Láska a vztahy

V roce, který je pod vládou Jupitera, jemuž se v klasické astrologii říká Velké štěstí a jenž se přesunul do vám příznivých Ryb, se můžete ze strany své vládkyně Venuše, která má lásku a vztahy pod palcem, těšit na samá příjemná překvapení.

Krásný bude už začátek roku, v němž si budete vychutnávat pomoc Venuše ze znamení Kozoroha, a tedy z vašeho sektoru vyššího vzdělání a dalekých cest. Její příznivý vliv začal už 5. listopadu 2021 a bude pokračovat do 6. března. Když se pak k jejímu blahodárnému vlivu přidá 24. ledna Mars, jenž se zde rovněž zdrží do 6. března, můžete se v lásce těšit na nové podněty a nové zážitky. Do vašeho vztahu vnesou nejen stabilitu, ale i touhu po zduchovnění vazeb, které mezi vámi a vám blízkými lidmi jsou. S partnerem, s nímž se teprve poznáváte, se rozhodnete pro dlouhodobé plány, které vám mají dát společný cíl. S tím, s nímž jste dlouho, se zase můžete vrátit do dob, kdy jste začínali, a oživit staré plány a sny. Zároveň se rozhodnete, co zatím pominete a co budete dále rozvíjet. V obou případech se však připravte na dlouhé a náročné debaty. Ty se sice začnou odvíjet od ryze praktických záležitostí, ale hodně rychle se přesmyknou na záležitosti duchovní. Budete tím sami překvapeni. Obvykle se podobnými věcmi nezabýváte, ale tentokrát zjišťujete, že je to opravdu nutné. Následné dny a týdny budou pokračovat klidným a stabilním rytmem. Změnu přinese až přelom dubna a května. Od 15. dubna do 2. května, kdy se v Rybách nachází Venuše spolu s Marsem, si hlídejte partnerské úlety. Planety vás v této době do erotických rozhodnutí vyloženě ženou. Když se však pro takovouto akci rozhodnete, musíte počítat s rizikem. Na začátku si sice můžete slibovat, že všechno udržíte pod kontrolou, ale záhy zjistíte, že jde jen o vaše zbožné přání. Opět se ukáže, že stačí, když o tajemství ví kromě vás jen jeden jediný člověk, a tajemství tajemstvím být přestává.

To, že se překonáte a začátek jara zvládnete bez větších problémů, ještě neznamená, že máte v lásce vystaráno a vytoužený klid. O další kolo zábavy se postará vaše vládkyně Venuše, jež vás bude v tomto směru ovlivňovat mezi 28. květnem a 23. červnem. Její vliv současně podporuje i Merkur, který se do 13. června rovněž nachází ve vašem znamení. V lásce a ve vztazích vůbec se pak můžete těšit na značný úspěch. Pokud vztah, který jste navázali na začátku roku, vydrží, je docela možné, že spolu začnete mluvit o dalším společném životě, nebo dokonce rovnou o svatbě.

K realizaci by pak přišlo buď mezi 5. a 29. zářím, kdy se vaším sektorem lásky a romantiky pohybuje Venuše, nebo na konci roku. Potom se Venuše opět vrací do Kozoroha, kde stála na začátku roku a odkud přerod ve vašich vztazích odstartovala. V každém případě se můžete těšit na rok, kdy se láska i všechny ostatní mezilidské vztahy budou rozvíjet tak, jak si představujete a jak to máte rádi. Velké výbuchy vášní sice nepřijdou, ale zase se nemusíte bát emočních propadů. Pokud dáváte vlídnému ohníčku, který hřeje ruce, přednost před zhoubným požárem emocí i smyslů, budete zcela jistě spokojení.

Rodina, rodiče, děti

Z planetárních tlaků, které ovlivňovaly minulý rok, zbyl jen Saturn, který se pořád pohybuje vaším sektorem profese, odkud se vás snaží udržovat v zodpovědné a pracovité náladě. Jeho vliv však naráží na Uran ve vašem znamení.

Ten vás zase nutí k prudkým a nedomyšleným akcím. Jejich poslední přesný kontakt proběhl naštěstí už koncem roku 2021, ale přesto na sebe budou působit i celý další rok. I když jde o střet energií, na které jste zvyklí, přesto by bylo dobré, abyste v tomto směru zachovávali alespoň minimální opatrnost a chovali se rozumně. Především je potřeba, abyste si uvědomili, že musíte svou pozornost rovnoměrně rozdělit mezi rodinu a práci. Ani jedna strana se nesmí cítit zanedbaná a mít pocit, že si jí dostatečně nevážíte.

