Předpoklady pro povolání: sportovní trenér, filozof, učitel, kněz, prokurátor, myslivec, elektroinženýr, obchodník se zahraničím

Milostné a přátelské vztahy: hodí se ke znamením Lva, Vah, Berana a Vodnáře

Barva: azurově modrá, purpurová

Předměty: kultovní předměty, dřevěné výrobky

Rostliny: broskev, fíkovník, jasmín

Šťastný den: čtvrtek

Šťastná čísla: 2, 4, 40, 45

Láska a vztahy

O tom, že jste přelétaví a že je na vás projevů citů škoda, protože si jich nevážíte, jste už slyšeli dost. Když si sáhnete do svědomí, musíte přiznat, že občas jsou (nebo alespoň občas byly) doby, kdy tyto výroky moc nepřeháněly, ale naopak dost přesně popisovaly pravdu.

Vnější okolnosti vás však nutí, abyste se začali v této oblasti chovat jinak a daleko zodpovědněji. První známky o tom, že se něco takového děje, přinesl Mars, který se koncem srpna minulého roku dostal do vašeho partnerského sektoru, kde setrvá až do 25. března roku letošního. Pod jeho vlivem pochopíte, že ve vztazích, na kterých vám záleží, dál už riskovat nesmíte a nebudete. Mars je planeta ze své podstaty bojovná a dodává sebevědomí i člověku, kterého jste dosud brali spíše jako bytost mírnou a se vším spokojenou. Pokud takovému člověku v prvním čtvrtletí zahnete, nečekejte, že zaleze do rohu a bude tam tiše trpět. Daleko pravděpodobněji se dozvíte, že to bylo naposledy a při příštím podobném provinění poletíte. Pak byste měli vzít rozum do hrsti a začít se chovat slušně. S dalším odpuštěním nepočítejte, protože nepřijde.

Kdybyste ale chtěli vliv tohoto Marsu využít nejlépe, jak se dá, soustřeďte se na dny od 20. února do 16. března, kdy tuto marsickou energii podpoří i Venuše. Pokud jste si občas stěžovali na nedostatek pozornosti, kterou vám poskytuje opačné pohlaví, situace se v tomto směru zásadně změní k lepšímu. Vytoužených ctitelů bude až neskutečně mnoho. Vy si z nich však musíte vybrat toho nejlepšího, což zase tak snadné nebude. Jde o rozhodnutí, které byste neměli uspěchat a na něž byste si měli najít čas. Mezi 19. březnem a 2. dubnem, kdy vaším sektorem lásky prochází Merkur, byste měli věnovat značnou a soustředěnou pozornosti zejména tomu, co se o vašem vyvoleném povídá. Obvykle sice drby považujete za něco, čím se normálně myslící člověk nezabývá, ale tentokrát to bude jinak. Klepy naopak poslouchejte a pečlivě se vyptávejte na všechny podrobnosti a detaily. Zajímat by vás měly hlavně důvody, pro které se rozešel se svými předešlými známostmi. To, co vám na toto téma sdělí sám, může sice mnohé vysvětlovat, ale vy byste se přesto měli pídit po dalších objektivnějších informacích.

Velice příznivé vám bude v tomto směru léto, kdy Venuše pobývá od 5. června do 7. října ve Lvu a odkud na váš sektor lásky a romantiky působí velice příznivě. Když k ní mezi 20. květnem a 9. červencem přidáte pozitivní energii Marsu a od 11. do 28. července i Merkuru, pochopíte, že konečně prožíváte období, kdy si máte šanci najít partnera, který vám bude vyhovovat po všech stránkách včetně duševní a duchovní. Konečně se vám do života dostal někdo, s kým si dokážete povídat o tématech, která jste dosud s nikým jiným probírat nemohli. Zároveň se přestáváte stydět za to, že jsou vaše vlastní názory nedozrálé nebo dětinské, a stejně tak vážně vnímáte ty jeho. V každém případě budete na konci léta po této stránce daleko spokojenější, než jste byli dosud. Na věku nezáleží. V tomto zázračném roce se dokážete zamilovat i v případě, kdy budete mít hlavu stříbrnou!

