Předpoklady pro povolání: všechna reprezentativní vedoucí místa, politik, zlatník, malíř, spisovatel

Milostné a přátelské vztahy: hodí se ke znamení Blíženců, Vah, Berana

Barva: zlatožlutá, oranžová, tmavohnědá

Předměty: trůn, zlaté předměty, řády

Rostliny: palma, růže, slunečnice, lotosový květ

Šťastný den: neděle

Šťastná čísla: 1, 19, 49

Láska a vztahy

To, že máte zejména na začátku roku pocit, že je v lásce všechno špatně a může to být jenom horší, cítit můžete a pravděpodobně i budete. Přesto jde o emoci, kterou byste se měli snažit vůlí zvládnout a sami sebe srovnat tak, abyste nebezpečí, že se vám v tomto směru něco opravdu nepodaří, snížili na přijatelné minimum.

Vliv Saturnu, který stál v posledních více než dvou letech ve vašem partnerském sektoru a který vás v tomto směru držel na uzdě, pomalu končí. Saturn opouští vaše znamení 7. března. Pokud si však myslíte, že vás to zbaví veškerých partnerských problémů a vy si budete v klidu vybírat mezi spoustou ctitelů, kteří se najednou objeví, je to omyl. Saturn se totiž přesune do Ryb, a tedy ve vašem případě do sektoru erotiky a sexu. Pokud jste si mysleli, že si budete v této oblasti v klidu užívat, je to další velký omyl. Pokušení k erotickým dobrodružstvím budete mít opravdu spoustu. Když však v této oblasti ujedete, čekají vás velice intenzivní výčitky svědomí. Kdybyste si v tomto směru potřebovali s partnerem hned zkraje něco vysvětlit, využijte dnů mezi 7. a 18. březnem, kdy v Rybách bude spolu se Saturnem a Neptunem Slunce i Merkur. Šance na to, že si veškeré rozpory, které v této oblasti máte, konečně vyříkáte tak, aby po sobě nenechaly negativní stopy, je vysoká.

Kdybyste se však rozhodli pro opravdu krásnou lásku, při které využijete veškerého svého romantického šarmu, máte šanci rovněž. Hned na začátku roku se totiž do vašeho partnerského sektoru dostává Venuše, která zde pobývá od 3. do 26. ledna, po níž následuje Merkur, který zde je mezi 11. únorem a 1. březnem. Díky této planetární pomoci dokážete navázat kontakt se všemi lidmi, které potřebujete. Když je však v podhoubí tohoto kontaktu láska, dokážete své city a emoce vyjádřit tak, aby každý, s kým mluvíte, pochopil, že to myslíte vážně. Předjaří tedy proběhne v pořádku a v naprosté pohodě.

Ta pravá, skutečná a vytoužená láska se k vám však přesto chystá. Navíc na to, abyste ji našli a rozhodli se, co s ní, a tedy i se svým životem uděláte dál, máte tentokrát spoustu času. Venuše, která vám ji přináší, se totiž vaším znamením pohybuje od 5. června až do 6. října. Během těchto čtyř měsíců máte značnou šanci na to, abyste nového partnera nejen objevili, ale ještě se i rozhodli, jaké místo mu v životě dáte. Zároveň se můžete těšit na příjemné a neuspěchané namlouvání, kterému se budete moci věnovat s nasazením, které jste už hodně dlouho nezažili. Zajímavé budou zejména dny od 20. května do 9. července, kdy vaším znamením prochází Mars. Pod jeho vlivem máte sklon jít do konfliktů i tam, kde to nestojí za to. Navíc máte pocit, že byste partnera měli kontrolovat, hlídat a vůbec sledovat každý jeho krok. Kdybyste vsadili na sebeovládání a uvědomili si, že bude lepší, když místo ironických narážek, výtek a příkazů použijete kouzlo své osobnosti, bude to lepší. Mezi 11. a 28. červencem pak můžete využít pozitivní vliv Merkuru z vašeho znamení. S jeho pomocí se konečně dokážete domluvit tak, aby ani jeden neměl pocit, že ustupoval přes míru. To, že k sobě opravdu patříte, si pak potvrdíte v druhé a třetí listopadové dekádě. Tam už budete jasně vědět, že jste našli lásku svého života a že jste spolu spokojení.

Rodina, rodiče, děti

Poprvé po dlouhých letech, kdy jste se na Pluto mohli dívat jako na planetu, která vám sice dává hodně práce, občas může dokonce trochu pohnout s vaším zdravím, ale jinak s vámi nic nedělá, vás v tomto ohledu čeká změna. Pluto se totiž 23. března poprvé po dlouhých letech dostává do vašeho partnerského sektoru.

