Věděli jste, že přestože houby dříve spadaly do skupiny rostlin, mají ve skutečnosti blíže k živočichům? Podobně jako my dýchají kyslík, vypouštějí oxid uhličitý a k rozmnožování nepotřebují sluneční svit. Podle vědců se na planetě Zemi vyskytuje 8,7 milionu druhů hub, které tvoří až 30 % veškeré půdní hmoty. Na každý metr kořene stromů tak připadá kilometr podhoubí.

Čističky odpadu

Možná si řeknete, že tyto zvláštní měkké a často slizké útvary vyrůstající ze země nejsou ničím přínosné a slouží tak maximálně jako potrava pro lesní zvěř. Omyl! Houby mají jedinečnou schopnost poradit si s toxickými látkami, které člověk vypouští do půdy a ovzduší. I z toho důvodu je vždy nezbytné jedlé houby před konzumací povařit.

V noci vám posvítí na cestu

Pokud jste se někdy procházeli lesem v noci, možná jste natrefili na houby, které svítí. Ano, je to tak. Některé druhy, například pařezník obecný, mají schopnost bioluminiscenci, čímž přitahují hmyz, který poté rozšiřuje jejich spory. A to by nebyl člověk, aby nezkusil, jestli z toho něco nekápne pro jeho užitek – ve vědeckých laboratořích tak už probíhají pokusy, jak tuto vlastnost hub využít například pro pouliční osvětlení.

Výroba ekologických materiálů i obuvi

Že se dají houby použít jen na přípravu chutného pokrmu? Ale kdeže! V jiných končinách světa z nich vyrábějí vysoce kvalitní papír, textilní materiály a nově také obuv. Houbové boty, jakkoli to zní bizarně, jsou nyní obrovsky vzrůstajícím trendem, jelikož jsou antimikrobiální, vodotěsné, a navíc po donošení snadno odbouratelné. A to je pro naši planetu stěžejní.

Související články

Sběr hub je pro nás Čechy téměř národním sportem. Pro plody lesa vyrážíme nesčetněkrát za sezónu a užíváme si nejen radost z cenných úlovků, ale také božský klid a vůni lesa. Co takhle pro jednou nechat hřiby na pokoji a připravit lahodné pokrmy z václavek, růžovek, májovek, havelek nebo pomrazek? Přinášíme chutnou inspiraci!

Guláš z václavek

Suroviny:

  • 500 g čerstvých kloboučků mladých václavek
  • 1 cibule
  • asi 3 dl masového vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce másla
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • mletá sladká paprika
  • sůl

Postup:

Kloboučky hub spaříme vařící vodou, necháme vyluhovat, slijeme a nakrájíme. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme houby, osolíme, okmínujeme, ochutíme mletou paprikou a dusíme 20 minut. Pak odstraníme pokličku a necháme odpařit šťávu. Houby poprášíme moukou, přidáme kečup a po troškách vývar a za opatrného míchání krátce povaříme. Podáváme s bramborem, chlebem nebo pečivem.

Účinky václavky na lidské zdraví:

  • zlepšuje prokrvení mozku
  • ničí bakterie stafylokoky a pneumokoky
  • má protiplísňový účinek
  • podporuje srdeční činnost
  • podporuje prokrvení končetin
  • je prevencí plicních a jaterních nemocí
  • bojuje proti překyselení žaludku
  • při dlouhodobém užívání pomáhá na pálení žáhy
  • potlačuje příznaky epilepsie
  • pomáhá od bolestí zad
  • pomáhá při šerosleposti

Kde a kdy roste:

Václavka obecná roste od srpna do října na živých, mrtvých či narušených listnatých stromech. Nesbírají se celé, ale jen kloboučky.

Pozor! V syrovém stavu je mírně jedovatá, je nutné ji tepelně zpracovat po dobu alespoň 20 minut. Poté jsou nesmírně chutné. Lze je nakládat do sladkokyselého láku, konzumovat vařené nebo jako součást guláše či houbového aspiku.

Výživové hodnoty:

100 g čerstvých václavek obsahuje 1–3 g bílkovin, 7,5 g cukrů a 0,6 g tuku.