Zvláště důležité to bude na přelomu dubna a května, kdy se ve vašem znamení 30. dubna odehrává sluneční zatmění, na které pak 16. května navazuje zatmění měsíční. Druhé kolo přijde 25. října, kdy se odehraje sluneční zatmění ve vašem partnerském sektoru, na které naváže 8. listopadu zatmění měsíční ve vašem znamení. Jde o období, kdy byste se měli chovat ve všem, co se rodinných záležitostí týče, velice opatrně. I když máte pocit, že se umíte ovládat a že je odpovědný přístup k životu vaší druhou přirozeností, může se vám situace vymknout z ruky rychleji, než byste čekali. Jestliže usoudíte, že na vás někdo tlačí a nutí vás do aktivit, na které se necítíte a do kterých se vám ani trochu nechce, musíte se postavit na odpor. Zvláště ve vztazích, kdy jste na sobě nějakým způsobem závislí, to sice příjemné nebude, ale vy jinou šanci nemáte.

Pokud jde o praktické záležitosti, které se týkají rodinného hospodaření, měli byste všechno odložit na pozdní jaro. Využijete tak energie Merkura, který se mezi 11. a 30. dubnem v kole prvním a následně mezi 23. květnem a 13. červnem v kole druhém točí ve vašem znamení. Nápady, které budete na posílení rodinných vztahů mít, přijmou ostatní členové rodu s neskrývaným nadšením. Dovedete totiž vymyslet něco, co vám dá společnou vizi a co vás donutí, abyste vzorně spolupracovali. Navíc půjde o aktivitu, která přitáhne i mladší ročníky. Je jen na vás, zda se rozhodnete, že vytvoříte firmu, sad se starými stromy předěláte na elegantní meditační zahradu, nebo si konečně pořídíte statek, na kterém budete chovat kozy a ovce. To, že byste neuspěli, je jen málo pravděpodobné. Pod vlivem Saturnu si uvědomujete, že jde o záležitost, která je opravdu hodně náročná, ale díky Uranu k ní přistupujete s nadšením a neskutečnou touhou prorazit a uspět. Dny, kdy je Merkur mezi 30. dubnem a 23. květnem v Blížencích, a tedy ve vašem sektoru majetku vlastního, pak využijte k důkladnému a pokud možno přesnému finančnímu propočtu celé plánované akce. Pak je ale důležité, abyste celou akci řídili vy a nenechali si ji nikým vzít. Veškeré plány výdajů se snažte držet při zemi. Ty, kteří vám to vyčítají, upozorněte, že rozpočet se většinou překročí a že se právě proto nesmíte předčasně vydat z poslední koruny.

Zdraví, kondice

I když se rádi a většinou i oprávněně chlubíte svým železným fyzickým fondem, který hned tak něco neohrozí, je potřeba, abyste v tomto ohledu byli opravdu opatrní.

Zajímavý bude už začátek roku, kdy vaše zdraví ovlivňuje Venuše (ta na vaše zdraví působí od 5. listopadu 2021 do 6. března). K jejímu vlivu se pak mezi 26. lednem a 14. únorem přidává Merkur, jehož mezi 24. lednem a 6. březnem doprovází i Mars. Když k tomu přidáte stabilní tlak Pluta, který vaše zdraví ovlivňuje už několik let, je vám jasné, že to snadné nebude. Především je potřeba, abyste se vyhýbali zbytečnému riziku. Pocit, že musíte sobě i okolnímu světu dokazovat, že jste opravdu dobří a že zvládnete naprosto všechno nebo i víc, se snažte rozumně propracovat a pak ovládnout.

Pokud vás na horách začnou nutit ke zvládnutí černé sjezdovky s tím, že se přece nebudete bát, klidně přiznejte, že se bát budete a že o takové zážitky nestojíte. Toho, že by se vám někdo vysmíval, se nebojte. Váš projev je tak sebejistý, že si jím na svou stranu získáte i lidi, kteří vás dosud moc nemuseli. Sami přiznají, že oni by odvahu k takovému odporu neměli. Stejně tak důsledně musíte v této (a vlastně nejenom v této) době postupovat ve chvíli, kdy dostanete nějakou virózu. Na to, abyste se nacpali paralenem a chodili normálně do práce, opravdu není vhodná doba. Když vám v práci řeknou, že je nutně potřeba, abyste tam byli, klidně odpovězte, že je vám vaše zdraví milejší. Když budete dostatečně důslední, stane se zázrak. Firma najednou zjistí, že jí sice budete chybět, ale že těch pár dnů, kdy budete doma ležet, dokáže zvládnout i bez vás.

