Láska a vztahy

Řeči o tom, že patříte k znamením necitelným, která romantiku neuznávají a trápení s láskou neprožívají, vás vedou leda tak k hořkému úsměvu.

Ve vašem případě to totiž funguje jinak: city máte a máte je i hluboké. Lásky prožíváte velice intenzivně a trápit se kvůli nim dokážete taky. Potíž je však v tom, že je jen velmi neradi projevujete tak, aby to na vás bylo vidět. Jste moc rádi, když vypadáte jako mistři světa, kteří mají všechno pod kontrolou a nic je nerozhodí. A představa člověka, který zápasí s vlastními city a nedokáže se s nimi nejdříve bít a pak nad nimi vítězit, vám do tohoto rámce prostě nezapadá. A proto i v případě, kdy dostanete od člověka, kterého jste milovali nade vše, „přes hubu“, dokážete věrohodně předstírat, že vám to nevadí a že jste si vlastně podobný vývoj situace přáli. Přesto si i vy přejete, aby to ve vašem citovém životě alespoň jednou vypadalo trochu jinak a vy jste prožívali lásku, která nejenže krásně začne, ale která bude i příznivě pokračovat.

A letos pro vás hvězdy mají v tomto směru mimořádně dobrou zprávu: vypadá to, že se vám vaše přání konečně splní! Základem je Merkur, který prochází vaším znamením od 2. do 26. ledna a následně od 14. února do 10. března. S jeho pomocí dokážete člověka, který se vám líbí, oslovit tak, aby pochopil, že to, co říkáte, může mít sice vtipnou podobu, ale vy to myslíte velice vážně. Další pozitivní vjemy přinese Venuše, která spolu s Marsem prochází vaším znamením mezi 6. březnem a 5. dubnem. Pod jejich vlivem dokážete své lásce vysvětlit, že opravdu stojíte o vyrovnaný a příjemný partnerský život, ve kterém nebude místo pro improvizaci, ale ve kterém se budete jeden druhému věnovat, a navíc mu budete i věrní. Vzhledem k vaší předchozí partnerské anamnéze bude sice chvíli trvat, než partner pochopí, že to myslíte opravdu vážně, ale to nevadí. Znáte se a víte, že vás to, co jste získali lehce, nikdy nebavilo.

Další krásné chvíle vás čekají v létě. Do vašeho sektoru lásky a romantiky se 30. dubna dostává Merkur, který zde poprvé pobude do 23. května a pak ještě jednou mezi 13. červnem a 5. červencem. Vzhledem k tomu, že na něj mezi 23. červnem a 19. červencem navazuje svým vlivem Venuše, připravte se na dny, které jsou svým způsobem výjimečné. To, že jste ke své lásce v zimě mluvili jako knihy, má nyní své důsledky. Najednou zjistíte, že jste začali zcela vážně přemýšlet o změně stavu, o svatbě a o dětech – tedy o všem, pro co jste dosud měli v lepším případě leda tak shovívavý úsměv. Tentokrát však s tím, že to bude jedna z vašich dalších her, ze kterých se sice s nějakými šrámy, ale přesto vymotáte, raději nepočítejte. Do vašeho sektoru lásky a romantiky se totiž 20. srpna dostane Mars, který zde setrvá do 25. března 2023. Vy zjistíte, že jste se pod jeho vlivem změnili z lovce v lovnou zvěř. Pokud usoudíte, že na poslední chvíli cuknete, počítejte s tím, že vás váš nový objev velice rychle přiměje k rozumu. Vám bude jeho rozhodnost velice imponovat. Dokonce tak, že si řeknete, že někoho takového se vzdá jen opravdový hlupák, což vy rozhodně nejste.

Rodina, rodiče, děti

S tím, že se do vytváření rodiny většinou moc neženete, protože si myslíte, že je svoboda nade vše, budete patrně souhlasit.

Když si už rodinu pořídíte, ukáže se, že jste přece jenom pevné znamení, které si je vědomé pocitu vlastní odpovědnosti vůči těm, které si pustilo do života a které eventuálně přivedlo na svět. Pak se opravdu, ze všech sil a soustředěně snažíte, abyste si doma žili, jak se jen nejlépe dá.

V tomto roce máte navíc šanci, že se vám v plnění nelehkých úkolů, k nimž vytváření rodiny nepochybně patří, bude dařit podstatně lépe než obvykle. Základem pro to, aby tomu tak opravdu bylo, bude Saturn, který se po celý rok pohybuje vaším znamením. Pokud míváte potíže s rozhodováním, které je někdy rychlejší než myšlení, můžete si být jisti, že letos všechno proběhne tak, jak má. Občas můžete sice nadávat, že se všechno zbytečně dlouho vleče a že se situace komplikuje právě tam, kde byste potřebovali, aby se všechno vyvíjelo rychle a splavně, ale časem pochopíte, proč je zrovna tento scénář důležitý.

