Láska a vztahy

Pokud jste v předchozích letech zvládali planetární lekce poctivě a brali jste si z nich poučení, můžete se těšit na období, které bude sice objektivně náročné, ale které vy sami budete zvládat daleko lépe než obvykle.

Když jste ale nic nepochopili a s city těch ostatních si pořád jen pohráváte, můžete ve druhé polovině roku čekat hodně drsnou a náročnou planetární lekci. O první test vašich schopností a partnerských kvalit se postará Mars, který je ve vašem znamení do 24. ledna. Pokud jste některému ze svých partnerů (to množné číslo není překlep!) slíbili, že si ve vztazích uděláte pořádek a zajistíte mu náležitou citovou i existenční stabilitu, měli byste to udělat. Pokud se nebudete mít k činu nebo budete podle své staré taktiky hrát na čas, čekejte kolem 11. ledna, kdy se Mars dostává do kvadratury s Neptunem, opravdu velký kravál a skandál značných rozměrů. Vy byste sice všem vysvětlovali, že jste v tom naprosto nevinně a že je to opravdu jen neblahá změna okolností, ale nikdo by vám stejně nevěřil.

V takovém případě můžete vsadit jedině na Venuši, která se až do 6. března pohybuje Kozorohem, tedy vaším sektorem majetku vlastního. Pokud jste s partnerem dali dohromady nějaké větší finance, firmu nebo máte společnou hypotéku, je velká šance, že vás hmotné statky udrží pohromadě. Vy pak ale budete muset slíbit, že se nic takového opakovat už nebude, což budete kupodivu slibovat velmi upřímně. Když si uvědomíte, o co všechno byste přišli, dojde vám, že své jednání musíte opravdu změnit. Šance na to, abyste v tomto ohledu něco zásadního udělali, vám pak mezi 27. březnem a 11. dubnem poskytne Merkur. S jeho pomocí byste si měli promyslet veškeré plány a záměry, které ve svém dalším životě máte a které jsou na vaší partnerské spolupráci závislé. Při přemýšlení a plánování se však obrňte trpělivostí. Když se partnerovi na tom, na co jste přišli, nebude něco líbit není to důvod k hádce, ale k hledání kompromisu.

To, že jste se rozhodli, že do svého života konečně vnesete pořádek, však ještě neznamená, že se vám to podaří. Planety na vás totiž chystají pokušení opravdu těžkého kalibru: 2. května ho odstartuje Venuše, která se dostává do vašeho sektoru lásky a romantiky. I když si pořád dokola opakujete, že se vám váš spořádaný život líbí, sami cítíte, že se vám po tom bývalém a bouřlivém stýská. Když pak Venuši doplní váš vládce Jupiter, který do stejné oblasti vstupuje 11. května a který se zde zdrží do 28. října, budete mít pocit, že jste se vzdali přesně toho, co vašemu životu poskytovalo šťávu a švih. Pak si ale musíte sednout a s opravdu chladnou hlavou se rozhodnout, co vlastně chcete a zda hodláte své sliby a předsevzetí dodržovat. Když se rozhodnete, že to stejně jako tolikrát předtím budete hrát na dvě (nebo i více) stran, dobře to nedopadne. Do vašeho partnerského sektoru se totiž 20. srpna dostává Mars, který zde pobude až do 25. března 2023. Jeho energie by fungovala rychle a definitivně. Tentokrát byste v partnerovu velkorysost doufat nemohli.

Rodina, rodiče, děti

O stabilizaci svého rodinného vztahu můžete sice snít, ale v reálu se smiřte s tím, že v tomto ohledu moc stability nezažijete.

Může vás však uklidnit, že půjde o nestabilitu, která je tvůrčí a která se vám stará o zajímavé, přínosné, a nakonec i velice prospěšné podněty. K Neptunu, který ve vašem sektoru rodiny dlouhodobě pobývá a který do vašich vztahů občas vnáší hodně rozporuplnou a časem zamlženou atmosféru, se totiž od začátku roku dostává i Jupiter, který zde pobude do 11. května. Pak se přesune do Berana (kde na vás působí příznivě, protože má na starosti vaše lásky a city, kterým přeje) a do Ryb se znovu vrátí 28. října. Své angažmá ve vašem sektoru rodiny končí 20. prosince, kdy podruhé přechází do Berana. Jeho vliv pak mezi 10. a 27. březnem posiluje Merkur. Pokud dopředu víte, že máte v rodině problém, který si sice nevyžaduje okamžité řešení, ale jemuž se budete muset dříve nebo později věnovat, v těchto dnech se mu vyhýbejte jako moru. Jakmile byste dovolili, aby se o něm začalo mluvit, mohli byste se chystat na opravdu velký průšvih. Kritické dny jsou zvláště mezi 21. a 24. březnem, kdy se Merkur dostává do konjunkce s Jupiterem a posléze i s Neptunem. Sporné záležitosti byste sice projednávat mohli, ale vaše snaha by velký efekt neměla. Navíc byste si nemohli být jistí, zda vaše slova bere druhá strana vážně, nebo zda jen říká to, o čem ví, že to budete chtít slyšet.

