Zdroj: Youtube

Vyměňte žárovky

Příkon standardní žárovky je 60 W, u LED žárovky je to cca 8 W. Pokud je průměrná denní doba svícení 5 h, roční spotřeba energie při standardní žárovce bude 1 095 kWh, ale při LED žárovce se dostane na 146 kWh.

Rychlý průvan: Konec větrání

„Proč furt větráš??? Tázali se opakovaně moji chlapci. „Vždyť je tady otevřeno pořád!“ Měli pravdu, miluju čerstvý vzduch a nejradši bych měla otevřená okna aspoň na větračku pořád. Jenže s energetickou krizí jsem musela změnit zvyky. Větrám teď jen dvakrát denně metodou rychlého průvanu. Stačí pár minut, vzduch se rychle vymění a je to.

Opravy: Navlečte jehly

Taky máte ve skříni hromádku věcí, které mají rozpáraný šev, utržený knoflík, díru v kapse, otřepané lemy nebo podobné závady? Nedávno jsem se konečně dokopala k akci a najednou mám několik staronových svetrů, super kalhoty a hlavně své oblíbené sametové domácí tepláčky.

Do kina: Na festival

Jasně, všichni koukají na Netflix, HBO, Voyo atd., ale kino je kino. Že je to moc luxus? V multiplexech jsou ceny za lístky astronomické, ale za stejnou cenu se v malém kině budete dívat ve dvou. A při akcích, jako jsou třeba Best Film Fest nebo národní přehlídky různých zemí, se dostává cena jedné vstupenky pod stokorunu.

Tip redaktorky Michaely: Vlastní vlek

Tip redaktorky Michaely: Vlastní vlek

Ráda jezdím na hory. Pěkně si svištět po sjezdovce, když svítí slunce a je tak akorát příjemná zima, je paráda. A stačí i den. Jenže v českých střediscích je rozčilující poměr ceny permanentky, kvality sjezdovek, a hlavně délky front u vleků. Dát přes tisíc korun za den a mít k dispozici asi tři kilometry dlouhé trasy, které za dopoledne zvládnete sjet tak pětkrát, protože minimálně 20 minut stojíte po každé jízdě ve frontě, je děs. V Alpách stojí lyžování taky hodně, ale poměr ceny a kvality se nedá srovnat. A fakt se nevyplatí jet do Alp na den či dva. Pokud tedy nebydlíte v Salzburku. Jenže řešení existuje i na našich kopcích. Skialpy. Nemusíte kupovat žádné lístky, stačí pěkně vyrazit do kopce, vyšlápnout si sjezdovku, přepnout vázání a tráádá dolů. (U nás zatím na většině sjezdovek oddělené trasy pro skialpinisty nejsou, ale na kraji stoupající nadšence tolerují.) Dá se to v pohodě s průměrnou fyzičkou stihnout za dopoledne třikrát. Vytuníte si kondičku a ještě ušetříte, super ne?

Vaříme levně a sezonně: Sytá bramboračka

Královnou úsporné kuchyně je Anuše Kejřová. Z devátého vydání její kuchařky (poprvé vyšla r. 1905), vybíráme recepty, na které se nespravedlivě zapomnělo.

Související články

Doba přípravy: 90 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 4 brambory
  • 1 mrkev
  • 1/4 menšího celeru
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 1/2 kapusty
  • 1/2 vodnice
  • kousek květáku
  • hrst suš. hub
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř, majoránka

Související články

Na vodové knedlíčky:

  • 2 lžíce mouky

Postup:

1. Do asi 2 l hrnce dejte oloupané a na kostky nakrájené brambory a všechnu zeleninu nadrobno nakrájenou. Vše zalijte vodou, osolte a okmínujte. Houby properte a povařte zvlášť.

2. Přidejte houby do hrnce s polévkou a zavařte ji růžovou jíškou ze sádla a mouky. Dochuťte česnekem, majoránkou a pepřem.

3. Na knedlíčky dejte na vál mouku a zalijte ji lžící vařící vody. Vypracujte tvrdé těsto a případně přidejte mouku (z měkkého by nebyly dobré). Z válečku odkrajujte nožem drobné kousky, které v polévce několik minut povařte.

Související články

Cestujte výhodně

Cestujte výhodně

S roční lítačkou na MHD jezdíte od dubna zdarma, předplaťte si i vlaky.

  • Základní roční karta na pražskou městskou hromadnou dopravu stojí už pár let 3650 korun a my všichni na ni jezdící doufáme, že jí cena ještě chvíli vydrží. Když si spočítáte, že jedna 30minutová jízda je dnes už za 30 korun a přestupní jízdenka na hodinu a půl za 40, tak dáte za cestu do a z práce metrem, tramvají či busem minimálně 60 korun denně. To je při pětidenním pracovním týdnu za měsíc 1200 korun. Cenu roční předplacené karty máte tedy už za tři měsíce v kapse a zbytek roku jezdíte zdarma bez omezení přestupů a počtu jízd.
  • Podobně se dají pro lidi, kteří hodně cestují, výhodně nakoupit i slevové karty na vlaky. Asi nejčastěji používané jsou podle informací Českých drah karty IN 30 a IN 50. Karet je na výběr více v různých cenách s různými výhodami. Záleží, kolik toho najezdíte a jaké vzdálenosti. Se slevovou kartou IN 50 za 3590 Kč na rok ušetříte na každé jízdence polovinu, i kdybyste jezdili denně několikrát. Karty se ale vyplatí, i když využíváte vlak nepravidelně, třeba jen třikrát měsíčně. Tehdy je asi ideální verze IN 25. Na rok zaplatíte 590 korun (3 měsíce/250 Kč, 3 roky/1290 Kč) a na každou jízdenku máte 25% slevu.
  • Regio Jet zase nabízí 50% slevy pro děti a mládež od 6 do 18 let, pro studenty od 18 do 26 a seniory nad 65 let. „Jezdíme takhle o prázdninách s vnoučaty na výlety po Čechách i Moravě, oni to mají za půl a my taky,“ popisuje Jana Vítková z Prahy.

ZDROJ: časopis Vlasta