Předpoklady pro povolání: lékař, právník, žurnalista, pracovník PR, umělec, vědecký pracovník, programátor, učitel, obchodník, lékárník, zahradník, nakladatel

Milostné a přátelské vztahy: hodí se ke znamení Kozoroha, Raka, Štíra a Býka

Barva: fialová, opálová

Předměty: lékařské nástroje, kuchyňské a hygienické pomůcky

Rostliny: petržel, fenykl, oves

Šťastný den: středa

Šťastná čísla: 4, 10, 21, 27

Láska a vztahy

Když začnete důkladně rozebírat to, co vás v oblasti citů a vztahů čeká, skoro by se chtělo říct, že vás hvězdy vyloženě chválí. V posledních letech jste si pečlivě a poctivě odpracovali planetární lekce, kdy jste staré problémy vyřešili a na nové si nezadělali. Čekají vás tedy krásné chvíle, které budete trávit s milými lidmi a způsobem, který se vám líbí a který vám vyhovuje.

Do 25. března budete sice pořád ještě pod vlivem Marsu v Blížencích, a tedy ve svém sektoru profese, ale toho se už bát nemusíte. Od konce srpna minulého roku, kdy se do tohoto znamení nastěhoval, jste si na jeho energii zvykli a umíte s ní zacházet. V dnešní rozporuplné době se navíc nenajde doma nikdo, kdo by vám vytýkal, že se práci věnujete až příliš. Každý si uvědomuje, že to, že pracujete, se kladně odráží jak na stavu vašeho účtu, tak na relacích, které mezi sebou mají jednotliví členové rodiny. Pokud rodinu dosud nemáte, nic si z toho nedělejte. Lidí, kteří se s vámi seznámili a kteří nabyli přesvědčení, že by ji s vámi docela rádi vytvořili, je najednou docela dost. Vy si pak musíte vybrat, kterému z nich dáte šanci. Při výběru byste měli zohlednit vzhled a celkovou energii, kterou na vás tento člověk působí (nezapomínejte, že s ním máte být dlouho a třeba i navždy!), ale zajímat se i o to, co se o tomto člověku povídá. Klepy obvykle moc rádi nemáte, ale tentokrát vám poskytují bohatý zdroj informací, na které byste bez nich přicházeli až v dobách, kdy by bylo už na změny pozdě. Studiu svého objevu věnujte týdny mezi 27. lednem a 19. únorem, kdy vaším partnerským sektorem prochází Venuše, a později mezi 2. a 18. březnem, kdy jím proběhne Merkur. Než se však rozhodnete definitivně, a než o ruku požádáte nebo se o ni požádat necháte, měli byste si ještě dopřát pár týdnů na rozmyšlenou.

V tom, co se lásky týče, vás může neskutečně překvapit Venuše, která se 5. června dostává do vašeho sektoru tajemství a věcí skrytých, kde pobude až do 4. října. Jde o dny, kdy se musíte opravdu poctivě zamyslet, zda žijete život, který skutečně žít chcete, nebo zda jste se jenom ocitli ve víru událostí, na které nemáte vůbec žádný vliv a do nichž z nejrůznějších důvodů už nemáte odvahu zasáhnout a eventuálně je stornovat.

V případě, kdy si svými vztahy a závazky nejste tak zcela jistí, hrozí, že vám Venuše ze Lva, a tedy z vašeho sektoru věcí tajemných a skrytých, pošle do vašeho života vztah, jímž budete na jedné straně neskutečně nadšení, ale zároveň i trochu nešťastní. Dojde vám, že problémy, které jste dosud odsouvali, řešit musíte i v případě, kdy je vám to nepříjemné a kdy se vám do toho opravdu nechce. Zvlášť zajímavé to bude kolem 23. srpna, kdy se Venuše obrací a začíná couvat. Pak i vám bude jasné, že se vám o některých věcech mluvit opravdu nechce, ale taky vám dochází, že když o nich mluvit nebudete, bude to ještě horší. Kdyby se vám tento rozpor podařilo zvládnout a vy jste do svého citového života konečně vnesli náležitý systém, čekají vás do konce roku dny a týdny, kdy budete sami se sebou a s tím, jak to v životě vedete, plným právem spokojení. A tak to má být!

Rodina, rodiče, děti

I když se v práci chováte naprosto zodpovědně a tak, abyste všem kolegům mohli být vzorem a příkladem hodným následování, je přesto vaší srdeční záležitostí, na které vám nejvíce záleží, právě rodina. I když to zdaleka ještě nebylo v módě, vy jste jasně věděli, že na to, abyste mohli podávat v práci adekvátní výkony, musíte mít doma zázemí, klid a pořádek. A právě to bude v roce, na jehož prahu právě stojíte, nutně potřeba.

