Předpoklady pro povolání: architekt, stavitel, herec, režisér, redaktor, spisovatel, zemědělec

Milostné a přátelské vztahy: hodí se ke znamení Panny, Kozoroha, Ryb a Raka

Barva: přírodní zeleň

Předměty: všechny ozdoby, šaty, majetek, peníze

Rostliny: lípa, pšenice

Šťastný den: pátek

Šťastná čísla: 6, 27, 28

Láska a vztahy

Láskyplné období, kdy se vám v tomto směru daří skoro všechno a kdy se opravdu můžete těšit na příjemný vývoj svého života, pokračuje i v roce 2023.

Jupiter, který procházel vloni Rybami a který se v posledních dnech roku 2022 přesunul zpět do Berana, vám naštěstí dopřeje chvíli oddechu. Do 16. května, kdy bude v Beranu, se pak ze strany opačného pohlaví můžete těšit na hodně nenápadnou přízeň. Místo seriózního vztahu, který si představujete a na kterém byste rádi stavěli život, vám nabízí sice vzrušující, ale přesto převážně utajovaná láska, se kterou se chlubit nemůžete, protože nemáte komu. Nebezpečí, že něco takového rozjedete, se pak zesiluje mezi 20. únorem až 16. březnem, kdy stejným sektorem prochází vaše vládkyně Venuše. Pak si můžete stokrát vysvětlovat, že o něco podobného nestojíte a že to prožívat nechcete. Nebezpečí, že do podobné utajované lásky spadnete jako do vody a vzpamatujete se, až když bude pozdě, je velice reálné.

Pokud byste však dokázali odolat a vyčkali až na dobu, kdy se Jupiter přesune do vašeho znamení, bude vaše situace rázem lepší a příznivější. Mezi 7. květnem a 4. červnem, kdy se vaše vládkyně Venuše pohybuje Rakem, a tedy vaším sektorem komunikace, pak přijde šance, abyste navázali vztah, díky němuž konečně dokážete být spokojení a šťastní zcela podle svých představ. Přesto – nebo právě proto – je potřeba, abyste se chovali opatrně. V následných týdnech, kdy se Venuše dostane do vašeho sektoru rodiny (pobývá zde mezi 5. červnem a 7. říjnem), hrozí nebezpečí, že si váš nový objev nesedne s rodinou. Vaši rodiče mají strach, aby vás nevykořisťoval a neměl jen pro peníze nebo jiné pozemské statky. Pokud máte dospívající nebo dospělé děti, mohou se na vás dívat podezíravým okem už jen proto, že mají pocit, že si uzurpujete to, na co má podle jejich názoru právo mladší generace, zatímco vy máte sedět doma a opatrovat rodinný krb. Jde o období, který je dosti dlouhé, což dává šanci k domluvě a k dohodě, které by mohly vyhovovat oběma stranám.

Když se pak Mars mezi 10. červencem a 26. srpnem dostane do Panny, může se situace změnit k lepšímu. Pak je ale potřeba, abyste veškeré podobné rodinné debaty odbourali a dali jasně najevo, že si do života mluvit nenecháte. Když se bude stejně rozumně chovat i váš nový partner, dopadne všechno dobře.

I kdybyste se ale rozhodli, že zůstanete s člověkem, se kterým jste už dlouho a s nímž vaše děti nemají problém (už jen proto, že je to jejich druhý rodič), mohou být vzájemné vztahy přesto pod tlakem. Tam pak hrozí, že děti usoudí, že se věnujete až příliš intenzivně sami sobě a příliš málo jim. Marně jim pak vysvětlujete, že i vy máte nárok na soukromí a nějaké životní radosti. Proto by bylo dobré, abyste s nimi svá rozhodnutí nekonzultovali, ale postavili je před hotovou věc. Když se mezi 8. říjnem a 7. listopadem rozhodnete, že si prodloužíte léto a vyrazíte někam, kde jste ještě nebyli, udělejte to. Pro vás to bude jak krásný zážitek, tak důkaz, že stará kolena jsou opravdu ještě daleko.

Rodina, rodiče, děti

Na to, že pro vás téma rodiny a toho, jak ji udržet co nejúčinněji pohromadě, bylo vždycky důležité, jste zvyklí. Když budete upřímní, přiznáte, že udržení rodiny a vytvoření náležitého zázemí pro všechny její členy vidíte jako své životní poslání.

