1. Pozor na kratší den a sněhu po kolena

První věcí, se kterou je třeba při zimní turistice počítat, je sníh. Jeho výška a kvalita totiž může výrazně prodloužit běžné časy túr. Když k tomu navíc přičteme o poznání kratší den, průšvih může být na světě. Na výlet proto vyrážejte hned zrána, abyste na dobrodružství v zasněžené krajině měli dostatek času a domů se vrátili ještě za světla.

VIDEO: Zásady chování v přírodě

Zdroj: Youtube

2. Nastudujte trasu, přibalte mapu

Dalším pravidlem je pak znalost předpovědi počasí a pečlivě nastudovaná trasa, kterou je vhodné si nahrát do plně nabitého telefonu. Pro všechny případy se pak doporučuje přibalit i klasickou papírovou mapu. Není totiž nic horšího, než když se ztratíte, je vám zima a váš mobil nemůže uprostřed lesů chytit signál. "Absolutním základem pro jakýkoli pohyb v horách je také stažená aplikace pro volání záchranné služby, která funguje i offline," upozorňuje horský záchranář a vůdce Lukáš Benický.

3. Do batohu sbalte vše potřebné

V zimě člověk potřebuje mnohem více věcí, než je tomu v létě. Do batohu si proto sbalte dostatek teplého a nepromokavého oblečení, případně náhradní spodní vrstvy na převlečení, pokud se chůzí do kopce zpotíte, dále alufolii, mapu, powerbanku s nabíjecím kabelem, čelovku, termosku s horkým čajem, samozřejmě jídlo a chybět by neměla ani lékárnička. Cennou výbavou jsou také nesmeky, které upnete na boty v případě zledovatělého povrchu, a turistické hůlky, jež usnadní chůzi ve sněhu. "Pohyb zasněženými horami, často v mínusových teplotách, je zkrátka úplně jiná disciplína a je potřeba na to být připraven. Nesázet na to, že co nemám, to nepotřebuju. Tady to neplatí," nabádá k opatrnosti Lukáš Benický.

4. Správně se oblečte

Zimní turistika kopcovitým terénem je intenzivní aerobní aktivita, při které se člověk hodně zapotí. Je proto nutné obléct se tak, abychom na začátku cítili mírný chlad. „I když mrzne, můžete vyrazit jen v termoprádle a bundě, která dobře dýchá. Zbytek oblečení patří do batohu – lehká péřovka, suché tričko a nepromokavá softshellová bunda pro případ sněžení či deště,“ dodává na závěr horský vůdce.

Zdroj: vlasta.cz salewa.com dynafit.com

Související články