Láska a vztahy

Skoro by se chtělo říct, že v lásce máte více štěstí než rozumu. Dařit se vám bude ve všem, do čeho se jen pustíte.

V lásce se můžete od začátku listopadu až do 6. března spolehnout na pomoc Venuše, která prochází vaším znamením. Takto postavená Venuše se ale může chovat dvojznačně: pokud jste ve vztahu spokojení, drží ho a stabilizuje tak, aby váš vztah byl klidný a plný sil, z kterých můžete průběžně čerpat, i nadále. Kdybyste však spokojení nebyli, čekejte zcela jiný scénář: i když si budete stále dokola říkat (a vaši přátelé, a dokonce i příbuzní vás v tom budou utvrzovat), že člověk, kterého máte doma, není zdaleka nejhorší, nebudete tomu věřit.

Neustále na něm budete hledat a nacházet nové povahové vady. A to, že se občas zachová tak, jak se vám líbí, berete jen jako důkaz jeho rafinovanosti a toho, že si vás tím chce získat. Když se do vašeho znamení navíc 24. ledna dostane Mars a 26. ledna se tam vrátí Merkur (ten se zde zdrží do 14. února), hrozí, že budete k partnerovi, a tím i k sobě daleko tvrdší, než byste být měli. Pokud opravdu nestojíte o zbytečné hádky, ve kterých si budete vyjasňovat, kdo má pravdu, měli byste vědomě vsadit na klid a budování pohody. Neriskujte stav, kdy budete partnerovi tak dlouho říkat, že by mu bez vás bylo lépe, až ho napadne, že jemu bez vás bude lépe určitě. Průšvih (definitivní) by nastal ve chvíli, kdyby se mu nově nabytá svoboda začala líbit a kdyby zjistil, že se mu bez vás žije podstatně lépe než s vámi. Kdybyste ale usoudili, že máte problémy a chcete je řešit, nechejte to na dny mezi 10. a 27. březnem. Merkur, který prochází vaším sektorem komunikace, by se pak postaral, abyste se při troše chtění opravdu domluvili a našli pravidla, která budete oba dodržovat.

Ať už budete na přelomu zimy a jara zadaní, nebo nezadaní, čeká vás v této době další zkouška a test vaší partnerské zralosti. Tentokrát se o něj postará sluneční zatmění, které se v tomto sektoru odehrává 30. dubna (ano, je to filipojakubská noc, která je podle lidové magie k čarování na lásku přímo určená). Pokud si chcete v partnerství a v tom, zda ho má vůbec cenu udržovat, udělat jasno, máte skvělou šanci. Ani zde byste však s hrozbou rozchodu nebo rozvodu žertovat neměli. To, co ohledně svého vztahu uděláte nebo řeknete, bude mít daleko větší váhu, než si umíte představit. Rozchody pod jeho vlivem proběhnou sice klidně a kultivovaně, ale cesta zpátky pak nebude ani v případě, kdyby se obě strany snažily ze všech sil. Další – a tentokrát vyloženě krásnou a jarní – etapu vašich vztahů odstartuje 28. května Venuše, která se přesouvá do vašeho sektoru lásky a romantiky (vydrží zde do 23. června). Najednou zjistíte, že se svým partnerem dokážete jednat tak, jak jste si vždycky přáli. Vaše komunikace je příjemná, a dokonce víte, že se jeden na druhého můžete bez obav spolehnout. A když pak vaši lásku začne mezi 5. červencem a 20. srpnem posilovat Mars, dočkáte se vášně, která vám potvrdí, že jste si vybojovali to, co má opravdu cenu a co je pro vás moc důležité.

Rodina, rodiče, děti

Po několika letech, kdy jste měli doma ne sice úplný blázinec, ale dejme tomu silně napjaté, a tím i náročné vztahy, se můžete těšit na pozitivní změny.

O první se postará Jupiter, který do vašeho sektoru rodiny poprvé vstupuje 11. května a zdrží se zde do 28. října. Pod jeho vlivem budou rodinné záležitosti probíhat velkoryse a bez větších střetů. Sice ve vašem znamení pořád ještě stojí Pluto, který vás v tomto směru nutí k hodně ostrým a nekompromisním výrokům, ale s tím jste se během posledních let naučili zacházet. Když to opravdu není potřeba, do sporů nejdete. Život vás poučil, že je občas lepší, když zejména dětem povolíte konfrontaci s realitou a necháte je, aby si nosy nabily samy. Vy sami se v taktové chvíli musíte přemluvit ke klidnému přístupu, kdy nebudete nikoho k ničemu nutit, ale dopřejete mu plnou svobodu jednání.

