Předpoklady pro povolání: umělec, politik, vyšší úředník, podnikatel, učitel, vědec, cestovatel, vedoucí antikvariátu

Milostné a přátelské vztahy: hodí se ke znamení Lva, Vah, Berana a Blíženců

Barva: fialová

Předměty: letadla, výpočetní technika

Rostliny: alpská růže, kaktus, myrta, šeřík

Šťastný den: sobota

Šťastná čísla: 2, 40, 45

Zdroj: Youtube

Láska a vztahy

Už od poslední třetiny roku 2022 víte, že se o vztahy musí pečovat, protože jinak lepší a kvalitnější nebudou. Proces, který koncem srpna loňského roku nastartoval vstup Marsu do Blíženců, a tedy do vašeho sektoru lásky a romantiky, pokračuje se zvýšenou intenzitou až do konce března letošního roku.

Mezi 3. a 26. lednem s ním navíc vytváří živlový trigon Venuše z vašeho znamení; tu pak od 11. února do 1. března vystřídá Merkur. V prvních třech měsících roku máte šanci na zásadní vylepšení svého milostného a citového života. Je šance, že se o svých citech naučíte mluvit a emoce vyjadřovat tak, aby každý pochopil, že jste sice lidé velice racionálně myslící, ale že city jsou pro vás stejně důležité jako pro všechny ostatní. Další pozitivní změnu můžete čekat mezi 11. dubnem a 6. květnem, kdy vaším sektorem lásky a romantiky prochází Venuše, kterou pak mezi 11. a 26. červnem vystřídá Merkur. Letošní jaro se vám v tom, co se týká lásky a citů, tedy rýsuje neskutečně pozitivně. Navíc se dá čekat, že ve vás kromě posílených emocí vzbudí a aktivuje ještě tvůrčí činnosti. Pokud usoudíte, že pro svého miláčka napíšete verše nebo namalujete obraz (k vyjádření svých citů můžete použít i spoustu dalších způsobů, protože fantazii se meze nekladou), hned se do toho pusťte. Pak by ale bylo dobré, kdybyste se do dobývání svého budoucího partnera dali hned a bez otálení. Do 16. května se vám podaří využít všech možností, které vám dává Jupiter ve vašem sektoru komunikace. Díky jeho energii se dokážete vyjadřovat tak, abyste o hloubce svých citů přesvědčili i člověka, který zásadně nevěří nikomu a ničemu. Navíc nebudete muset používat žádná nabubřelá slova. To, co cítíte a co chcete dát najevo, vyjádříte naprosto civilními výrazovými prostředky, ale přesto tak, že se nenajde nikdo, kdo by o jejich hloubce a upřímnosti pochyboval.

Další zajímavé a tentokrát i trochu delší období, které má tentokrát pod patronátem Venuše, vás čeká mezi 5. červnem a 7. říjnem. Jde o týdny, kdy vaším partnerským sektorem prochází Venuše, kterou mezi 11. a 28. červencem posiluje i Merkur. Pokud jste na jaře rozjeli lásku podle svých představ, je docela možné, že se ve vrcholném létě rozhodnete pro svatbu. Nebude sice dotažená do posledního detailu a plná překvapení, ale to vám nevadí. Kdyby se však miláček rozhodl, že chce mít všechno krásné a dokonalé s tím, že je to přece jen jednou za život, raději mu v tom nebraňte. Dovolte mu, ať velký den pro vás i pro sebe vymyslí a zorganizuje podle svého. Bude to pro vás neobyčejně užitečné. Když mu dáte volnou ruku, pochopíte, že vedle sebe máte opravdu výjimečného člověka, který v případě, kdy mu na něčem opravdu záleží, dokáže nemožné. Vy ho sice budete chválit a obdivovat, ale právě proto musíte být na stráži. Platí do zejména pro dny mezi 20. květnem a 9. červencem, kdy vaším partnerským sektorem prochází Mars. Možná pak bude potřeba, abyste se jako hráz postavili mezi svého partnera a vaše rodiče a v širším slova rodinu vůbec. Pokud začnou vaší potenciální druhé polovičce mluvit do toho, co dělá a jak to dělá, očekávejte výbuch, který by mohl být tak kvalitní, že by v jednom momentě zničil všechno, na čem jste pracovali a o co usilujete…

Rodina, rodiče, děti

Čím více váš život postupuje, tím intenzivněji si uvědomujete, jak je rodina důležitá a jak jsou rodinné vztahy zásadní. Občas se dokonce přichytíte v situaci, kdy si říkáte, že je potřeba, abyste v této oblasti začali na posílení rodinných vztahů vědomě pracovat soustředěněji. Ve vašem případě je však celá záležitosti poněkud složitější.

