Láska a vztahy

Především je potřeba, abyste si uvědomili, že s láskou nebudete nikdy vyrovnaní.

Pokud sníte o spokojeném stáří, kdy se hormony ustálí a vy budete s moudrým nadhledem radit vnoučatům, která v citové a erotické oblasti tápou, čekáte marně. Rok 2022 opět potvrdí, že patříte k lidem, kteří citově žijí až do hodně pozdního věku – a se stejnou intenzitou a vášní si vychutnávají jak výhry, tak prohry. Všechny impulzy, které v této oblasti získáte, navíc dokážete bez problémů přetavit v tvůrčí činnost. Když musíte v lásce řešit něco, co se vám nelíbí, nesložíte ruce v klín a nevzlykáte. Máte pocit, že by vás takový přístup nebyl vůbec důstojný. Místo toho přestavíte byt, namalujete obraz, napíšete báseň – a vůbec se budete snažit převést zdánlivou prohru do něčeho pozitivního (což se vám nakonec i podaří).

V roce, na jehož prahu nyní stojíte, budete mít k takovému přístupu opravdu hodně příležitostí. Do vašeho sektoru lásky a romantiky se na samém konci roku 2021 nastěhoval k Neptunu, který tam pobývá dlouhodobě, i Jupiter, který se bude zodpovědně starat, abyste se v této oblasti ani trochu nenudili. Od začátku roku do 11. května vás čeká náročná první etapa, kterou na vás bude z této oblasti působit (mezi 11. květnem a 28. říjnem totiž nakoukne do Berana a postará se, abyste místo citů a erotiky řešili spíše práci a nejrůznější praktické otázky). To, že vaši citovou oblast bude mezi 10. a 27. březnem ovlivňovat Merkur, celkem nic neznamená. Pokud budete v tvůrčí náladě, čekejte inspiraci a touhu po změnách. Pokud nebudete, ponořte se do čtení romantické literatury. Veškeré úvahy o změnách, které byste si ve svém osobním životě rádi dopřáli, pak proběhnou na rovině víceméně akademické.

Zásadní změna pak přijde mezi 15. dubnem a 2. květnem, kdy se ve vašem sektoru romantiky a lásky současně pohybuje Venuše spolu s Marsem. Jde o dny, kdy máte tendenci projevy svých citů opravdu přehánět. Hrozí, že začnete tlačit nejen na partnera, kterého máte doma, ale především na toho, koho jste si vybrali a s nímž teprve začínáte. Tam ale můžete celkem ošklivě narazit. Vzhledem k tomu, že jste si k projevům své lásky vybrali člověka, který je nepochybně osobnost a který je stejně sebevědomý jako vy (nikdo jiný by vás totiž nezaujal), hrozí, že se vám dostane odpovědi, na kterou jste nebyli připraveni. Největší nebezpečí podobných incidentů hrozí kolem 12. dubna, kdy se ve vašem sektoru romantiky a lásky Jupiter setká s Neptunem. Pak je opravdu nebezpečí, že uděláte něco, co bude mít za následek buď výraznou partnerskou krizi, nebo rovnou rozchod, a čeho budete hodně dlouho litovat. Pokud se chcete podobnému vývoji situace vyhnout, chovejte se tak, aby doma byl klid. Partnera zbytečně neprovokujte, kontakty s opačným pohlavím omezte. Pokud to zvládnete, můžete se těšit na odměnu, která přijde na podzim a kterou vám přinese Venuše. Ve vašem znamení pobývá (spolu se Sluncem) od 23. října do 16. listopadu a postará se, abyste přežili podzim nejen vášnivý, ale i romantický. O tom, že půjde o dny, na které budete hodně dlouho a v tom nejlepším vzpomínat, nepochybujte.

Rodina, rodiče, děti

Když se zamyslíte nad svou představou rodiny a toho, jak by měla fungovat, musíte si přiznat, že se vaše představy – mírně řečeno – se skutečností tak zcela nekryjí.

