Máte pocit, že nebudete v roli babičky dělat dost? Tady jsou psychology osvědčená pravidla, která vám i mladým usnadní život. A jednou, až bude vnouče maturovat, v něm budete mít nejlepšího parťáka.

Nehlídám na povel

Podle výzkumu Katedry sociologie Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni se jen 30 % českých prarodičů o svá vnoučata stará denně či s týdenní pravidelností. Většina (až 64 %) udržuje kontakt takzvaně na dálku. Někdy se podívat přijedou a jindy ne. Jak to chcete mít vy? Řekněte si to s dcerou či snachou na rovinu, předejdete tak konfliktům. „Když už totiž na hádku dojde, má většina z nás tendenci nic neřešit a utéct. Jenže pak je všechno ještě mnohem horší,“ upozorňuje psycholožka Ladislava Lažová.

Nevychovávám, hraju si

Od narození vnoučete si musíte opakovat stále dokola, že od výchovy jsou rodiče. „Zodpovědnost nesou táta s mámou, a pokud babička s dědou porušují dohodu, musí mladí zakročit,“ říká Ladislava Lažová. Pokud tedy dcera či snacha trvají na tom, že dítě půjde i u babičky spát v sedm, měla byste to respektovat. V opačném případě opět riskujete hádku. Co ale děláte se svým vnoučetem do těch sedmi, to je jen mezi vámi dvěma. Ne nadarmo se říká, že babičky jsou maminky s velkým množstvím polevy. Takže rozmazlovat ano, ale v rámci rodičovské výchovy.

Dávám a nic za to nechci

I na tom, jestli máte přivézt štrúdl nebo novou hračku, se vyplácí s mladými domlouvat. Natož když jde třeba o nový byt či auto. „A veškerá pomoc mladým musí být bez nároku na poslušnost či vděk,“ upozorňuje Ladislava Lažová. Chcete investovat a mladí o to stojí? Dobře, ale nechtějte, aby pak s tím autem za vámi jezdili neděli co neděli nebo aby si do toho „vašeho“ bytu pořídili novou sedačku.

Radím na vyžádání

Jestli vás o radu nikdo neprosil, neměl by ji ani dostat. Od čepičky do kočárku až po manželskou krizi. „I když to s mladými myslíte dobře, oni mají svůj život a musí dělat své vlastní chyby. Nechte je, není totiž nad vlastní zkušenost a každý má na ni svaté právo,“ tvrdí psycholožka. Poraďte, až když bude o vaše zkušenosti někdo stát a o pomoc si řekne.

Dělám, co mě baví

Vnouče potřebuje babičku s dědou nejvíc mezi třetím a šestým rokem. Tehdy se rozhoduje o tom, zda bude své prarodiče zbožňovat i v pubertě. Dělejte, co vás baví, vzkazují výzkumníci ze Západočeské univerzity. Když se mladých matek ptali na to, co má ideální prarodič dělat a nedělat, většinou dostali odpověď, že nestačí „pouze“ pomoc s péčí, ale že jde hlavně o zážitky. Milujete vy sama hrady nebo galerie umění? Nebo jezdíte raději na kole? Vnouče s vámi bude šťastně dělat to, co ráda děláte vy. Spokojený pak bude i zbytek rodiny.