Další náročné chvíle vás čekají mezi 15. dubnem a 2. květnem, kdy ve vašem sektoru rodiny pobývá současně Venuše spolu s Marsem a kdy se navíc ve vašem sektoru partnerském nachází Merkur. Jupiter, který situaci ještě „obohacuje“, se sice 11. května dostává do vašeho sektoru lásky a romantiky, ale to situaci nevyřeší (spíše naopak). Pokud se v této době dějí jak ve vaší vlastní rodině, tak v rodině, ze které pocházíte, nějaké změny, můžete si být jisti, že v klidu a v pohodě neproběhnou. Zejména nový člen rodiny, který k vám přijde, vyvolá pocity značně smíšené. Týká se to partnerů vašich dospělých dětí, ale i třeba rodičů, kteří dlouho žili sami a kteří se rozhodli, že si ještě zaslouží svůj kousek štěstí. Vy budete tuto změnu vnímat s velice smíšenými pocity. U dětí máte strach, aby si zbytečně nenabily nos, u rodičů se zase bojíte, že novému partnerovi nejde ani tak o ně, jako o jejich peníze a majetky. Pokud takový pocit máte, měli byste si chvíli v klidu sednout a uvědomit si, že dospělým dětem, ani rodičům do života mluvit nemůžete. Můžete jim sdělit své názory, ale zároveň musíte pochopit, že vás poslouchat nemusí. Jde o planetární lekci, kterou musíte nejen uskutečnit, ale i zažít. Když to neuděláte, čeká vás ve druhé polovině roku – přesně řečeno mezi 20. srpnem a 25. březnem 2023 druhá a tentokrát o hodně ostřejší planetární lekce. Jde o měsíce, kdy ve vašem partnerském sektoru pobývá Mars, který všechny nevyřešené vztahy žene na ostří nože. Když ale budete mít od jara všechno v pořádku, dodá vám energii a chuť měnit své vztahy k lepšímu. Nestálo by to přece jen za to?

Zdraví, kondice

Na první pohled to vypadá, jako by se vaše zdravotní situace od minulého roku vlastně vůbec nezměnila.

Ve vašem sektoru zdraví těla pořád pobývá Uran, s nímž bude další rok vytvářet kvadraturu Saturn z Vodnáře. Na rozdíl od loňského roku se však musíte připravit na pozitivní vliv Jupitera, který na oblast vašeho zdraví těla (a tím i duše) pozitivně působí v první etapě od začátku roku do 11. května a v etapě druhé od 28. října do 20. prosince. Od listopadu 2021 tuto oblast až do 6. března příznivě ozařuje i Venuše, k níž se mezi 24. lednem a 6. březnem přidává rovněž Mars. Na první pohled je jasné, že jde o týdny, kdy se o sebe budete muset více starat a kdy je vhodné, abyste v péči o zdraví naplno využili všech možností, které vám planetární nastavení skýtá. Především je potřeba nepropadnout dojmu, že se bez vás v práci nic neobejde. Pokud jste zaměstnanci, bude lepší, když preventivně nebudete usilovat o každý nový úkol, ale svou aktivitu omezíte na ty, které vás opravdu zajímají a do kterých se nikdo kromě vás pustit nechce. Jako majitelé vlastní firmy to máte složitější, ale přesto je potřeba, abyste si i v tomto případě zachovali zdravý rozum. Každý den byste si měli najít alespoň hodinku pro sebe. Je jen na vás, zda ji strávíte se zavřenýma očima a přemýšlením, nebo pohybem. Při vaší povaze by byl samozřejmě optimální stav, kdy budete chodit a přitom přemýšlet, ale to je rozhodnutí, ke kterému musíte dospět vlastními silami a sami. Ostatní vám sice mohou vysvětlovat, jak je to blahodárné, ale když nebudete chtít, nikdo vás k tomu nedonutí. Tento vám nezvyklý relaxační režim musíte zachovávat zejména mezi 6. březnem a 5. dubnem, kdy na vaše zdraví působí negativně jak Venuše, tak Mars, a kdy se navíc 30. dubna odehrává sluneční zatmění. Pokud máte pocit, že můžete své zdravotní potíže bagatelizovat a hodláte před nimi zavírat oči, měli byste si to co nejrychleji rozmyslet. Zatímco na jaře je obrovská šance, že všechny zdravotní problémy vyřešíte rychle a definitivně, později by to už tak jednoduché nebylo. Když se vám k lékaři nechce (a komu by se chtělo?), bude lepší, když si s sebou vezmete prověřeného kamaráda, který vás tam dovede a taky na vás počká. Když bude problém, máte při ruce duševní podporu – a když nebude, můžete to hned oslavit!