Vy byste byli moc rádi, kdyby vás všichni rodinní příslušníci brali vážně, o vašich slovech nepochybovali, a především se s vámi nehádali. Jako optimální přístup rodiny by se vám jevil stav, kdyby všichni každé vaše slovo brali jako zákon a ani by je nenapadlo, že by o něm mohli pochybovat. Teď se vám sice může jevit, že by takový život byl radostný, ale když se nad vším zamyslíte hlouběji, dojde vám, že by to v reálu byla pěkná nuda. O to, aby vás takové nebezpečí neohrožovalo, se postará hned na začátku roku Merkur, který se do vašeho sektoru rodiny dostává 2. ledna a do 26. ledna zde taky zůstane. V této době čekejte v rámci rodiny zajímavé, a hlavně dost ostré diskuse. Zejména mladší generace má pocit, že jste v tom, jak vnímáte mezilidské vztahy a rodinnou komunikaci, minimálně sto let za opicemi, a dá vám to pěkně zřetelně najevo. Než se rozhodnete, že jim vynadáte a vysvětlíte, že by se k vám měli chovat uctivěji, přemýšlejte, zda náhodou nemají v něčem (podstatném) pravdu. A kdybyste zjistili, že náhodou mají, zařaďte ihned zpátečku. O pomoc hvězd se bát nemusíte. Na vaši stranu se postaví Venuše, která pobývá od začátku listopadu 2021 až do 6. března ve vašem komunikačním sektoru. S její pomocí můžete vztahy převést do roviny, kdy budou mít všichni vaši blízcí zájem na tom, abyste se domluvili a neztráceli čas zbytečnými, a hlavně neplodnými hádkami. Situaci nezhorší ani Mars, který se do stejné oblasti dostává 24. ledna a pobude zde rovněž do 6. března. Ten se naopak postará, aby vaše debaty neprobíhaly nudně a aby zároveň měly hlavu a patu. Když se pak obě planety dostanou do vašeho sektoru rodiny, bude najednou všechno jednodušší. Nikdo se nebude bát mluvit a všichni si budou jistí, že jejich argumenty bere vážně jak starší, tak mladší generace. Tato báječná situace sice 5. dubna vstupem Venuše do Ryb skončí, ale to vám vadit nebude. Základní věci máte vyřešené a s tím zbytkem si už nějak poradíte.

Kromě záležitostí, které se týkají citů a emocí, byste si však měli hlídat i to, co se týká života ryze praktického. Ve vašem případě jde o dny kolem 16. května, kdy ve vašem znamení nastává měsíční zatmění, a následně kolem 25. října, kdy zde probíhá zatmění sluneční. Je potřeba, abyste si hlídali všechno, co uslyšíte. Zvláště cenné mohou být vzpomínky starších a nejstarších členů rodiny. Když se jim z paměti vynoří něco, co vás vždycky zajímalo, ale na co dosud nepřišla řeč, nepřerušujte je a bedlivě poslouchejte. Kdybyste si jejich hovor nahráli, bylo by to ještě lepší. Využijte šance, která je možná jedna z posledních, kdy můžete zjistit, co za určitými záhadami z vašeho rodinného života stojí. Pokud se vám v této době začnou starší členové rodiny omlouvat za to, co vám kdy udělali zlého, a začnou vysvětlovat, že to tak opravdu nemysleli, přijměte jejich omluvu s náležitou velkorysostí a celou věc zbytečně nerozebírejte. Maximálně můžete přiznat, že chyby přece děláme všichni…

Zdraví, kondice

Po minulém roce, kdy jste se dali po fyzické i psychické stránce dohromady, je potřeba, abyste se chovali rozumně i nadále.

Dbejte na pravidelný denní režim, připusťte, že ostatní mohou mít jiné názory, kvůli kterým se s nimi nemusíte nutně hádat, a navíc si přiznejte, že kromě neustálého vzrušení a potřeby, aby se za každou cenu něco dělo, vám dobře udělá i docela obyčejný, klidný a hluboký spánek. O tom, že byste měli provozovat nějaké aktivity, které vedou k psychickému zklidnění a které dovolí, abyste se na svět, a tím i na sebe dívali laskavějšíma očima, víte už dávno. Teď je na čase, abyste o podobných aktivitách přestali jenom mluvit, ale taky je začali provozovat. Platí to zejména pro první pololetí roku, kdy jde zdraví těla ruku v ruce se zdravím duše a kdy se musíte oběma oblastem věnovat rovnoměrně.

