Láska a vztahy

Ohledně vztahů vás čeká stav, který by se nejsnáze dal označit za smíšeně kombinovaný.

V lásce si budete užívat – a pokud se budete hned od začátku roku chovat alespoň trochu rozumně, nebudete za to platit ani psychickými propady, ani morální kocovinou. Hned na začátku roku se dostanete pod spojený vliv příznivého Jupitera z Ryb a zároveň Venuše ze svého partnerského sektoru. Pobývá zde už od začátku listopadu 2021 a vydrží zde do 6. března. Jde o velice příznivý vliv, kdy si budete užívat dobrodiní partnerských vztahů přesně v takové podobě, jakou máte rádi. Mezi 26. lednem a 6. březnem navíc situaci vylepší i Mars, který rovněž přejde do vašeho partnerského sektoru. Pluta, který na vás ve vztazích působí už několik let a ještě pěknou chvíli působit bude, se neobávejte. Na jeho vliv jste zvyklí a z míry vás nevyvede. Doby, kdy jste kolem každého partnerského sporu dělali pod tlakem jeho energie drama a v každé hádce větřili tragédii, jsou naštěstí už dávno za vámi. Časné měsíce letošního roku můžete tedy využít na to, abyste se s partnerem ladili jeden na druhého a vycházeli si vstříc podstatně víc než dosud. Musíte si však dávat pozor, abyste se mu nepodřídili víc, než je zdrávo. K tomu je potřeba, abyste si dokázali zachovat zdravou autonomii a sebevědomí, které hned tak něco nenaruší. Naštěstí je díky planetární podpoře i vašemu osobnímu nasazení velká šance, že to dokážete.

Po krásném startu do nového roku následuje jaro, kdy se celkem nic zajímavého neděje. Pokud jste šťastně zadaní, jste rádi, že to tak je, a ani vás nenapadne, že byste měli něco měnit. Ani to, že momentálně zadaní nejste, vám nijak nepřekáží. V klidu vyčkáváte dalšího vývoje situace, radujete se ze života a to, že byste mohli hnát situaci násilně kupředu, vás ani nenapadne.

Změna vás čeká až na přelomu července a srpna, kdy se do vašeho znamení dostává Venuše. Pobude zde relativně krátce – mezi 18. červencem a 11. srpnem, ale to vám vůbec nevadí. Pod její patronací budete žít tak intenzivně, že se tomu budete sami divit. Místo neustálého váhání a úvah o tom, zda je to, co děláte a pro co jste se rozhodli, přijatelné, nepřemýšlíte a prostě do toho jdete. Výsledek bude natolik dokonalý, že budete sami překvapeni. Může vás ovšem napadnout, že jste se stejně měli chovat už dřív, protože byste tím svůj život značně zjednodušili. Pak je potřeba, abyste pochopili, že minulost sice nezměníte, ale můžete si z ní vzít poučení pro budoucnost.

Další zajímavé období, plné lásky a s ní spojených pozitivních zážitků, vás čeká na podzim. Mezi 23. říjnem a 16. listopadem se ve vašem sektoru lásky a romantiky nachází Venuše, k níž se mezi 29. říjnem a 17. listopadem přidává Merkur. Jejich spojené energie vytvářejí vhodný čas na dokončení všeho, co jste v citových záležitostech dosud nedotáhli do konce. Když to uděláte, čeká vás mezi 6. prosincem a koncem roku odměna. Postará se o ni Venuše ve vašem partnerském sektoru, a bude opravdu sladká…

Rodina, rodiče, děti

Tlak, který na vás v poslední době doléhá ve všem, co se týká rodiny, dětí a podobných záležitostí vůbec, se nijak nezmírňuje.

Naopak! Začne to už v lednu, kdy veškeré vaše soukromí půjde do háje a kdy se musíte zabývat především tím, co chce a požaduje rodina. Pozornost si vyžadují zejména děti školou povinné. Ty berou vaše naléhání ohledně toho, že je pololetí a že by měly do školy něco dělat, jako hrubý nátlak. Můžete se dozvědět, že se k nim chováte daleko hůře, než se chovají rodiče všech jejich spolužáků. Když se k jejich lamentacím přidají ještě i babičky, které vám vysvětlují, že jste opravdu tvrdí, budete mít hlavu plnou starostí. Právě proto je ale potřeba, abyste si uvědomili, že doma velíte vy (samozřejmě po poradě s partnerem) a zbytek rodiny má (samozřejmě při vší úctě) leda tak poradní hlas. Pokud budete důsledně trvat na svém, leden a únor přežijete. Budete sice mít trochu počechrané peří, ale to se dá zvládnout. Příznivou změnu přinese druhá a třetí březnová dekáda. V ní můžete využít pozitivní vliv, kterým na váš sektor rodiny působí současně Venuše i Mars. S jeho pomoci můžete s dětmi a s partnerem provozovat nejrůznější aktivity, které vás všechny baví a které rodinu spojí. Pokud jste dosud na žádné společné zájmy nenarazili, zkuste nějaké vymyslet – nebo ještě lépe, pověřte jejich nalezením nejmladší generaci. To, co vymyslí, vás může sice trochu překvapit, ale po chvíli přemýšlení usoudíte, že je to vlastně velice dobrý nápad.