Rodina, rodiče, děti

Když konstatujete, že si rodinné pohody moc neužijete, protože se s vámi děti pořád jen dohadují, poslouchat vás nehodlají a poradit si nedají, dávejte si pozor, aby při těchto stížnostech nebyli náhodou přítomni vaši rodiče. Jedovatých – i když úsměvných – poznámek o tom, že vám život jen vrací to, co jste vy páchali svým rodičům, by nebylo konce. Vy byste pak s nimi nemohli polemizovat, protože byste věděli, že je to pravda…

Na to, že ve vašem sektoru rodiny stojí dlouhodobě Neptun, který vám všechny vztahy poněkud komplikuje a takříkajíc rozmývá, jste už zvyklí a problémy vám to nedělá. Letos mu navíc zejména v prvních měsících roku – tedy do 16. května, kdy vaším sektorem lásky a romantiky prochází Jupiter, moc pozornosti nevěnujete. Partnerské záležitosti jsou pro vás důležitější a tomu, co se děje v rodině, dáváte jen minimální pozornost. S trochou lehkomyslnosti si uvědomujete, že zatím vždycky všechno nějak dopadlo a ani teď není rozumný důvod, aby to tentokrát dopadlo jinak. Když se však v polovině května Jupiter přesune do Býka a do hry se naplno vloží Saturn, který se do vašeho sektoru rodiny dostal 7. března a který zde pobude další více než dva roky, musíte zpozornět. Kombinace energií Saturna a Neptuna vytváří atmosféru, ve které hrozí, že vámi budou lidé manipulovat – nebo (což by bylo ještě horší) se vy pokusíte manipulovat s nimi. V každém případě byste měli být opatrní zejména ve druhé polovině června, kdy jsou obě planety ve zpětném chodu, a potom na přelomu listopadu a prosince, kdy se obě naopak vydávají kupředu. Jde o období, kdy musíte ve všem, co se týká rodiny, zapomenout na veškeré manipulativní sklony a kdy se musíte k lidem kolem sebe chovat přesně tak, jak byste chtěli, aby se oni chovali k vám. Můžete se sice dozvědět, že jednáte špatně a že podobným jednáním nic pozitivního nezískáte a získat nemůžete, ale to vám může být jedno.

Opatrnost je dále doporučeníhodná mezi 29. červencem a 4. říjnem, kdy je opozici na váš sektor rodiny Merkur. Ten je v této době neobyčejně silný, protože se nachází v Panně, kde je zároveň jak ve svém znamení, tak ve znamení svého povýšení. Jde o dny, kdy by bylo dobré, abyste doma trvali na rozumné komunikaci, kdy nikdo do nikoho zbytečně nerýpe, ale všichni chápou, že se k sobě musejí chovat tak, aby spolu vycházeli co nejlépe. Když jim to vysvětlíte s pomocí veškeré výmluvnosti, které jste schopni, můžete čekat celkem kladnou odezvu. Pak zjistíte, že se během prázdnin mohou rodinné vztahy vylepšit tak, že se vám po vašich blízkých na dovolené skoro až stýská. Po návratu nevypukne krize, ale upřímné vítání a sdílení všech zážitků. Když se pak do stejného sektoru přesune mezi 8. říjnem a 7. listopadem Venuše, dostane se vám za vaši námahu odměny ze směru, který jste nečekali a vlastně ani nepředpokládali, že by se něco takového vůbec stát mohlo. Když k vám přijdou vaše dospívající nebo dospělé děti, řeknou, že teprve pod vaším vlivem pochopily, co je to rodinná soudržnost a proč je důležitá, budete mít v očích slzy, za které se opravdu nemusíte stydět.

Zdraví, kondice

Když přijde ve společnosti nebo v práci řeč na zdraví, nemoci a na to, jak se máte o zdraví starat a o tělo pečovat, ani nezastíráte, že jde o téma, které vás vlastně vůbec nebaví.

Sami se lékařům snažíte vyhýbat snad ještě víc než pověstnému moru. Pokud nemusíte, prostě k nim nejdete. Vaše tělo vás zatím nechává v klidu a podobné jednání vám umožňuje. Když se přece jen stane a choroba na vás zaútočí, odehrávala se dosud v režii Uranu, který se ve vašem sektoru zdraví těla dlouhodobě nachází a ještě tam chvíli bude. Obvykle vaše choroby probíhají tak, že jste v jedné chvíli schopni ještě skály lámat a během dalších několika minut vám vyletí teplota, přijde zimnice a vy máte co dělat, abyste se ještě stihli dostat do postele. Během velmi krátké chvíle pak začnete budit dojem, že to je s vámi zlé a bude ještě horší. Vaše okolí se však neděsí, protože vás zná. Ví, že vaše choroby probíhají bouřlivě a rychle, ale vy se z nich taky rychle dokážete vzpamatovat. Během dalších dnů se dostáváte do rekonvalescence – a během týdne nikdo neví, že jste nemocní vůbec byli. Tentokrát však předvídatelný průběh událostí komplikuje Jupiter, který se do vašeho sektoru zdraví těla dostává 16. května a pobude zde až do konce roku. Právě pod jeho vlivem se mohou projevit choroby, které ve vás dosud jen latentně dřímaly a které se dnes projevují v celé své síle. Pokud máte problémy s cukrovkou, zvýšeným tlakem, zvýšeným cholesterolem nebo něčím podobným, měli byste si pro jistotu zajít ke svému praktickému lékaři na preventivní kontrolu, na kterou máte nárok. Pak požádejte lékaře, aby vám tyto a jiné ukazatele podle svého vlastního výběru zkontroloval. Když vám pak podle výsledků naordinuje další terapii, nesmíte tentokrát říkat, že to není potřeba, ale musíte ji důsledně dodržovat.