V první polovině roku je navíc potřeba, abyste si z rodiny vytvořili podpůrný tým, který vám v případě, kdy toho v práci bude opravdu hodně, poskytne sílu a vyjádří důvěru ve všechno, co děláte. Obracet byste se na ně měli zejména mezi 11. dubnem a 6. květnem, kdy vaším sektorem profese prochází Venuše, a následně od 11. do 27. června, kdy se zde nachází Merkur. Naštěstí máte kolem sebe lidi, kteří vás znají a vědí, že si zbytečně nevymýšlíte. Když v těchto dnech řeknete, že toho máte v práci až nad hlavu, a proto potřebujete klid, ani je nenapadne, aby se tvářili podezíravě a ptali se, zda to, co vás drží mimo domov, je opravdu jen práce. Nebudou vás zbytečně zdržovat a vašim požadavkům přizpůsobí bez zbytečných řečí své další plány. A když budete mít náhodou volnou chvíli, padnou vám kolem krku a budou vás vítat jako ztraceného syna.

Nesmíte však zapomínat, že vaším sektorem úředně ověřených vztahů prochází od 7. března Saturn. Pokud by vás napadlo, že jednu rodinu zrušíte a druhou vzápětí založíte, velice rychle pochopíte, že je to idea sice dobrá, ale její provedení v praxi naráží na spoustu překážek. Ty vám pak podobné nápady dokážou rychle a kvalitně znechutit. Rychle si uvědomíte, že byste za jejich realizaci platili hodně a hlavně tam, kde by vás to opravdu bolelo.

Dá se tedy čekat, že léto zvládnete bez větších problémů a hlavně zbytečných stresů. Pokud se dovolené týká, bylo by dobře, aby vám došlo, že opravdu nemusíte všechno organizovat a mít na starosti jen vy. Když necháte zodpovědnost alespoň částečně na zbytku rodiny, záhy zjistíte, že máte kolem sebe velice šikovné lidi, kteří vědí, co chtějí, a dokážou se postarat, aby to taky dostali.

Čas, kdy bude v práci všechno v pořádku a kdy se v rodině opět začnete projevovat aktivně, přichází až před koncem roku. Tam se pak ke slovu dostane Merkur, který tuto oblast ovlivňuje mezi 10. a 30. listopadem, a posléze i Mars, který je zde od 24. listopadu až do konce roku. O to, aby všechno nebylo jen snadné a jednoduché, se opět postará Saturn, který na výše zmíněnou oblast tvoří kvadraturu. Od vás se pak chce rozumné myšlení a do jisté míry i odvaha. Tu budete potřebovat ve chvíli, kdy usoudíte, že se některé rodinné tradice (zejména ty, které jsou spojené s Vánocemi) přežily, a že je je tedy potřeba nahradit nějakými jinými. Ty se však nedají vymyslet a naplánovat, ale je je naopak potřeba nechat v klidu vzniknout a vyrůst ze stávajících okolností. Když se rozhodnete, že ovládnete svou touhu po řízení a přímém ovlivňování všeho, co se jen ovlivnit dá, bude to naprosto skvělé. A pak taky pochopíte, že děti, které nechtějí být na svátky doma, ale chtějí si je oslavit po svém, nejsou nevděčné. Svým jednáním naopak dokazují, že jste je vychovali dobře a že mají svůj život ve svých vlastních rukou.

Zdraví, kondice

To, že máte občas pocit, že se vám ve zdravotních záležitostech nedaří zdaleka tak, jak by se vám podle vašeho názoru dařit mělo, je naprosto normální. Jde o oblast, ve které na sebe máte maximální požadavky.

Ke své škodě navíc máte o zdraví a chorobách nastudované spousty informací, které si navíc do posledního písmene pamatujete. Problém je však v tom, že je většinou nedokážete dát do souvislostí správně a tak, aby byly užitečné. Výsledkem bývá většinou stav, kdy se bojíte každého píchnutí.

Letos se navíc ve všem, co se vašeho zdraví týče, dočkáte zásadní změny. Může za ni Pluto, které se po dlouhé době, kdy vám šlo na ruku a kdy se vám zodpovědně (i když občas trochu divoce) staralo o štěstí v lásce, teď dostává do Vodnáře, a tedy do vašeho sektoru zdraví těla. Pobude zde sice jen mezi 23. březnem a 11. červnem, ale vy jeho vliv přesto zaznamenáte. Jde o dny, kdy byste se měli zaměřit na své zdraví způsobem důsledným a každodenním. Kdybyste se rozhodli, že se sebou chcete udělat něco, co vám bude prospěšné, ale na co vám dosud chyběla odvaha, nálada a vůbec rozpoložení, máte skvělou šanci. V červnu se Pluto sice vrátí do Kozoroha a dá vám šanci, abyste ještě trochu vylepšili svůj partnerský život, ale to už budete ohledně zdraví srovnaní a v pohodě.

