Láska a vztahy

Máte pocit, že patříte k prudkým lidem, kteří se nejdříve rychle a impulzivně rozhodují a potom svého rozhodnutí upřímně litují? Pokud ano, je důležité, abyste se hned od momentu, kdy ve sklenicích zaperlí šampaňské k novoročnímu přípitku, začali hlídat.

Už od konce poloviny prosince 2021 vás až do 24. ledna ovlivňuje Mars ve vašem partnerském sektoru. Ve stejné době je navíc i Venuše v tvrdohlavém Kozorohu. Situaci kupodivu nevylepší ani Merkur. Ten sice mezi 2. a 26. lednem pobývá ve vám příznivém Vodnáři, ale situaci spíše komplikuje. Pod vlivem Marsu máte sklon jít do sporu i tam, kde je to zbytečné a vyloženě kontraproduktivní. Venuše vás zase nutí, abyste se drželi i vztahů, které vám spíše škodí, než prospívají. A Merkur z Vodnáře je mistrem ve vymýšlení hloupých a občas hodně zraňujících vtípků, které sice ocení stejně naladění kamarádi, ale které se mohou partnera opravdu dotknout. Pokud však leden zvládnete se ctí, proběhne únor neutrálně a vy se můžete těšit na zlom, který bude v první březnové dekádě. Už 6. března se totiž současně přesouvá do Vodnáře jak Venuše, tak Mars. S jejich pomocí dosáhnete stavu, kdy jste schopni se s partnerem rozumně bavit a kdy dokážete dát vaší lásce přesně ten duchovní rozměr, který dosud postrádala. Neváhejte a zkoušejte všechno, co vás může po této stránce obohatit!

O další podněty se stará Jupiter, který se mezi 11. květnem a 28. říjnem dostává do vašeho sektoru přátelství. Pokud jste single a po předchozích zklamáních se vám do žádného vztahu nechce, samoty se přesto bát nemusíte. Ujmou se vás kamarádi a vhodného kandidáta na lásku vám přivedou až pod nos. Pak je opravdu jen na vás, jak a zda nabízenou možnost využijete.

O další podněty se postará Venuše, která je ve vašem znamení mezi 23. červnem a 18. červencem. Letní lásky přijdou sice trochu dřív než obvykle, ale zase budou velice intenzivní a příjemné. V červenci si však musíte dávat pozor na paralelní vliv Merkura a potom i Venuše. To, co vy budete brát jako příjemné letní rozptýlení, může druhá strana vnímat jako základ trvalého vztahu, z něhož má vzejít rodina a děti. Pokud o něčem takovém neuvažujete, vycouvejte dřív, než zjistíte, že vy byste sice moc rádi couvali, ale už to opravdu nejde.

Na zásadní zlomový vliv, který vaše vztahy ovlivňuje na hodně dlouho – a třeba i navždycky, se pak připravte mezi 20. srpnem a koncem roku. Po celou tuto dlouhou dobu (a ještě po více než dva měsíce v roce 2023) vás bude ovlivňovat Mars z vašeho znamení. Pod jeho vlivem budete sice sebevědomější (což vám vyloženě sluší), ale taky konfliktnější, než je vhodné. Pokud máte partnera z Blíženců, Panny, Střelce a Ryb, může u vás doma nastat docela slušná Itálie. Pokud to jde, vyhýbejte se zbytečným hádkám. Ovládejte své jedovaté poznámky, nemyslete si, že na všechno musíte mít hned odpověď. Když místo toho využijete každou vhodnou chvíli, abyste partnerovi dokázali, že ho opravdu milujete, bude to nakonec velice zdařilý a láskyplný rok.

Rodina, rodiče, děti

V roce, kterému vládne Jupiter, musíte k rodinným vztahům přistupovat s daleko větší uvážlivostí než dosud.

