Víte, jaký typ břicha máte? Nebo jste o tom nikdy nepřemýšlela? Stravujte se správně, cvičíte, ale s břichem nemůžete hnout, i když se na hlavu stavíte? Možná to není vaše chyba, důvodem totiž může být právě neznalost toho, o jaký typ břicha se ve vašem případě jedná.

Zdroj: Youtube

Hormonální břicho

Hormony, jako je inzulín a kortizol, hrají obrovskou roli při hromadění tuku kolem břicha. Inzulinová rezistence, chronický stres jsou důvodem, proč se vám nedaří zhubnout břicho. Estrogenová nerovnováha u žen v perimenopauze a premenopauze je další příčinou nabírání tuku v oblasti břicha. Stejně tak může být příčinou štítná žláza.

Jak se ho zbavit:

  • Nechte si zkontrolovat hladinu hormonů (estrogenu, hormonů štítné žlázy…)
  • Přidejte do jídelníčku vlákninu a jezte více ovoce, zeleninu a luštěniny. Nezapomínejte na zdravé tuky omega 3 mastné kyseliny a omega 6 kyseliny.
  • Omezte potraviny, které mohou zvyšovat zánět těle (například mléčné výrobky)
  • Cvičte, ale vyberte si takové cvičení, které udrží hladinu kortizolu na nízké úrovni
  • Spěte aspoň 7 hodin a minimalizujte stres.

Stresové břicho

Břicho vám může růst i kvůli přemíry stresu. Stres způsobuje, že se tuk hromadí zejména v oblasti břicha. Když máte hodně kortizolu, bohužel si tělo ukládá hlavně viscerální tuk, který obklopuje orgány v břišní dutině a může být pro ně rizikový. Jakmile stoupá hladina stresového hormonu, vede to k záchvatovitému jezení a ukládání tuku ve střední části těla.

Jak se ho zbavit:

  • Denně se snažte cvičit aspoň 30 minut
  • Nezapomínejte na snídaně, abyste se vyhnula výkyvům nálady a vlčímu hladu. Snídaně by vždy měla obsahovat bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky.
  • Vyhněte se nezdravým potravinám, snižte taky konzumaci kávy, kofein zvyšuje hladinu kortizolu.
  • Dostaňte se do kalorického deficitu. Pokud máte k dispozici nadbytečné kalorie, tělo si jen těžko začne brát z tukových rezerv, ve skutečnosti začne naopak ukládat přebytečné kalorie do tuku kolem pasu.
  • Spěte aspoň 7 hodin denně. Studie naznačují, že lidé, kteří spí méně než 5 hodin denně, mají tendenci nabírat více břišního tuku ve srovnání s těmi, kteří spí 7 a více hodin.

Mateřské břicho (mommy břicho)

Někdy se mu taky říká visací břicho nebo břicho zástěry, protože visí jako zástěra. Spousta žen po porodu mívá neobvykle tvarované břicho. Příčinou může být takzvaná diastáza, což je jedna z nejčastějších poporodních komplikací. Jde vlastně o rozestup břišních svalů, k čemuž dochází v důsledku zvýšení nitrobřišního tlaku a hormonálních změn v těhotenství. Oslabené vazivo nedokáže udržet vnitřní orgány a ty se díky rozestupům vydouvají, což způsobí vydouvající břicho nebo povislé.

Jak se ho zbavit:

  • Nutná je aktivace hlubokých svalů břicha a zad, šikmých břišních svalů a bránice. Nevhodné je posilovat břicho klasickými sklapovačkami, naopak je důležité posilovat hluboký stabilizační systém.
  • Primární je správné dýchání, takzvaná dechová gymnastika. Nejznámější cvičení je cvičení podle Ludmily Mojžíšové či cvičení dle Alexandra.
  • Nezvedejte těžká břemena.

Alkoholové břicho

Popíjíte často pivo nebo víno? Pak se nedivte, že vám narůstá kolem pasu tuková pneumatika. Není to ale nutně pivo nebo víno, ale příliš mnoho kalorií, které mohou změnit váš pas, kdy přečnívá přes kalhoty. Jakýkoli druh kalorií, ať už z alkoholu nebo slazených nápojů, může zvyšovat břišní tuk. Zdá se ale, že alkohol je spojen s tukem ve střední části těla. A nezapomeňte na kalorie z potravin, které prokládáte s pivy. Alkohol totiž zvyšuje vaši chuť k jídlu.

Jak se ho zbavit:

  • Omezte konzumaci alkoholu nebo ho přestaňte konzumovat zcela. Třeba si dejte cíl, že měsíc to bez něj vydržíte. Přidejte druhý a třetí a za tři měsíce budete vážit o 5 kg méně.
  • Cvičte, přednost dejte kardio cvičení, vhodný je intervalový trénink s vysokou intenzitou nebo rychlá chůze.
  • Do jídelníčku přidejte více bílkovin a zeleniny.

Zdroj: Vlasta.cz, https://www.webmd.com/diet/features/the-truth-about-beer-and-your-belly

https://betterme.world/articles/5-types-of-bellies/

https://www.healthline.com/nutrition/types-of-belly-fat#why-belly-fat-is-harmful

https://www.bodyandsoul.com.au/nutrition/5-types-of-belly-fat-and-how-to-get-rid-of-each-according-to-a-dietitian/news-story/1aa4981cf802cc4e875fac3ddeee96f8

Související články