Od 11. února do 1. března, kdy vaším sektorem zdraví prochází Merkur, se v této oblasti můžete těšit na velice zajímavé novinky. Pokud by vás v rámci léčení nějaké dlouhodobé choroby chtěl ošetřující lékař zařadit do nějaké studie, nesmí vás ani napadnout, že byste odmítli. Jde o způsob, který je sice nezvyklý, ale pro vás velice prospěšný. Navíc vám udělá dobře už jen zjištění, že svým malým podílem přispíváte k rozvoji vědy a lékařského umění.

Pokud se zdraví duše týká, musíte počítat s tím, že půjde o rok, kdy budete vzhledem k nynějším okolnostem pod větším tlakem, než jste zvyklí. Naštěstí dokážete na situaci reagovat tak, abyste negativní vliv okolností dokázali co nejvíce zmírnit, nebo ze svého života dokonce zcela eliminovat. Když se mezi 5. červnem a 4. říjnem nastěhuje do vaší oblasti zdraví těla i duše Venuše (a následuji ji mezi 29. červencem a 4. říjnem Merkur), dokážete se chovat tak, abyste se zbytečně nestresovali, ale naopak si po psychické stránce co nejvíce prospěli. Potíže byste mohli mít jen v případě, kdy by až příliš dobře zafungovala Venuše, která bude zároveň mezi červnem a říjnem ovlivňovat vaše záležitosti tajemné a skryté. Pokud neodoláte a podlehnete tajné lásce, kterou vám promptně zajistí, vystavujete se nebezpečí opravdu značného průšvihu. Než se do takového mileneckého vztahu vrhnete, uvědomte si, že lhát moc neumíte, a navíc lžete neradi. Při takové eskapádě však lhát musíte, i kdybyste nechtěli. To, že se takový (a teď navíc i dlouhodobý) stav negativně odrazí na vaší psychice, se dá čekat. Opravdu máte na něco takového nervy?

Kariéra, práce, peníze

Kariéru máte s rodinou velice důkladně provázanou. Patříte totiž k těm, kteří chtějí mít jasný a přesný pořádek jak v práci, tak doma. Svůj domov navíc vnímáte jako výkladní skříň, která dokazuje, že jste dobří a že zvládnete skvěle a dokonale jak pracovní povinnosti, tak soukromí.

S vaší kariérou to však tak jednoduché není. Základním problémem, který vás v tomto směru čeká, je vliv Marsu. Ten vaším sektorem kariéry prochází od konce srpna 2022 až do 25. března 2023. Právě proto, že si nikdo není tak úplně jistý tím, co bude, čekejte v práci překvapení, která nemusejí být vždycky milá. Naštěstí jste se v minulých klidnějších dobách snažili s lidmi kolem sebe vycházet co nejlépe a zbytečně je proti sobě nepopuzovat. Teď můžete z tohoto stavu věcí velice dobře těžit. I ve stavu, kdy se bije každý s každým, máte vy kolem sebe lidi, kteří se k vám chovají naprosto korektně. Další problém, jehož řešení musíte této marsické energii přizpůsobit, jsou veškeré daně. I když si opravdu myslíte, že byste měli jejich placení omezit na co nejnižší míru, měli byste se i v této oblasti chovat s rozumem. Představa, že placení daní omezíte na minimum a budete doufat, že žádná kontrola nepřijde a vaše záměry neodhalí, se ukáže jako obdivuhodně naivní. Průšvih z vašeho nerozumného jednání plynoucí by navíc přišel velice rychle a v podobě hodně ostré.