Se svým širokým srdcem a přátelským přístupem ke každému, koho vám osud postaví do cesty, se lehce dostáváte do stavu, kdy jako příbuzné nevnímáte jen lidi se stejnou genetikou, ale i přátele, které jste na cestě životem posbírali. Průšvih pak začne ve chvíli, kdy usoudíte, že jsou vám po mentální stránce podstatně bližší než ti, se kterými vás pojí stejná krev. Letos se navíc po krátkém jarním období, kdy Jupiter prochází Beranem, a tedy vaším sektorem komunikace, můžete těšit na 16. květen, kdy se dostává do vašeho sektoru rodiny, kde pobude až do konce roku. Když si přečtete obecnou charakteristiku Jupitera v Býku, usoudíte, že se vlastně nic tak zlého neděje. Rodina k vám sice vznese požadavky, které budou náročnější jak na čas, tak na energii, ale to se dá zvládnout. Nesmíte však zapomenout, že celý rok 2023 se ve vašem sektoru rodiny nachází i Uran, který celou situaci komplikuje. Pak hrozí, že buď vy, nebo zbytek rodiny (v krajním případě oba tábory) budete mít na druhou stranu požadavky, které jsou sice pochopitelné, ale nezvládnutelné. Navíc hrozí nebezpečí, že vám začnou vaši rodinní příslušníci vyčítat, že myslíte jen na sebe, zatímco to, co potřebují oni, je vám lhostejné. V takové chvíli bude lepší, když zatnete zuby. To, že tím, že něco získáváte sami, vylepšujete a zkvalitňujete život i jim, byste jim mohli vysvětlovat sice dlouhodobě, ale taky marně.

Když k tomu připočítáte období, kdy mezi 5. červnem a 7. říjnem prochází vaším partnerským sektorem rodiny Venuše, dojde vám, že se jedná o dny, kdy byste měli ve vlastním zájmu zapomenout na své vlastní (i když nepochybně oprávněné) požadavky. Všechno, co v těchto dnech uděláte pro rodinu i pro partnera, bude mít opravdu pozitivní dopad. Vy si však musíte dopředu uvědomit, že to, co děláte, se dá sice (alespoň v některých případech) uskutečnit během neobyčejně krátké doby, ale důsledky mohou být dlouhodobé až doživotní. Pokud se v této době rozhodnete, že ekonomické trable, které vaši rodinu ohrožují, vyřešíte společným bydlením, jde o nápad, který je vzhledem k vaší základní povaze sice netradiční, ale jinak velice dobrý. Pak ale musíte zapnout veškerý rozum a navrhnout pravidla společného soužití tak, aby nikdo neměl pocit, že zbytečně ustupuje, zatímco se ostatní vezou. Nesmíte zapomenout, že i rodinní senioři mají nárok na svobodu, pohodu a soukromí. V žádném případě by neměli sloužit jen jako levná, nebo dokonce bezplatná síla pro vyřizování nejrůznějších provozních záležitostí a pro hlídání dětí. Pokud do seniorské skupiny už náležíte sami, musíte soustředěně pracovat na své emancipaci. Naštěstí Saturn po více než dvou letech opouští 7. března vaše znamení a přesouvá se do Ryb. Pod jeho vlivem máte konečně šanci zmírnit tlak, který sami na sebe vyvíjíte, a začít v rámci rodiny spolupracovat tak, aby vám na světě bylo lépe než dosud. A to je přece to hlavní…

Zdraví, kondice

Se zdravím to na letošní rok vypadá podstatně lépe, než jste si představovali. Vaše zdraví těla se sice stejně jako v jiných letech odvíjí převážně od výživy a od stavu vašeho trávicího systému, ale letos jeho požadavky budete plnit daleko lehčeji. Na to, že se v tomto směru musíte hlídat a chovat se sami k sobě přinejmenším slušně, jste si zvykli. To, že by nebylo dobré, abyste se léčili sami a v tom úplně nejhorším případě sáhli v kritické chvíli po léku, který zabral kamarádům, si velice dobře uvědomujete.