Především je však potřeba, abyste se připravili na zásadní změnu role, kterou budete v životě rodiny své i rodiny širší v letošním roce hrát. Vzhledem k Venuši, která se od začátku listopadu 2021 až do 6. března letošního roku pohybuje Kozorohem a tím i vaším sektorem věcí skrytých, zjistíte, že jste se mimo svou aktivitu, a hlavně totálně mimo své přání dostali do role lidí, kteří mají v rodině fungovat jako autority. Nebojte se, čestnému soudu předsedat nebudete. Pravděpodobně se však dostanete do situací, kdy zjistíte, že je potřeba, abyste domluvili nezdárnému synovci nebo sestřenici řekli, že opravdu není dobré, když s penězi hazarduje tak, jak hazarduje. To, že jste se v těchto drobných nepříjemnostech osvědčili tak, že se s vámi počítá na vyšší level, pochopíte ve chvíli, kdy si vás prarodiče povolají a zeptají se vás, jak by měli rozdělit svůj majetek (vyloučeny ovšem nejsou ani další citlivé otázky). Pak bude jasné, že jste ve zkoušce obstáli a že vás všichni berou vážně. Vzhledem k tomu, že jde o záležitosti, které se budou odehrávat se střídavou intenzitou během celého roku, dokážete jen velmi obtížně najít období, kdybyste se jim měli věnovat. Jsou však dvě data, na která byste si měli dávat pozor: prvním je 30. duben, kdy se ve vašem sektoru rodiny odehrává sluneční zatmění. Jde o den, kdybyste rodinné záležitosti měli nechat ležet a pro jistotu se jich nedotýkat ani pohledem. Všechno, co uděláte nebo řeknete, může být podle starého pravidla použito proti vám. Druhé podobné nebezpečí přichází 8. listopadu, kdy se ve vašem sektoru rodiny odehrává zatmění měsíční. Tam pak musíte našlapovat ještě opatrněji. Pokud někoho svým nevhodným výrokem nebo jednáním zraníte, nepůjde to přes myšlenky, ale přes city, což znamená, že půjde o ránu daleko bolestivější. Když se však těmto nebezpečným dnům vyhnete, bude všechno v naprostém pořádku. Od 20. srpna stojí na vaší straně až do 25. března 2023 Mars, který prochází vaším sektorem lásky, romantiky a dětí. S jeho pomocí dokážete splnit nejen úkoly, které vám dala rodina, ale dokážete přesvědčit i svého partnera, že si ve vás vybral toho nejlepšího, koho si vybrat mohl. A to přece za trochu námahy stojí!

Zdraví, kondice

Především je potřeba, abyste si uvědomili, že letošnímu roku vládne Jupiter.

Když vloni pobýval ve vašem znamení, mnoho z vás váš astrolog rozumně upozorňoval, že je potřeba, abyste se v tom, co se jídla, pití a vůbec všech životních radostí týče, drželi spíše zkrátka. Hovorů o podrážděném žlučníku, o váze, která strmě směřuje vzhůru, a cholesterolu, který překonává veškeré rozumné ukazatele, jste toho slyšeli tolik, že jste se přes svůj obvyklý přístup ke světu a k životu rozhodli, že budete pokyny, které vám lékař dává, raději respektovat. Efekt vaší snahy byl opravdu viditelný a záviděníhodný. Vy jste se začali snažit a Jupiter ve vašem znamení se rozhodl, že vás za tuto snahu odmění. Díky svému nasazení jste přivítali nový rok v opravdu slušné životní formě. Váha vám zůstala buď stát, nebo se dokonce začala pozvolna snižovat. Ukáznily se i veškeré ostatní biochemické ukazatele. Nový rok 2022 tedy vítáte ve skvělé formě a v dobré náladě.