Další zajímavá etapa, ve které musíte dávat na své zdraví opět pozor, přichází mezi 11. a 30. dubnem v kole prvním, a následně mezi 23. květnem a 23. červnem. Jde o dny, kdy vaše zdraví ovlivňuje nejdříve samotný Merkur a posléze Merkur spolu s Venuší. Je potřeba, abyste si uvědomili, že sice patříte k lidem, kteří mají rádi veškeré informace, s nimiž pak mohou pracovat, ale občas je jejich přemíra na škodu. Pokud to dokážete, bude to lepší, než kdybyste buď pátrali na internetu, nebo se dokola vyptávali kamarádů. Vědomosti, které byste takto získali, by byly celkem logicky velice rozporuplné a vám by kromě stresu nic nepřinesly. Následným stavem by trpělo nejen vaše tělo, ale i vaše duše. Je to stav, který nechcete a který připustit prostě nesmíte.

Kariéra, práce, peníze

O tom, že byste na své kariéře měli a máte pracovat, i když se vám tak úplně nechce, nepochybujte.

Vy na ní pracovat navíc musíte. Z povahy věci patříte k lidem, kteří kariéru a pocit, že v životě něčeho dosáhli, nutně potřebují zažívat. Kdybyste se nad sebou zamysleli hlouběji a dospěli k upřímným závěrům, museli byste přiznat, že úspěch, který se vyjadřuje v kariéře a z ní vyplývajících financí, ve vašem případě funguje trochu jako droga. K tomu, abyste byli spokojení, a tím i dobře naladění a pracovně i společensky výkonní, úspěch opravdu potřebujete. Ve vašem případě to pak funguje jako dokonalý systém: pracujete naplno, máte lepší postavení a víc peněz, což vede k tomu, že pracujete ještě lépe a s ještě intenzivnějším nasazením. Potom je však potřeba, abyste sami k sobě a zejména ke svým výkonům přistupovali rozumně. Opravdu nechtějte zlomit veškeré rekordy.

Při vaší povaze a celkové psychické konstituci pak hrozí, že rekordy překonáte, ale při jejich zvládání zlomíte i sami sebe. Zásadní nebezpečí, že se vám něco takového podaří, přijde už v lednu. Na váš sektor ctižádosti a profese bude současně působit Merkur (mezi 26. lednem a 14. únorem), Venuše, která ho ovlivňuje od začátku listopadu 2021 až do 6. března, a mezi 24. lednem a 6. březnem i Mars. Když k tomu připočítáte vliv Jupitera, který spolu s Uranem, Neptunem a Plutem ovlivňuje tuto oblast pozitivně dlouhodobě, dojde vám, že jde o období, kdy opravdu hrajete hodně vysokou hru. A právě zde se musíte vědomě rozhodnout, že si zachováte zdravý rozum, díky němuž budete ke všemu, co se ve vaší práci děje, přistupovat s chladnou hlavou. Veškeré informace, které dostanete, hodnoťte přísně logicky. Pokud na vás někdo tlačí a přesvědčuje vás, abyste udělali něco, do čeho se vám nechce, dopřejte si čas, kdy budete přemýšlet, o co se mu vlastně jedná. A o tom, co uděláte, se rozhodujte až na základě závěru, ke kterému dospějete. Stejně tak přijímejte vyzvání k soudům a nejrůznějším podobným jednáním. Pokud si zachováte chladnou hlavu a nebudete reagovat impulzivně, je velká šance, že se většina těchto záležitostí vyřeší po dobrém.