Ještě zajímavější je to s vaší psychickou pohodou. Uvědomte si, že stejně jako všichni ostatní prožíváte doby, kdy nikdo neví, co vlastně platí, čím se má řídit a na co se má připravit. Pak hrozí, že i vy, kteří obvykle v rodině i mezi přáteli hrajete roli optimistů, které hned tak něco z míry nevyvede, propadnete panice. Potíž je v tom, že ve vašem případě jde o paniku vnitřní, kterou nechcete dávat najevo. Dobře si uvědomujete, že ve chvíli, kdy si přestanete věřit, hrozí, že se zhroutí klid a pohoda v celé rodině. Nebezpečí, že se něco takového stane, je aktuální zejména v listopadu a v prosinci, kdy vaším sektorem zdraví duše prochází paralelně Slunce, Merkur, Venuše i Mars, s nimiž po celou dobu tvoří živlovou opozici Jupiter z vašeho sektoru zdraví těla. Když budete potlačovat své emoce a city, zdánlivě se sice nic neděje, ale hrozí, že negativní stav vašich emocí bude mít dopad na komplexní stav vašeho těla. Pokud máte pocit, že vás události, na jejichž průběh nemáte vůbec žádný vliv, přerůstají, není ostuda, když se rozhodnete, že vyhledáte psychoterapeuta. Na to, že byste se s těmito problémy potýkali sami, zapomeňte. Byl by to zbytečný boj, který by vám jen ubíral síly, které budete nutně potřebovat jinde.

Kariéra, práce, peníze

Když se podíváte na poslední dvacetiletí, zjišťujete, že jste se o peníze vlastně nikdy nemuseli nějak intenzivně bát. Vaším sektorem peněz vlastních totiž procházelo Pluto, které vytvářelo pro výdělky a vůbec příznivé finanční momenty velice pozitivní podmínky.

Letos se poprvé po dlouhé době dostává do Vodnáře – tedy do vašeho sektoru komunikace. Je tam sice jen od 23. března do 11. června, ale i během těchto několika krátkých týdnů zaregistrujete změny, které přináší. Právě proto by bylo dobré, kdybyste období, kdy ještě bude ve vašem sektoru peněz vlastních – tedy od Nového roku do 23. března a následně mezi 11. červnem a koncem roku –, využili naplno kombinace pozitivních vlivů Uranu, který s Plutem tvoří živlový trigon, a Jupiteru, který se do stejného sektoru dostal 16. května. Pokud máte v práci šanci na vylepšení svého postavení, měli byste ji využít. Stejně tak přemýšlejte, zda se nemáte přihlásit do výběrového řízení. Pak platí, že čím je výběrové řízení náročnější, tím je to lepší. Úplně nejlepší pak bývají ta, která vám všichni rozmlouvají a vysvětlují, že je stejně všechno předem dané, takže se snažíte zbytečně. Když pak mimo všechny předpoklady uspějete (což je ve vašem případě vysoce pravděpodobné), nic jim nevysvětlujte. Stejně by nevěřili, že jste se tam dostali jen vlastními silami a že se za vaším vítězstvím neskrývá nějaká velice mocná a dobře tajená protekce.

Zatímco se na začátku roku, kdy vaším sektorem majetku vlastního prochází od Nového roku do 10. února Merkur, se nic zvláštního neděje, mezi 3. dubnem a 10. červnem, kdy tuto oblast pozitivně ovlivňuje Merkur z Býka, budete mít dost času, abyste si z nabídek, které padnou, vybrali tu nejlepší. Čím dříve si uvědomíte, že máte unikátní možnost, kdy si můžete vydělávat peníze (a to velmi zajímavé peníze) prací, kterou máte rádi, která vás baví a která vám přinese potěšení.