Pokud ale chcete a potřebujete, aby váš zdravotní stav letos nejen vydržel, ale navíc se pokud možno i vylepšil, musíte se chovat rozumně i dál. Zároveň je nutné, abyste pochopili, že se kromě zdraví těla musíte stejně zodpovědně zabývat i stavem své psychiky. V zimě, kdy vitalita kvůli sníženému množství slunečního svitu přirozeně klesá a kdy vaše psychika tento stav věcí kopíruje, na vás budou planety v tomto směru tlačit opravdu intenzivně. Základem je Venuše, která se vaším sektorem zdraví duše pohybuje od začátku listopadu 2021 do 6. března 2022. Pod jejím vlivem byste na sobě měli pracovat nejen sami, ale taky byste měli poslouchat, co si v tomto směru myslí váš partner. Nápady, které vám poskytne, mohou být sice nezvyklé, ale jejich respektování vám velice prospěje. A kdyby váš partner přišel s tím, že byste měli navštívit psychologa nebo psychiatra, ničemu se nebraňte. Týká se to zejména dnů mezi 26. lednem a 14. únorem, kdy vaším sektorem zdraví duše prochází Merkur, k němuž se mezi 26. lednem a 6. březnem přidává Venuše spolu s Marsem. Jde o týdny, kdy si můžete své zdraví a duševní vyrovnanost značně posílit. Kdybyste vymysleli cvičení, které bude zároveň vyrovnávat psychiku a trochu namáhat tělo, bylo by to pro tuto dobu řešení přímo geniální. Když se vám podaří tyto podmínky alespoň trochu dodržet, můžete se těšit na jaro, které přivítáte v pohodě a bez zbytečných stresů.

Co se vašeho tělesného zdraví týče, můžete v klidu čekat na léto. Ke slovu se dostane nejdříve Merkur, který se ve vašem sektoru zdraví těla pohybuje mezi 5. a 19. červencem. Jde o dny, kdybyste si měli dávat pozor na nejrůznější nachlazení a problémy s dýchacími cestami. To, že je léto, ještě neznamená, že nemůžete mít problémy s virózou. Další problematické období hrozí mezi 18. červencem a 11. srpnem, kdy tímto sektorem prochází Venuše. Vy si pak musíte dávat pozor na jídlo. Týká se to zvláště diabetiků. Pokud k nim patříte, musíte dietu dodržovat, i kdybyste nechtěli. Když se vám všechno podaří, máte až do prosince klid. Pak se sice do vašeho sektoru zdraví duše vrátí Merkur i Venuše, ale to už takový problém nebude. Kolem Vánoc jsou nervózní naprosto všichni, takže je velká šance, že si vás nikdo nevšimne.

Kariéra, práce, peníze

Na přetřes se dostává další zajímavé téma.

V tom, co se týká kariéry, proslulosti a z nich vyplývajícího společenského postavení a peněz, fungujete naprosto jinak, než byste měli. Vy totiž dojem lidí, kterým na kariéře vůbec nezáleží, pouze nebudíte. Vy takoví opravdu jste. Na rozdíl od těch, kteří o kariéru usilují prvoplánově, však máte jednu neocenitelnou výhodu: to, co děláte, vás opravdu baví. (Je to sice taková trochu z nouze ctnost. To, co vás nebaví, prostě neděláte, nebo se v takové práci chováte tak, že vám zaměstnavatel sám nabídne vlídný a oboustranně výhodný rozchod.) A v práci, která vás baví, dosahujete dobrých výsledků skoro mimochodem. Navíc kolem sebe dokážete vytvořit příjemnou atmosféru plnou dobré nálady. Z lidí, kteří jsou si navzájem lhostejní, dáte dohromady tým, který funguje jako tři mušketýři.

Není tedy divu, že vás jen trochu soudný šéf zaregistruje a sdělí vám, že si bez vás firmu nedovede představit. Vy si to vlastně vůbec neuvědomujete, ale právě jste učinili první krok na cestě ke kariéře. Co se peněz týče, nemusíte o ně mít obavu. Vaším sektorem peněz vlastních se od konce prosince 2021 až do 11. května nachází Jupiter, který ve vašem případě funguje jako skutečná planeta hojnosti. Šance, které vám dává na posílení vaší finanční situace, si dokážete nejen udržet, ale rozumnými investicemi je i zmnožit. Peněz máte víc než obvykle, ale nebezpečí, že byste začali nekoordinovaně a zběsile utrácet, vám naštěstí nehrozí. O všech investicích se navíc domluvíte s partnerem a požádáte o jeho dobrozdání. První signály tohoto pro vás velmi pozitivního vývoje přijdou mezi 10. a 27. březnem, kdy vaším sektorem majetku prochází Merkur. Nápady, které budete mít jak ohledně práce (posílení vašich příjmů), tak ohledně lokace peněz, které dostanete navíc, budou z vaší strany téměř geniální. Pochválí vám je dokonce i partner, což je situace, která se vám tak často nepřihodí. Když se pak do vašeho sektoru peněz vlastních přesune Venuše (bude zde mezi 5. dubnem a 2. květnem, kterou bude mezi 15. dubnem a 23. květnem následovat Mars), můžete se těšit na další uznání, další peníze a zároveň na rozzářeného partnera, který teprve teď pořádně chápe, a kromě toho, že vás miluje, si vás začíná i vážit.