Na přelomu dubna a května, kdy Merkur prochází vaším sektorem přátel, můžete sebrat děti nejen své, ale i smečku všech kamarádů, a vyrazit někam, kde si protáhnete tělo, ale kde se i poučíte a získáte nové vědomosti. Skvělé budou zejména poutě po hradech a zámcích, k nimž máte jako každý Rak bytostně dobrý vztah.

V době, kdy se Jupiter přesouvá do Berana – což je mezi 11. květnem a 28. říjnem, vás v rámci rodinného provozu čekají změny. V práci se od vás chce, abyste se projevovali aktivněji a důsledněji, což znamená, že budete mít méně času na rodinu a zejména na to, abyste na všechno dohlíželi a důsledně kontrolovali to, co se děje. Pak musíte jen stanovit obecné pokyny a rodině vysvětlit, že pro ni samotnou bude lepší, když se jimi bude řídit. Nebojte se, pochopí to rychleji, než byste předpokládali.

Když se pak do vašeho sektoru rodiny dostane mezi 26. srpnem a 23. zářím (podruhé tam pobude mezi 11. a 29. říjnem) Merkur a následně po něm mezi 29. zářím a 23. říjnem Venuše, je čas na definitivní řešení rodinných problémů, které jste už opravdu dlouho odkládali. Díky výše uvedené planetární podpoře si můžete být jistí, že se vám většina z toho, co chcete uskutečnit, podaří. Vzhledem k paralelnímu Jupiteru z Berana si však musíte dávat pozor, abyste své záměry neprosazovali až příliš tvrdohlavě, a hlavně vzdor všemu zdravému rozumu. Čím volnější přístup prokážete, tím příznivější bude výsledek vašeho snažení. A o to přece v první řadě jde!

Zdraví, kondice

O tom, že je zdraví důležité, jste nepochybovali nikdy.

Momentálně (tedy po zážitcích z posledních dvou let) si to uvědomujete ještě o hodně důrazněji. Navíc vám dochází, že v minulých letech dostalo zabrat nejen vaše zdraví těla (a to bez ohledu na to, zda na vás hnusný čínský virus skočil, nebo neskočil), ale především zdraví duše. Jistotu, kterou jste ohledně toho, že všechno zvládnete a se vším si dokážete poradit, dosud měli, vystřídala jistota, že jsou věci, které se přes veškerou snahu zvládnout nedají. Naštěstí jste ze sebe i v této náročné situaci dokázali vydolovat optimismus a přesvědčení, že nakonec všechno dopadne dobře.

Na začátku roku si v tom, co se zdraví těla týče, naštěstí nemáte na co stěžovat. V sektoru, který má tuto oblast na starosti, se pohybuje až do 24. ledna Mars, který se s vámi moc nemazlí. Nutí vás k fyzické aktivitě a dlužno říct, že se mu to opravdu daří. Pokud jste se v rámci vstupu do nového roku rozhodli pro dietu nebo pro vylepšený životní styl, zasvítí vám na tuto cestu samé dobré hvězdy. Dokonce i partner, který se dosud na vaše podobné pokusy díval dosti skepticky, přijde na to, že to vlastně vůbec není špatný nápad. A pokud budete mít opravdu štěstí, rozhodne se, že vás bude následovat a že do toho půjdete spolu! Neváhejte a nabídku přijměte. Člověk, který vás nesráží, ale naopak ve vašich snahách podporuje, je při začátcích podobných náročných aktivit k nezaplacení.

