Velice dobře vědí, že pro to, aby se slibně rozjetá kariéra zabrzdila, stačí opravdu málo, a k tomu, aby padla nadobro, není potřeba o moc víc. Pak se lehce může stát, že bývalou televizní hvězdu uvidíte pracovat v pizzerii nebo za kasou.Ještě zajímavější je to u nás – tedy prostého lidu, který jen chce, aby to v práci bylo alespoň trochu snesitelné a aby firma i v těchto dobách vydržela.

Když píšu tyto řádky, poslouchám zpravodajský kanál. Mluví se o respirátorech, testech, očkování a odpovědnosti, kterou má každý z nás za zdraví své i jiných, což optimismu taky moc nepřidá. Ale my si musíme vybrat cestu, kterou v roce 2022 půjdeme.

Když se podíváme do hvězdných drah, ze kterých se budeme snažit vyčíst, co se bude v tomto roce dít, není to zdaleka jednoznačné. Především si je třeba uvědomit, že jde o rok, který probíhá pod vládou Jupitera. Jupiter je totiž podle klasické astrologie nejen planeta, která funguje jako Velké Štěstí, ale je to taky představitel nebeské spravedlnosti.

V roce 2022 bude navíc po značnou část roku (mimo dnů mezi 11. květnem a 28. říjnem) v Rybách, kde dříve fungoval jako starý vládce a kde ho dnes vnímáme jako spoluvládce. Navíc zde pobývá spolu s novým vládcem – tedy Neptunem. Nebezpečí, že se mnohé vlády takříkajíc urvou a budou chtít nynější ekonomické problémy řešit tiskem stále nových a nových peněz, aniž si připustí, že to rozjíždí inflační spirálu, je hodně vysoké.

Do makroekonomiky většina z nás zasáhnout nemůže, ale svou domácí ekonomiku ovlivnit můžeme. Ten, kdo má zahrádku, by měl začít uvažovat, zda by na ní kromě květin a vymazleného trávníku nešly pěstovat třeba brambory. Část zeleniny, kterou byste jinak museli kupovat, se dá vypěstovat i na záhonu pronajatém v komunitní zahradě.

První bod je jasný – pokud to jde, vrátit se k samozásobení, eventuálně k výměnám se sousedy. Zadruhé – naučit se Otčenáš a v něm zdůraznit prosbu Neuveď nás v pokušení. Pokušení je totiž za těchto okolností, kdy je všechno stále dražší a kdy nejistota stoupá rychlostí až exponenciální, až hmatatelné. Všichni mají pocit, že mohou hrát a vyhrát. Mladí lidé mají občas dojem, že se nemusí učit, protože stačí, když se nechají zavřít do vily na exotickém ostrově a peníze se jim jen posypou. Jiní zase, kteří se vyznají v počítačích, mívají pocit, že řemeslo internetového piráta je vlastně ctihodné. Musí při něm přece prokázat svou inteligenci!

Pozemská spravedlnost

Stejně svůdné a stejně nebezpečné jsou investice do různých virtuálních měn. Kombinace energií Jupitera a Neptuna navíc v sobě nemá vmontovanou žádnou brzdu, která by dotyčného upozornila, že dělá něco, co by neměl. A když se všechno pěkně rozjede, ukáže Jupiter svou druhou tvář a začne fungovat jako reprezentant výše uvedené nebeské spravedlnosti. V takovém případě se dá čekat i spravedlnost pozemská.

Co však dělat, pokud se chceme alespoň trochu radovat a vychutnávat si život? Zkušenosti říkají, že se v takových dobách má člověk obrátit k lidem, které má ve svém nejbližším okolí. Posilovat by měla role rodiny, která bude sloužit nejen jako zdroj emoční stability, ale i jako záchranná síť pro případ, když se něco nepodaří. Kdyby se nám podařilo obnovit vztahy, v nichž si lidé sice občas lezou na nervy, ale kdy za sebe budou v případě potřeby bojovat, bylo by to vynikající.

Je pravda, že mé rozjímání není zdaleka tak optimistické, jak by být mělo. Přesto hvězdy dávají šanci, jak nynější těžkou dobu využít tak, abychom jí prošli nejen se ctí, ale i silnější a po všech stránkách lepší. Přeji vám k tomu opravdu hodně štěstí.

Autorka

Autorka

je astroložka. Lidské osudy ji zajímaly odmalička. Výkladem horoskopů se začala zabývat před více než 30 lety. Sestavuje předpovědi pro média a má i osobní poradnu.