Návod, jak zpracovat houby od píky, přinášíme ve videu.
Také jste se nemohli dočkat, až konečně vystrčí své klobouky z mechu a vaše houbařská vášeň propukne naplno? Řeč je o houbách, které my Češi milujeme nejen na talíři, ale hlavně v lese, kde je nadšeně sbíráme. Houby jsou nejen chutné, ale také zdravé. Pokud se houbami nenacpete těsně před spaním, jsou to ideální ingredience do omáček, polévek a rizot, ale i jako samostatné jídlo.
Výjimečné složení
Výjimečné složení
- Houby obsahují vitamin A jako silný antioxidant, dále vitaminy B 2 a B 3, vápník, hořčík, fosfor, železo a jako jediné v přírodě také vitamin D 2, 100 g hub obsahuje neuvěřitelných 60 mg tohoto vitaminu.
- Vitaminy skupiny D (D 2 a D 3) patří k látkám posilujícím imunitu a zabezpečujícím správný chod organismu. Jednak zajišťují správné vstřebávání vápníku, ale mají také ohromný protizánětlivý potenciál.
- Mají nízký obsah sodíku a vysoký obsah draslíku, čímž působí příznivě na kardiovaskulární systém a snižují krevní tlak.
- Obsahují také tzv. esenciální kyseliny, látky, které si tělo nedovede samo vyrobit – lysin, leucin, methionin, valin, threonin a fenylalamin. Přítomnost aromatických látek v houbách působí příznivě na zažívací trakt, podporuje sekreci žaludečních šťáv.
Krémová polévka z lišek s fazolemi a koprovosmetanovou plackou
V původním názvu tohoto slovenského receptu je krásné slovo „posúch“, nahradili jsme ho českým výrazem placka – ale vy si klidně upečte posúch.
Doba přípravy: 25 minut + namočení + kynutí, vaření a pečení 90 minut
Suroviny na 6-8 porcí:
- 250g velkých bílých fazolí
- 2-3 hrsti očištěných lišek (větší natrhejte)
- zeleninový vývar nebo voda
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 bobkový list
- 1/2 lžičky kuliček pepře
- 2 kuličky nového koření
- stonky z kopru
- 500 g brambor
- ocet na dochucení
- sůl
- olej nebo máslo
Placka:
- 500 g polohrubé mouky
- 300 ml vlažného mléka
- 1 lžíce cukru
- 21 g čerstvého (nebo 7 g sušeného) droždí
- 1 vejce
- 10 g soli
- 60 g rozpuštěného másla
- 200–350 g zakysané smetany
- jemné konce snítek čerstvého kopru na posypání
Postup:
1. Fazole namočte do studené osolené vody a nechte je přes noc (větší fazole i dva dny) nabobtnat.
2. Placka: Z trochy mouky, vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Promíchejte ho se všemi dalšími surovinami (kromě smetany a kopru) a vypracujte jemné nelepivé těsto. Nechte ho dobře nakynout (zdvojnásobí svůj objem).
3. Fazole sceďte, zalijte vývarem či vodou, přidejte rozkrojenou cibuli, celé stroužky česneku, bobkový list, pepř, nové koření, stonky z kopru a sůl. Přiveďte k varu, přikryjte a fazole na mírném ohni uvařte doměkka. Ke konci vaření přidejte na kostky nakrájené brambory, uvařte je a přidejte i na tuku opražené houby. Vše společně převařte, odstavte a dosolte. Polévku trochu zchlaďte, stonky kopru a kuličky koření vyndejte. Část fazolí a brambor spolu s tekutinou z vaření v jiné nádobě do krémova promixujte a pak vraťte do zbytku polévky.
4. Těsto na placku (posúch) přemístěte a roztáhněte na celou plochu vymazaného plechu a nechte ještě aspoň 15 minut dokynout. Potřete zakysanou smetanou, posypte částí nasekaného kopru a upečte v troubě předehřáté na 180 °C. Před podáváním posypte zbytkem kopru.
5. Polévku dochuťte octem a podávejte s nakrájenými kousky placky (posúchu).
Jezte lišky, budete šťastní
Jezte lišky, budete šťastní
- Lišky mají specifické aroma, hlavně mladé lišky voní po meruňkách a chutnají lehce pikantně, po pepři.
- Lišky odpuzují hmyz, takže nečerviví.
- Mají vysoký obsah vitaminu D2, který příznivě ovlivňuje imunitu a podporuje vstřebávání vápníku ve střevech.
- Jsou bohaté i na vitamin C a draslík.
- Mají málo kalorií, zato ale dostatek vlákniny. Jejich konzumace tak pomáhá snižovat riziko vzniku srdečních chorob a rakoviny prostaty.
- Obsahují hormon serotonin, tzv. hormon štěstí, který funguje jako přenašeč vzruchů v nervové tkání. Jeho hladina ovlivňuje, jak se cítíme, jakou máme náladu nebo jak spíme.
Domácí smetanový langoš s houbovou krémovou omáčkou a majoránkou
V Maďarsku, zemi svého původu, se langoše nejčastěji podávají se smetanou, nikoli s kečupem a sýrem jako u nás. Maďarskou smetanovou inspiraci nezapřou ani tyhle houbové.
Doba přípravy: 60 minut + kynutí
Suroviny na 8 porcí:
Langoše:
- 500 g hladké mouky
- 250 až 300 ml vlažného plnotučného mléka
- 1 kostka (42 g) droždí
- 1 lžička soli
- 1 žloutek
- 125 ml zakysané smetany
Omáčka:
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 500–750 g lesních hub
- 200 ml zakysané smetany
- 1 lžička nasekané čerstvé majoránky či oregana (případně jarní cibulky)
- sůl
- mletý černý pepř
- olej
Postup:
1. Ze surovin na langoš vypracujte jemné a nelepivé těsto a nechte ho na teplém místě přikryté vykynout.
2. Mezitím na tuku osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte prolisovaný česnek a mletý kmín, po chvíli také všechny očištěné a nakrájené houby, sůl a pepř. Nechte houby pustit vodu a všechnu ji odpařit. Houby odstavte a po mírném vychladnutí promíchejte se zakysanou smetanou.