Letos zde sice pobude jen do 11. června, ale už tyto týdny vám ukážou, co se od něj dá v partnerských vazbách čekat. Vzhledem k tomu, že se Pluto v této době dostává do živlové kvadratury s Uranem, musíte mít pod kontrolou především vztahy, které panují mezi vašimi rodiči a sourozenci a partnerem. Zvlášť náročné to bude v případě, kdy máte partnera nového, který se musí do už stabilizovaných rodinných vztahů nějak zapojit. Vy musíte být v této situaci na stráži. Když budete mít pocit, že vztahy mezi oběma stranami houstnou, měli byste se překonat a zakročit. Chovat se musíte sice korektně, ale tak, aby všem bylo jasné, že svého nového životního souputníka nedáte. Když tuto situaci zvládnete, můžete chvíli čekat, radovat se ze života a těšit se z příjemných letních měsíců. Kdybyste chtěli vyrazit na celorodinnou dovolenou, měli byste se pro ni nejdříve rozhodnout a posléze si ji taky pořádně užít. V takovém případě byste však měli věnovat značnou pozornost celkovému vymýšlení programu. Nebude to snadné, protože musíte přijít na něco, co se bude líbit (nebo co alespoň dokážou akceptovat) lidé různého věku, různých zájmů a různých povah. Naštěstí máte v tomto směru šťastnou ruku. Díky své povaze dokážete navíc všem vysvětlit, že se o zdařilou dovolenou musíte snažit všichni. Následné reakce se bát nemusíte. Všichni vás pochopí, a dokonce si řeknou, že to z vaší strany bylo velice rozumné jednání.

Když se pak na podzim do vašeho sektoru rodiny dostane nejdříve Merkur (ten zde bude mezi 22. říjnem a 9. listopadem, který zde bude částečně spolupracovat s Marsem (mezi 12. říjnem a 23. listopadem) a Venuší, která je zde mezi 4. a 28. prosincem. Všechno ukazuje na to, že konec roku v tom, co se týká rodinných záležitostí, zase tak jednoduchý nebude. Pokud musíte řešit nějaké složitější záležitosti, opět se do ničeho nežeňte, ale nad svými rozhodnutími důkladně přemýšlejte. I když máte pocit, že jsou vaše nápady skoro geniální, pro jistotu počítejte s tím, že se rodině – zejména starší generaci – zase tak moc líbit nemusí. Když se něco takového stane, snažte se vyhnout konfliktu. Když nejdříve pořádně vyslechnete argumenty – zejména starší generace – bude to užitečnější, než to na první pohled vypadá. Už díky tomu, že je vyslechnete, se vám podaří značně uhladit většinu třecích ploch, které mezi vámi dosud byly.

Před Vánoci byste však měli věnovat daleko větší a hlavně soustředěnější pozornost dětem. Kdyby vás náhodou napadlo, že trpí tím, že doma nemáte takový přepych, jako mají někteří jejich kamarádi, a že jim nemůžete dopřát všechno, co by chtěly, musíte si s nimi promluvit. Je potřeba, abyste jim vysvětlili, že peníze jsou sice důležité, ale že to, že se máte všichni rádi a že spolu vycházíte nejlépe, jak se dá, má daleko větší cenu. Napoprvé se vám jim to možná vysvětlit nepodaří, ale když budete vytrvalí a uděláte si na to opravdu dost času, do konce roku to zcela určitě pochopí…

Zdraví, kondice

Kdyby bylo na vás, byli byste nejspokojenější, kdybyste se o zdraví nemuseli starat vůbec. Znáte sice lidi, kteří si jdou do čekárny moc rádi sednout, ale vy k nim rozhodně nepatříte. Navíc je potřeba, abyste se smířili s tím, že Pluto, který po několik posledních dlouhých let vaše zdraví těla ovlivňoval, se letos poprvé přesouvá do sousedního Vodnáře.

Pro vás to znamená sice trochu odlehčení, ale taky nové zážitky. Musíte se smířit s tím, že se dostáváte do období, kdy vás život prověří a zeptá se, co jste s pomocí Pluta pro své zdraví udělali. Pokud máte v tomto směru nějaké rezervy, můžete na sobě pracovat nejen letos, ale v podstatě až do konce roku 2024. Pak je ale potřeba, abyste si sami a dobrovolně vytvořili svůj vlastní systém zdravotní péče, který je založený na pokynech vašeho lékaře a který budete dodržovat. Když lékaře, který se o vás stará, nemáte, protože ho (dosud) nepotřebujete, měli byste velmi důsledně dodržovat to, co vám ohledně zdravého životního stylu radí obecně známé pokyny. Použít můžete vliv Merkuru, který vaším sektorem zdraví těla prochází od samého začátku roku do 10. února. Zvlášť příznivým dnem pro finalizaci plánů, které jste sami pro sebe vytvořili a jimiž se teď budete řídit, nastává 18. ledna. Merkur se otáčí do přímého chodu a postará se, abyste to, co jste sestavili, taky zvládli dodržovat. Vám samotným by se do toho možná ani tak moc nechtělo, ale sám váš rozum vám našeptá, že je zvlášť v nynější době potřeba, abyste se drželi v co nejlepším tělesném i duševním stavu.