Především je potřeba, abyste si uvědomili, že vaším sektorem zdraví těla prochází mezi 11. květnem a 28. říjnem Jupiter. Staří astrologové ho sice označovali jako Velké štěstí, ale co se týká jeho vlivu na zdraví, je to poněkud složitější. Kde je Jupiter, tam je všeho hodně. A právě proto, že vy už ze své povahy patříte k maximalistům, je potřeba, abyste se chovali rozumně. Pokud chcete jeho vlivu využít, cvičte, držte diety nebo se věnujte nejrůznějším jiným blahodárným tělesným aktivitám. Nic byste však neměli přehánět. Zároveň je potřeba, abyste si hned na jaře, kdy je Jupiter ještě ve vám příznivých Rybách, ohlídali vliv Merkura, který je zde mezi 27. březnem a 11. dubnem, a posléze Venuše, která se zde nalézá od 2. do 28. května. Na její vliv pak mezi 25. květnem a 5. červencem navazuje Mars. Když k tomu připočítáte vliv měsíčního zatmění, které se ve vašem znamení 16. května odehraje, je jarní scénář celkem jasný. Hned na začátku jara si musíte dát pozor na choroby dýchacích cest jakéhokoli původu. Zvládnout musíte zejména alergie, ale pozor byste si měli dávat i na různé typy virových nákaz. To, zda se necháte, nebo nenecháte očkovat, je jen na vás. Na to, že byste se při rozhodování měli řídit hlavou a na zbytečné emoce zapomenout, vás není třeba upozorňovat. Podobný typ přemýšlení máte naštěstí zakódovaný přímo v genetické výbavě. Později, kdy se do vašeho sektoru zdraví těla dostane Venuše spolu s Marsem, bude zase potřeba, abyste si trochu hlídali váhu (v době, kdy tímto sektorem bude procházet Jupiter, je potřeba, abyste si váhu hlídali opravdu hodně), ale abyste si zároveň dávali pozor na nejrůznější úrazy. Pokud nějakému stroji nerozumíte, potlačte svou přirozenou pýchu, která vám říká, že jste nejlepší a že ho přece zvládnete, ale nejdříve si pořádně prostudujte návod. Stejně tak rozumně byste se měli chovat na silnici. Co se chorob jako takových týče, hlídejte si všemožné záněty. Z preventivního hlediska bude lepší, když v této době navštívíte svého zubaře a necháte si kompletně zrevidovat chrup. Když náročné jaro zvládnete, můžete se těšit na léto, kdy vaše zdraví sice ovlivňuje Jupiter, ale kdy to, jak se budete cítit, závisí ze všeho nejvíce na vás. Vy se už pak postaráte, abyste se cítili dobře!

Kariéra, práce, peníze

V jedné starší písničce se zpívalo Len pomaly. Pokud ji neznáte, pusťte si ji a naučte se ji pokud možno nazpaměť.

Ve vašem případě by totiž mohla fungovat jako skvělé celoroční motto. Všechno, co v rámci péče o svou kariéru a její růst podnikáte, by mělo probíhat v rozumném a hodně volném tempu. Vaše přirozená netrpělivost se proti tomu sice bouří, ale to se dá zvládnout. Stačí, když si uvědomíte, že jste pevné znamení, které může na výdrž spoléhat jako na jednu ze svých nejsilnějších stránek. Vliv Saturna, který po celý rok pobývá ve vašem sektoru rodiny a který vaši profesi zdržuje a veškerý růst zpomaluje, vás dostává do situací, kdy si musíte vybírat, i když nechcete. Je potřeba, aby vám došlo, že jsou chvíle, kdy na dvou židlích nedokážete sedět ani vy. Pokud se do tohoto rozporu dostanete, je nutné, abyste si stanovili priority. Rodina, která po vás chce nejen to, že budete doma přítomní fyzicky, ale vyžaduje, abyste byli přítomní i duchem, si vaši pozornost nepochybně zaslouží. Vy pak musíte přesně vybalancovat čas, který věnujete rodině a striktně ho dokázat odlišit od času, který věnujete práci. Snadné to nebude, ale to vám nevadí. Kdybyste měli upřímnou chvíli, přiznáte, že je to dobře, protože vás snadné věci nikdy nelákaly. Díky svému předchozímu pracovnímu nasazení a naprosto skvělým nápadům se navíc můžete těšit na speciální zacházení, kterého se vám od vašich nadřízených dostane. Velice rychle zjistí, že druhého tak skvělého pracovníka by hned tak nenašli, a proto vám vytvoří pracovní podmínky šité na míru vašim potřebám. Vám pak stačí, když o ně jen požádáte. Je k tomu sice potřeba kus odvahy, ale ta vám naštěstí nikdy nechyběla. Pozor si dávejte jen kolem 30. dubna, kdy probíhá sluneční zatmění, které na váš sektor kariéry nepůsobí zrovna příznivě. Veškeré kariérní boje si pak odložte na léto. Kolegové budou na dovolené a vy můžete jejich nepřítomnosti využít ke svému růstu. Platí to zejména pro dny mezi 19. červencem a 4. srpnem, kdy touto oblastí prochází Merkur. Nápady, které poskytne, vám pomohou jak při získávání nového místa, tak při vyjednávání platu v práci stávající.