Během dalších týdnů jara se pak bude zdát, že je všechno v nejlepším pořádku a vám se ohledně zdraví vyloženě daří. Změna přijde až mezi 30. dubnem a 23. květnem v etapě první a mezi 13. červnem a 5. červencem v etapě druhé. Jde o dny, kdy se do vašeho sektoru zdraví duše dostává Merkur. Vy pak potřebujete ve všem, co se týká vaší duševní rovnováhy a vlivu, který by na ni planety mohly mít, zachovávat co největší opatrnost. Pozor si dejte na veškeré aktivity, které mohou vaše duševní nastavení ovlivnit. Vyhýbejte se nejen všem zásahům do své psychiky (nebezpečné jsou zejména ty, které provádí nadšený amatér), ale i všem drogám a povzbuzujícím prostředkům. Co se jiných aktivit týče, vyhýbejte se jak vhledům do minulých životů, tak všem pokusům o navázání kontaktů se záhrobím. Pokušení může být sice veliké a intenzivní, ale vy mu musíte ve vlastním zájmu odolat.

To, že jste udělali dobře, zjistíte hned v poslední srpnové dekádě. Do vašeho sektoru zdraví duše se 20. srpna přesouvá Mars, který zde vydrží až do začátku března 2023 a který tedy vytváří na váš sektor zdraví těla opozici. Jde o měsíce, kdy na sebe musíte být opatrnější než obvykle. Na konci září, kdy tvoří živlovou kvadraturu s Merkurem a současně s Venuší, byste se měli vědomě vyhýbat všem zánětům. Pokud máte zánět čehokoli (zubem počínaje a klouby konče), musíte s nimi aktivně bojovat. A právě k takovému boji potřebujete silnou psychiku, která vás ujistí, že jdete po správné cestě. Nedovolí vám žádné pochybnosti, přiměje vás k hledání a posléze i nalezení toho nejlepšího lékaře. Vy pak zjistíte, že se nemáte čeho bát, ale že se můžete na další období svého života plným právem těšit.

Kariéra, práce, peníze

Opět budete jednou moc rádi, že patříte k lidem, kteří mají nanční hospodaření takříkajíc v krvi.

V posledních měsících jste se nejenže nebáli nároků, které na vás život měl, ale dokonce jste byli schopni svými financemi podporovat méně šťastné příbuzné a kamarády. Momentálně však nastal stav, kdy musíte dát dohromady své soukromé účetnictví a rozhodnout se, kudy dál. Už od prvních dnů nového roku vám v tom bude nápomocný Merkur, který se mezi 2. a 26. lednem v kole prvním a následně mezi 14. únorem a 10. březnem v kole druhém pohybuje vaším sektorem peněz cizích. Pod jeho vlivem pochopíte, že jsou nejen oblasti, ve kterých byste měli šetřit, ale i ty, v nichž byste si po zralé úvaze měli popřát víc, než jste si popřáli dosud. O to, aby se vám to podařilo, jak náleží, se postará spojený vliv Venuše, Marsu a Saturnu, které vaším sektorem peněz cizích procházejí od 6. března do 5. dubna. Jde o období, kdybyste se měli soustředit výhradně na sebe, na své peníze a na to, co v této oblasti považujete za důležité. Pokud se rozhodnete, že si vezmete půjčku nebo hypotéku, nelitujte času a najděte si takovou, která vám bude vyhovovat. Zároveň vybírejte finanční ústav, který vám navrhne co nejlepší podmínky. Času máte dost, takže můžete výběru věnovat náležitou pozornost. Když se ale po rodině a přátelích rozkřikne, že potřebujete peníze na velké investice, čeká vás další překvapení. Je docela možné, že se ozvou příbuzní nebo přátelé, jimiž jste pomáhali, a budou vám chtít pomoci zase oni. V takovém případě je však potřeba, abyste se chovali rozumně. Za nabídku poděkujte, ale taky se hned hodně důkladně zajímejte o podmínky, na které by se její přijetí vázalo. Kdybyste se rozhodli, že přijmete, vyžadujte stejné smlouvy, jako byste vyžadovali u každého jiného člověka. Možná se dozvíte, že to přeháníte, protože byste si přece měli věřit, ale vy musíte trvat na svém.

