Jakmile mají ženy hormony v nerovnováze, ovlivňuje to nejen průběh menstruace, ale také potíže s únikem moči či problémy s otěhotněním. Hormonální jógová terapie je velmi účinnou metodou na trápení, která způsobují neposlušné hormony. Má výborné účinky při špatné funkci vaječníků, zmírní projevy menopauzy, a zvýší dokonce i sexuální apetit. Kromě toho pomáhá i při snížené činnosti štítné žlázy, zlepšuje pleť, spánek i ženské sebevědomí. Ano, hormonální jóga má vliv nejen na fyzické tělo, ale také na ženskou psychiku.

Cvičení, které pomáhá

Zakladatelkou a autorkou hormonální jógové terapie je brazilská psycholožka Dinah Rodriguesová (www.dinah-rodrigues.cz), celosvětově uznávaná lektorka. Cvičební techniky vytvořila na základě dlouholetých poznatků, které nastolují hormonální rovnováhu a pomáhají odstraňovat potíže spojené s nízkou hladinou hormonů u žen. V roce 1993 provedla vědecký výzkum účinků na hladiny estradiolu (patří mezi estrogeny) a na symptomy menopauzy při praktikování hormonální jógy. Výsledky byly evidentní, proto se rozhodla rozšířit sestavu o cvičení pro muže a pro diabetiky. Dnes je této paní už 94 let a stále ostatní učí, jak hormonální jógu cvičit. Účinky této metody potvrdila řada studií, výzkum, který proběhl již v roce 1993, ukázal, že ženy procházející menopauzou, které denně 30 minut cvičily hormonální jógu, měly po 4 měsících o 154 % více estradiolu, důležitého hormonu potlačujícího příznaky menopauzy.

Klíčem je pravidelnost

Aby měla hormonální jóga efekt, je nutné ji cvičit pravidelně. Jak říká psycholožka Jitka Nesnídalová, která hormonální jógu nejen praktikuje, ale také vyučuje, první tři měsíce každý den a pak nejméně třikrát týdně. Je důležité cvičit správně, aby byl efekt co největší. „Využívají se různé způsoby dechu a zadržování dechu. U každého cviku se provádí tzv. psí dýchání, které velmi účinně masíruje vaječníky a obnovuje jejich životní energii. Také se zde uplatňují staré tibetské techniky vedení energie pomocí imaginací. Jde tedy o velmi sofistikovanou a ucelenou sestavu,“ vysvětluje Nesnídalová. Přitom jde o soubor jednoduchých cviků, které zvládne každý.

Ideální je nejprve začít v nějakém kurzu, kde si osvojíte cviky. Sestava má dané pořadí a její součástí je právě práce s dechem. Hormonální jóga podpoří prokrvení daných oblastí a dochází k okysličení orgánů a jejich výživě. Žlázy pak pracují lépe, či dokonce obnovují svou činnost. Cvičení navíc protáhne svaly a uvolní klouby, takže výsledek je o to lepší. Kromě toho je toto cvičení skvělé i při únavě či stresu. Nejde tedy rozhodně o žádné šarlatánství, ale ověřenou metodu, která skutečně funguje.