3. Těsto rozdělte na 8 středně velkých dílů, každý rukama roztáhněte na disk se silnějšími okraji (ruce si předem naolejujte, půjde vám to potom snadněji). Langoše osmažte v rozehřátém oleji z obou stran dozlatova. Podávejte je potřené omáčkou a posypané čerstvou majoránkou či oreganem nebo najemno nakrájenou jarní cibulkou.
Houbová smaženice
Smaženice ve své nejklasičtější podobě nesmí v repertoáru žádné hospodyňky chybět. Česnek dávat nemusíte, ale doporučujeme ho.
Doba přípravy: 45 minut
Suroviny na 4 porce:
- 300 g lesních hub
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 vejce
- 1 lžíce másla
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička hladkolisté petrželky
- sůl
- pečivo k podávání
1. Houby očistěte a nakrájejte na tenké plátky, cibuli na klínky. V pánvi rozpalte máslo a cibuli v něm osmahněte. Když začne zlátnout, přidejte houby, osolte je a ochuťte kmínem. Houby pustí vodu. Pokud by se vám zdálo, že je jí málo, trochu je podlijte a duste asi 20 minut doměkka.
2. Jakmile se voda odpaří, vmíchejte prolisovaný česnek a vejce. Až vejce obalí houby a trochu se provaří, vmíchejte petrželku a ihned podávejte, ideálně s hodně dobrým chlebem.
Věděli jste, že...
Věděli jste, že...
...Houby jsou schopné růst i bez přítomnosti slunečního světla, v tomto případě však neobsahují žádný zdraví prospěšný vitamin D?
...Konzumováním hub podporujete šetrný přístup k planetě, protože k pěstování hub nejsou zapotřebí žádná hnojiva a k růstu je třeba jen velmi malé množství vody?
...Ve chvíli, kdy houbu uříznete, část, která v zemi zůstane, začne hnít? Proto je třeba houbu ze země opatrně vytrhnout, aby se nenarušilo podhoubí, ideálně pomalými krouživými pohyby.
Kuskusové placičky s houbami
Nejsou-li k mání čerstvé, tento recept dobře funguje i se sušenými houbami. Čerstvé houby před přidáním do kuskusového těsta orestujte na másle a poduste doměkka.
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny na 4 porce:
- 150 g kuskusu
- 4 vejce
- 2 hrsti baby špenátu
- 2 hrsti sušených hub
- 1 mrkev
- 2 jarní cibulky
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce másla
- sůl
- pepř
Dip:
- 180 g zakysané smetany
- hrst čerstvých bylinek (petrželka, bazalka, tymián, oregano nebo rozmarýn)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- 1/2 lžičky citronové kůry
- sůl
- pepř
Postup:
1. Sušené houby předem namočte, kuskus dejte do misky, osolte a přidejte 1 lžíci másla. Zalijte ho horkou vodou tak, aby byla všechna zrnka ponořená, a přilijte zhruba 0,5 cm vody navíc. Promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte 5 minut stát. Jarní cibulku nakrájejte, česnek nasekejte, mrkev nastrouhejte a vše zlehka orestujte na másle. Z hub vymačkejte vodu a přidejte je do směsi spolu se špenátem, který nechte krátce zavadnout. Dochuťte solí a pepřem.
2. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh, žloutky smíchejte s kuskusem a zeleninovým základem. Poté zlehka zapracujte sníh. Na plech vyložený pečicím papírem naneste kopečky směsi a vytvarujte z ní placičky. Vložte do trouby předehřáté na 180 ºC a pečte zhruba 15 minut do zezlátnutí.
3. Dip: Bylinky nakrájejte a všechny suroviny smíchejte. Podávejte s čerstvě upečenými placičkami.
Z čeho je kuskus?
Z čeho je kuskus?
Běžně dostupnou potravinu, po které můžeme sáhnout v každém supermarketu, všichni dobře známe. Nebo ne?
Kuskus má původ v severní Africe, kde je dodnes hlavní součástí tamních jídel. Stejně jako rýže na sebe může vázat nejrůznější chutě, ať už sladkou, nebo slanou, a tím se stává velmi univerzální surovinou. Kupodivu si však řada lidí myslí, že kuskus je obilovina či nějaké semeno. Ale kuskus je těstovina, vyrobená ze semoliny – mouky či krupice z tvrdé pšenice, která má vyšší obsah bílkovin než klasická bílá pšeničná mouka a dodává kuskusu krásnou žlutou barvu a ořechovou chuť. Když se kuskus vyrábí ručně, do semoliny se v míse „vtírá“ voda, čímž se vytvoří malé kuskusové kuličky. Takto vzniká (dnes už i průmyslově vyráběný) tzv. marocký kuskus. Je to nejmenší forma kuskusu a vaří se v páře. Kromě něj můžete narazit na kuskus izraelský, který má větší a dokonale kulaté kuličky, říká se mu také perlový a je třeba ho vařit 8–10 minut. V našich obchodech nejčastěji najdete instantní kuskus, který stačí pouze přelít horkou vodou. Návod na přípravu je na obalu, ale zkuste kuskus zalít vodou v co nejširší nádobě, třeba i na plechu. Nebude ve spodu slepený a nahoře „suchý“.
Zdroj: www.vlasta.cz časopis Vlasta, časopis Gurmet, https://www.verywellfit.com/