Pokud jste se už v minulém roce rozhodli pro zdravější životní styl, který s sebou nese nejen optimalizaci všech možných ukazatelů, ale i snížení váhy, můžete se těšit na skvělé výsledky. Tomu, že se ve vašem případě už minimálně po druhý rok v řadě nestartuje jo- -jo efekt, se všichni nejenže upřímně diví, ale valná většina z kamarádů a přátel vám tento úspěch i upřímně přeje. Kdybyste se ale rozhodli, že svou péči o zdraví proložíte alespoň dvakrát měsíčně půstem, měli byste si to dobře rozmyslet. Aby byl půst zdraví prospěšný, měli byste ho držet dvanáct hodin před novem a po novu a následně stejně tak dvanáct hodin před úplňkem a po úplňku. Jíst sice nebudete, ale měli byste si dopřávat hojné množství vody třeba i s citronovou šťávou. Kdybyste ale zjistili, že vám takové hladovění nedělá dobře, klidně ho vzdejte. Je opravdu zbytečné, abyste výbuchy emocí, za kterými stojí vaše snížená hladina krevního cukru, v každém měsíci dvakrát otravovali život jak sobě, tak všem lidem, kteří jsou vám nablízku.

Když místo toho vyzkoušíte metodu přerušovaného půstu, stravování metodou low carb nebo něco podobného, bude to podstatně lepší. Pak zjistíte, že zdraví těla máte v podstatě stabilizované a nějak zásadně se o ně zajímat nemusíte.

S psychickou vyrovnaností je to trochu jiné. Tlak na to, abyste v tomto směru náležitě fungovali, pocítíte hned na začátku roku – přesně mezi 1. lednem a 10. únorem. Vypadá to, že jde o dny, kdy se musíte smířit a srovnat se změnami, k nimž došlo ať už na vašem, nebo na partnerově pracovišti. Je možné, že se budete muset naučit nový počítačový program, zvyknout si na nového šéfa a vůbec se přizpůsobit zásadně změněným podmínkám. Kdybyste po několika týdnech usoudili, že na vás okolnosti vyvíjejí tlak, který přes veškerou snahu nejste schopní zvládnout, měli byste se bez obav a hlavně bez zbytečného studu obrátit na odborníka, který se v psychice vyzná a který vám poradí, co s tím máte dělat. Když před vámi rozvine cestu, během níž byste měli získat vyšší psychickou odolnost a schopnost odolávat tlaku, měli byste jeho rady přijmout a techniky, které vedou k nadhledu, se naučit. Je to osvědčený způsob, jímž pro sebe můžete nenápadnou a celkem zvládnutelnou cestou udělat neskutečně mnoho. Dalším planetárním jevem, který na vás působí a s nímž nemáte dosud zkušenosti ani vy, ani nikdo jiný na této zemi, vám přinese Pluto, který 23. března na pár týdnů nakoukne do vašeho znamení, kde se zdrží do 11. června. Do života vám vnese změny, s nimiž dosud nemáte zkušenosti. Když si ale slíbíte, že vás nepoznamenají negativně, ale že si z nich pro sebe vyberete to nejlepší, můžete si být jistí, že se vám to podaří přesně tak, jak si představujete.

Kariéra, práce, peníze

O tom, že peníze chcete a potřebujete, víte své. Když vám někdo začne vysvětlovat, že se moc ženete po penězích a málo myslíte na duchovní záležitosti a na všechno, co vás přitahuje, budete mít hned po ruce správný protiargument.

Klidně řekněte, že peníze potřebujete právě proto, abyste měli svobodu, kterou při své povaze a ke svému rozvoji nutně potřebujete. Zároveň mu vysvětlíte, že k obojímu nepotřebujete kariéru jako takovou. Na tom, zda budete mít prestižní kancelář a podřízené, vám vůbec nezáleží. Když už nějaké podřízené máte, berete to spíše jako nutné zlo než jako něco, po čem byste toužili. Dobře víte, že práce s lidmi znamená spory, které budete muset řešit i v případě, kdy se vám do něčeho takového vůbec nechce.

Pokud jde o peníze jako takové, dostáváte se do situace, která je neskutečně rozporuplná. 7. března totiž vaše znamení opouští Saturn, který se přesouvá do Ryb, a tedy do vašeho sektoru majetku vlastního. Vzhledem k tomu, že jde o čas, kdy se platí daně, je potřeba, abyste k tomuto úkolu přistupovali s veškerou zodpovědností, které jste schopní. O tom, že byste prosili svého daňového poradce, aby vám daně spočítal tak, abyste platili co nejméně, ani neuvažujte. Možná by vám to spočítal, ale vy byste záhy litovali. Koncem března totiž hrozí, že k vám přijde kontrola, která se bude právě o výši daní a podobné záležitosti zajímat s až nechutným smyslem pro detail. Když pak daně zaplatíte, budete mít skoro až dojem, že vám nezůstalo nic, z čeho můžete mít radost. Je fakt, že na tom budete po finanční a celkově materiální stránce trochu hůře, než jste zvyklí, ale to nevadí. Nové podmínky využijete pro kompletní proměnu nároků, které na život máte. Pochopíte, že nepotřebujete zdaleka tolik, jak jste si dosud mysleli.

