Předpoklady pro povolání: politik, diplomat, soudce, spisovatel, módní návrhář, architekt, státní úředník a tanečník

Milostné a přátelské vztahy: hodí se znamení Vodnáře, Střelce, Štíra, Lva a Berana

Barva: růžová, modrozelená

Předměty: klenoty, hudební nástroje, obrazy

Rostliny: konvalinka, rozmarýn, topol, jahodník

Šťastný den: pátek

Šťastná čísla: 8, 30, 37

Láska a vztahy

Jako zrozenci ze znamení, kterému vládne denní Venuše, jasně víte, že lásku pro svůj život potřebujete a bez souladu v partnerských vztazích se neobejdete. Než lidem, kteří se vám v životě postaví po boku, tuto prostou pravdu vysvětlíte, bude to sice chvíli trvat, ale nakonec vás pochopí – a ti nejnadanější přijmou vaše hodnoty za své.

Vy však teď stojíte na prahu roku, během něhož vás v této oblasti čekají zásadní změny. O první se postará Pluto. Ten posledních několik dlouhých let pobýval ve vašem sektoru rodiny, odkud se staral, abyste se na tuto oblast začali dívat jinýma očima než dosud. Novinky, které přinesl, nebyly vždycky příjemné, ale byly pro vás i pro vaše blízké neobyčejně prospěšné. Letos se mezi 23. březnem a 11. červnem poprvé podívá do Vodnáře – tedy do vašeho sektoru romantické lásky – a podá vám první ochutnávku změn, které vás v této oblasti čekají. Garantuje vám vášeň i stabilní partnerský život současně. A stabilitu – jak je známo – ve svém trochu rozlítaném životě potřebujete ze všeho nejvíce. I když to bude jen chvíle, můžete se v této oblasti těšit na zvlášť zajímavé podněty. Pravděpodobně dokonce zjistíte, že už je opravdu čas, abyste se v lásce a citech nenechali dále tahat událostmi, ale začali se projevovat aktivně. Využít k tomu musíte i dny mezi 20. únorem a 16. březnem, kdy vaším partnerským sektorem prochází Venuše, a následně od 19. března do 2. dubna, kdy se zde nachází Merkur. Jde o dny, kdy byste se měli vědomě zaměřit na podporu partnerské komunikace a její zkvalitnění. Můžete si i připomenout sny, které jste ohledně svých vztahů kdysi měli, a pokusit se je probudit. Někdo vám sice může říct, že to je z vaší strany jednání naivní až nedospělé, ale vám bude záhy jasné, že jste udělali to nejlepší, co se dalo.

Skoro paralelně vás čeká další zajímavý zlom. 7. března se Saturn po více než dvou letech přesouvá ze stejného sektoru lásky a romantiky do Ryb. Vy si pak musíte dát pozor, abyste v tom, co se vztahů týče, nepropadli nepodloženému nadšení a nezačali si v duhových barvách malovat člověka, který je v nejlepším případě složený z nejrůznějších odstínů šedi. Sklon k tomu budete mít zvláště kolem 20. dubna, kdy ve vašem partnerském sektoru probíhá sluneční zatmění. To, že ho zvládnete a udržíte si alespoň trochu realistický pohled na svět, nic neznamená. 14. října totiž proběhne sluneční zatmění i ve vašem znamení – a vy se budete muset hodně snažit, abyste situaci viděli takovou, jaká skutečně je. I když je zavírání očí před realitou velice lákavé a podstatně pohodlnější, vy se nesmíte nechat zlákat. Merkur, který ve stejné době (tedy mezi 5. a 21. říjnem) vaším znamením prochází, vás sice přesvědčuje, že je všechno v pořádku a bude to ještě lepší, ale vy mu nesmíte podlehnout. Snažte se, abyste si za všech okolností udrželi zdravý rozum a jeho kontrolu. V dalším období se v lásce chovejte tak, aby se vlk co možná nejlépe nažral, a koza přesto zůstala celá. Pokud to opravdu není stoprocentně potřeba, nikomu nic neslibujte a hlavně nepodepisujte žádnou smlouvu včetně předmanželské. Když se pak Venuše v listopadu nastěhuje do vašeho znamení, budete už jasně vědět, co v lásce chcete a jak to můžete získat. O tom, že se vám to podaří, nepochybujte!