Další kolo, kdy může být vaše zdraví v ohrožení a vaše kondice se silně sníží, přijde v srpnu a v září. První vlna přichází mezi 26. srpnem a 23. zářím, kdy vaším sektorem zdraví těla prochází Merkur, na něhož pak mezi 29. zářím a 23. říjnem navazuje vliv Venuše. Pokud jste si ještě nevybrali dovolenou, dopřejte si v této době druhé kolo. Vyjeďte si na jih, kde vám bude krásně a kde si užijete moře, ovoce a všech ostatních radostí v příjemném počasí bez zbytečného horka. Kdybyste se rozhodli, že zůstanete doma, měli byste si najít vyhovující a cenově přístupný wellness, do kterého alespoň jednou týdně zaskočíte a necháte se tam zrevitalizovat. V práci pak dbejte nejen na kvalitní židli, ale i stejně kvalitní mezilidské vztahy. I když si to přiznáváte neradi (protože tak důsledný a realistický člověk jako vy přece podobné tendence neuznává), mají na to, jak se cítíte, daleko větší vliv než obvykle. A kdybyste měli pocit, že toho je na vás opět moc, přemýšlejte, zda byste neměli svou pracovní aktivitu přesunout tam, kde je vlídnější prostředí a alespoň trochu méně práce. Peníze jsou sice fajn, ale všechno se za ně koupit nedá. Na to, že toto staré pravidlo pořád ještě platí, vás bude od 22. srpna do 25. března 2023 nezvykle důrazně upozorňovat Mars. Neriskujte nebezpečí psychosomatických chorob, které by vás na lůžko doslova hodily. Starejte se o své zdraví minimálně tak, jak se staráte o své auto a ostatní hmotné statky.

Kariéra, práce, peníze

Jsou věci, s nimiž se budete muset smířit, i když se vám to moc nezamlouvá.

Hvězdy slibují rok, kdy peníze sice budete mít (a dá se počítat i s tím, že jich bude nemálo), ale bezpracnou cestou se k vám rozhodně nedostanou. Budete prostě muset máknout. Naštěstí patříte k lidem, kteří na pečené holuby, kteří sami letí do úst, nevěří, a sázku do loterie berou jako příjemné zpestření dne, ale rozhodně ji nevnímají jako záruku zajištěného bezpracně nabytého bohatství. Je vám tedy jasné, že stojíte na prahu roku, kdy váš majetek pořád ještě ovlivňuje Saturn z Vodnáře. Pokud čekáte pracovní povýšení, je na dobré cestě, ale přesto počítejte s tím, že se to poněkud potáhne.

Vzhledem k Neptunu, který vaše peníze zamlžuje a jejich získání rozmývá, je potřeba, abyste se při vyjednávání o práci a zejména o nových platových podmínkách chovali tak, jak se na Býka sluší: klaďte konkrétní otázky a vyžadujte stejně tak konkrétní odpovědi. S tím, že zprvu nastoupíte za nižší plat a pak se uvidí, souhlasit už z principu nesmíte. Mohlo by to taky dopadnout tak, že byste na místo sice nastoupili, ale o tom, že nastal vhodný čas, kdy by vám peníze měli přidat, by najednou nikdo nechtěl ani slyšet. Stejně důsledně se musíte chovat v momentě, kdy vám zaměstnavatel slíbí nějaké kurzy, které mají sice primárně sloužit jemu, ale které zároveň vylepšují vaši pozici na trhu práce. Když usoudí, že vám je neposkytne, protože byste mu mohli lehce utéct na lepší, trvejte na svém a na tom, co jste si dohodli. A kdyby bylo potřeba, nebojte se ani hrozby výpovědí ze své strany. V takovém případě však musí být na vašem jednání jasně vidět, že víte, co mluvíte, a že to, co říkáte, taky dodržíte.

