V běžné stravě se obsah bílkovin obvykle pohybuje okolo 12 až 15 procent, což je málo. Zařadit do své stravy dostatečné množství bílkovin je při dietě, nebo i při snaze udržet si stávající hmotnost po čtyřicátých narozeninách v podstatě nezbytné.

Vysvětlení je poměrně jednoduché – bílkoviny napomáhají tělu, aby dokázalo mimo jiné spalovat tuk uložený uvnitř těla mezi orgány. Ten sice není vidět úplně na první pohled na rozdíl od špeků kolem pasu, ale možná o něm také víte. Je to ten, kvůli kterému nám mizí pas a břicho se nám začíná vzdouvat už pod prsy. Nejenže to nevypadá dobře, ale navíc je to zdraví nebezpečné, právě tento tuk například škodí vnitřním orgánům včetně srdce.

Tuk všude, kde ho nechceme

„Po čtyřicátém roce života klesá skokově bazální metabolismus, a to zejména u žen, a kvůli hormonálním změnám se tuk ukládá výrazněji do oblasti břicha, především uvnitř břišní dutiny,“ vysvětluje Pavel Suchánek z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny, proč se nám to děje.

Bohužel, velké množství populárních diet má právě bílkovin nedostatek. Takže člověk sice hubne, ale ubývá mu svalové hmoty a nakonec je výsledkem zpomalený metabolismus. V takovém případě se dotyčný v podstatě už nikdy nebude moci normálně najíst, aniž by nepřibral. Takže tudy ne.

Kolik bílkovin je akorát?

K tomu, aby metabolismus fungoval rychle, je nutné mít ve stravě dostatek bílkovin i kvůli tomu, že napomáhají budování svalové hmoty – ta bohužel v průběhu let sama mizí a mění se na tukové zásoby. Bez bílkovin je rozhodně nevybudujete, což chcete, protože svaly samy o sobě i v klidu spalují více energie než tuk uložený v těle.

Dá se tedy říci, že bílkoviny udržují metabolismus ve vyšším tempu, stejně jako pohyb. Potřebujete 1,3 až 1,5 gramu bílkovin na kilo tělesné hmotnosti. Výzkumy uvádějí, že je to bráno pro pohybově aktivní ženu, což ale chcete, protože bez pohybu natrvalo hubnout ve středním věku zkrátka nebudete.

Osvědčeným zdrojem bílkovin je maso, vejce, mléčné výrobky nebo luštěniny. Pozor, musíte se zajímat o to, kolik bílkovin obsahují, neplatí totiž, že 100 gramů masa rovná se 100 gramů bílkovin, je jich tam třeba 20 procent neboli 20 gramů. Náš tip? Tvaroh nebo skyr.

Odborníci se obvykle shodnou také na tom, že ženy středního věku mají bílkovin vesměs málo, a proto je potřeba jejich příjem zvýšit. Ale než se do toho pustíte, proberte si, co jíte, protože vás se to možná netýká. Pokud milujete maso, sýry a vejce, budete mít možná přespříliš nejen tuků, ale i bílkovin.

Všeho moc škodí. I bílkovin

Pozor na diety, které jsou postavené na tom, že se při nich jí mnoho bílkovin. Mohou vám uškodit. Příkladem budiž Atkinsonova dieta založená na přísunu bílkovin a tuků za omezení sacharidů, její rozpis je poměrně složitý a skládá se z několika fází – ale kromě nevhodného složení jídelníčku je jisté i to, že vás nenaučí jíst zdravě. Takže když s ní skončíte a vrátíte se k normální stravě, kila se vám nejspíše vrátí i s úroky. Naprosté vynechání sacharidů navíc přináší potíže například se soustředěním, zatímco přílišný příjem bílkovin zatěžuje ledviny.

Podobně nebezpečná je i paleodieta. Ta doporučuje konzumaci velkého množství tučných mléčných výrobků a masa, a to rovněž bez ohledu na jeho tučnost. Celkový podíl bílkovin na celkovém příjmu energie v rámci této diety přesahuje 35 procent, což je dvakrát více, než se uvádí v doporučeních zaměřených na prevenci civilizačních chorob.