Rodina, rodiče, děti

Čekají vás dny, kdy si stejně jako spousta lidí bez rozdílu znamení, v němž se narodili, uvědomujete, jak moc je rodinná stabilita důležitá a jak moc na ní záleží. Vy sami pak máte ještě jeden bonus: v klidu se můžete podívat do minulosti a posoudit vliv, kterým na tuto oblast v posledních více než dvou desítkách let působil Pluto.

Je pravda, že pod jeho vlivem došlo v chápání rodiny a toho, jak má vypadat, ke skutečné revoluci. Namátkou – vzrostl počet vztahů, které jsou volné, neformální a nepožehnané ani církví, ani státem. Nikoho už nepřekvapí ani vztah dvou mužů nebo dvou žen. Ti odvážnější začínají nahlas mluvit o tom, že mohou žít v klidu a pohromadě i tři… a tak dále a tak dále. Pluto, který měl tyto změny na starosti, však 23. března váš sektor rodiny opouští a poprvé nakoukne do Vodnáře. 11. června se sice vrátí zpátky, ale to už není na dlouho. Pozitivní vliv na váš sektor rodiny zato vykazuje po celý rok Uran, ke kterému se 16. května přidává i Jupiter. Obecně se dá říct, že se od vás chce, abyste se ve všech záležitostech, které se týkají rodiny, zbavili veškeré váhavosti (samozřejmě v negativním slova smyslu, vaše obvyklá prozíravost je spíše na místě). Zároveň se smiřte s tím, že všechno, co se stane, vám bude rodina předkládat k verifikaci a bude chtít vaše dobrozdání. Vy pak musíte jednat tak, abyste nikomu nebrali chuť do aktivity, ale přitom ho upozornili na to, co by mohlo být potenciálním zdrojem průšvihů.

Zároveň je třeba, abyste rodinu a vlastně i sami sebe přiměli k rozumnému hodnocení faktů, které se týkají vaší další budoucnosti. Veškeré novinky, které k vám přijdou, prověřte především zdravým rozumem. Vyžaduje se to od vás od samého začátku roku, kdy vaším sektorem rodiny prochází Merkur. Od Nového roku až do 10. února vás dostává do situací, kdy musíte přemýšlet o tom, co je pro vaši rodinu dobré. I kdybyste moc chtěli, nesmíte se nechat unést citem. Je docela možné, že budete muset rodině zakázat nebo spíše rozmluvit buď aktuální plány, nebo něco, na co je zvyklá. Naštěstí dokážete argumentovat tak, aby všichni pochopili, že to, co po nich chcete, nežádáte ze zlomyslnosti, ale z nutné potřeby zachování rodinné finanční a z té vyplývající emoční a vztahové rovnováhy. Česky řečeno – když na něco nemáme, tak se bez toho obejdeme. Naštěstí umíte své oprávněné požadavky podat tak, aby všichni pochopili, že jiná cesta není. Vy sami byste se však měli připravit na konec roku, kdy se mezi 1. a 22. prosincem Merkur do stejného sektoru znovu vrátí. Pak vám planety vystaví hodnocení toho, co jste na začátku roku udělali. Možná je dobře, že Venuše ani Mars se v roce 2023 do vašeho sektoru rodiny nedostanou. Díky tomu bude vaše jednání v této oblasti ovlivňovat pouze a jenom zdravý rozum. Ten ale kromě vás mohou mít i vaše dospívající či dospělé děti. Když přijdou s nějakým nápadem, může vám sice připadat nezvyklý, ale měli byste je velice pozorně vyslechnout. Bude to velice užitečné. Potvrdíte si, že vaše ratolesti daly na vás a přemýšlejí tak, jak byste v jejich věku a na jejich místě přemýšleli vy. Bude to příjemné zjištění…

Zdraví, kondice

To, že chcete být zdraví, je ve vašem případě naprosto přirozené. Při svém neobyčejně silném smyslu pro estetiku si uvědomujete, že tělo, které má vypadat dobře a vám se má líbit, musí být nejen pohledné, ale taky po všech stránkách zdravé.