Především je potřeba, abyste si uvědomili, že všechno, co v tomto roce pro rodinu a v širším slova smyslu pro lidi stejné krve děláte, bude mít dlouhodobý dopad. Zvláštní význam mají i novoroční předsevzetí, která si v tomto smyslu dáváte. Váš vládce Merkur, který je do 2. ledna v Kozorohu, odkud váš sektor rodiny příznivě ozařuje, jim dává daleko větší význam, než si dokážete představit. Na to, co se díky předsevzetím skutečně mění, přijdete už mezi 26. lednem a 14. únorem, kdy se Merkur po krátkém pobytu ve Vodnáři do Kozoroha vrací. Najednou pochopíte, co máte pro to, aby to ve vaší rodině vypadalo lépe, dělat. Když se do toho hned dáte, bude to sice náročné, ale zase velice rychle postřehnete pozitivní efekty, které vám vaše snaha přináší. Toho, že by šlo o činnost, která je nad vaše síly, se bát nemusíte. Od konce roku 2021 až do 6. března podporuje veškerou aktivitu, kterou v tomto směru projevíte, Venuše. S údivem zjistíte, že dokážete se starší i mladší generací mluvit tak, abyste zbytečně neprovokovali, ale abyste ji naopak donutili k zamyšlení a k souhlasu se změnami. Je jasné, že novinky málokoho okamžitě nadchnou, ale po vašem výkladu a logickém vysvětlení pochopí, že jsou opravdu nutné a nevyhnutelné.

Náročné chvíle nastanou na přelomu dubna a května, kdy se do vašeho sektoru profese dostává zároveň Venuše spolu s Marsem. Počítejte s tím, že vás budou v práci potřebovat víc než obvykle. Nedá se sice říct, že byste byli nepostradatelní, ale přijde stav, kdy se nic důležitého bez vás a vaší účasti neobejde. Právě proto je potřeba, abyste v těchto dnech rozdělili veškeré domácí práce tak, aby na vás zbyl spíše jen dohled a management, zatímco reálnou práci bude vykonávat zbytek rodiny. S nadšením nepočítejte, ale ani otevřená vzpoura nehrozí. Když jim pořádně vysvětlíte, o co se vlastně jedná, pochopí, že nastal čas, kdy musí rodina bez ohledu na své osobní priority držet pohromadě.

To, co jste se při této planetární lekci naučili, budete moci využít během tohoto roku ještě jednou. V době, kdy bude váš vládce Merkur vaším sektorem rodiny procházet (mezi 4. a 26. srpnem), je potřeba, abyste si s dětmi promluvili o jejich další budoucnosti. Netlačte na ně příliš, ale taky jim dejte najevo, že jde o otázku, na kterou si musí dříve nebo později stejně odpovědět. Kromě toho by bylo dobré, abyste v nich posílili vědomí rodinné solidarity. Pokud budete v rámci příbuzenských vztahů půjčovat peníze nebo se jinak zapojovat do majetkových záležitostí, ukazujete jim na svém vlastním příkladě, jak se to správně dělá tak, aby později rodinné vztahy zbytečně netrpěly. Vy sami však počítejte s tím, že jde o záležitosti spíše dlouhodobé. Definitivní řešení najdete až na přelomu září a října. Pak se ale všechno srovná a vyřeší tak, že si budete moci oddechnout. Rodina sice vaši péči i nadále vyžaduje, ale to už zvládnete bez problémů.

Zdraví, kondice

I když ke svému zdraví většinou přistupujete s jistou porcí zdravé lehkovážnosti (váš praktický lékař, který vás neustále zve na nejrůznější preventivní prohlídky, by o tom mohl psát romány), tento rok od vás vyžaduje zásadně jiný přístup.

A protože je jeho vládcem Jupiter, který by v tomto případě mohl fungovat jako reprezentant nebeské spravedlnosti, měli byste o jeho požadavcích nejen uvažovat, ale hlavně byste je měli plnit.

Jupiter se totiž od Silvestra 2021 až do 11. května (a ve druhé etapě od 28. října až do 20. prosince) nachází v Rybách, kterým podle klasické astrologie vládne. Vytváří tak atmosféru, kdy se máte tendenci chovat zbytečně lehkomyslně – a to nejen v tom, co se týká zdraví, ale doslova ve všem. Máte sklon podceňovat veškeré pokyny včetně těch, které vám dává zdravý rozum. V prvních třech lednových týdnech, kdy je Jupiter v živlové kvadratuře s Marsem z vašeho partnerského sektoru, pak máte sklon riskovat (většinou proto, abyste partnerovi imponovali a dokázali mu, že se opravdu ničeho nebojíte) způsobem, který může být sice nepřehlédnutelný, ale rozhodně není moudrý. To, že jste před dvaceti lety sjížděli černé sjezdovky s úsměvem na líci, ještě neznamená, že se o to máte pokoušet ještě i teď. Následky, které by vaše aktivita mohla mít, by sice zvýšily počet zákroků horské služby, ale vám samotným by to mnoho pozitivního nepřineslo.

