Pokud vás hlava bolí desetkrát ročně, není třeba jinak nic řešit. Ale pokud si pilulkou pomáháte jednou týdně, stojí za to zjistit, co vám problémy způsobuje, a zkusit se jim vyhnout. Bolest hlavy vznikající z psychického napětí je běžnou záležitostí, která sice hodně obtěžuje, ale není třeba s ní hned běžet k lékaři. Čas od času trápí 88 procent žen a 68 procent mužů. Odborníci o ní hovoří jako o tenzní bolesti, název je odvozený od tenze čili napětí. Nemocní potíže popisují jako tlakovou, oboustrannou bolest mírné až střední intenzity, jako by je svírala těsná čepice.

„Na rozdíl od migrény nastupují pozvolna a nebývají tak silné. Člověk tedy nemusí – jako při migréně – zanechat veškerých aktivit a ulehnout, nicméně i tak jsou to bolesti obtěžující a nepříznivě ovlivňující kvalitu života. Kvůli délce svého trvání a častému opakování omezují člověka v běžných denních aktivitách,“ říká MUDr. Marek Hakl, primář Kliniky algeziologie a preventivní péče Medicinecare v Brně.

Migréna: Jak časté jsou záchvaty?

S migrénou nejsou mnozí lidé schopni pracovat a vykonávat běžné činnosti. Nemoc jim bere celé dny života. Počítejte s námi, pokud mají například tři záchvaty měsíčně, ztrácí za 10 let téměř rok života.

Migréna přitom významně omezuje život drtivé většině lidí s tímto onemocněním. Nejčastějšími potížemi jsou bolest, zvracení, poruchy vidění, citlivost na pachy, zvuk, světlo. Vyplývá to z rozsáhlého šetření, do kterého se pustila nová pacientská organizace Migréna-Help, Spojené hlavy, z.s.

Výsledky také potvrdily, že nemocným chybí podpora a porozumění lékaře, zaměstnavatele i nejbližších. Více než 74 procent osob se cítí ve své nemoci samo. Jen osm procent oslovených uvedlo, že se při seznámení s diagnózou dozvěděli o nemoci vše potřebné.

Zatímco migrény se bez pomoci lékaře obvykle nezbavíte, tenzní bolesti lze léčit běžnými léky proti bolesti, z nichž většina je volně k dostání v lékárně. Nejčastěji jde o typ s obsahem ibuprofenu. Někdo nedá dopustit na ty s obsahem paralenu, ale rozhodně nelze říci, že by byla univerzální rada pro všechny. Problém je, že pacienti si často zvyšují dávky a kombinují preparáty do všelijakých koktejlů. A to je cesta do pekel – hrozí jim, že se stanou na lécích závislí.

Nekombinujte léky

Jak vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová, vedoucí BENU lékárny v Mladé Boleslavi, jednotlivé přípravky proti bolesti není vhodné kombinovat. „Pacient se tak může snadno předávkovat jednou účinnou látkou nebo zvolit takové kombinace, které vykazují vzájemné interakce. Pokud si není jistý, měl by se vždy poradit se svým lékařem nebo lékárníkem,“ říká odbornice.

Účinek analgetik lze podle ní ale velmi dobře zvýšit takzvanými koanalgetiky. Patří mezi ně kofein, guaifenesin nebo magnesium. Kofein a guaifenesin bývají již součástí některých léků. Guaifenesin je vhodný při bolestech hlavy, které jsou způsobeny duševním napětím nebo od krční páteře. Magnesium neboli hořčík přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, které často bolest hlavy a migrénu doprovází. Hořčík zvyšuje a prodlužuje účinek léků na bolest.

Můžete také vyzkoušet studený šátek na hlavu. Ten ji nejen ochladí, ale také sevře, čímž dává pocit, že se vám – jak se říká – nerozskočí. Pomoci může ale i vychlazená gelová maska. Nejlepším lékem na bolest hlavy však zůstává spánek.