Zatímco dosud vaše zdraví těla ovlivňoval (a taky do něj občas pár zmatků vnesl) pouze Neptun, teď se k němu od 7. března až do konce roku přidává Saturn. Jde o kombinaci dvou planetárních energií, které spolu nijak zvlášť neladí a které je potřeba správně hodnotit. Je potřeba, abyste ani v tom, co se péče o zdraví týká, nepropadli buď bezuzdnému nadšení na straně jedné, nebo hlubokému a nezvládnutelnému pesimismu na straně druhé. Pak je především nutné, abyste pochopili, že vaše zdraví je tím nejdůležitějším, co máte. Z toho pak logicky vyplývá, že se o ně musíte starat nejen důkladně, ale i kontinuálně. Stav, kdy jste dva týdny nadšeni pro nějakou léčebnou kúru, kterou pak opustíte a nahradíte ji jinou, je k ničemu. Když se už pro něco rozhodnete, měli byste vydržet alespoň jeden lunární oběh. Jen tak máte šanci poznat, zda se na vás nový styl podepsal pozitivně, nebo zda je potřeba vyzkoušet něco jiného. Ještě důležitější je péče, kterou věnujete svému psychickému zdraví. Právě proto byste si měli velice pečlivě vybírat lidi, kterým dovolíte, aby se zabývali vaší psychikou a eventuálně vám v tomto oboru i radili.

I když vám všichni vysvětlují, jak je terapeut, kterého vám doporučili, skvělý, měli byste se zajímat především o vzdělání, které v tomto oboru má. Kritické období, kdy máte všeho až nad hlavu a kdy na vás kdokoli, kdo vám poskytne sluchu a věnuje vám svou pozornost, působí jako anděl z nebe, přichází na přelomu léta a podzimu – konkrétně mezi 29. červencem a 5. říjnem, kdy vaším sektorem zdraví ducha prochází Merkur. Pokud se v této době vhodný psychoterapeut nenajde, nevadí. Vzhledem k tomu, že jde o týdny, kdy zásadní roli hraje Merkur, můžete své problémy přelít do slov a vytvořit z nich knihu. To, zda se ji rozhodnete vydat a zda se bude prodávat, roli nehraje. Důležité je to, že vás to zbaví vašeho vnitřního tlaku. Pokud se vám akce nepodaří tak, jak jste si mysleli, nic se neděje. Vaším sektorem zdraví duše prochází mezi 10. červencem a 26. srpnem Mars, jehož energii můžete v tomto směru využít. Jde o týdny, kdy se vám bez problémů a harmonicky podaří propojit duši i tělo. Kdybyste chtěli v rámci vylepšování svého zdraví vyzkoušet dynamickou meditaci v pohybu, pěší pouť do posvátného místa libovolného náboženství nebo jógu, kterou budete cvičit na břehu mořském, jděte do toho bez obav. A kdybyste stále měli pocit, že pro sebe máte v tomto smyslu udělat ještě víc, pořád je ještě jedna šance. Mezi 8. říjnem a 7. listopadem prochází vaším sektorem zdraví ducha Venuše. Vy pak s její pomocí dokážete své stresy vypsat ve verších nebo vymalovat v obrazech tak, že odejdou a už se nevrátí. Konec roku 2023 pak prožijete ve svobodě a vytoužené volnosti.

Kariéra, práce, peníze

Kdybyste měli poctivě a pravdivě odpovědět, zda vám na kariéře záleží, nebudete asi vědět, co říct. Jako každý jste rádi, když vaši práci někdo ocení. Když však přijde na další stránky toho, co s sebou kariéra nese, vaše nadšení začne rychle uvadat.

Představa, že hlídáte kolegy, s nimiž chcete vycházet a s nimiž jste zvyklí mít vysoce nadstandardní vztahy, se vám ani trochu nelíbí.