Co se vhodného času pro práci na zvýšení platu týče (ale i práce na kariéře jako takové), budete si muset chvíli počkat. První impulz přijde až 30. dubna, kdy se do vašeho sektoru peněz vlastních dostává Merkur. Pobude zde sice do 23. května, ale jeho vliv bude spíše diskrétní a navenek nepříliš zřetelný. Přinese vám v oblasti peněz nápady, které musíte promyslet v klidu, a pokud možno o samotě. Čím méně bude vaše okolí o vašich záměrech vědět, tím to bude lepší. Mezi 23. květnem a 13. červnem, kdy se Merkur vrací do Býka, nedělejte pokud možno nic. Rozlet získáte až v dalších dnech. Merkur bude vaše finance ovlivňovat až do 5. července, ale tentokrát vám bude poskytovat jednu možnost za druhou. Pokud jste si v předchozím období připravili plány a víte, co chcete, budete se cítit jako v ráji. Možnosti se posypou a vy je budete moudře využívat. Přitom se můžete opřít o vliv Venuše, která vaše finance a zároveň i kariéru pozitivně ovlivňuje mezi 23. červnem a 18. červencem. Přinese vám přesně ty kontakty, s jejichž pomocí dotáhnete své skvělé myšlenky a ještě lepší plány do vítězného konce. A korunu vašemu dílu dá Mars, který bude vaše finance ovlivňovat mezi 20. srpnem a 25. březnem 2023. Bojovná planeta zajistí, že ve finančních záležitostech i v kariéře půjdete od vítězství k vítězství.

Seberozvoj a duchovní cesta

Ohledně duchovní cesty, na které se nacházíte, pro vás mají hvězdy samé dobré zprávy: Pluto, který vaše duchovní směřování v posledních letech ovlivňuje, ve své aktivitě pokračuje i nadále.

Po dlouhé době jste však na jeho vliv zvyklí a žádným překvapením se z míry vyvést nenecháte. Nové duchovní směry studujete, zvažujete a nakonec si z nich po zralé úvaze vyberete to, co je pro vás nejlepší a co vám vyhovuje. Někdo vám sice může tento přístup vytknout s tím, že je to sobecké a utilitární jednání, ale to vám může být jedno. Doby, kdy jste se vrhali na každý nový duchovní směr s tím, že je to konečně ten pravý, a posléze ho opouštěli s tím, že vám přece jen nevyhovuje, jsou naštěstí dávno za vámi.

Pluto, který z vás dělá bojovníky, co usilují o lepší příští, však v tomto roce dostane nevídaného pomocníka. Jeho energii změkčuje a vám tak život zásadně zpříjemňuje Venuše, která ve vašem sektoru duchovna pobývá už od 5. listopadu 2021 a zdrží se zde až do 6. března. Obě planety pak harmonují s Uranem ve vašem znamení a zároveň s Jupiterem ve vašem sektoru přátel. Je možné, že vás kamarádi nasměrují k novému způsobu uvažování, ale taky je možné, že se jejich inspirací stanete vy. V každém případě je však potřeba, abyste si uvědomili, že jde o šanci pro váš tvůrčí i duchovní život naprosto ojedinělou, kterou musíte využít do posledního drobečku. Když se vám nechce, samozřejmě vás nikdo nedonutí. Pak se ale musíte připravit na léto, kdy budete zmařených příležitostí trpce litovat, ale kdy se čas už zpátky vrátit nedá.

Pokud vás čeká dílo, na kterém vám opravdu záleží, využijte dnů, kdy bude Venuše souznít s Jupiterem ve vašem sektoru přátel, a toho, čemu se říká sdílená láska. Jde o dny, kdy vám každý půjde na ruku, kdy vám budou zcela nezištně pomáhat cizí lidé a kdy (téměř) každá aktivita, do které se pustíte, skončí úspěchem. V tomto směru pro vás budou naprosto dokonalé dny kolem 1. máje. Ve vašem znamení se 30. dubna odehrává novoluní – tedy perspektiva nových začátků. Pluto ve vašem sektoru duchovních záležitostí se obrací do zpětného chodu, což znamená, že od vás vyžaduje hluboké a důkladné propracování všeho, co jste v minulé době dělali a do čeho jste se pustili. O to, že by vám chyběla síla nebo inspirace, strach mít nemusíte.

Obojího budete mít tolik, že vám bude celý zbytek zodiaku upřímně závidět. Navíc 1. května se pak Venuše dostane do sextilu s Plutem a ukáže vám skvělé a neopakovatelné možnosti tam, kde jste je dosud nikdy nehledali. Je jen potřeba, abyste pochopili, že je potřeba dělat věci jinak, než jste je dělali dosud. Pokud má někdo dojem, že žijete pro to, abyste plnili jeho představy a jeho sny, musíte mu jemně, ale důrazně vysvětlit, že právě procházíte obdobím, kdy jsou vaše sny na prvním místě. Můžete se sice dozvědět, že je to sobectví, ale to není pravda. Vy se jen snažíte využít možností, které vám vesmír sype opravdu štědrou rukou. Když využijete alespoň zčásti možností, které vám letošní jaro skýtá, budete patřit k velice šťastným lidem. A s vámi budou šťastní všichni ti, které máte rádi a které jste si vzali do péče.