Láska a vztahy

To, že jste do roku 2022 vstupovali v době, kdy jste měli své vztahy nevyřešené a kdy jste navíc neměli ani tušení, co s nimi budete dělat a kam je vlastně máte směrovat, nic neznamená.

O to, abyste si v této důležité oblasti udělali jasno, se planetární energie začnou starat hned na začátku roku. Od začátku listopadu 2021 na vás až do 6. března působí Venuše z vašeho sektoru lásky a romantiky. Pod jejím vlivem budete k citům přistupovat sice se svou obvyklou zodpovědností, ale taky se budete snažit, abyste tomu, koho milujete, dokázali, že si vybral opravdu dobře. Projevy svých emocí sice nešetříte, ale zase je vyjadřujete tak, aby se dotyčný jejich intenzity neděsil, ale naopak se v nich koupal jako v teplé a příjemné lázni.

Když se pak k Venuši mezi 24. lednem a 6. březnem přidá i Mars, jehož vliv od 26. ledna do 14. února modifikuje Merkur, a když k tomu všemu připočtete i pozitivní vliv Uranu, který vás spolu s Plutem příznivě ovlivňuje celý rok, sami pochopíte, že jde o období, kdy se můžete s partnerem pustit do realizace veškerých svých ctižádostivých plánů. Vzhledem k tomu, že dlouhodobé výhledy a rozebírání všech možností, které se naskýtají, patří k vašim životním koníčkům, je šance, že se ve svých záměrech zmýlíte a vsadíte na špatnou kartu, téměř mizivá. Pro svůj úspěch sice nutně potřebujete spolupráci a podporu svého partnera, ale o tom, že se bez ní opravdu neobejdete, ho dokážete bez větších problémů přesvědčit. Zima tedy ve vašem případě patří plánování společných aktivit a možná i společné budoucnosti. Čas na realizaci nastupuje mezi 11. a 30. dubnem, kdy se do Býka dostává poprvé Merkur (podruhé se tam vrátí mezi 23. květnem a 13. červnem). Na ruku vám stejně jako v zimě jde Venuše (ta je zde od 28. května do 23. června) a posléze i Mars, který zde pobývá mezi 5. červencem a 20. srpnem. Jde o dny, kdy se hraje o vaši budoucnost a kdy byste se měli zamyslet nejen nad tím, co chcete a potřebujete vy, ale taky nad tím, co by do vašeho společného života rád vnesl partner. Pokud se dokážete domluvit tak, abyste byli oba spokojení a aby ani jeden z vás neměl pocit, že ze svých představ ustoupil zbytečně daleko, bude to začátek vašeho velice pěkného životního období. Společná dovolená, kterou si v těchto týdnech dopřejete, by navíc mohla skončit i novým přírůstkem do rodiny, svatbou, nebo alespoň zásadním posílením dosavadního vztahu.

Pokud byste v létě byli tak zaneprázdnění jinými věcmi (jde totiž o čas, kdy se vám bude dařit naprosto ve všem), nic se neděje. Další příznivá doba přichází mezi 5. a 29. zářím, kdy vaším znamením prochází Venuše. Jestliže jste se ještě nenaučili vychutnávat si pravou podzimní romantiku a procházky spadaným listím, máte k tomu neopakovatelnou příležitost.

A kdyby se opravdu nevedlo, opět nevadí. Korunou na kráse tohoto roku bude prosinec, kdy vaším sektorem lásky a romantiky prochází Merkur (ten je zde od 6. prosince až do 11. února 2023) a Venuše, která sem vítězně vkráčí 10. prosince a zdrží se i přes Nový rok. Vy pak s jejich pomocí zjistíte, že i zimní láska může být krásná!

Rodina, rodiče, děti

Především si nenalhávejte, že jsou pro vás veškeré rodinné záležitosti vyloženě věcí cti.