První čtyři měsíce roku mohou probíhat trochu jinak, než jste čekali. Může přijít jarní viróza, kterou byste však neměli přecházet. Nebezpečí, že vás podobná – zdánlivě banální – přechozená choroba zbaví energie a dostane vás do stavu, kdy budete přemýšlet, zda žijete, nebo jen přežíváte, je až příliš vysoké. Když se však 16. května přesune Jupiter do Býka a do vašeho sektoru zdraví těla vyšle svou blahodárnou energii, všechno se rázem stabilizuje. Pro zdraví pak můžete využít i měsíční zatmění, které v Býku proběhne 28. října. Jde o čas, který lze využít pro nejrůznější operace, které vás mají zbavit něčeho, co vás jen otravuje – například pro zákroky, které mají odstranit problematická mateřská znaménka.

Pokud se týče zdraví duše a celkové psychické pohody, čekají vás tři náročná období: první probíhá mezi 25. březnem a 19. květnem. Jde o týdny, kdy se musíte zejména v práci aklimatizovat na nové poměry. Ať se děje cokoli, nesmíte se vzdát pravidelného pohybu a jiných relaxačních aktivit. Zapomínat nemůžete ani na pravidelný spánek, který si budete dopřávat v dostatečné míře. Další etapa přichází mezi 7. květnem a 4. červnem, kdy tímto sektorem prochází Venuše a kdy byste se měli snažit o vyladěné partnerské vztahy, které jsou vám zdrojem síly a zároveň i oporou. Poslední dny, kdy se musíte v tomto směru hlídat, přijdou mezi 28. červnem a 10. červencem. Je sice pravda, že je konec pololetí a platí se daně, ale to ještě neznamená, že vy musíte tuto činnost dotovat svými posledními silami…

Kariéra, práce, peníze

Povídání o tom, že je hon za kariérou škodlivý a že by se ho člověk, který chce být vyrovnaný, neměl vůbec účastnit, jste sice slyšeli, ale žádný velký dojem to na vás neudělalo.

Znáte se už natolik, že víte, že ke své spokojenosti a k tomu, abyste mohli říct, že žijete opravdu kvalitní život, potřebujete jak práci, která vás baví a naplňuje, tak slušnou částku, kterou za svou námahu dostanete. Podle vašeho názoru vyjadřuje vaši hodnotu, takže nikdy nemůže být přehnaná.

Pokud se kariéry týče, je potřeba, abyste nic neuspěchávali. První čtyři měsíce roku věnujte spíše sondování situace, ve které jste jak vy osobně, tak i celá firma, ve které pracujete. Pokud vás zaměstnává státní úřad, nenápadně se zajímejte o možnosti dalšího kariérního postupu. Když bude podmíněný tím, že si vylepšíte kvalifikaci, neměl by to pro vás být problém. Trochu horší to bude v případě, kdy vám dá nadřízený najevo, že s povýšením můžete počítat jen tehdy, kdy mu půjdete na ruku. Pokušení to sice být může, ale vy se znáte a víte, že byste něco takového nikdy nedělali.

O kariéru se však přesto bát nemusíte. První signál, že by se v této oblasti mohlo něco změnit k lepšímu, přijde na začátku dubna, kdy do tohoto sektoru vstupuje Merkur. Zdrží se zde na své poměry hodně dlouho (až do 10. června). Pokud budete v těchto dnech chodit na konkurzy a výběrová řízení, hlídejte si chování. To, že jste opravdu dobří, dát najevo nejenže můžete, ale i musíte. Přesto byste měli dávat pozor, abyste to s mírou svého sebeocenění nepřehnali. Když před komisí, kde sedí váš budoucí šéf, rovnou prohlásíte, že v rámci kariérního postupu hodláte zaujmout jeho místo, velkou naději na úspěch si dělat opravdu nemůžete.

Pravé štěstí vás v této oblasti čeká až po 16. květnu, ale pak bude stát za to! Jde o den, kdy se do vašeho sektoru profese přesouvá Jupiter, který se přidává k Uranu, s nímž vytváří živlovou konjunkci. Pokud budete jen trochu chtít, stane se z vás pod jeho vlivem dokonalý krizový manažer. Vliv Jupitera, který prochází vaším sektorem profese, na vás bude působit až do konce roku. Na dlouhou dobu – konkrétně mezi 3. dubnem a 10. červnem – se k němu přidá i Merkur. Jde o dny, kdy budete mít sice práce až nad hlavu, ale taky vám bude jasné, že k něčemu vede a že jste svou námahu nasměrovali správně.