O tom, co dělat s penězi, které vyděláte navíc a které rodinný rozpočet nutně nepotřebuje, pak můžete přemýšlet. Možná by bylo dobré, abyste v této záležitosti peníze rozdělili tak, abyste podle rady moudrých měli část v konzervativních fondech, kde je malý, ale jistý zisk, a další část investovali do něčeho, kde je větší riziko, ale taky větší zisk. V každém případě byste však část peněz měli nechat k volnému použití. Je docela možné, že zejména v prosinci přijde šance na investici do něčeho, co má trvalou hodnotu, která časem spíše přibývá. Kdyby přišla šance zaplatit rezervační poplatek za nemovitost, klidně to udělejte. Trochu problémů může být v případě, kdy se rozhodnete investovat do šperků, drahých kamenů nebo do umění. Tak byste pak měli mít při ruce někoho, kdo se v této oblasti opravdu vyzná. Veškeré investice byste pak měli provádět po dohodě s partnerem. Když se mu vaše plány zamlouvat nebudou, měli byste o nich ještě jednou přemýšlet a eventuálně je poněkud modifikovat. Máte zkušenosti a víte, že sebevětší peníze nestojí za to, abyste se s partnerem rozhádali a vystavili váš vztah zbytečné zkoušce.

Seberozvoj a duchovní cesta

Znáte se a víte, že duchovní cesta, po které se rozhodnete jít, je křivolaká, strmá a z vaší strany si vyžaduje neskutečné nasazení. Letos na její zdolávání navíc nemáte moc času.

Jupiter, který na ni měl pozitivní vliv značnou část celého loňského roku, na vás v této oblasti působí příznivě jen do 16. května. Vzhledem k tomu, že sám prochází vaším sektorem lásky a romantiky, je docela možný scénář, kdy vás na duchovní cestu nejdříve dostane a potom vás na ní bude držet váš partner. Pro vás je to zásadní životní zkušenost. Vy pak ke svému překvapení zjišťujete, že cesta, po které jdete ve dvou, je daleko zábavnější, a navíc i daleko užitečnější, než jste si dosud mysleli. Navíc můžete čekat, že konečně objevíte člověka, který dokáže žít stejným tempem jako vy a umí s vámi držet krok. Když potom přijde s tím, že byste měli duchovní aktivity spojit s nějakou tělesnou námahou, měli byste s ním souhlasit. Když začne mluvit o tom, že by bylo dobré, abyste se nejdříve unavili na těle a pak se teprve věnovali duchovním záležitostem, nebudete vůbec vědět, co tím sleduje. Až později pochopíte, že stav, kdy nejdříve unavíte tělo a až následně přejdete do stavu, kdy budete pracovat s duchem, je neobyčejně užitečný. Po fyzické únavě nebudete mít myšlenky zdaleka tak rozlítané a dokážete se daleko lépe soustředit nejen na sebe, ale i na své pocity a emoce.

Pro podobné aktivity byste si měli zvolit období mezi 5. červnem a 7. říjnem, kdy vaším sektorem duchovna prochází Venuše, k níž se mezi 11. a 28. červencem přidává Merkur a později i Slunce. Jde o dny, kdy budete plní energie a kdy na sobě můžete kromě výše zmíněného způsobu, kdy se primárně zabýváte fyzickou stránkou a duchovním záležitostem se věnujete až potom, přejít do stavu, kdy na sobě a na své psychice začnete pracovat zcela vědomě a soustředěně. Teď je čas, abyste si ze všech zamýšlených aktivit, kterými jste se chtěli povznést, vybrali tu, která vás nejvíc zajímá a jejíž zvládnutí vám bude nejprospěšnější. Zejména ve dnech, kdy na vás pozitivně působí Merkur, dokážete ve směru, který si vyžaduje vaši intelektuální nasazení, skutečné divy. Bez problémů dokonale zvládnete nový a podle ostatních lidí nesmírně obtížný počítačový program, doslova vsáknete základy cizího jazyka, pustíte se do hry na hudební nástroj nebo se rozhodnete, že své city a emoce vyjádříte výtvarným způsobem.

V následném období se zdánlivě nic dít nebude. Budete dál chodit do práce, učit se a zdokonalovat v tom, čemu jste se v plodném letním období věnovali, a čekat na pravou chvíli. Ta přijde mezi 10. a 30. listopadem, kdy vaším znamením prochází Merkur. Tam pak dokážete všechno, co jste se naučili, prodat tak, abyste byli spokojení. Toho, že by vám došly síly a vy to nedokázali, se bát nemusíte. Na vliv Merkuru navazuje Mars, který vaším znamením prochází mezi 24. listopadem a 31. prosincem. Je sice pravda, že se nezastavíte, ale taky je pravda, že budete mít zase jednou jistotu, že žijete naplno a tak, jak jste vždycky chtěli a potřebovali.