To, že máte peníze navíc a před sebou perspektivu dalšího kariérního růstu, může vést k úvahám o hypotéce nebo jiných investicích do nemovitostí. Rozhodnout se můžete už na jaře, ale vhodný čas na realizaci přijde až ve vrcholném létě. Musíte sice chvíli čekat, ale dobré je to už proto, že budete mít čas, kdy si na vyšší příjmy zvyknete a naučíte se s nimi hospodařit. První etapa, kdy o tom můžete začít přemýšlet, přijde mezi 4. a 26. srpnem, kdy vaším sektorem peněz cizích prochází Merkur (ve druhé etapě je zde mezi 23. zářím a 11. říjnem). Mezi 5. a 29. zářím se zde nalézá i Venuše. Jde o výraznou planetární podporu, kterou by ste měli ke svým záměrům využít. O tom, že všechno nakonec dopadne ještě lépe než dobře, nepochybujte.

Seberozvoj a duchovní cesta

O tom, zda na sobě pracovat, nebo se spokojit s tím, co jste se naučili kdysi ve škole a co dále rozšiřovat nechcete, protože to nepovažujete za nutné, jste nikdy neuvažovali.

Patříte k lidem, kteří veškeré nové informace shánějí velice rádi. Učíte se s chutí, a když můžete říct, že jste získali nějakou novou znalost nebo dovednost, jste na vrcholu blaha. Navíc dokážete lidi kolem sebe svým příkladem motivovat k naprosto stejnému jednání. Skvěle to funguje zejména u vašich dětí. Pokud by se stalo a vaše znalosti a kvality by se ukázaly jako nedostatečné, s chutí se vrhnete do jejich doplňování. V kurzu, do kterého vás zaměstnavatel pošle, nebo který si dokonce sami zaplatíte, se rychle stanete hvězdou, které budou všichni ostatní závidět jak nasazení, tak rychlost, se kterou si nové poznatky přisvojuje.

Kdybyste však chtěli planetárních možností, které se vám nabízejí, pořádně využít, musíte začít hned na jaře. Skvělé budou zejména dny mezi 27. březnem a 11. dubnem, kdy se ve vašem sektoru krátkých cest a nižšího vzdělání nachází Merkur. Je docela možné, že se pod jeho vlivem dostanete k práci, se kterou dosud nemáte žádné zkušenosti a která vás vlastně ani moc nezajímá. Když se s ní teď seznámíte víc, zjistíte, že jde o oblast, která si vás přitáhne natolik, že vás bavit začne. Když se pak mezi 2. a 28. květnem dostane do stejného sektoru Venuše, kterou bude mezi 25. květnem a 5. červencem následovat Mars, najednou přesně víte, co chcete a jak toho dosáhnete. A pokud se vám zdá, že vaše planetární podpora už silnější být nemůže, mají pro vás hvězdy ještě jedno příjemné překvapení v záloze: do tohoto sektoru nakoukne mezi 11. květnem a 28. říjnem i Jupiter! Zatímco ostatní planety se starají, abyste co nejlépe fungovali sami za sebe, Jupiter vám k tomu vytváří náležité podmínky, založené na společnosti, ve které se pohybujete. Když si vás všimne někdo, kdo vám nabízí pomoc, podporu, nebo dokonce protekci, neříkejte, že nic takového nepotřebujete. Jde o šanci, kterou byste měli využít a která se v případě, že ji odmítnete, opakovat nebude. Jupiter se navíc postará o velice velkorysé podmínky, které vám vaši budoucí spolupracovníci nabídnou.

Všechno vám sice půjde skvěle, ale vaše zátěž bude přesto vyšší než obvykle a rozhodně vyšší, než by se vám líbilo. Právě proto je potřeba, abyste se soustředili i na to, co se zdánlivě vašeho života netýká. Naštěstí víte, že pohoda duše hraje stejně důležitou roli jako pohoda těla. Když usoudíte, že vás práce baví do té míry, že nemusíte ani spát, je nejvyšší čas, abyste se zarazili a pochopili, že si vaše tělo i mysl tímto způsobem právě důrazně říká o odpočinek. Ten byste měli prožívat v podmínkách, které byste jindy vnímali jako změkčilé, ale které nyní opravdu potřebujete. Vyzkoušejte lázně, kde vás budou krmit a podrobovat nejrůznějším procedurám. Výsledkem bude vaše tělesná i duševní stabilizace a zaslouženě posílený pocit pohody. O další vlně výkonů, na které můžete být právem pyšní, nemluvě.

Článek vyšel v časopise Vlasta – speciál z 12. 11. 2021.