Hořčík neboli magnézium totiž, jakožto jeden z nejstěžejnějších prvků v těle, plní celou řadu funkcí. Nejen že se stará o fungování a regeneraci svalů a nervů, také udržuje zdraví našich kostí a zubů. Je výbornou prevencí proti infarktu a chorobám oběhového systému, je nepostradatelný u diabetiků, jelikož podporuje účinek inzulinu, těhotných žen, a zapomínat by na něj neměli ani migrenici a epileptici. V neposlední řadě by se pak na dostatečný příjem hořčíku měli zaměřit i lidé s náročným a stresujícím povoláním a úzkostnější jedinci. Napomáhá totiž klidnějšímu a kvalitnějšímu spánku.

VIDEO: Jak poznat, že máme nedostatek hořčíku?

Zdroj: Youtube

Klíčovou roli pak magnézium hraje u sportovců, ať už profesionálních či rekreačních, u nichž minerál ovlivňuje míru energie a následný výkon. „Hořčík přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání. Mimo to zabraňuje křečím při sportovních aktivitách, které mohou být v některých případech velmi bolestivé,“ varuje trenérka Tereza Kompánková. Ke svalovým křečím nejčastěji dochází u vytrvalostních sportů, kdy zároveň dochází k dehydrataci organismu. V těchto případech pomáhá pít sportovní nápoje s trochou soli či rovnou s obsahem hořčíku. Proč sůl? Nejen nedostatek hořčíku, ale i sodíku způsobuje křeče, proto je důležité doplnit do těla obojí.

Jak ještě předejít křečím při sportu?

Jak ještě předejít křečím při sportu?

„Prováděním plyometrických cviků můžete získat větší sílu, zrychlit a snížit riziko zranění. Na výběr je nepřeberné množství – například výskoky ze dřepu s výhozem medicinbalu, výskoky na lavici, skákání přes švihadlo, běžecká abeceda a další,“ radí Tereza Kompánková.

Kolik hořčíku je tak akorát?

Jestliže aktivně sportujete, je vhodné své tělo zásobit větším množstvím minerálu. Toto množství je pochopitelně individuální a liší se dle délky a intenzity sportovní aktivity každého z nás. Obecně se však doporučuje:

  • sportující muži 500 až 1500 mg hořčíku denně
  • ženy 400 až 1000 mg hořčíku denně
  • nesportující, zdravá populace 375 mg hořčíku denně
  • starší lidé 500 mg hořčíku denně

Magnézium je vhodné přijímat nejlépe v jeho přirozené podobě z potravin. Vyskytuje se například v ovesných vločkách, rýži, v luštěninách, různých druzích oříšků a semínek, v máku, kvalitním kakau, ve vysokoprocentní čokoládě, ale také v datlích, fících, v celozrnném pečivu nebo v tmavé listové zelenině. Ovšem vzhledem k tomu, že není snadné určit, kolik hořčíku ta která potravina reálně obsahuje (ovlivňují to faktory jako pěstování, zpracování i skladování), možností je i konzumace formou kvalitních potravinových doplňků. Ale pozor, lidské tělo dokáže vstřebat pouze 20 – 50 % hořčíku. Předávkování přírodními zdroji nehrozí. Naopak pokud byste to přehnali s doplňky stravy, je možné, že vás potká „běhavka“.

Zdroj: vlasta.cz Magnesium Supplements: Benefits, Side Effects, and Dosage (healthline.com) Farma Živina

Související články