Zajímavé je, že problémy se projevují do jisté míry i u mužů, i když pokles jejich pohlavních hormonů není tak prudký. Mezi časté příznaky takzvaného mužského přechodu – andropauzy – patří únava, snížená sexuální touha, ztráta svalové hmoty, přibírání na váze, a to zejména v oblasti břicha, či podrážděnost. U žen se menopauza projevuje například potížemi se spánkem, návaly horka, nočním pocením, výkyvy nálad, podrážděním, stresem, ale i zvýšenou hmotností či bušením srdce.

Tuk se začne ukládat jinak

Projevy přechodu souvisejí s poklesem či změnou hladiny hormonů. U žen dochází k postupnému oslabení činnosti vaječníků a ztrátě menstruace, což způsobuje zpomalení hormonálního systému. Tělo tak začne postupně přecházet do období útlumu. Ačkoliv přechod nastává ve věku kolem padesáti let, hladiny hormonů začínají klesat už o několik let dříve, a proto mohou muži i ženy pocítit některé změny již v nižším věku.

Postupně se omezuje svalová regenerace a tvorba nové svalové hmoty. V důsledku toho dochází ke změnám postavy a k ukládání tuku zejména v oblasti břicha. Tuk začíná postupně nahrazovat svaly, což vede k dalšímu přibírání na váze. Ženám se také v tomto období zvětšují ňadra, v menopauze mohou vyrůst až o dvě čísla, ale tuk se přesouvá i do oblasti břicha.

„Mezi běžné změny patří například ukládání tuku v problematických oblastech. Vznik takzvaného hormonálního břicha, které muži i ženy v období přechodu řeší, je způsoben kolísáním hladiny řady hormonů, jako je inzulín, kortizol či pohlavní hormony – tedy testosteron a estrogen. Během menopauzy nebo andropauzy dochází vlivem hormonálních změn také ke zpomalování metabolismu a postupnému zvyšování hmotnosti,“ vysvětluje renomovaný gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

U mužů zase v době andropauzy dochází ke zvyšování hladiny estrogenu, což způsobuje takzvanou gynekomastii – tedy zvětšování prsních žláz.

Jak se zbavit hormonálního bříška

Genetika, hormonální změny a zdravotní stav hrají v přibírání nejen v období menopauzy či andropauzy velkou roli. Existuje však několik způsobů, s jejichž pomocí můžete vzniku hormonálního bříška předejít, nebo s ním po jeho vzniku alespoň efektivně bojovat. Jak na to?

Kromě hormonálních změn bývá přibírání v přechodu způsobeno také poklesem fyzické aktivity. Muži i ženy by proto neměli zapomenout na pravidelný pohyb. Mezi nejvhodnější sporty patří aerobní aktivity, díky kterým lze spálit mnohem více kalorií než při silovém cvičení. Do aerobní skupiny sportů se řadí například jízda na kole, plavání, tanec, běh, ale i pilates. Takový pohyb účinně redukuje viscerální tuk, jenž obaluje vnitřní orgány a může být spojen s rizikem vzniku některých chronických onemocnění.

Důležité je myslet také na správné stravování – a to jak z hlediska složení, tak dodržování pravidelného režimu. „Je vhodné konzumovat hodně zeleniny, která obsahuje vlákninu, a rovněž dodržovat pitný režim. Je třeba vyhnout se uzeninám, bílému pečivu a bílé mouce i sladkostem,“ doporučuje lékař. Rozhodně vám prospěje, když omezíte alkohol a nebudete kouřit. Ukazuje se, že u některých lidí alkohol zcela brání hubnutí, i když ho nepijete mnoho.

Každopádně platí, že životní pohoda je v době přechodu výrazně rozkolísaná. Proto se poraďte se svým lékařem, zda už není namístě potíže řešit. Jestliže se stejně jako většina žen bojíte hormonální substituce, můžete vyzkoušet ověřené potravní doplňky s vitaminy a extrakty z bylinek.