Zakládáte si na obydlí, kde je všechno jako ze škatulky a kde se z podlahy dá jíst, ale stejně tak toužíte po stabilních a předvídatelných mezilidských vztazích, které vás s blízkými lidmi pojí. Pro to, abyste fungovali, jak náleží, potřebujete domácí pohodu. S lidmi, kteří se jeden na druhého škaredí a místo vysvětlení toho, co se s nimi děje, mlčí, se moc nepáráte. Když někdo nemluví, mlčíte taky. Občas si tak získáte pověst nerudného člověka, který nemá pro ty ostatní pochopení, ale to vám může být jedno. Toto nebezpečí hrozí zvláště na přelomu roku – konkrétně do 24. ledna, kdy vaším sektorem rodiny prochází Mars a kdy na něj kvadraturou z Ryb působí Jupiter (ten je zde až do 11. května). Nebezpečí toho, že si v rámci rodiny začnete vyřizovat spory typem „každý s každým“, je bohužel až příliš reálné. Když se k tomu navíc přimíchá i nepříliš zdařilé pololetní vysvědčení vašich dětí, hrozí spory o to, po kom ti haranti vlastně jsou. Podobné úvahy by vaše debaty rozvinuly o další dimenzi, což je stav, o který nikdo nestojí. Jestliže to dokážete, bude daleko lepší, když se vědomě a zodpovědně rozhodnete, že chcete v rodině zachovat klid a pokud možno normální komunikaci. Právě proto byste měli využít Venuši, která až do 6. března prochází sektorem, který má ve vašem případě mimo jiné na starosti děti, a využít jejího blahodárného vlivu. S její pomocí se dokážete domluvit jak s dětmi malými, tak i s těmi dospělejšími. Pokud jste už ve věku, kdy vám dělají starosti rodiče, dokážete s nimi konečně komunikovat tak, aby mezi vámi nedocházelo ke zbytečným zraněním, ale abyste spolu hovořili vyrovnaně a konstruktivně. Zní to sice skoro jako pohádka, ale když budete jen trochu chtít, určitě se vám to podaří.

Další zajímavé období nastupuje mezi 15. dubnem a 2. květnem, kdy ve vašem partnerském sektoru pobývá paralelně Venuše s Marsem. Jde o dny, kdy toho všeho budete mít v práci až nad hlavu a kdy musíte rodině vysvětlit, že je potřeba, aby jako smečka držela pohromadě a zachovala veškerý řád. Je jasné, že se do plnění každodenních nudných povinností nikomu nechce, ale taky je jasné, že jsou věci, které se musí zvládnout bez ohledu na průvodní okolnosti. Jde o zkoušku, která sice není příjemná, ale kterou musíte podstoupit.

To, k čemu to bylo dobré, pak pochopíte mezi 20. srpnem 2022 a 25. březnem 2023, kdy se do vašeho sektoru práce, profese a ctižádosti nastěhuje na dlouhou dobu Mars, který bude zároveň tvořit živlovou kvadraturu s Neptunem ve vašem sektoru partnerském. Pak je potřeba, abyste si uvědomili, že veškeré rozpory, které se ve vaší rodině objeví, jsou luxusem, který si v podstatě nemůžete dovolit. Jakmile se začnete hádat (a platí to zejména pro srpen, kdy je Merkur ve vašem znamení, a následně pro dny mezi 17. listopadem a 6. prosincem, kdy je spolu s Venuší ve Střelci, a tedy ve vašem sektoru rodiny), hrozí to, co se označuje za partnerskou krizi a co by ve vašem případě mělo na všechny vaše vztahy dopad vskutku důrazný. Právě proto je potřeba, abyste zvládli svého vládce Merkura natolik, že pod jeho vlivem budete nejen moudře mluvit, ale i ještě moudřeji mlčet.

Zdraví, kondice

O tom, že je zdraví pro vás důležité, ba nejdůležitější, a péče o něj nejen vaším životním stylem, ale i vaším koníčkem, víte tolik, že je vám to zbytečné vysvětlovat.

Dokonce se lehce může stát, že pro své přátele a kamarády fungujete jako první kontakt, kterému se svěřují se svými neduhy. Vy máte naštěstí rozum, takže většinou nezaváháte a ženete je k lékaři. Minulé dva roky, kdy se o zdraví, očkování a imunitě hodně mluvilo, byly pro vás v tomto směru darem z nebes. Poslechli jste si odborníky, nastudovali dostupnou literaturu a pak jste se jen dali na cestu zdravého rozumu, který vás nutil hledat a ve všem nacházet rozumný střed. Pokud ve vaší společnosti došlo na toto téma k debatě, kterou zakončila hádka, snažili jste se za všech okolností přimět znesvářené strany k rozumnému přístupu a především k toleranci. To, že se vám to občas nepodařilo, rozhodně nebylo vinou vašeho malého nasazení nebo nezájmu. S výsledkem jste mohli být spokojeni. Lidé, kteří se kolem vás pohybovali, sice názory druhé strany nepřijali, ale pod vaším vlivem byli tolerantnější než většina ostatních. V roce, na jehož prahu stojíte, je však potřeba, abyste se věnovali především svému vlastnímu zdraví. Ve vašem sektoru zdraví těla se totiž celý další rok nachází Saturn, který do této oblasti vnáší tvrdá pravidla a zároveň se stará, abyste je po všech stránkách dodržovali. Zvlášť náročné je to mezi 2. a 26. lednem v kole prvním a následně od 14. února do 10. března v etapě druhé. Na jeho vliv navíc hned vzápětí mezi 6. březnem a 5. dubnem navazuje paralelní vliv Venuše spolu s Marsem.

