Kdo by v dětském věku nesnil o tom, že až bude velký, stane se hasičem, policistou či vojákem? Pokud jste se jako dítě zhlédli právě v červenobílém autě s houkačkou, které pomocí dlouhé hadice hasí požáry a jehož posádka zachraňuje nejen lidské životy, pak ve vás možná nadšení pro věc zůstalo i v dospělosti a oceníte tak návod, jak se stát (dobrovolným) hasičem. V době, kdy jeden z našich nejpůvabnějších národních parků polykají plameny, to možná někoho, komu situace není lhostejná, může namotivovat, aby konečně zaklepal na vrata místní hasičské zbrojnice.

Být hasičem není snadné, ostatně kdyby ano, dělal by to každý. Konkurence je tvrdá a proces přijetí může být velmi vysilující. Kdo však o tomto povolání sní, toho ani ty nejtěžší zkoušky neodradí. Přinášíme pár základních bodů, bez kterých se u pohovoru neobejdete:


1. Bezúhonnost

Základem všeho je bezúhonnost a čistý trestní rejstřík. Záznamy o dopravních nehodách, zatčení, problémovém chování nebo snad násilí by vám v přihlášce na důvěryhodnosti nejspíš nepřidaly. Proto si udržujte čistý štít. S ním se o funkci dobrovolníka či přímo člena záchranné složky žádá hned o něco lépe.

2. Vzdělání

K hasičům vás nevezmou ani tehdy, pokud nemáte vystudovanou minimálně střední školu s maturitou. Všeobecný přehled či logické uvažování je v této práci víc než potřeba. Některá pracoviště pak mohou požadovat navíc speciální obor nebo zaměření.

3. Žádná politika

Angažujete se v politice? Potom na ježdění s houkačkou a hašení požáru rovnou zapomeňte. Být členem politické strany nebo politického hnutí není pro záchranáře hasičského sboru žádoucí.

4. Zdravotní způsobilost

Počítejte s tím, že si vás jednotka pěkně proklepne. Připravte si proto dobrou tělesnou kondici pro fyzické zkoušky a bystrou mysl pro psychické testy. Být hasičem je totiž náročné po všech stránkách a ne každý je pro tohle povolání stvořen. Však uvidíte sami…

Hasičský záchranný sbor ovšem nezaměstnává pouze výjezdové hasiče. Uplatnění najdou obory z široké škály pracovních profesí, jako jsou operátoři na tísňových linkách, ekonomické a administrativní profese či absolventi technických oborů.

Platové ohodnocení je dáno tabulkami a odvíjí se od stupně vzdělání a praxe. Nastupujete jako čerstvý absolvent střední školy s maturitou na pozici výjezdového hasiče bez praxe? Pak se připravte na tvrdou realitu nástupního platu, který činí zhruba 18 500 korun hrubého. O moc si nepřilepšíte ani jako čerstvý absolvent vysoké školy (taktéž bez praxe), kde na vás čeká nástupní plat 22 000 Kč hrubého. Dobrá zpráva je však ta, že s odslouženými léty jde výplata zákonitě nahoru.

Zdroj: vlasta.cz ozbrojeneslozky.cz hzscr.cz