Ohledně peněz se nemáte čeho bát. Kromě svých obvyklých příjmů se můžete těšit i na nějaké mimořádné. Na ty si však musíte počkat. Je sice pravděpodobné, že vás nějaké peníze navíc čekají i na přelomu července a srpna (mezi 5. a 19. červencem vám je v menší míře dodá Merkur, a mezi 18. červencem a 11. srpnem vám je v míře o hodně vyšší distribuuje Venuše). Tyto mimořádné příjmy však musíte užít především na praktické záležitosti: zaplatíte dluhy, dáte mimořádnou splátku na hypotéku, založíte dětem nebo sobě stavební spoření a podobně. Výsledkem bude konto ne sice tak plné, jak by se vám zamlouvalo, ale váš pocit klidu a pokoje, který je k nezaplacení. O naplnění vaší vlastní kapsy se pak postará Merkur spolu s Venuší (a samozřejmě s Jupiterem, Uranem, Neptunem a Plutem) mezi 11. a 20. prosincem. Na poslední chvíli pak pořídíte bohaté svátky. A když budete opravdu chtít, zbude vám i na prsten s diamantem a/nebo na norkový kožich!

Seberozvoj a duchovní cesta

To, že chcete lidem kolem sebe imponovat, je vzhledem k vaší povaze naprosto normální.

Něco o skromnosti a pokoře jste sice slyšeli, ale zabývat se tím nehodláte. Velice rádi fungujete jako vedoucí osobnosti – a je taky potřeba spravedlivě říct, že si tento post ve valné části případů plně zasloužíte. Navíc nejste soustředění jen na sebe. O to, co jste získali, se moc rádi podělíte nejen s lidmi, kteří jsou vám v jakémkoli smyslu blízko, ale i s těmi, u kterých máte pocit, že jim život dosud moc nepřál, a jimž jste se rozhodli velkoryse a nesobecky pomoci. Právě proto se musíte smířit s tím, že ve vašem případě nevede duchovní cesta ani klášterem, ani meditací, kterou budete začínat a končit svůj den doma. Od vás se prostě chce a vyžaduje akce. Pokud máte pocit, že lidí, kterým pomáháte osobně, je dost, a vám přitom pořád ještě zbývá energie a čas, můžete začít přemýšlet třeba nad organizací dobročinného bazaru. Co a v čí prospěch ho budete provozovat, o to se nestarejte. Sotva vás něco takového napadne, můžete si být jisti, že se vám lidé, kterým byste svou aktivitou mohli prospět, začnou stavět do cesty naprosto sami. A kdyby náhodou chyběli lidé, jsou zde ještě zvířata a spousta kulturních památek. Při svém organizačním smyslu se opravdu nemusíte bát neúspěchu. Přesto by bylo dobré, kdybyste si zejména na samém začátku roku (konkrétně do 24. ledna) uvědomili, že neuškodí, když se poradíte s někým, kdo se v takových věcech vyzná a kdo vám řekne, na co si máte dávat pozor. Vzhledem k Saturnu, který na tuto oblast vašeho života působí z opozice, bude lepší, když si dáte pozor především na veškeré právní záležitosti, které se vašich zamýšlených aktivit týkají. Když finanční úřad dospěje k závěru, že je něco v nepořádku a že pořádáte akci, kterou se chcete jen obohatit, musíte mu umět dokázat, že se ve svých odhadech zásadně spletl.

Mezi 11. květnem a 28. říjnem však bude na tuto oblast pozitivně působit Jupiter z všeho sektoru lásky a romantiky. V tom, co děláte, najdete nejen potěšení, ale i potvrzení, že jde o aktivitu, která má svůj hluboký smysl. Jupiter vám navíc do cesty postaví velkorysé lidi, kteří vám budou pomáhat ne proto, že se to pro lidi na určité společenské úrovni hodí, ale proto, že jsou opravdu přesvědčení, že svou společnou aktivitou pomáháte potřebným. I když pak na první pohled všechno vypadá jako zalité sluncem, potřeba opatrného a prozíravého jednání přetrvává. Zejména mezi 11. a 30. dubnem, kdy se Merkur nachází v Býku, visí ve vzduchu nebezpečí finančního průšvihu. Je potřeba, abyste si dávali pozor na veškeré peníze a velmi důkladně si prověřili lidi, jimž dáte dispoziční právo k účtům. Když se pak do stejné oblasti dostane Venuše (mezi 28. květnem a 23. červnem) a později i Mars (od 5. července do 20. srpna), budete připraveni na všechno. Vy se budete rozvíjet směrem, který je vám blízký a pro vás a vaše bližní v nejširším slova smyslu užitečný. A na finančáku utřou nos!