V lednu a na pomezí února a března, kdy vaše zdraví ovlivňuje Merkur, byste si měli dávat pozor na veškerá nachlazení a problémy s dýchacími cestami. Pokud to jde, choďte ven a vychutnávejte si čerstvý vzduch. Zároveň byste si měli uvědomit, že by vaše tělesná aktivita měla být rozumná a vašemu celkovému zdravotnímu stavu přizpůsobená. Naštěstí nepatříte k těm, kteří se musejí za každou cenu honit za rekordy, a své zdravotní kondici se přizpůsobíte. V době, kdy bude vaším sektorem zdraví těla procházet Venuše s Marsem, si pak musíte hlídat zejména ledviny. Kromě pitného režimu (jehož dodržování je pro vás naprosto přirozené) byste měli navíc omezit solení a kořenění vůbec. O chuť jídla tím však nepřijdete. Díky své vynalézavosti ji dokážete bez problémů dohnat bylinkami.

Péči o zdraví těla máte tedy zdárně za sebou, ale péče o zdraví duše vás teprve čeká. Zvláštní péči musíte této oblasti věnovat v plném létě. Mezi 19. červencem a 4. srpnem prochází tímto sektorem Merkur a mezi 11. srpnem a 5. zářím Venuše. Jde o dny, kdy byste měli vědomě zpomalit tempo a uvědomit si, že všechny klasické lékařské texty v této době doporučují relaxaci, odpolední siestu a umírněné čerpání ze všech dalších životních radostí. Naštěstí jde o přístup, který vám nikdy problém nedělal a který budete dodržovat rádi, s chutí, a navíc i důsledně.

Kariéra, práce, peníze

V roce, který probíhá pod vládou Jupitera, se můžete na stabilizaci svých financí plným právem těšit.

Zároveň si však budete po celý rok (a v jeho poslední třetině zvlášť) uvědomovat, že peníze sice máte, ale že jste ani korunu nedostali zadarmo.

Vsadit si sice občas můžete (koneckonců sázíte své vlastní vydělané peníze), ale berte to spíše jako příjemnou hru než jako zdroj, který vás během jedné neděle zajistí na celý další zbytek života.

Když si všechno pečlivě a do posledního detailu rozeberete, zjistíte, že vám nic jiného než práce nezbývá. Na začátku roku to s ní však tak snadné nebude. Pokud jste k 1. lednu práci měnili, připravte se na turbulence, do kterých padnete a v kterých budete jen obtížně zachovávat rovnováhu a hledat, o co se vlastně jedná. O další komplikace se vám postará Mars, který do 26. ledna prochází vaším sektorem rodiny. Ať máte práci novou, nebo ať jste zůstali v té staré, musíte řešit rozpory mezi požadavky, které na vás má zaměstnavatel, a těmi, které na vás klade rodina. V každém případě nebudete vědět, kam dřív skočit. Právě proto je potřeba, abyste všechno hned po přečtení těchto řádků promysleli a připravili si náležitou strategii. Když vám v této době někdo z rodiny nebo z přátel nabídne pomoc, netvařte se, že je to zbytečné, protože vy přece všechno zvládnete sami, rychle a bez problémů. Kdybyste usoudili, že pomalu přestáváte zvládat domácí chaos, který kolem panuje, popřemýšlejte, zda byste si neměli objednat úklidovou nebo žehlicí službu. Tak dokonale jako vy se sice o domácnost nepostará, ale pořád je lepší, když nudnou domácí práci někdo vykoná za vás, než abyste vy museli na dohánění domácích prací nastavovat noci.