Další období, kdy se musíte svými penězi důkladně zabývat, spadá mezi 19. červenec a 4. srpen, kdy vaším sektorem majetku vlastního prochází Merkur. Pokud vás v těchto dnech čeká kontrola z finančního úřadu, je v tomto ohledu doporučeníhodná maximální opatrnost. Svého daňového účetního pak přimějte, aby všechno počítal přesně tak, jak se má, a nic nového nevymýšlel. Jde o taktiku, která se vám zcela jistě vyplatí. Další pozitivní posuny můžete čekat mezi 11. srpnem a 5. zářím, kdy se do vašeho sektoru majetku vlastního dostává Venuše, která se stará, abyste si za své poctivě vydělané peníze konečně udělali radost. Konec srpna s sice souvisí s nákupem školních pomůcek pro děti, ale na tom by to končit nemělo. Pokud chcete rozšířit rodinný majetek tím, že investujete do krásy v jakékoli podobě a v jakémkoli balení, měli byste to udělat. V poslední době se ukazuje, že investice do zlata je tím nejlepším, co můžete pro stabilizaci svého majetku udělat. A to, že maličkost od zlatníka vždycky potěší, jste věděli odjakživa. Rozhodněte se, že na sobě konečně přestanete šetřit a dopřejete si to, co jindy dopřáváte jen ostatním členům své rodiny!

Seberozvoj a duchovní cesta

Jsou hesla, která byste měli do svého duchovního života převzít bez ohledu na náboženství, které vyznáváte, a na duchovní cestu, po které kráčíte.

Někdo moudrý si dal práci, aby důkladně pročetl Bibli a spočítal, kolikrát se tam objevuje slovní spojení Nebojte se! (mimochodem jde o oblíbený citát Jana Pavla II.). Najít ho tam můžete dohromady třistapětašedesátkrát! Což v praxi znamená, že si každý den můžete zopakovat, že se nemáte bát ničeho, co den přinese. Nemusí to sice být přímo pozitivní, protože každý den má nějaká malá či větší trápení, ale v každém případě to bude poučné a obohacující. Ve vašem případě je totiž potřeba, abyste si uvědomili, že vaše duchovní oblast je sice po většinu roku ovlivňována Jupiterem (i když ten se mezi 11. květnem a 28. říjnem nachází v Beranu), ale zároveň na ni po celý rok působí Neptun, s nímž Jupiter vytváří živlovou konjunkci. Právě pod jejím vlivem máte tendence utíkat někam, kde je mlhavo a nejasno. Místo jasně daných regulí a duchovních pravidel (a věřte, že v duchovnu jsou pravidla, která jsou stanovená a která se dodržují, potřebná, stejně jako dodržování pravidel na silnici) se pak vrháte do nebezpečí nejrůznějších duchovních experimentů s tím, že to přece nějaký pozitivní efekt mít musí.

Jestli navíc nemáte tak moc urovnaný rodinný a osobní život, hrozí stav, kdy si najdete něco, co ho nahradí. Nemusí to být rovnou sekta (i když se ani ta nevylučuje). Stačí, abyste se citově navázali na kamaráda, co rychle pochopí, která bije, a který na vás začne citově, ale i materiálně parazitovat. Nebezpečí takového scénáře hrozí zvláště mezi 20. srpnem a začátkem roku 2023. Jde o měsíce, kdy bude Mars pobývat půl roku v Blížencích, tedy ve vašem sektoru zdraví duše. Pod jeho vlivem máte sklon vidět věci ve zcela jiném světle, než jaké objektivně jsou. Když se už pro nějaké to zkoumání nových duchovních cest rozhodnete, měli byste si dobře vybrat jak skupinu, se kterou se do toho vrhnete, tak osobu svého duchovního učitele. Vybírejte moudře a dbejte, ať nenaděláte víc škody než užitku.

Co se vašeho dalšího osobního rozvoje týče, je nutně potřeba, abyste pracovali na svém sebevědomí. Pokud usoudíte, že si vás v práci buď dostatečně neváží, nebo že tam nedokážete uplatit veškeré své talenty a možnosti, neváhejte a začněte shánět něco jiného. První kroky byste měli učinit na přelomu března a dubna, kdy vás příznivě ovlivňuje Merkur. Pod jeho patronací pochopíte, že se nemusíte žádné přicházející změny bát. Ukažte sobě i okolnímu světu, že máte na daleko víc, než si dosud myslel. Rodině dokažte, že zdaleka ještě nepatříte do starého železa a k lidem, kteří sledují televizní seriály jen proto, že na svůj vlastní osobní život dávno rezignovali. Obvolejte staré kamarády a začnete se s nimi pravidelně scházet. Aktivujte sociální sítě, na kterých si najdete přátele nové. Pořiďte si nový šatník a oblečte se tak, aby vám to bez ohledu na věk slušelo. A nahoďte úsměv, protože s úsměvem jde – jak známo – všechno daleko lépe.

Článek vyšel v časopise Vlasta – speciál z 12. 11. 2021.