Stejnou pozornost, jakou si vyžádá tělo, si letos bude vyžadovat i vaše duše. Dosud se sice bez nějaké intenzivnější péče obešla s tím, že nakonec zvítězila vaše vrozeně optimistická nátura, ale letos to bude trochu jinak. Zejména v období, kdy bude vaším sektorem zdraví duše procházet Merkur (poprvé to bude mezi 11. a 30. dubnem a podruhé mezi 23. květnem a 13. červnem), byste na sebe měli být v tomto směru opravdu opatrní. Pokud to jde, vyhýbejte se zbytečným stresům a nervy drásajícím událostem. Kamarády, kteří jsou známí tím, že si pořád jen na všechno stěžují, nekonejšete, ale snažte se z jejich společnosti co nejrychleji dostat. Stejně tak se chovejte k příbuzným, kteří si vám chodí stýskat na svůj mizerný a zpackaný život, aniž by si připustili, že si za většinu svých problémů mohou vlastně sami.

Když potřebujete, aby se vaše psychika vylepšila, pracujte zároveň na změně svého okolí. Zajímejte se o novou a příjemnější práci. Doma se snažte vylepšit atmosféru tak, abyste se tam mohli těšit jak vy, tak celý zbytek rodiny včetně domácích zvířat. Zároveň si uvědomte, že všechno, co děláte, děláte především pro sebe. Rok, kterému vládne Jupiter, je – jak již bylo řečeno – nejenom příznivý, ale i velice zrádný. Když se Jupiter dostane do náročnějších aspektů, velice lehce vás přesvědčí, že si můžete pomoci tím, že si dáte na talířek dva dorty anebo si nalijete skleničku (a pokud jste zvlášť disponovaní, zvládnete obojí najednou). Výsledkem je pak nejen ztráta figury a přitažlivosti, ale zároveň i riziko nejrůznějších návyků. Ty vás pak připraví o výkonnost, radost ze života i o zdraví. A to by byl stav opravdu nemilý…

Kariéra, práce, peníze

V poslední době, kdy jste museli reagovat na veškeré změny a nečekané potíže, které s sebou proměnlivá zdravotní, společenská a tím finanční situace nesla, jste se náležitě zocelili.

Nahlas říkáte, že vás hned tak něco, co se v tomto směru stane nebo stát může, z míry nevyvede a na kolena nesrazí. Přesto by bylo dobré, abyste se přichystali na možnosti, na které hvězdy v tomto směru upozorňují. Především by bylo potřeba, abyste si uvědomili, že se váš vládce Merkur v prvním lednovém dni a následně mezi 26. lednem a 14. únorem pohybuje vaším sektorem peněz cizích. Zde navíc už od začátku listopadu 2021 až do 6. března pobývá Venuše, k níž se mezi 24. lednem a 6. březnem přidává i Mars.

Vzhledem k Plutu, který s výše uvedenými planetami po celou dobu vytváří živlovou konjunkci, je zde namístě ve všem, co se týká nejen peněz, ale i majetku v nejširším slova smyslu, potřebná značná opatrnost. Veškerá rizika si nejdříve dobře rozmyslete a pak si řekněte, že vám to za to nestojí. Přijdete možná o nějaké peníze nebo o investice, ale zase si uchováte dobrý a klidný spánek. Stejně musíte působit na partnera a především na rodiče. Upozorněte je, že šmejdi všeho druhu v poslední době změnili taktiku a dokážou se jim na kobylku dostat daleko rafinovanějšími způsoby, než byly ty dosavadní. Sami sobě pak slibte, že staré dluhy co nejrychleji vyplatíte a nové dělat nebudete. Můžete se sice dozvědět, že dnes se tak přece nehospodaří, protože finance fungují naprosto jinak, ale to vám může být jedno. Díky svému vládci Merkuru víte, že dvě a dvě jsou vždycky čtyři a nic jiného se učit nehodláte.

Stejně jako v penězích musíte být připraveni na zajímavé změny a proměny, které se týkají práce, zvláště v době, kdy vaším znamením prochází váš vládce Merkur (mezi 30. dubnem a 23. květnem v kole prvním a následně pak od 13. června do 5. července), buďte připravení na nejrůznější tlaky, které vás mají vehnat někam, kam se vám nechce. Pokud máte jít v rámci plnění pracovních povinností někam na zástup, přesně se domluvte, od kdy do kdy to bude.