Na to, že jde o téma, které je žhavé a které se musí probrat, přijdete nejpozději mezi 3. dubnem a 10. červnem, kdy vaším znamením prochází Merkur. Na jedné straně vám jeho průchod přes vaše Slunce z horoskopu zrození dává stabilitu, na druhé vás nutí, abyste v rámci rodiny vylepšili dosud vládnoucí pravidla tak, aby správně odrážela skutečnosti, kterými nyní procházíte. Rodina musí pochopit, že v nynějších obtížných dobách je potřeba, abyste všichni drželi pohromadě a vzájemně si život co nejvíce usnadňovali. Pokud třeba vznikne potřeba vytvořit na zimu zásoby otopu, musíte se do toho prostě pustit všichni. Jiná cesta není.

Zásadním úskalím se může v tomto smyslu ukázat vliv lunárního zatmění, které 5. května probíhá ve vašem partnerském sektoru. Pod jeho vlivem hrozí srážka s někým, kdo se začne na úkor rodiny prosazovat bez ohledu na cokoli. Když se něco takového stane, musíte zachovat klid a chladnou hlavu. Toho, že byste nevymysleli rozumné řešení situace, se bát nemusíte. Horší to bude v případě, kdy vás tento člověk začne nutit k jednání, které považujete v rámci dalšího vývoje situace za nerozumné a riskantní. Tam pak hrozí, že vás začne přemlouvat, abyste prodali něco, co je sice cenné, ale za co za stávajících podmínek plnou cenu v žádném případě nedostanete. V takovém případě musíte vsadit na rozumnou argumentaci podepřenou bezchybnými matematickými výpočty.

To, že se vám na jaře podaří všechno zvládnout, vám sice zajistí klidné léto, ale definitivní kladný výsledek vám to nezaručí. Je docela možné, že se kolem 28. října, kdy se měsíční znamení odehrává tentokrát ve vašem znamení, celá situace vrátí jako přes kopírák. Naštěstí už dokážete využít dřívějších zkušeností tak, abyste všechno vyřešili přesně tak, jak je potřeba. Za to, co jste dokázali, vám poděkuje i partner, který navíc přizná, že on sám by něco takového nedokázal.

Další test vaší výdrže přijde mezi 4. a 28. prosincem. Tam je pak možnost, že vám kdokoli z rodiny – dědečkem či babičkou počínaje a dítětem bezmála školou povinným konče – představí svého životního partnera. I když budete mít pocit, že byste nejraději z plné síly zařvali, musíte situaci zvládnout tak, abyste byli sami se sebou spokojení. Může vás však uklidnit, že z každého mračna pršet opravdu nemusí a pravděpodobně nebude.

Odměnou vám budou poslední dny roku 2023. Strávíte je sice v rodinném kruhu, ale to opravdu neznamená, že se budete nudit. Díky Venuši, která prochází v těchto dnech Střelcem, můžete čekat zajímavé hosty, kteří mohou být i z ciziny. Ke svému údivu se s nimi dokážete snadno a bez problémů domluvit tak, abyste si byli jistí, že si opravdu rozumíte. Start do nového roku 2024 bude pak opravdu příjemný a všestranně pozitivním zážitkem pro všechny zúčastněné.

Zdraví, kondice

Především je potřeba, abyste si uvědomili, že vaše zdraví a jeho stav je výsledkem složitého komplexu nejen planetárních, ale i společenských vlivů. To, jak se cítíte, závisí nejen na tom, které planety na vás působí, ale zejména na tom, jak jejich vliv vnímáte a jak se na něj rozhodnete reagovat.

Zásadní vliv, který na vaši oblast zdraví těla působí, vyvíjí kombinace Jupiteru, který na něj působí do 15. dubna, a Pluta. Ten na něj vyvíjí přímý vliv do 23. března a potom znovu od 11. června až do konce roku. K němu se pak mezi 2. a 18. březnem přidává i Merkur a mezi 20. únorem a 16. březnem Venuše. Pokud se chcete vyhnout zbytečným nepříjemnostem, které takovéto konstelace přinášejí, musíte se především po všech stránkách mírnit. Nezapomeňte, že Jupiter vás vede k maximalismu ve všem, co děláte. Pokud se rozhodnete, že budete stresy zajídat, můžete si být jistí, že do sebe dokážete v inkriminovaném období denně nafutrovat neskutečné dávky jídla – a občas dokonce i v případě, že vám to, co do sebe soukáte, vůbec nechutná. Když se k Jupiteru přidá Venuše, bude to jídlo sice o něco chutnější, ale přesto budete jeho konzumaci zbytečně přehánět.

