mu, ať se tím nezabývá, je jí líto, když se tak trápí. Nejlepší by bylo, kdyby si to vyříkali chlapi mezi sebou, ale Hanka má obavy, že se syna dotkne, když mu jeho táta pohaní manželku. Pár pokusů už tu bylo a nakonec se všechno obrátilo proti Hynkovi. Otázkou je, jak to celé může dopadnout. Hynek to neumí hodit za hlavu, není nejmladší a trpí.

Pohled odborníka: mediátorka Ing. Kateřina Bělková

Pohled odborníka: mediátorka Ing. Kateřina Bělková

Ze své zkušenosti mohu potvrdit, že nejhorší jsou neřešené konflikty. Stejně si „žijí svým životem“ a naleptávají vztahy ještě víc, než když se nelehké téma otevře. Proto bych i paní Haně doporučila, aby se nebála a zkusila se situaci v rodině postavit čelem.

Pro bezpečný průchod konfliktní situací je důležité splnit několik podmínek. Za prvé: udělat si na rozhovor čas, klidně můžeme všem stranám naznačit, že bychom potřebovali probrat důležitou věc, a nechat je, ať navrhnou termín. Za druhé: mluvit upřímně, klidně, ale sebejistě. A za třetí: jednat s tím, koho se situace týká, pokud je tedy největší rozpor mezi Evou a Hynkem, měli by být tohoto rozhovoru účastni právě oni.

Pokud by Hanka s Hynkem vše řekli pouze svému synovi, ocitl by se mezi mlýnskými kameny a mohl by se vůči rodičům zablokovat úplně. Evě by rodiče měli říct, co je trápí a jak by se jejich vztah mohl zlepšit. A zároveň by měla dostat prostor i Eva, aby jim také ona mohla v klidu říct, proč se jejich přítomnosti straní. Pokud by se tento rozhovor nepodařilo domluvit a situace pro Hynka by byla opravdu nepříjemná, doporučila bych vyhledat pomoc odborníka, psycholog, případně mediátor by v této situaci určitě pomohl. 

Kontakt: www.katerinabelkova.cz