Kdyby se ale stalo a váš zaměstnavatel vás vysílal na nějaké kurzy (třeba i zahraniční), bránit byste se neměli. Zaprvé se učíte rádi a s chutí – a zadruhé absolutoriem všeho, co zvyšuje vaše vzdělání, zároveň posilujete i svou pozici na pracovním trhu. K uplatnění toho, co víte a umíte, dojde velice rychle. To, že je o vás po pracovní stránce opravdu zájem, zjistíte už ve třetí srpnové dekádě. Do vašeho znamení se dostává Mars a vy si máte konečně šanci s jeho pomocí vybojovat jak odpovídající práci, tak mzdu, kterou si za ni zasloužíte. S podáváním výpovědi a podepisováním nových pracovních smluv však nepospíchejte. Počkejte si na dny mezi 16. listopadem a 6. prosincem. Ve vašem sektoru smluvních vztahů se tam bude současně nacházet váš vládce Merkur spolu s Venuší. Vy si pak můžete být jistí, že se s jejich pomocí vydáte tím správným směrem. A Mars, který je ve vašem znamení až do začátku března 2023, vám k tomu dá potřebnou energii a navíc i dostatek sil.

Seberozvoj a duchovní cesta

Patříte k lidem, kteří všechno, co dělají a do čeho se pouští, musí mít nejdříve promyšlené a pak podložené zdravým rozumem.

To, že vám někdo řekne, že tak něco prostě je a že o tom přemýšlet nemáte, vás pro danou záležitost nejenže nenadchne, ale buď vás to přímo odradí, nebo alespoň přiměje k hodně jedovatým komentářům. Kdybyste pak na závěr usoudili, že bude lepší, když po cestě, která vás má po duchovní i intelektuální stránce rozvinout, budete kráčet sami, bude to jen rozumné. Šance na první kroky se objevují velice záhy. Mezi 2. a 26. lednem se do vašeho sektoru duchovna a vyššího vzdělání dostává Merkur, který pak na chvíli couvne do Kozoroha, aby se poté do stejné oblasti vrátil mezi 14. únorem a 10. březnem. Jde o dny, kdybyste si měli dopřát to, čemu se říká aktivní hledání nové duchovní cesty. Vykročit na ni můžete nejen zde v české kotlině, ale i v cizině. Pokud se chcete podívat někam do ašrámu, kde budete nejen jíst a spát, ale i pracovat, máte cestu otevřenou. Stejně tak si můžete vyrazit na hory, kde budete přemýšlet o kráse přírody, která vás obklopuje, a kde budete zároveň každým krokem překonávat sami sebe. Navíc zjišťujete, že se i za těchto podmínek dokážete učit a rozebírat záležitosti, na které v obvyklém běhu života nemáte dostatek času.

Přestože jste se na duchovní cestu vydali sami a jiní lidé vám tam tak trochu překážejí, měli byste pro svého partnera stanovit čestnou výjimku. Pokud půjdete sami a všem kolem včetně toho nejbližšího budete důsledně dávat najevo, že vás leda tak otravují, nemohli byste se divit, kdybyste po návratu zjistili, že se už nemáte k čemu a ke komu vracet. Právě proto by bylo dobré, alespoň některé aktivity naplánovat tak, abyste se na nich mohli podílet oba. Ideální by v tomto směru bylo léto, kdy se váš vládce Merkur dostává do vašeho sektoru nižšího vzdělání a krátkých cest. Využijte dnů mezi 19. červencem a 4. srpnem a vyrazte si s partnerem někam, kde vám bude po všech stránkách dobře. Do Compostely to patrně za tak krátkou dobu nestihnete, ale to nevadí. Při troše hledání zjistíte, že se spousta krásných míst, prodchnutých hlubokým klidem a neopominutelnou duchovní energií nachází i u nás. Pobyt na podobném kousku ráje ve vás i v partnerovi pak nechá hlubokou a hodně pozitivní stopu. A právě tady se skrývá snad největší nebezpečí, které vás v tomto roce čeká. Pod vlivem Marsu, který bude od konce srpna letošního roku do začátku března 2023 ve vašem znamení, hrozí stav, kdy budete své nově získané poznání lidem kolem sebe celkem bezohledně vnucovat. Máte pocit, že nejlépe ze všech víte, co je pro ně dobré a že jim to prostě vecpete. Pod vlivem Marsu vůbec neberete v úvahu, že každý má své osobní tempo rozvoje. Vy ho momentálně máte opravdu rychlé a hned tak někdo vás v něm následovat nedokáže. Právě proto je potřeba, abyste lidem, na které na své životní pouti narazíte, sice řekli, co jste zažili a absorbovali, ale to, zda s vámi půjdou, nebo nepůjdou, nechali na nich. Dejte jim svobodu, kterou jste vždycky chtěli a považovali za to nejdůležitější!