Mezi 11. srpnem a 5. zářím, kdy vás v tomto směru příznivě ovlivňuje Venuše, vsaďte bez obav na kouzlo své osobnosti, díky němuž na svou stranu získáte úplně každého. Práci a kariéru máte tedy díky hvězdným energiím pojištěnou a zajištěnou. Co se peněz jako takových týká, je to s nimi trochu vachrlaté. Zásadní vliv na vaše finance má totiž Jupiter, který do 11. května a potom od 28. října do konce roku současně ovlivňuje váš sektor financí vlastních i financí cizích. Ve financích vlastních vás nutí k jednání, které je vašemu obvyklému rozumnému a občas až trochu malicherně šetrnému hospodaření na míle vzdálené. Máte sklon utrácet za něco, co v podstatě nepotřebujete. A když peníze dojdou nebo nepřijdou v míře, kterou jste očekávali, bude vás nutit, abyste si na další eskapády půjčili. Na jaře byste to sice uhlídali, ale mezi 20. srpnem a 25. březnem 2023, kdy vaše peníze cizí přímo ovlivňuje Mars, by to už tak snadné nebylo. Právě proto je potřeba, abyste byli na peníze a na veškeré hmotné statky opatrní. Ale to vy naštěstí umíte.

Seberozvoj a duchovní cesta

O tom, že jste na duchovní cestě pokročili v poslední době výrazně kupředu, víte nejlépe sami.

Kdybyste na to zapomněli, s chutí vás o tom ujistí spousta kamarádů, lidí, kteří vás mají rádi, ale taky těch, kteří se pohybují kolem vás v naději, že na ně časem skápne kapka vašeho kouzla osobnosti a že se konečně přihřejí v žáru vaší přízně a duchovních kvalit. Pokud máte vedle sebe pár opravdu ověřených přátel, kteří dohlédnou, abyste si o sobě nezačali moc myslet a nezpychli až příliš, berte je jako skutečný dar z nebes. Víte, že na vás obdivná slova působí nesmírně motivačně a pod jejich vlivem dokážete sáhnout do svých nejhlubších duchovních vrstev a vytáhnout z nich všechno jak dobré, tak špatné. Pokud v takové chvíli kamarádi nezasáhnou, hrozí, že kvůli člověku, který vám bude takto pochlebovat, obrátíte doslova naruby svůj dosud spořádaný život a dáte se buď na dráhu potulného kazatele, nebo hlasatele nových pravd. Ty budete sdělovat kroužku pečlivě vybraných známých, u kterých bude jistota, že proti vám do opozice nepůjdou, vlastní názory mít nebudou a vás budou jen obdivovat a chválit.

Akutní nebezpečí takového průběhu hrozí mezi 11. květnem a 28. říjnem, kdy se Jupiter dostává do Berana, odkud váš sektor duchovních záležitostí nepříznivě ovlivňuje. Pod tlakem jeho energie přichází mezi 2. a 28. květnem první vlna pocitů, že všechno nestojí za nic a že si tak kvalitní osobnost, jakou nepochybně jste, svět kolem vás vůbec nezaslouží. Další a tentokrát už daleko výraznější nebezpečí panuje mezi 25.

květnem a 5. červencem, kdy vás v tomto směru ovlivňuje Mars. Právě tehdy byste měli být hodně opatrní na všechno, do čeho se v této oblasti pouštíte. Pozor si dávejte zejména na všechny způsoby, jimiž máte chuť lidi kolem sebe nejen upoutat, ale i spoutat a donutit je, aby fungovali tak, jak si představujete a jak je to pro vás (podle vašeho aktuálního názoru) dobré. Pokud byste usoudili, že svého nemalého kouzla osobnosti a talentů k práci s psychikou využijete k tomu, abyste získali něco, čeho jste jiným způsobem dosáhnout nemohli, udělat to samozřejmě můžete. Předtím byste si ale měli uvědomit, že zákon zachování hmoty a energie platí jak ve hmotné, tak v duchovní rovině. Česky řečeno – pokud něco opravdu chcete, taky to dostanete, ale rovněž za to zaplatíte. Jde o otázku, která bude aktuální zejména ve dnech mezi 5. a 19. červencem, kdy bude vaším sektorem duchovna procházet Merkur, a posléze od 18. července do 11. srpna, kdy se v této oblasti pohybuje Venuše. Když k tomu připočítáte vliv Marse, který se od 20. srpna do 25. března 2023 nachází v sektoru, který má na starosti nejen peníze cizí, ale i sexualitu, jsou scénáře, podle kterých se může váš život vyvíjet, naprosto jasné. Sami a dobrovolně si můžete vybrat buď dráhu člověka, který do svých bohatých životních zkušeností sáhne a poradí jen v případě, kdy je o to požádán. Nebo se můžete nasměrovat na dráhu člověka, který druhým svou vůli bezohledně vnucuje a tím si je zotročuje. Možnosti máte před sebou – a volba je jen na vás.