Když se pak 16. května Jupiter opustí znamení Berana a přesune se do Býka, odkud váš sektor majetku vlastního příznivě ozáří, bude najednou všechno jiné. Je docela možné, že pochopíte, že příznivá změna ve financích přijde, ale naplno se uskuteční jen v případě, kdy budete spolupracovat s rodinou. S údivem pak zjistíte, že aktivita, do které se pustíte spolu s příbuznými, nedopadne zdaleka tak zle, jak jste si mysleli. Kdybyste však chtěli, aby byl průběh událostí ještě příznivější, musíte trvat na tom, že budete mít celou akci pod kontrolou právě vy. To, že s vámi bude zbytek rodiny souhlasit, můžete pak klidně vnímat jako jeden z malých zázraků všedního dne.

Kdybyste se všichni dohromady (protože jde o záležitost, kterou vy sami a jen vlastními silami rozhodovat nemůžete) dohodli, že pro uskutečnění svých snů si potřebujete půjčit nějaké peníze, měli byste si k tomu pečlivě vybírat příznivou dobu. Hvězdy jsou v tomto směru na vaší straně mezi 29. srpnem a 4. říjnem. Zvlášť příznivé dny budou kolem 15. září, kdy se Merkur ve vašem sektoru peněz cizích otáčí do přímého chodu. Ať budete chtít v bance cokoli, můžete si být jistí, že to dostanete. Dejte si jen pozor, abyste to s požadavky, které máte, zbytečně nepřehnali. Když se budete i v této oblasti držet rozumně zpátky, bude to lehčí a pro vaši budoucnost i bezpečnější.

Seberozvoj a duchovní cesta

To, že jste si v posledních letech vyšlápli na duchovní cestu, která se vám zamlouvá a na níž se cítíte komfortně, ještě neznamená, že na ní zůstanete až do konce života. O to, aby se v tomto směru něco opravdu zásadního změnilo, se postará Pluto.

Po dlouhých letech, kdy pobýval v Kozorohu, teď mezi 23. březnem a 11. červnem poprvé po více než dvou stech letech nakoukne do vašeho znamení. Čím dříve si uvědomíte, že stojíte na hranici období, v němž si budete muset zvykat na zásadní životní změny, tím to bude lepší.

Především byste si měli uvědomit, že Pluto je planeta, která nikomu nedá nic zadarmo. Změny, které vám do života vnese, nefungují jako témata k diskusi, ale jako nutnost, které se musíte přizpůsobit a správně ji začlenit do svého života. Kdybyste se vy sami rozhodli, že je vezmete na vědomí a svůj životní styl i své dlouhodobé záměry jim přizpůsobíte, bude to to nejrozumnější, co můžete udělat.

Během jarních měsíců, kdy na vás Pluto působí a zároveň vám dodává ke všem změnám odvahu, půjde všechno jako po másle. Když se pak vrátí do vašeho sektoru věcí tajemných a skrytých, ocitnete se opět v situaci, kdy si sami sebou moc jistí nebudete. Zvlášť velké nebezpečí špatného vyhodnocení situace hrozí kolem 14. října, kdy se ve vašem sektoru věcí dalekých cest a záležitostí duchovních odehrává sluneční zatmění. Právě v této době se musíte chovat rozumně. Nenamlouvejte si něco, co sice vypadá moc hezky a patrně je to i na náležité duchovní výši, ale co s pravdou a realitou nemá nic společného. Kdybyste ale usoudili, že ke změně přístupu k životu potřebujete totální restart, budete mít v říjnu nebo v listopadu velice slušnou šanci. Mezi 5. a 21. říjnem, kdy vaším sektorem duchovna prochází Merkur, na který pak od 8. listopadu do 3. prosince navazuje Venuše, můžete přijít na něco, co by vám pomohlo po stránce duchovní a zároveň to i posílilo vaši touhu po vzdělání. Pokud usoudíte, že byste se rádi podívali někam, kde jste ještě nebyli a kde se můžete dozvědět spoustu důležitých věcí, začněte hned teď po přečtení těchto řádků přemýšlet, kam chcete a co pro to uděláte. Kdybyste usoudili, že jarní měsíce, kdy je Pluto poprvé po dlouhé době ve vašem znamení, využijete k cestování nebo třeba i k pěším poutím, klidně to udělejte. Kombinace fyzického i psychického zatížení funguje ve vašem případě bezvadně. Navíc vás vede k růstu v obou těchto oblastech.

ZDROJ: časopis Vlasta, E.M.A. Europe

Související články