Zajímavost:

Největší zaznamenaný jedinec václavky smrkové se vyskytuje v národním parku Malheur v Oregonu, kde zabírá téměř 10 hektarů půdy, což odpovídá ploše 1930 fotbalových hřišť. Právem je tak považován za největší houbu světa. 

Segedínský guláš z masáků

Suroviny:

  • 500 g růžovek (masáků)
  • 1 cibule
  • 250 g kysaného zelí
  • 2,5 dl kysané smetany
  • olej
  • lžíce hladké mouky
  • lžička mleté sladké papriky
  • kmín
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Nasekanou cibuli zesklovatíme na oleji. Přidáme nakrájené houby, lehce je osolíme a podusíme 10 minut. Přidáme zelí, papriku a kmín a dusíme dalších 15 minut. Guláš zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody, krátce povaříme a odstavíme z ohně. Vmícháme smetanu, případně ještě dochutíme cukrem, octem, pepřem nebo solí a již nevaříme. Podáváme s noky, knedlíky nebo těstovinami.

Účinky muchomůrky růžovky na lidské zdraví:

  • podporuje fungování žaludku a střev
  • zrychluje metabolismus
  • pomáhá při hubnutí
  • čistí organismus
  • blahodárně působí na psychiku
  • pomáhá při tvorbě a obnově svalů

Pomrazky na paprice

Suroviny:

  • 400 g pomrazek
  • 2 cibule
  • 30 g másla
  • 15 g hladké mouky
  • 1,25 dl sladké smetany
  • mletá sladká paprika
  • špetka tlučeného kmínu
  • sůl

Postup:

Jednu najemno nakrájenou cibuli osmahneme na másle. Přidáme nakrájené houby a druhou cibuli, posypeme paprikou a kmínem a dusíme doměkka. Pak houby osolíme, zahustíme moukou a zalijeme smetanou a ještě krátce povaříme. Podáváme s vařenými brambory, hranolky nebo kroketami.

Májovky jako svíčková

Suroviny:

  • 500 g májovek
  • 300 g kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • kelímek kysané smetany
  • lžíce másla
  • vývar na podlití
  • lžíce hladké mouky
  • koření na svíčkovou (bobkový list, pepř celý, nové koření, jalovec, tymián)
  • lžička cukru
  • sůl

Postup:

Nakrájenou cibuli podusíme na másle, přidáme kostičky mrkve, celeru a petržele a orestujeme. Vložíme nakrájené májovky a koření, vše osolíme, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Pak přidáme cukr rozpuštěný na karamel, zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a krátce povaříme. Na závěr vmícháme smetanu a odstavíme z ohně. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo s opečeným bramborem.

Voňavé havelky na smetaně

Suroviny:

  • 500 g havelek
  • 200 g sladké smetany
  • 1 cibule
  • 30 g másla
  • 1 žloutek
  • 15 g hladké mouky
  • 2 lžíce jemně nasekané zelené petrželky
  • několik kapek citrónové šťávy
  • sůl

Postup:

Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené havelky a dusíme, až se všechna šťáva vypaří. Houby osolíme, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme smetanou s rozkvedlaným žloutkem a necháme přejít varem. Posypeme petrželkou a zjemníme citrónovou šťávou. Podáváme s pečivem.

Čirůvka havelka – Tricholoma portentosum

Tato výborná a lahodná houba má všestranné použití například v bramborové polévce nebo nakládaná.

Václavka obecná – Armillaria mellea

Za syrova je jedovatá, takže vyžaduje delší tepelnou úpravu.

Muchomůrka růžovka – Amanita rubescens

Houba s lidovým názvem masák patří mezi nejchutnější houby. Výborné jsou obalované řízky z masáků.

Šťavnatka pomrazka – Hygrophorus hypothejus

Je to chutná houba, která se přidává do houbových směsí a lze ji také nakládat do octa.

Čirůvka májovka – Calocybe gambosa

Houba s nezaměnitelnou chutí a vůní je výborná v polévkách, smaženicích a také v omáčkách s telecím či vepřovým masem.

Zdroj: vlasta.cz časopis Vlasta bylinkyprovsechny.cz

Související články