Stejně tak musíte na rozumné jednání vsadit v momentě, kdy v rodině dochází k nějakým sporům. V takovém případě platí, že do trablů s rodiči se netahá partner a do trablů s partnerem ani rodiče, ani děti. To, co si vyřídíte sami, bude mít daleko větší cenu a déletrvající efekt. Jakmile se do vašich záležitostí začne (byť s nejlepší vůlí) motat někdo třetí, můžete čekat komplikace, které se začnou nabalovat jako sněhová koule. A ve chvíli, kdy zjistíte, že její pohyb strhl lavinu, bude na veškerá další protiopatření pozdě. Pokud vás v rámci rodiny čekají nějaké záležitosti právního nebo ekonomického charakteru, měli byste si je nasměrovat na dny mezi 27. březnem a 11. dubnem. Vaším sektorem rodiny prochází Merkur a postará se, abyste se na věci, které jsou důležité a na jejichž výsledku vám záleží, dokázali podívat jinak, než jste se dívali dosud. Když budete ve svém projevu dostatečně důslední, dokážete navíc rodinu přemluvit ke spolupráci. To, že je potřeba táhnout za jeden provaz, všem jejím jednotlivým členům vysvětlíte tak důrazně, že jim nezbude, než aby s vámi souhlasili a vaše snahy podporovali.

To, že jste udělali dobře, se potvrdí hned mezi 2. a 28. květnem, kdy do vašeho sektoru rodiny vstupuje Venuše. Pod jejím vlivem se můžete po zralé úvaze a bez zbytečných vášní rozhodnout pro pořízení nového a třeba i vícegeneračního bydlení. Pokud jste mladšího věku, můžete přijmout nabídku prarodičů a domluvit se, že budete bydlet s nimi. Takový projekt není sice obvyklý a většinou ani moc oblíbený, ale ve vašem případě by mohl fungovat naprosto skvěle. S prarodiči byste si při troše chtění dokázali vyjít vstříc tak, že by na tom získali oni, vy i vaše děti.

Další možnost zásadních vlivů a proměn přijde mezi 25. květnem a 5. červencem, kdy vaším sektorem rodiny prochází Mars. Právě tam je šance, abyste všechno, co jste dosud v rámci rodiny promýšleli a plánovali, převedli konečně ve skutek. Ničeho se nebojte. Jak už bylo řečeno na začátku, jde o dny, kdy na vaší straně stojí Jupiter, který vám dává štěstí i v záležitostech, které byste jindy sami označili jako riskantní. Tentokrát byste se však měli řídit heslem Kdo nic neriskuje, nic nemá. Zkuste to a uvidíte, že i ve vás dřímá hráč, který dokáže shrábnout bank.

Zdraví, kondice

Především si uvědomte, že vaším sektorem zdraví ducha prochází od začátku roku až do 24. ledna Mars.

Pod jeho vlivem se neustále snažíte o dokonalost (je to váš přirozený postoj k životu, takže to ani vás, ani vaše okolí nijak nepřekvapuje), ale zároveň se snažíte k dokonalosti podle svých představ přimět i své okolí. Naštěstí se situace vstupem Marsu do vašeho znamení zklidní. Vy pochopíte, že musíte pracovat především na sobě. Kdyby vám ještě došlo, že zbylé členy rodiny můžete motivovat jen v míře, ve které jsou ochotni, a hlavně schopni vás tolerovat, bude to vynikající. Předejdete tak zbytečným sporům, které byste ohledně zdraví a vhodného životního stylu vedli nejen s partnerem, ale i s dospívajícími dětmi. Na závěr byste se stejně nakonec dozvěděli, že jste se svým maximalismem protivní. Vy byste pak byli uražení a reagovali byste zbytečně přecitlivěle. Když si své názory na to, co zdravé je, nebo není, necháte pro sebe a svým blízkým dovolíte, aby volně dýchali, bude to lepší. Sami se pak snažte Mars ve svém sektoru zdraví ducha využít pro vylepšení vlastní psychické odolnosti. Když pochopíte, že se opravdu nemusíte dojímat vším, co vám kdo vypráví, a vrhat se mu na pomoc a přitom si vůbec neuvědomovat, že vás dotyčný jen vysává a využívá vašeho laskavého srdce, bude jasné, že jste tuto planetární lekci zvládli.

Jakmile bude všechno za vámi, můžete se těšit na jaro, které bude v tomto směru velice klidné, a dokonce příjemné. Zásadní pozitivní vliv na vás bude mít Jupiter, který se do 11. května a pak od 28. října do 20. prosince nachází ve vašem sektoru komunikace. Pod jeho vlivem dokážete mluvit o svých potížích jak fyzických, tak psychických a hledat pro ně vhodné a zvládnutelné řešení. Kdybyste však zjistili, že vaše vlastní síly na něco takového nestačí, uděláte dobře, když se obrátíte na odborníka. Když si uvědomíte, že stonat může nejen tělo, ale i duše, bude to pro vás a zároveň i vaše blízké velice prospěšné.

