Heřmánek se používá především při problémech se žaludkem a střevy – bolestech břicha, nadýmání, kolikách a dalších rozličných zažívacích obtížích.

Hojivý lék

Ne, že by byl na první pohled zrovna velký krasavec. Zatímco jeho příbuzný rmen sličný k sobě přitahuje pozornost svými hezky plnými, sametovými hlavičkami, pravého heřmánku si skoro nevšimnete. Drobné květy s mírně ohnutou korunkou bílých okvětních plátků snadno zapadnou v bujné zeleni jeho větviček, která se podobají peříčkům. A přece je Matricaria chamomilla, jak zní jeho botanické jméno, pro člověka zázračným darem přírody, protože obsahuje tolik drahocenných látek pro naše zdraví, že už v antice platil za svým způsobem všelék. Především od počátku středověku můžeme ve všech knihách o bylinkách najít pro heřmánek nespočet způsobů použití. Už tehdy se marulka nebo kamilka, jak se mu lidově říkalo, používala na zažívací obtíže, při onemocnění dýchacích cest a při stavech všeobecné slabosti. Kromě vnitřního použití měl i vnější – doporučoval se k hojení ran. To, že je jeho používání při těchto zdravotních obtížích pořád ještě platné, potvrdily mnohé vědecké studie – heřmánek patří k bylinkám, které jsou laboratorně nejvíce prozkoumané.

Léčivá síla květů

Teď už se ví, že se cenné látky skrývají ve žlutobílých květech. Jejich důležitou součástí je éterický olej, který vykazuje antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Další rozhodující látkou jsou flavonoidy, tedy rostlinná barviva rozpustná ve vodě, která mají schopnost léčit rány, chránit cévy a zlepšovat náladu. U heřmánku je pak obzvlášť silná schpnost mírnit křeče. Svůj význam mají i kumariny, které podporují regeneraci buněk a hojení kůže. Spektrum léčivých účinků doplňují slizovité látky, které mírní podráždění a podporují obranyschopnost, především ve sliznicích. Lepší než výtažky z heřmánku, které obsahují jen některé ze zmíněných látek, je bylinka celá, protože tak má ten správný účinek.

Opravdový všelék

Heřmánek se používá především při problémech se žaludkem a střevy – při nevolnosti, zvracení, průjmech, bolestech břicha, nadýmání, kolikách a křečích a při dalších rozličných zažívacích obtížích. Při nich pomáhá heřmánkový čaj, opravdový univerzální léčivý prostředek, který by neměl chybět v žádné domácí lékárně. Ať už ho budete pít, kloktat, nebo inhalovat, pomůže vašim sliznicím při nachlazení, bolesti v krku, chrapotu, zánětu průdušek, zánětu dásní, dutin a zánětů v ústech.

Vnější použití

Při vnějším použití vám heřmánkový nálev rovněž prokáže dobrou službu: obklad obvazem, který jste v něm namočili, zklidní a zregeneruje nečistou, podrážděnou, zanícenou nebo odřenou kůži. Ještě koncentrovanější sílu heřmánku pak najdete v olejovém výtažku, který se dál může spolu se včelím voskem zpracovat na mast.

Co znamená „matricaria“ v botanickém názvu?

Latinské slovo mater, tedy matka, odkazuje ke schopnosti heřmánku pomáhat při gynekologických obtížích. Používá se tedy ke zmírnění menstruačních křečí a během těhotenství zklidňuje žaludek, střeva a nervy. Po porodu doporučuje řada porodních asistentek kojícím matkám heřmánkový čaj, který by měl podpořit vypuzování mléka – a je to mimo jiné i první čaj, který se pak podává miminkům.

Místo na slunci

Jelikož dnes už heřmánek zdaleka tak často nenajdete na okrajích cest a polí, vyplatí se pěstovat ho na vlastní zahradě. Vyžaduje slunné místo, jinak je to rostlina skutečně nenáročná. A jak takový heřmánek v přírodě poznáte? Stačí rozlomit žlutý prostředek květu, a pokud je dutý, našli jste pravý heřmánek.

Heřmánkové víno při nachlazení

Budete potřebovat:

  • 1 velkou hrst čerstvých heřmánkových květů
  • 1 litr bílého vína

Postup:

Květy nasypte do skleněné nádoby a zalijte vínem. Nechte uležet 4 hodiny až dva dny. Přeceďte a naplňte do menších lahví. Chlazené vydrží asi 4 týdny.

