Houby místo masa? Mají spoustu vitamínů. Zkuste langoš s houbami nebo polévku

Monika Franková, Jitka Musilová | 14. 9. 2022

Letos si houby daly načas, ale nakonec se houbařská sezona rozjela naplno. Máte-li doma čerstvé úlovky z lesa, vyzkoušejte kromě klasické smaženice i pár pár netradičních bezmasých receptů. Na krémové liškové polévce, domácím langoši nebo houbových placičkách si pochutná celá rodina. 

Návod, jak zpracovat houby od píky, přinášíme ve videu.

Je nám líto, ale vložené video již není dostupné.
Je nám líto, ale vložené video již není dostupné.

Také jste se nemohli dočkat, až konečně vystrčí své klobouky z mechu a vaše houbařská vášeň propukne naplno? Řeč je o houbách, které my Češi milujeme nejen na talíři, ale hlavně v lese, kde je nadšeně sbíráme. Houby jsou nejen chutné, ale také zdravé. Pokud se houbami nenacpete těsně před spaním, jsou to ideální ingredience do omáček, polévek a rizot, ale i jako samostatné jídlo.

Výjimečné složení 

  • Houby obsahují vitamin A jako silný antioxidant, dále vitaminy B 2 a B 3, vápník, hořčík, fosfor, železo a jako jediné v přírodě také vitamin D 2, 100 g hub obsahuje neuvěřitelných 60 mg tohoto vitaminu.
  • Vitaminy skupiny D (D 2 a D 3) patří k látkám posilujícím imunitu a zabezpečujícím správný chod organismu. Jednak zajišťují správné vstřebávání vápníku, ale mají také ohromný protizánětlivý potenciál.  
  • Mají nízký obsah sodíku a vysoký obsah draslíku, čímž působí příznivě na kardiovaskulární systém a snižují krevní tlak.
  • Obsahují také tzv. esenciální kyseliny, látky, které si tělo nedovede samo vyrobit – lysin, leucin, methionin, valin, threonin a fenylalamin. Přítomnost aromatických látek v houbách působí příznivě na zažívací trakt, podporuje sekreci žaludečních šťáv. 

Krémová polévka z lišek s fazolemi a koprovosmetanovou plackou

V původním názvu tohoto slovenského receptu je krásné slovo „posúch“, nahradili jsme ho českým výrazem placka – ale vy si klidně upečte posúch.

Doba přípravy: 25 minut + namočení + kynutí, vaření a pečení 90 minut

Mezinárodní den čokolády: Jak poznat kvalitu? A kdy hrozí předávkování kakaem?
Cestování

Mezinárodní den čokolády: Jak poznat kvalitu? A kdy hrozí předávkování kakaem?

Suroviny na 6-8 porcí:

  • 250g velkých bílých fazolí
  • 2-3 hrsti očištěných lišek (větší natrhejte)
  • zeleninový vývar nebo voda
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžičky kuliček pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • stonky z kopru
  • 500 g brambor
  • ocet na dochucení
  • sůl
  • olej nebo máslo

Placka:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 ml vlažného mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 21 g čerstvého (nebo 7 g sušeného) droždí
  • 1 vejce
  • 10 g soli
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 200–350 g zakysané smetany
  • jemné konce snítek čerstvého kopru na posypání
Sychravý podzim se blíží! Kterými potravinami posílíte imunitu? Zelenina nestačí
Zdraví

Sychravý podzim se blíží! Kterými potravinami posílíte imunitu? Zelenina nestačí

Postup:

1. Fazole namočte do studené osolené vody a nechte je přes noc (větší fazole i dva dny) nabobtnat.

2. Placka: Z trochy mouky, vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Promíchejte ho se všemi dalšími surovinami (kromě smetany a kopru) a vypracujte jemné nelepivé těsto. Nechte ho dobře nakynout (zdvojnásobí svůj objem).

3. Fazole sceďte, zalijte vývarem či vodou, přidejte rozkrojenou cibuli, celé stroužky česneku, bobkový list, pepř, nové koření, stonky z kopru a sůl. Přiveďte k varu, přikryjte a fazole na mírném ohni uvařte doměkka. Ke konci vaření přidejte na kostky nakrájené brambory, uvařte je a přidejte i na tuku opražené houby. Vše společně převařte, odstavte a dosolte. Polévku trochu zchlaďte, stonky kopru a kuličky koření vyndejte. Část fazolí a brambor spolu s tekutinou z vaření v jiné nádobě do krémova promixujte a pak vraťte do zbytku polévky.