To, že to zvládnete a nenecháte se planetárními energiemi převálcovat, se vám vyplatí v už zmíněné poslední třetině roku. Jedná se o období, kdy se do vašeho sektoru práce a profese dostává Mars, který zde pobude až to 25. března 2023. Pod jeho vlivem budete muset v práci pořádně zabrat. Není to pro vás nic nového, protože jste na zběsilé pracovní tempo zvyklí, ale přesto to bude náročnější než obvykle. Kromě toho, co už umíte a v čem jste opravdu dobří, se budete muset naučit spoustu nových věcí. Vzhledem k Neptunu, který s Marsem ve vašem sektoru profese tvoří celý rok živlovou kvadraturu, se však dá čekat, že budete mít velké problémy s pravidly, která se mění tak rychle, že nikdo (včetně těch, co je zadávají a vašich nadřízených) přesně neví, co právě platí a co je už neplatné. V srpnu, kdy se do vašeho znamení dostane nejdříve Merkur (mezi 4. a 26. srpnem v etapě první, a následně mezi 23. zářím a 11. říjnem), jehož následuje Venuše (mezi 5. a 29. zářím), se pak musíte připravit na nejrůznější kontroly. Ty sice tomu, co děláte, vůbec nerozumí, ale o to víc vám budou do vaší práce zasahovat. Naštěstí jste životem zocelení natolik, že vás to z míry nevyvede. A když se pak na přelomu listopadu a prosince do vašeho sektoru rodiny vrátí Merkur s Venuší, budete mít situaci dokonale pod kontrolou. Přípravu Vánoc i finiš pracovního roku pak zvládnete bez problémů a v naprostém klidu a pohodě.

Seberozvoj a duchovní cesta

V roce, kterému vládne Jupiter a v němž taky Jupiter po většinu roku pozitivně působí na oblast, která má na starosti vaše duchovno, se o svůj duchovní, duševní a také vědomostní status obávat nemusíte.

Planety jsou na vaší straně a některé se vyloženě snaží, byste měli rozvoj v této oblasti co nejvíce usnadněný. Zajímavý bude hned začátek roku, kdy tuto oblast ovlivňuje od konce ledna až do 6. března Venuše spolu s Marsem. Pokud máte partnera, který se o léčitelství, astrologii, ale i o nejrůznější způsoby, jimiž se můžete mentálně zdokonalit, zajímá, máte život neobyčejně usnadněný. Stačí, abyste mu řekli, že na sobě chcete popracovat, a naznačili mu směr, kterým by se vaše další prohlubování mělo ubírat. Váš miláček si vezme tento úkol za svůj a bez dalších zbytečných řečí se pustí do akce. Následně vám předloží nabídku nejrůznějších kurzů a aktivit, kterých byste se spolu mohli a podle jeho názoru i měli zúčastnit. Ty pravé z nich vyberete celkem bez problémů a hned se do nich taky přihlásíte. Trochu náročnější to však bude v této době v práci. Pokud vás nadřízení posílají na kurzy, které zaplatí a které vám mají přinést větší penzum znalostí, než je to, co máte teď, jdete na ně s chutí a zvládnete je bez problémů. O trochu horší to však bude ve chvíli, kdy se váš milovaný chlebodárce rozhodne, že uspořádá pro firmu víkendovou akci, kde se máte učit měkké dovednosti a kde máte prostřednictvím nejrůznějších her poznávat pravou povahu svých kolegů. Vás to sice nebaví a ani nezajímá, ale přesto by bylo dobré, kdybyste se rozhodli, že se tam vydáte. Lidi, které jste dosud měli za naprosto normální kolegy, tam poznáte z jiné stránky a získáte o nich informace, ke kterým byste se během normálního pracovního dne neměli nikdy šanci dostat.

Na další období, kdy byste se měli soustředit na získávání nových znalostí, ale i na růst toho, čemu se říká duchovní potenciál, se můžete těšit mezi 11. a 30. dubnem, kdy se ve vašem duchovním sektoru nachází Merkur. S jeho pomocí konečně přijdete na to, co vám v této oblasti dosud chybělo, a pochopíte, jak by se to dalo napravit. Když se pak do stejné oblasti dostane mezi 28. květnem a 23. červnem Venuše, bylo by dobře, abyste si udělali volno a vyrazili někam, kde budete o sobě moci nejen přemýšlet, ale kde budete dávat dohromady své další životní plány. Navíc by bylo vhodné, abyste k tomu zvolili místo natolik odlehlé od lidí, že tam vaše úvahy nebude nikdo rušit. Výsledky, k nimž dospějete, pak v sobě nechejte ještě chvíli pracovat. Své blízké a lidi, jichž se nějak týkají, pak s nimi seznamte až mezi 5. červencem a 20. srpnem, kdy se do této oblasti dostává Mars. Pod jeho vlivem pak s chutí a rádi odložíte veškerou pasivitu a začnete se prosazovat způsobem, který bude vašemu okolí vyloženě imponovat. Pochopí, že jste se na novou životní cestu vydali po opravdu zralém uvážení, a budou vám na ní pomáhat radou i skutkem.