Další nebezpečí mohou přinést dýchací potíže. Je otázka, zda bude pokračovat další tažení covidu, nebo zda v prvních dvou březnových dekádách půjde o obvyklou sezonní virózu. V každém případě byste se měli chovat tak, abyste podobné zdravotní potíže ze svého života pokud možno eliminovali. Ve vašem případě je však potřeba, abyste se zaměřili jak na prevenci, tak na přírodní cestu, která má vést k posílení vašeho zdraví. Moc dobře vám udělají enzymy, vitaminy a vůbec všechny přírodní látky. Kdybyste se rozhodli, že si připravíte vlastní kysané zelí nebo jinou zeleninu, bude to skvělé. Pak se přesvědčíte, že babičky, které ho doporučovaly naprosto na všechno, měly pravdu.

Když se potom z jupiterského obluzení proberete a podíváte se na váhu, hrozí velice nepříjemný a zároveň velice reálný šok. To, že se rozhodnete, že hned zhubnete, je sice logické a chvályhodné, ale taky těžko proveditelné. Když nasadíte hladovku s tím, že všechno, co jste nabrali, rychle shodíte, většinou to dobře nedopadne. Nebezpečí, že to nevydržíte a nastartujete další kolo tolik obávaného jo-jo efektu.

Kdybyste se však chtěli s nadváhou opravdu rozloučit a nedovolit, aby se vrátila, je k tomu vhodné období mezi 27. červencem a 11. říjnem, kdy vaším sektorem zdraví těla prochází Mars, jehož pak mezi 5. a 21. říjnem následuje Merkur. Jde o týdny, kdy se se vším, co na vaše zdraví působí, dokážete prát opravdu s nasazením veškerých sil a soustředěně. Dokážete nasadit fyzickou sílu, překonat svou obvyklou touhu po klidu a pohodě a nahradit ji pohybem, cvičením a zejména moudrou a promyšlenou dietou. Rozhodnete-li se, že konečně na vlastní tělo vyzkoušíte metodu přerušovaného půstu nebo nějaký jiný zajímavý a nový životní styl, který má vést nejen k harmonizaci vašeho těla, ale druhotně i k pohodě vaší duše, můžete to bez obav zkusit. Během dvou měsíců, které na to budete mít, se vám to zcela jistě podaří tak, abyste byli spokojení.

Kariéra, práce, peníze

V roce, ve kterém do vašeho domu kariéry nakukuje Pluto, který je známý tím, že v oblasti, do které vstupuje, nenechá na kameni kámen, je potřeba, abyste v tomto směru opravdu dvakrát měřili a až potom řezali.

Potíž je v tom, že na váš sektor kariéry působí od 23. března do 11. června Pluto, na něhož navazuje Jupiter z vašeho znamení, do něhož se dostává 16. května (o Uranu, který ve vašem znamení stojí další celý rok, nemluvě). Výše uvedené planety vám sice dodávají sebevědomí, což je dobře, ale zároveň vás zbavují zdravého rozumu a reálného odhadu situace, což tak dobře není. Šance na skvělou práci, kterou vám v tomto období nabídnou, berte jako něco, co je sice zajímavé, ale co musíte zvážit se započtením dalšího možného rizika. Pokud si nebudete opravdu jistí, že vám to v novém místě vyjde a že vás na poslední chvíli nevyšplouchnou, na tom nynějším výpověď nejenže nedávejte, ale o tom, že podobné úmysly máte, se ani nezmiňujte. Naopak by bylo vynikající, kdybyste se nenápadně sešli s někým, kdo ve vaší nové firmě pracoval nebo pracuje, a toho se pak zeptali, jak to tam ve skutečnosti vypadá. Kdybyste si ještě to, co vám řekne, ověřili z alespoň jednoho nezávislého zdroje, bylo by to vynikající. Pak je šance, že byste měli alespoň trochu jasný obraz situace a skutečnosti, která vás čeká.

Pokud se týká peněz jako takových, investic a podobně, je zajímavé, že největší vliv na ně má do 24. března Mars, který se vaším sektorem peněz vlastních pohyboval už od srpna 2022. Jeho energii mezi 11. únorem a 1. březnem podporuje Merkur a mezi 3. a 26. lednem Venuše. Jde o období, kdy se dokážete na svou finanční situaci podívat objektivně a bez malování narůžovo (nebo naopak načerno) si jasně uvědomit, s čím můžete v tomto směru počítat. Toho, že byste situaci neodhadli dobře, se obávat nemusíte. Tento čas přijde až mezi 27. lednem a 19. únorem, kdy s Marsem vytváří kvadraturu Venuše, a pak mezi 2. a 18. březnem, kdy její vliv přejímá Merkur. Jde o období, kdy musíte být velice opatrní nejen na investice a přímé utrácení, ale zejména na nejrůznější dlouhodobé smlouvy, které budou vaše finance ovlivňovat. Pokud si nejste v tomto ohledu jistí, bude lepší, když budete hrát na čas a definitivní rozhodnutí odložíte na dobu mezi začátkem května a koncem první červencové dekády. Jde o dny, kdy vaším sektorem majetku vlastního prochází nejdříve Venuše a potom Merkur. S jejich pomocí získáte přesné informace, jejichž použitím můžete posunout svůj finanční stav k lepšímu. Pokud však chcete, aby všechno dopadlo podle vašich představ, rozhodujte se v této náročné záležitosti sami. Ostatním můžete samozřejmě dovolit, aby vám sdělili svůj názor, ale konečné slovo musí zůstat na vás. Když se pak Mars, který vás v tomto směru ovlivňoval na jaře, 24. listopadu přesune do vašeho sektoru majetku cizího, kde pobude do konce roku, zjistíte, že jste se rozhodli opravdu rozumně. Pak si můžete být jistí, že si novoroční přípitek opravdu užijete a vychutnáte do poslední slzy.