V dalších dvou červnových dekádách si můžete dopřát klid, a dokonce si trochu i podřímat na vavřínech. Na to, abyste to s odpočinkem, a tedy s podceňováním okolností, které v pracovní oblasti vznikly, nepřeháněli, musíte dohlédnout zvláště mezi 29. červencem a 4. říjnem, kdy vaším znamením prochází Venuše, jejíž vliv mezi 11. a 28. červencem posiluje Merkur. Jde o týdny, kdy byste měli být nenápadně, ale přesto důkladně ve střehu. Pořád platí, že čert nikdy nespí – stejně tak jako lidé, kteří vám vaše úspěchy závidí a kteří by je vám chtěli překazit.

Seberozvoj a duchovní cesta

Zásadní vliv na to, abyste po duchovní stránce nezakrněli, abyste se rozvíjeli tak, jak je potřeba, a abyste si především nemysleli, že jste v tomto oboru už udělali dost a snažit se nemusíte, má od samého začátku roku do 16. května Jupiter.

Jeho vliv pak mezi 19. březnem a 2. dubnem posiluje Merkur a mezi 20. únorem a 16. březnem Venuše. Jde o planetární kombinaci, která vás přesvědčuje, že je potřeba, abyste pustili třeba i všechno, co pro vás bylo dosud podstatné, a začali se o svůj duchovní i mentální růst nejen zajímat, ale abyste na něm začali opravdu soustředěně pracovat. Když k tomu ještě připočítáte vliv Pluta, který mezi 23. březnem a 11. červnem nakoukne do Vodnáře, je vám jasné, že jde o šanci, kterou propást prostě nesmíte.

Jaro byste tedy měli trávit tak, abyste co nejvíce posílili svůj duchovní život. Můžete k tomu využít zejména předvelikonočního půstu, který letos začíná 22. únorem a končí Božím hodem velikonočním 9. dubna. Pokud máte šanci odjet někam, kde budete sami, kde můžete přemýšlet a taky si rovnat myšlenky, měli byste toho využít. Kdyby však na tuto dobu padl firemní teambuilding, měli byste se na něm chovat s veškerou opatrností, které jste schopní. Zatímco při všech jiných aktivitách vám duchovní nasazení prospěje, a navíc i zvýší míru kladné pozornosti, kterou od svého okolí obdržíte, v práci by vám to mohlo být na škodu. Všichni lidé pochopí nebo alespoň vycítí, že je o hlavu převyšujete, a začnou se snažit, aby vám život co nejvíce zkomplikovali. Než vám dojde, co se vlastně děje, kdo a hlavně proč proti vám jde, hrozí, že budete v průšvihu až po uši. V takovém případě je potřeba, abyste své jednání změnili a zbytečně nenaráželi. Pro vaši lví hrdost je to sice stav k nevydržení, ale jiná cesta není. Může vás však utěšit, že jejím využitím se ubráníte situacím, ve kterých by vámi někdo zcela bezostyšně manipuloval a vy se mu nedokázali nebo nemohli bránit.

Další nebezpečí – a tentokrát sofistikovanější – hrozí kolem 20. dubna, kdy v tomto sektoru probíhá sluneční zatmění. Pod jeho vlivem hrozí, že ve všem, co se týká duchovna a osobního růstu vůbec, přijdete o zdravý rozum a vrhnete se na něco, co byste si jindy buď rozmlouvali, nebo si to rovnou tvrdě zakázali. I když máte pocit, že byste se do hlubin své duše potřebovali ponořit daleko hlouběji, než jste to zvládli dosud, musíte si pečlivě vybírat způsob, kterým to budete dělat. Pokud máte pocit, že váš psychoterapeut nebo člověk, který se rozhodl, že vás bude na duchovní cestě doprovázet, zesiluje tlak a ze všech sil se snaží, abyste ho poslouchali, respektovali a jeho slova brali snad ještě vážněji než slovo boží, měli byste zbystřit. Stejně tak zpomalte ve chvíli, kdy pochopíte, že jste pro dotyčného na jedné straně zdroje informací a na druhé potenciálním pramenem příjmů, k nimž by se jinak nedostal. Když ale narazíte na člověka, který vás nechá volně dýchat a svobodně rozhodovat a který bude vaši duchovní cestu jen zlehka korigovat, měli byste se ho držet. Pozitiva, která do vašeho života vnese, budou k nezaplacení!

ZDROJ: časopis Vlasta, E.M.A. Europe

Související články