Letos navíc můžete v oblasti práce čekat spoustu překvapení. Pokud jste v práci čekali na nový program, ergonomickou židli a už hodně dávno přislíbené peníze, všechno se protáhne. Vy pak můžete přes veškerou loajalitu, kterou ke svému zaměstnavateli cítíte, přemýšlet o změně místa působení. Cesta, kdy začnete uvažovat o tom, že byste si přibrali nějakou práci navíc nebo dlouhodobou brigádu, by pak byla ve vašem případě cestou do pekel. Nezapomeňte, že práce je ve vašem případě doslova propletená jak s komunikací, tak se zdravím. Čím více času a energie pak věnujete práci, tím méně chuti vám zbývá na vaše blízké. Výsledkem by se lehce mohl stát stav, kdy byste měli sice o trochu více peněz (kterých by nebylo zdaleka tolik, jak jste předpokládali), ale tvrdě byste za to platili domácí pohodou.

O výše zmíněné překvapení se postará Saturn, který se do vašeho sektoru práce dostává 7. března a pobude zde do konce roku. Pokud patříte k mladší generaci, měli byste se obrnit trpělivostí a sami sobě vysvětlit, že nemusíte mít všechno hned. Jenom tak budete bezpeční před negativními pocity, které se vás zmocní ve chvíli, kdy zjistíte, že vás na kariérním žebříčku opět někdo předběhl. Jde o situaci, která je neobyčejně nepříjemná. Kdybyste však vydrželi a začali všechno řešit až mezi 2. a 18. březnem, kdy se ve vašem sektoru práce nachází i Merkur, mohli byste situaci alespoň trochu obrátit ve svůj prospěch. Pak je ale potřeba, abyste překonali ostýchavost a nahlas se šéfa zeptali, jak si to vlastně představuje. Nebude na škodu, když si před tímto hovorem sepíšete seznam toho, co jste v práci v poslední době dokázali a co se vám povedlo. Na to, že je to samochvála, která – jak známo – smrdí, zapomeňte. Je to situace, kdy se musíte pochválit sami, protože to za vás nikdo neudělá.

Práce na kariéře jako takové pak nabude na obrátkách mezi 25. březnem a 19. květnem, kdy vaším sektorem kariéry prochází Mars. Jde o dobu, kdy dokážete objektivně vyhodnotit to, co jste v minulých měsících dělali, a vytvořit plány pro svou následující činnost. Než se však rozhodnete, že je začnete uskutečňovat, měli byste si předem sehnat veškeré informace, které se o nich dají získat. Tady si však dávejte pozor. Skoro současně – tedy mezi 7. květnem a 4. červnem – prochází touto oblastí i Venuše. Právě tam se situace může vyvinout zcela jinak, než jste čekali. Začnete přemýšlet o lásce – a usoudíte, že je pro vás daleko důležitější než veškerá kariéra, která se vám nabízí…

Seberozvoj a duchovní cesta

Na začátku roku se nic zásadního nemění. Mars pokračuje ve své záslužné činnosti, kterou začal koncem srpna loňského roku a na kterou jste si už zvykli. Teď před sebou máte další tři měsíce, kdy může pracovat ve váš prospěch.

Aktivity, ke kterým ho využijete, si však musíte rozumně vybírat. Kdybyste se rozhodli, že se třeba začnete otužovat tím, že rovnou skočíte do studené vody, měli byste si to rozmyslet. Rychle byste zjistili, že jsou věci, které se přes koleno lámat nedají. Všechno, co v tomto směru chcete podniknout, musíte začínat s rozmyslem. Mezi 3. a 26. lednem, kdy s tímto Marsem ladí Venuše, se ve vašem životě konečně může objevit člověk, který se dá označit za vaši spřízněnou duši. Emoce máte vyrovnané tak, že se o spoustě věcí nemusíte ani bavit. Jsou pro vás naprosto samozřejmé. Když se za pár dní do Vodnáře dostane Merkur (pobývá zde mezi 11. únorem a 1. březnem), můžete začít přemýšlet o společných aktivitách, které vás po cestě vyššího vzdělání a duchovna mohou potkat a kterým byste se chtěli věnovat. O tom, že takových aktivit objevíte tolik, že si mezi nimi budete moci vybírat, nepochybujte. Kdyby se vám to náhodou nepodařilo hned na první pokus, nic se neděje. Vyzkoušíte, usoudíte, že vám tato cesta nesedí, a počkáte si, až vám hvězdy pošlou další šanci.