Seberozvoj a duchovní cesta

Především se musíte smířit s tím, že Pluto, který na vás v tomto směru několik posledních dlouhých let působil, pomalu své angažmá končí.

První náhled do znamení Vodnáře, odkud vás bude motivovat spíše k vytváření kariéry, uskuteční mezi 23. březnem a 11. červnem. Pod jeho vlivem se dostaví nutkavé uvědomění si reality, totiž že jste si duchovní cestu, po které jdete a na níž se v posledních letech snažíte o dokonalost, vybrali špatně. Než se však rozhodnete, že okamžitě zařadíte zpátečku, snažte se trochu zklidnit a chvíli přemýšlet. Nedostatku planetární podpory se obávat nemusíte. Už od Nového roku vám ji až do 10. února poskytuje Merkur, který znamením Kozoroha rovněž prochází. S jeho pomocí dokážete i k duchovnímu životu přistupovat s chvályhodnou skromností, chladnokrevností a zdrženlivostí. Už dávno víte, že patříte k lidem, kteří si musí nejdříve všechno srovnat ve vlastní hlavě a až potom se rozhodnout, zda tuto duchovní (či jakoukoli jinou pravdu) přijmou, nebo ne. Právě proto by bylo lepší, kdybyste si v časných jarních týdnech udělali čas na samostatný pobyt ať někde v teple u moře, nebo naopak na horách, nebo v lázních. Tam byste mohli o svých dalších záměrech, které v tomto směru máte, volně přemýšlet a rozhodnout se, kudy a kam se vydáte. Pokud se však vaše rozhodnutí týkají i jiných lidí, měli byste jim nejdříve říct, že se podobnými úvahami zabýváte. Kdybyste je postavili před hotovou věc, moc dobré by to nebylo. Svým jednáním byste je spolehlivě naštvali a donutili k jednání, které by realizaci vašich plánů buď silně zkomplikovalo, nebo naprosto znemožnilo.

To, že v prvním čtvrtletí roku 2023 uděláte ve svých dalších plánech jasno, vám život sice usnadní, ale všech problémů vás to rozhodně nezbaví. Mezi 20. únorem a 2. dubnem můžete zápasit s problémy, s nimiž dosud nemáte žádné velké zkušenosti. Můžete o sobě pochybovat v situaci, kdy je to nejméně potřeba, a s intenzitou, která vás vyloženě vyvádí z míry. Jde o dobu, kdy toho budete mít v práci až nad hlavu a kdy budete hledat způsob, jímž byste doplnili chybějící energii. Kdyby vás napadlo, že budete všechno, co nemáte, dohánět zvýšenou konzumací energetických nápojů, hned si to zakažte. Čím dřív si uvědomíte, že nemáte konstituci k podobným praktikám disponovanou, tím to pro vás bude lepší. Stejně tak je potřeba, abyste se snažili o pravidelný a pokud možno hluboký spánek, který vám kromě obnovené energie přinese i duševní pohodu s následnou vyrovnaností. Právě proto musíte v takové situaci sebrat odvahu a postavit se třeba i proti celému světu. V práci je potřeba, abyste jasně dali najevo, že je vám vlastní zdraví dražší než jakýkoli plán či jiný bláznivý šéfův nápad. Toho, že by to nebyl schopný akceptovat, se nebojte. Firma si velice dobře uvědomí, co jí přinášíte, a smíří se s tím skoro bez boje. Stejné to bude doma. Když rodinu čas od času informujete, že si potřebujete vyrazit na pár hodin někam, kde budete sami, skousne to bez řečí. Dojde jí, že je lepší, když se domů vrátíte odpočatí a v pohodě, než kdyby vás drželi doma, kde budete naštvaní a protivní celému světu… i sobě.


ZDROJ: časopis Vlasta, E.M.A. Europe

Související články