Vyvolalo by ho sluneční zatmění, které se 14. října odehrává ve vašem sektoru peněz vlastních. Kdyby se stalo a nějaká kontrola tohoto druhu na vás přece jen vlítla, měli byste se chovat rozumně a snažit se o vstřícné jednání. Máte rozum a víte, že spor se státní mocí byste sice mohli vyhrát, ale že by vás to stálo spoustu sil a energie. Pak se rozumně rozhodnete, že bude lepší, když se sporům raději předem vyhnete. Pokud se vašich vlastních příjmů týká, můžete se na první příznivé posuny, které v tomto směru proběhnou, těšit až v časném podzimu. Právě proto byste si měli dopřát dovolenou, která bude sice příjemná, ale která vás finančně zbytečně nevyčerpá. Kdybyste se s partnerem po upřímné debatě rozhodli, že tu letošní strávíte doma na půjčené chatě, bude to velice rozumný závěr. Následně se dá čekat, že se dovolenou nezatížíte tak, že byste zůstali (skoro) bez rezerv. Udělat byste to sice mohli, ale na svou psychiku byste tím vyvinuli tlak, který byste zvládali opravdu těžko. Když však rezervy zůstanou nedotčeny – nebo alespoň ne tak moc vyčerpané –, můžete v klidu počkat na dny mezi 5. a 21., říjnem, kdy váš majetek příznivě ovlivňuje Merkur, a následně mezi 8. listopadem a 3. prosincem, kdy tuto oblast zvěrokruhu brázdí Venuše. Právě proto by bylo dobře, kdybyste se rozhodli, že vánoční dárky nakoupíte až ve druhé prosincové dekádě. Kromě toho, co nakoupíte pro ostatní, byste však neměli zapomenout ani na sebe. Když se nad vším s chladnou hlavou zamyslíte, musíte konstatovat, že si odměnu opravdu zasloužíte!

Seberozvoj a duchovní cesta

Zatímco v loňském roce působil na oblast, která má na starosti vaše duchovno, vyšší vzdělání a vůbec celkový rozvoj, Jupiter nepřímo a skrze energii Marsu (jako vládce Berana) vlastně zprostředkovaně, v tomto roce se situace mění.

Letošnímu roku sice Mars vládne, ale vy se přesto můžete těšit na planetární pomoc toho nejvyššího kalibru. Do Býka, který má ve vašem případě tuto oblast na starosti, se 16. května dostává Jupiter, který zde vydrží až do konce roku. O to, aby vám všechno, pro co se rozhodnete, šlo daleko lépe, než si vůbec dokážete představit, se postará Merkur, který tuto oblast ovlivňuje mezi 3. dubnem a 10. červnem. Ještě před ním vám život po této stránce mezi 17. březnem a 4. dubnem vylepší Venuše. Z planetárního hlediska by byl ideální scénář, kdybyste se na přelomu března a dubna obklopili lidmi, které máte rádi (v krajním případě stačí i jeden člověk – pořád je to lepší než nic), a spolu s ním či s nimi se domluvili na tom, co chcete v této oblasti získat. Vzhledem k tomu, že je jaro, a tedy čas velikonoční, můžete se v této době zaměřit i na svůj duchovní život. To, zda křesťané jste, nebo nejste, nehraje v tomto případě moc velkou roli.

Když předjaří využijete k půstu, ke zvýšené fyzické aktivitě a hlavně k vylepšení mezilidských vztahů, bude to dokonalé. Když pak začne tuto oblast ovlivňovat Merkur (a ten na to bude mít opravdu hodně času), můžete začít své myšlenky přelévat na papír nebo je jiným způsobem zpracovávat. Kdybyste to díky svému vládci Merkuru a nepochybnému literárnímu talentu, který vám dává, dokázali způsobem, jenž osloví i další lidi, bylo by to skvělé. Jaro máte tedy vítězně za sebou. Úkoly, které vám hvězdné energie daly, jste splnili na výbornou. V následných dnech a týdnech vás pak čeká klidnější a daleko příjemnější období. Jupiter sice sdílí stejné znamení s Uranem – a krom toho ještě na ně oba mezi 23. březnem a 11. červnem tvoří živlovou kvadraturu Pluto –, ale to dokážete zvládnout. Pokud se v tomto období rozhodnete pro novou duchovní cestu nebo zásadní změnu názoru, nechejte situaci alespoň dva dny ustát. Za dva dny se Luna dostane do dalšího znamení a vy zjistíte, že to, co se vám ještě nedávno zdálo jako něco naprosto geniálního, má vady, které váš kladný postoj zásadně zmírnily. Pokud usoudíte, že nechcete v tomto ohledu zbytečně riskovat, klidně se vraťte do výchozího bodu. Můžete se sice dozvědět, že nedržíte slovo, ale to vám může být jedno. Zcela pragmaticky si řekněte, že průšvihy, do nichž byste se dostali, by za vás stejně nikdo neřešil, takže bude to, že couvnete, daleko lepší. Dalším a naštěstí už posledním krizovým momentem, kdy si budete muset dávat opravdu pozor, přijde 28. října, kdy se v tomto sektoru odehrává sluneční zatmění. Vy si pak musíte dát pozor, abyste naprosto bezuzdným nadšením nepropadli člověku, který vás chce získat jen proto, aby vás mohl využít pro své vlastní cíle. A právě to mu vy dovolit nesmíte…

ZDROJ: časopis Vlasta, E.M.A. Europe

Související články