Pitný režim hraje důležitou roli nejen při zdravém trávení, ale především při pohybových aktivitách a celkovém hubnutí. Při větším energetickém výdeji totiž dochází k tvorbě zvýšeného množství metabolických odpadů, které je nutné z těla odplavit zavodněním. Kolik a čeho teda pít, aby to bylo dostatečné?

Každodenní potřeba tekutin zdravého člověka by se měla pohybovat v závislosti na tělesné hmotnosti okolo 2 litrů (30–35 ml na 1 kg tělesné hmotnosti na den). Pokud jste v redukčním režimu, doporučuje se množství tekutin ještě navýšit o 10–20 %. Pod pojmem tekutiny se ovšem rozumí veškeré zdroje, tedy nejen nápoje, ale i voda z potravin a pokrmů jako z ovoce a zeleniny nebo polévek a salátů. Samotné nápoje pak mohou tvořit "pouze" kolem 1,5 litru na den. Potřeba tekutin se ale samozřejmě mění také s ohledem na prostředí, ve kterém se zrovna nacházíme. Jiná bude v teplém a suchém, jiná zase ve studeném a větrném.

Celosvětově prudce vzrostl

Celosvětově prudce vzrostl výskyt obezity, která má v současné době charakter pandemie – v Česku trpí obezitou 30 % mužů a 40 % žen ve věku 34 až 74 let. Doporučení, jak zhubnout přebytečná kila a vylepšit si postavu, se obvykle týkají redukčních diet, v lepším případě i aktivního pohybu, ale často zapomínají na pitný režim. Žádný redukční režim přitom nemůže fungovat bez toho pitného.

Jak poznat, že mám málo tekutin?

Bolesti hlavy, únava, pocit slabosti, ale také výrazná chuť na sladké, či pocit hladu obecně. Přesně takové mohou být příznaky nedostatečného pitného režimu a minerálních látek, které negativně ovlivňují naše snahy zhubnout. Únavu si totiž mnohdy spojujeme s nedostatkem jednoduchých cukrů, a tak automaticky saháme po sladkém dopingu, který by nás nakopl. Proto příště, dříve, než si ulomíte proužek čokolády, zkuste vypít sklenici vody. Uvidíte, že touha po moučníku bude ta tam.

Zapomeňte na slazené a sycené nápoje

Stejně jako nad množstvím je důležité přemýšlet i nad složením tekutin. Všechny nápoje by měly být neslazené, nebo slazené jen velmi mírně. Příliš sladké nápoje totiž zpomalují vyprazdňování tekutin ze žaludku do tenkého střeva, kde se odehrává převážná část vstřebávání tekutin, a proto jsou tělu k dispozici až za delší dobu. Ve větším množství navíc neúměrně zvyšují příjem energie. Mírně slazené nápoje si můžeme dopřát bez výčitek svědomí například při sportování a intenzivnějším pohybu nebo fyzické aktivitě, zejména pokud zrovna nic nejíme a potřebujeme doplnit energii.

Základní pravidla pro pitný režim:

Základní pravidla pro pitný režim:

  1. Pít by se mělo v průběhu celého dne, a dodávat tak tekutiny a minerální látky tělu průběžně – každý by si měl zvyknout napít se, i když ho pocit žízně ještě netrápí.
  2. Ani v případě přijatých tekutin neplatí, že čím více, tím lépe – množství přijatého nápoje za hodinu by mělo být maximálně 600 až 800 ml.
  3. Obsah minerálních látek v nápojích záleží na situaci. Pro každodenní pití jsou vhodné slabě a středně mineralizované vody s obsahem rozpuštěných pevných látek do 1000 mg/l – mohou se pít bez omezení jako součást pravidelného pitného režimu.
  4. K doplnění energie se hodí ochucené minerálky, jejichž výhodou je třetinové množství cukru ve srovnání s limonádami i džusy. Při větší fyzické zátěži může být obsah cukrů vyšší – až 20 g/100 ml. Jinak nejsou slazené nápoje vhodné a měly by se omezovat.
  5. Podávaný nápoj by měl být mírně chladný – v létě 16 °C (minimálně 10 °C), v zimě 20 až 25 °C (minimálně 16 °C). Teplota nápoje by určitě neměla být kolem 0 °C – přechlazené nápoje žízeň nezaženou, naopak ji brzy opět vyvolají.

Zdroj: prevention.com aqualifeinstitute.cz