I v češtině můžete v posledních letech narazit na slovní spojení „hormonální břicho“, kterým se myslí nadměrné přibírání zejména v horní části břicha.

Různé stavy mohou narušit rovnováhu hormonů člověka. Toto narušení může vést k hormonálnímu břichu, což je nadměrné přibírání na váze kolem žaludku. Nejde přitom o jeden konkrétní hormon, ale o dopady působení různých hormonů.

Hormony pomáhají regulovat mnoho tělesných funkcí, včetně metabolismu, stresu, hladu a sexuální touhy. Pokud má člověk nedostatek určitých hormonů nebo pokud jich naopak vzniká mnoho, může to skutečně vést k nárůstu tělesného objemu v oblasti břicha. Váha pak jde samozřejmě také nahoru.

Jaké hormony to mohou být?

Hormony štítné žlázy

Štítná žláza uvolňuje hormony, které pomáhají řídit metabolismus a tím i vlastně způsob, jakým tělo využívá energii. Někoho však může trápit hypotyreóza nebo nedostatečná činnost štítné žlázy, kdy se v ní netvoří dostatek těchto hormonů, a to má za následek zpomalení tělesných funkcí, včetně spalování.

Přibírání kolem břicha je skutečně pro tuto potíž příznačné, nicméně nelze se na to vymlouvat vždycky – jasno udělají laboratorní testy, pokud se problém potvrdí, může lékař předepsat léky. Ale překvapivé je, že díky tomu shodí člověk nejvýše deset procent váhy, protože i u lidí se zpomalenou štítnou žlázou je častým problémem zadržování vody kvůli nadbytečnému příjmu soli.

Kortizol

Kortizol je svým způsobem skvělý hormon, díky němuž dokážou mozek a tělo zvládat stres. Bohužel se nevyplavuje jen tehdy, když nám jde o život, ale i kvůli neustálému stresu, kterému je v našem hektickém životě těžké se vyhnout. Nadledvinky produkují více kortizolu, což vede k tomu, že tělo střádá více tuku, který se často ukládá v oblasti žaludku, hrudníku a obličeje.

Pokud to trvá dlouhodobě, může to vést k závažnějším stavům, jako je Cushingův syndrom, srdeční onemocnění, vysoký krevní tlak a cholesterol. Pro Cushingův syndrom je příznačný tukový hrb mezi rameny, tuk v oblasti krku, naopak hubené ruce i nohy, slabé svaly, sklon k tvorbě modřin, pokožka náchylná k infekcím. Pojí se také se zvýšenou chutí k jídlu, depresemi, což celkový zdravotní stav dále zhoršuje. Léčí se pomocí léků a úpravou životního stylu.

Leptin

Tukové buňky uvolňují hormon zvaný leptin, který dokáže mozku říct, že už jsme sytí. Teoreticky to funguje tak, že čím víc tukových buněk, tím víc leptinu se tvoří a tím spíše mozek ví, že už máme dost a neměli bychom dále jíst. Bohužel, někdy tahle komunikace nefunguje a vzniká takzvaná leptinová rezistence, zřejmě dědičná. Pak se člověku nedostává informace, že už má dost, důsledkem je nadváha i obezita. Více například tato studie.

Studie jsou zatím v počátcích, a tak jejich výsledkem dosud není nějaký konkrétní lék, který by problém řešil.

Syndrom polycystických ovarií

Poměrně běžná zdravotní potíž, postihuje až desetinu žen, ale míra problémů s ní spojených se liší. Tyto ženy mívají vyšší hladinu mužských hormonů a inzulínu, což je hormon, který ovlivňuje, jak efektivně tělo přeměňuje jídlo na energii. Pokud tyto hormony různě kolísají, mohou lidé přibírat na váze, zejména v oblasti břicha.

Mezi další příznaky PCOS patří nepravidelný menstruační cyklus, akné, řídnutí vlasů, ztmavnutí kůže, kožní problémy, potíže s početím.

Neduhy může zmírnit hormonální antikoncepce, samozřejmě pokud žena zrovna nechce otěhotnět. Lze podávat i léky zmírňující inzulínovou rezistenci, úlevu mohou přinést i dietní změny, zejména vyloučení potravin, které způsobují velké výkyvy hladiny krevního cukru.

Menopauza

Když žena vstoupí do menopauzy, hladina estrogenu klesá, a to zřejmě vede k zvýšenému ukládání tuku v oblasti břicha, jak dokládá například tato shrnující odborná práce. Zdá se naopak, že užívání substituční hormonální terapie dokáže tento efekt snížit. Nicméně daleko nejúčinnější je zdravá strava a dostatek pohybu.

Menstruace

Některé ženy určitou část cyklu trápí zvýšené zadržování vody, což může způsobit nadýmání, pocit plnosti a dočasný nárůst hmotnosti. Nejhorší to obvykle bývá těsně před tím, než se spustí pravidelné měsíční krvácení, a první den menstruace. Vědci nicméně zatím nenašli souvislost mezi tímto zadržováním vody a hladinami hormonů či jejich výkyvy, takže příčina bude v tomto případě zřejmě jiná. Nejefektivnější se zdá být úprava stravy a změna životního stylu.

Zdroj:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/hormonal-belly