Co se zdraví těla týká, je potřeba, abyste si dávali pozor zejména mezi 30. dubnem a 23. květnem v kole prvním a následně mezi 13. červnem a 5. červencem v kole druhém. Jde o období, kdybyste si měli hlídat jak dýchací cesty a hlasivky, tak projevy nejrůznějších alergií. Další téma k přemýšlení o zdraví vám poskytne Venuše, která se mezi 23. červnem a 18. červencem v tomto sektoru nachází. Pak je potřeba, abyste ke svému zdraví přistupovali s rozumem. I když vaše postava není podle vašeho mínění dokonalá, do žádných náročných a divokých diet byste se pouštět neměli. Při své povaze naštěstí chápete, že přísloví o kvapné práci, která je málo platná, platí i v tom, co se týká zdraví. Kdyby vám ještě došlo, že vám nepomůže jednorázová dieta, ale jen zásadní a promyšlená změna životního stylu, bude to vynikající.

Nejdůležitější vliv na vaše zdraví bude však vykazovat Mars, který vaše zdraví ovlivňuje mezi 20. srpnem 2022 a 25. březnem 2023. Pod jeho vlivem se snažte ze svého života eliminovat všechno, co by mohlo vaše zdraví ohrozit. Opatrní jste naštěstí povahou, takže odtud nebezpečí nehrozí. Vědomě byste však měli zápasit zejména se záněty, které vaše tělo ohrožují. O tom, že byste nemoci přecházeli, pak ani neuvažujte. Potíže, které by vám takové nemoudré jednání aktivovalo, by za to opravdu nestály.

Kariéra, práce, peníze

Pokud jde o peníze, nemáte se celkem čeho bát.

Peníze, které jste vloni, kdy byl na vaší straně Jupiter v sektoru majetku vlastního, vydělali, dokážete díky Saturnu, který je ve vašem sektoru majetku vlastního teď, buď rozumně investovat, nebo je utratit za něco, co je velice užitečné jak pro vás, tak pro celou vaši rodinu. Od počátku roku, kdy je ve vašem znamení až do 6. března Venuše, k níž se pak od 24. ledna přidává Mars a mezi 26. lednem a 14. únorem i Merkur, máte značné šance na vylepšení svého pracovního postavení. Zapomeňte na skromnost, kterou se jindy rádi chlubíte a kterou občas maskujete nechuť k jakýmkoli změnám, ale začněte se v rámci plnění pracovních povinností projevovat tak, aby všichni věděli, co ve vás mají, a konečně si vás měli důvod pořádně vážit. Kdyby se v rámci vaší firmy vyskytly nějaké pracovní nabídky, které by vás zajímaly, neváhejte ani chvíli a hned se hlaste, že byste o ně měli zájem. Váš partner může sice vrčet, že jste se měli nejdříve poradit s ním a rozhodovat se až potom, ale to nevadí. Naštěstí mu dokážete vysvětlit, že šlo o záležitost, ve které akutně hrozilo nebezpečí z prodlení. Další šance na vylepšení financí i další kroky na posílení vaší pracovní kariéry vás čekají mezi 6. březnem a 5. dubnem. Jde o týdny, kdy váš sektor profese pozitivně ovlivňuje jak Venuše, tak Mars. Opět však počítejte s tím, že budete své jednání, a zejména jeho důvody, muset vysvětlovat doma. Pokud máte partnera, kterému se v práci nelíbí zdaleka tak, jak se tam líbí vám, můžete se stát terčem jeho jedovatých poznámek a úvah o tom, zda vás v práci opravdu drží jen kariéra a peníze, nebo zda v tom náhodou roli nehraje někdo jiný. V takovém případě seberte veškerou svou hrdost a dejte najevo, že v debatách tohoto druhu pokračovat nehodláte. To, že se pro další rozvoj své kariéry rozhodnete, však ještě neznamená, že všechno proběhne lehce a bez problémů. Nadřízení vám sice mohou slíbit, že se vaše nové místo už brzy vytvoří, ale tak snadné to nebude. Naštěstí máte trpělivost vrozenou a zbytečně se rozčilovat nehodláte. První signály, že se s vámi počítá, dostanete mezi 26. srpnem a 23. zářím. Tam budete procházet nejrůznějšími psychotesty a pohovory. Mimo jiné budete taky představovat své projekty a hovořit o svých záměrech. Na přelomu září a října pak čekejte v rozvoji událostí přestávku. Naštěstí nepatříte k lidem, kteří by propadali panice nebo dávali najevo nejistotu. Venuše, která vaším sektorem profese a kariéry prochází mezi 29. zářím a 23. říjnem, vám v tom pomůže. Při kontaktu budíte dojem sebejistých lidí, kteří věří ve svou šťastnou hvězdu a které ani nenapadne, že by něco mohlo dopadnout jinak, než očekávali.

