„I já jsem byla pěkné kvítko, ráda jsem laškovala, ale nikdy jsem nebyla Ivanovi nevěrná. A doufala jsem, že on to měl stejně. Ženské na něj letěly a on si užíval jejich pozornosti, to jsem věděla. Chtěla jsem věřit tomu, že respektuje hranice. Vyblbli jsme se dost, jak po boku druhého, tak samostatně. Doufala jsem, že pár let před důchodem, když už jsme děda a babička, trochu zvolníme. Oba,“ říká Helena.

Nepřiměřená žárlivost nebo síla podvědomí?

„V manželství jsme ustáli pár krizí, téma rozvodu sem tam také padlo, ale vždycky to byla výhružka, ani jeden z nás to nemyslel vážně. Já jsem byla odjakživa žárlivka, což možná bylo roztomilé na začátku vztahu, ale z dlouhodobé perspektivy to muselo manžela strašně obtěžovat. Jenže já si nemohla pomoci, kolem Ivana se točila jedna ženská za druhou. Na jednu stranu mi asi dělalo dobře, že je můj chlap tak sexy, ale na stranu druhou jsem skoro pukala žárlivostí. Každým rokem jsem si říkala, už abychom byli staří a on se těm babám tolik nelíbil. A když se člověk dostane do fáze, že se konečně cítí bezpečně, přijde rána,“ vypráví Helena.

Sláva chytrým telefonům

„Poměrně dlouho jsem se vyhýbala internetu v mobilu. Manžel už ho dávno měl, je v těchto věcech pokrokovější, já se zdráhala. Až nedávno mě dcera posunula k internetu tím, že mi pořídila chytrý telefon. Dosud jsem měla mobil jen na volání a občasné posílání esemesek. Teď mě začalo bavit, že si můžeme posílat fotky vnoučat nebo komunikovat přes videochat,“ směje se Helena.

Nechutné zprávy mě šokovaly

„Sedím si takhle v kuchyni u stolu, dávám si svačinu a najednou pípne telefon. Sáhnu po něm, co kdyby se ozvala dcera s vnukem, a na displeji vidím zprávu, která není určená mně. Něco jako ‚láska páska‘. Chvíli trvalo, než mi došlo, že v ruce držím manželův telefon. Bez zaváhání jsem mu ho začala projíždět, ta úvodní zpráva mě nakopla. A ejhle, seznamka. Zírala jsem v němém úžasu. Nesčetně žen, nahé fotky, komentáře, udělalo se mi zle. I z jeho reakcí. Proč má něco takového zapotřebí? A proč ty důkazy nesmaže? Ze všech těch zpráv jsem pochopila, že se jedná jen o virtuální vztahy, a když se s ním některá chtěla vidět, odmítl. To mě možná mělo uklidnit, ale já byla rozpálená do běla,“ popisuje dál Helena.

Prý o nic nejde

„Když se Ivan vrátil do kuchyně a viděl mě s jeho telefonem v ruce, nehnul brvou. Já to na něj pochopitelně hned vybalila, byla jsem úplně hysterická. Nemohlo to skončit jinak než šílenou hádkou. Prý si mám hledět svého, protože se s žádnou z těch žen neviděl a ani to nemá v plánu. Jen mu dodávají sebevědomí, které mu v poslední době chybí. To je sice pěkné, ale něco takového nejsem schopná překousnout.

Nahaté fotky? Oplzlé řeči? Jemu se to ale zdá být naprosto v pořádku, protože reálně se nic neděje. A já už se prý mám na ty svoje žárlivé scény jednou provždy vykašlat. O nic nejde. Jenže mně to v pořádku nepřipadá, chtěla bych mu to nějak vrátit, dostat i jeho do úzkých, aby se byl schopen vžít do situace toho druhého, jen nevím, jak to udělat. Dál mu projíždím telefon, jeho to nechává klidným a já jsem úplně nepříčetná, přijde mi to ponižující a přemýšlím, že se snad na stará kolena rozvedu,“ uzavírá Helena svůj příběh.

Pohled odborníka: mediátorka Ing. Kateřina Bělková, Škola mediace

Pohled odborníka: mediátorka Ing. Kateřina Bělková, Škola mediace

Vážená paní Heleno, děkuji za upřímný dopis. Je patrné, že jste se s manželem dostali do nelehké situace. Rozvod je zcela jistě jednou z možností, nicméně pokud jste spolu již nějaké ty krize překonali, věřím, že i tuto se vám podaří ustát.

Spíše než na pomstu bych vám ale doporučila zaměřit se na konstruktivní řešení vaší situace. V závěru dopisu jste zmínila informaci, že manžel řekl, že mu tento typ komunikace dodává sebevědomí, které mu v poslední době chybí. To bych viděla jako důležitý moment, se kterým by se mělo pracovat. Zkuste si s manželem v klidu promluvit, proč mu sebevědomí chybí, co byste pro jeho posílení mohla udělat vy. Zároveň můžete při tomto rozhovoru manželovi citlivě popsat, co prožíváte, když víte, že si manžel zvedá sebevědomí touto cestou. Třeba je tento jeho nový „koníček“ jen voláním po vaší pozornosti. Věřím, že se vám s manželem zase brzo podaří najít společný klid a pohodu.

Kontakt: www.katerinabelkova.cz