Přijde mezi 11. dubnem a 6. květnem, kdy vaším sektorem duchovna a vyššího vzdělání prochází Venuše. V tomto případě byste ale měli svou pozornost zaměřit na všechno, k čemu vás takříkajíc srdce táhne. Vzpomeňte si na všechno, čemu jste se chtěli věnovat a co jste museli opustit jako sen, který je sice krásný, ale nesplnitelný. Kdybyste usoudili, že byste třeba moc rádi vyrazili do Himálaje, neříkejte si, že to vzhledem ke stávajícím okolnostem nejde, ale přemýšlejte, zda by se nedalo udělat něco, co by splnění vašeho snu umožnilo. Shánění informací, které potřebujete a které budou mít zásadní vliv na vaši další činnost a z ní vyplývající rozhodnutí, vám naštěstí nedělá potíže. Ty rozhodující přijdou mezi 11. a 27. červnem, kdy tuto oblast ovlivňuje Merkur. Předem byste se však měli připravit na situaci, kdy jeden z vás bude pro něco nadšený, zatímco tomu druhému se to líbit nebude. Vy pak můžete přemýšlet, zda budete v tomto směru hledat nějaký rozumný kompromis a vymýšlet něco, co jste ochotni akceptovat oba, nebo zda se rozhodnete, že půjdete každý sám a budete si o tom, co prožíváte, doma po večerech vyprávět.

To, že se vám ani napodruhé nepodařilo všechno uzavřít tak, abyste mohli být spokojeni, je sice nemilé, ale důvod k celkovému pesimismu a k zanechání všech nadějí to opět není. Další a tentokrát rozhodující šance přijde mezi 5. a 21. říjnem, kdy vaším znamením prochází Merkur a kdy budete zároveň pod vlivem slunečního zatmění, které se zde uskuteční 14. října. Jde o den, kdy se máte konečně šanci odstřihnout od všeho, co vás dosud drželo při zemi a co vám bránilo v duchovním životě podle vašich představ. Konečně budete vědět, co chcete a jak toho hodláte dosáhnout. A první kroky, které uděláte, půjdou lehce a budou příjemné. Hvězdy vám to přece garantují!

Dvanáct důležitých dní, které prožijete v roce 2023

Datum Co proběhne Co to přinese

3. ledna

Venuše vstupuje do Vodnáře Když najdete lásku, hleďte je do Vodnáře si ji taky udržet!

20. února

Venuše vstupuje do Berana S miláčkem to není jednoduché, ale přesto byste ho neměnili.

25. března

Mars vstupuje do Raka V práci čekejte změny, na které musíte být připravení!

20. dubna

Sluneční zatmění v Beranu Lásku hlídat nemusíte, ale z pracovních partnerů nesmíte spustit zrak.

7. května

Venuše vstupuje do Raka K dosavadním ctitelům, které v práci máte, přibude ještě jeden – a to zásadní.

11. června

Pluto se vrací do Kozoroha Pozornost věnujte nevyřešeným rodinným záležitostem. Dál se už odkládat nedají.

10. července

Mars vstupuje do Panny Hlídejte si zdraví! O tom, že byste choroby přecházeli, ani nepřemýšlejte.

27. srpna

Mars vstupuje do Vah Vyberte si to, o co opravdu stojíte, a pak o to začněte bojovat.

23. září

Slunce vstupuje do Vah Proveďte inventuru minulého roku a pochvalte se za všechno, co se vám povedlo.

14. října

Sluneční zatmění ve vašem znamení Konečně se můžete zbavit toho, co vás jen tížilo. Není to snadné, ale vy to dokážete.

8. listopadu

Venuše vstupuje do Vah Práci máte za sebou, teď je čas na city, emoce a lásku.

1. prosince

Merkur vstupuje do Kozoroha Rodinné záležitosti řešte tak, abyste se k nim nemuseli vracet.

ZDROJ: časopis Vlasta, E.M.A. Europe

Související články