Když se pak Merkur mezi 12. a 29. říjnem do vašeho sektoru profese vrátí, všechno se pohne rychle kupředu. Tím, že zvítězíte a kýžené místo opravdu získáte, však nic nekončí, ale teprve začíná. Naštěstí máte na své straně od 20. srpna až do 25. března 2023 Mars. Energii, kterou vám dá, dokážete použít tak, abyste mohli být se svými výkony spokojeni. Užijte si půlrok, kdy na sebe můžete být plným právem hrdí!

Seberozvoj a duchovní cesta

Opět se přesvědčíte, že patříte k lidem, kteří se svými duchovními zážitky nechlubí a o těch, které prožijí – a jichž rozhodně není málo – se podělí jen s těmi nejlepšími kamarády.

Zatímco ostatní pak mluví o svých kontaktech s anděly, se záhrobním životem, a navíc se ještě chlubí věšteckými sny, vy budíte dojem, že jste k těmto oblastem života naprosto lhostejní. To, co prožíváte, prožíváte sice neobyčejně hluboce, ale necháváte si to pro sebe.

Je však třeba říct, že na váš duchovní život po celý další rok příznivě působí Pluto z vašeho znamení. Pod jeho vlivem se chcete a hodláte učit spoustu věcí, kterým jste se dosud vyhýbali nebo je považovali za nepodstatné. Od začátku listopadu minulého roku do 6. března pak tuto oblast navíc pozitivně ovlivňuje i Venuše, ke které se mezi 26. lednem a 14. únorem přidá Merkur, a mezi 24. lednem a 6. únorem navíc i Mars. Na první pohled je vám jasné, že na váš duchovní sektor působí souladně spousta planetárních vlivů, které se jinak dají vnímat jako rozporuplné. Tentokrát se však spojily, aby vám ukázaly možnosti, které v této oblasti máte. Ve vašem případě se však všechny šance, které od nich dostanete, odehrávají ve vnitřní rovině. Místo cestování po světě a vyhledávání nejrůznějších duchovních dobrodružství zůstáváte doma, kde v klidu získáváte potřebné znalosti. Zatímco jiní vyrážejí za hledáním duchovních učitelů do dalekých krajů, vy si ho najdete buď na dosah ruky, nebo usoudíte, že ho vlastně nepotřebujete a obejdete se bez něj.

Kdybyste však sami na sobě chtěli pracovat intenzivněji, bylo by dobré, abyste využili zimu, kdy budete mít dost času a kdy vás nečekají žádné naléhavé úkoly. Příznivé období, které končí 6. března, můžete pak využít ke cvičení, které je prospěšné pro tělo i ducha zároveň – jako je například taj-či. Ještě lepší by však bylo, kdybyste si našli aktivitu, na které se můžete podílet s dalšími lidmi podobného zaměření. Ideální by bylo třeba ochotnické divadlo nebo zábavy, na kterých odhalíte své dosud hodně hluboko skryté umělecké talenty. Pokud je během jara objevíte, můžete se k nim pokusit přitáhnout i partnera. Zejména v červenci, kdy vaším partnerským sektorem kromě Slunce prochází nejdříve mezi 5. a 19. červencem Merkur a následně mezi 18. červencem a 11. srpnem Venuše, si můžete najít aktivitu, která vás bude oba bavit a zároveň vám dovolí, abyste pracovali na svém duchovním a duševním růstu.

Když ale chcete, aby to opravdu fungovalo, měli byste se snažit najít něco, co nemá žádnou souvislost s pracovním životem jednoho nebo druhého. Kdybyste dovolili, aby mezi vámi vznikla řevnivost a žárlivost, nebylo by to dobře. Pak byste buď vy, nebo partner mohli mít pocit, že jeden jen pracuje, zatímco ten druhý se na něm přiživuje. Nebyla by to sice tak úplně pravda, ale to byste tomu, kdo by se cítil ublížený, jen těžko vysvětlovali. A pokud byste se jako ublížení cítili vy, vysvětlit byste si to nedali už vůbec. Když si ale zachováte rovnováhu a dokážete sebe i partnera přimět k vyrovnanému přístupu k životu, bude to mezi vámi na dlouhou dobu moc fajn.