Použití:

Dospělí mohou 3x denně vypít malou sklenku. Víno mírní záněty dýchacích cest, záněty v ústech, krku a hrtanu a zmírňuje bolesti. Pomáhá i při zažívacích obtížích.

Koupel na nohy při ztvrdlé kůži a popraskaných patách

Budete potřebovat:

  • 2–3 hrsti čerstvých či nasušených květů heřmánku
  • 3 l vroucí vody

Postup:

Do umyvadla nasypte květy a zalijte je vroucí vodou, nechte vychladnout.

Použití:

Nohy koupejte 10 až 15 minut. Pokud chcete, můžete si přidat horkou vodu. Kůži na nohou pak obruste pemzou nebo rašplí. Nakonec nohy krátce osprchujte studenou vodou a natřete krémem. Heřmánková koupel zklidní kůži, změkčí ji, zmírní záněty a bojuje proti plísním. Občerství i unavené nohy. Navečer koupel pomůže lépe usnout.

Mast při onemocnění kůže a při poranění

Budete potřebovat:

  • 1 velkou hrst čerstvých či sušených květů heřmánku
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 10 g včelího vosku

Postup:

V hrnci zahřejte květy a olej a nechte je pak znovu vychladnout. Přeceďte, přidejte včelí vosk a znovu zahřejte. Jakmile se vosk rozpustí, nechte směs vychladnout, pak jí naplňte kalíšky. Když budete krém odebírat vždy jen čistou špachtlí (nebo lžičkou), vydrží mast 3 až 4 měsíce.

Použití:

Dvakrát až třikrát denně natírejte mast na postižená místa. Má dezinfekční a protizánětlivé účinky a podporuje obnovu kůže. Pomáhá i při akné a plenkové zapářce.

Mléko při poruchách spánku a bolestech břicha

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce čerstvých či sušených heřmánkových květů
  • 1 šálek mléka

Postup:

Mléko s květy lehce zahřejte a pak přeceďte. Před spaním pijte teplé.

Použití:

Zmírňuje bolesti břicha a zklidňuje ho. Na unavené oči můžete jako obklad položit odličovací tampony namočené v připraveném mléce.

Macerát při svědění kůže a lupence

Budete potřebovat:

  • sušené květy heřmánku
  • olivový olej

Postup:

Uzavíratelnou nádobu naplňte volně květy. Přelijte olejem (hladina by měla dosahovat na dva prsty nad květy), uzavřete a nechte minimálně šest týdnů stát na teplém místě. Denně protřepávejte. Pak olej přeceďte, skladujte v chladnu a temnu. Vydrží asi 1 rok.

Použití:

Dvakrát denně nanášejte na postižené partie. Zklidňuje, účinkuje antibakteriálně a podporuje obnovu kůže.

Tinktura při zažívacích obtížích

Budete potřebovat:

  • čerstvé či sušené květy heřmánku
  • pálenku (38 % alkoholu)

Postup:

Uzavíratelnou nádobu naplňte do poloviny květy. Až po okraj zalijte alkoholem. Nechte na parapetu, denně protřepávejte. Po 4–6 týdnech přeceďte a naplňte do tmavých nádob, ideálně s kapacím uzávěrem. Vydrží asi rok.

Použití:

Při akutních obtížích si dospělí mohou tinkturu dávkovat pětkrát denně po 10 kapkách. Při nechutenství a zažívacích obtížích stačí užívat 10 kapek 2–3 denně. Působí proti křečím a posiluje zažívání.

Zábal na vlasy k oživení barvy (u blond vlasů)

Budete potřebovat:

  • 3 lžíce čerstvých či sušených květů heřmánku
  • 2–3 lžíce jílu (bílý, šedý, zelený)

Postup:

Květy rozdrťte v hmoždíři a smíchejte se stejným množstvím jílu. Přidávejte tolik vlažné vody, až vznikne roztíratelná pasta.

Použití:

Pastu vetřete do mokrých umytých vlasů a nechte působit 30 minut. Pak pastu smyjte. Přirozeným způsobem posiluje blond barvu.

ZDROJ: časopis Vlasta, bylinkyprovsechny.cz, mojezdravi.cz