Bílkoviny jako klíč k úspěšnému hubnutí. Jak je dostat do každého jídla?
Hubnutí

Bílkoviny jako klíč k úspěšnému hubnutí. Jak je dostat do každého jídla?

4. Těsto na placku (posúch) přemístěte a roztáhněte na celou plochu vymazaného plechu a nechte ještě aspoň 15 minut dokynout. Potřete zakysanou smetanou, posypte částí nasekaného kopru a upečte v troubě předehřáté na 180 °C. Před podáváním posypte zbytkem kopru.

5. Polévku dochuťte octem a podávejte s nakrájenými kousky placky (posúchu).

Jezte lišky, budete šťastní

  • Lišky mají specifické aroma, hlavně mladé lišky voní po meruňkách a chutnají lehce pikantně, po pepři.
  • Lišky odpuzují hmyz, takže nečerviví.
  • Mají vysoký obsah vitaminu D2, který příznivě ovlivňuje imunitu a podporuje vstřebávání vápníku ve střevech.
  • Jsou bohaté i na vitamin C a draslík.
  • Mají málo kalorií, zato ale dostatek vlákniny. Jejich konzumace tak pomáhá snižovat riziko vzniku srdečních chorob a rakoviny prostaty.
  • Obsahují hormon serotonin, tzv. hormon štěstí, který funguje jako přenašeč vzruchů v nervové tkání. Jeho hladina ovlivňuje, jak se cítíme, jakou máme náladu nebo jak spíme. 

Domácí smetanový langoš s houbovou krémovou omáčkou a majoránkou

V Maďarsku, zemi svého původu, se langoše nejčastěji podávají se smetanou, nikoli s kečupem a sýrem jako u nás. Maďarskou smetanovou inspiraci nezapřou ani tyhle houbové.

Doba přípravy: 60 minut + kynutí

Neradi sportujete, přesto se chcete hýbat? Tyto 4 aktivity si zamilují i lenoši
Hubnutí

Neradi sportujete, přesto se chcete hýbat? Tyto 4 aktivity si zamilují i lenoši

Suroviny na 8 porcí:

Langoše:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 až 300 ml vlažného plnotučného mléka
  • 1 kostka (42 g) droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 žloutek
  • 125 ml zakysané smetany

Omáčka:

  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 500–750 g lesních hub
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 lžička nasekané čerstvé majoránky či oregana (případně jarní cibulky)
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • olej
10 tipů pro krásnou pleť: Maska z jablka, odličovač z okurky nebo česnek na opar
Krása

10 tipů pro krásnou pleť: Maska z jablka, odličovač z okurky nebo česnek na opar

Postup:

1. Ze surovin na langoš vypracujte jemné a nelepivé těsto a nechte ho na teplém místě přikryté vykynout.

2. Mezitím na tuku osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte prolisovaný česnek a mletý kmín, po chvíli také všechny očištěné a nakrájené houby, sůl a pepř. Nechte houby pustit vodu a všechnu ji odpařit. Houby odstavte a po mírném vychladnutí promíchejte se zakysanou smetanou.

3. Těsto rozdělte na 8 středně velkých dílů, každý rukama roztáhněte na disk se silnějšími okraji (ruce si předem naolejujte, půjde vám to potom snadněji). Langoše osmažte v rozehřátém oleji z obou stran dozlatova. Podávejte je potřené omáčkou a posypané čerstvou majoránkou či oreganem nebo najemno nakrájenou jarní cibulkou.

Hurá, už rostou! Nasbírejte čerstvé houby a uvařte z nich omáčku nebo rizoto
Recepty

Hurá, už rostou! Nasbírejte čerstvé houby a uvařte z nich omáčku nebo rizoto

Houbová smaženice

Smaženice ve své nejklasičtější podobě nesmí v repertoáru žádné hospodyňky chybět. Česnek dávat nemusíte, ale doporučujeme ho.

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 300 g lesních hub
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 vejce
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička hladkolisté petrželky
  • sůl
  • pečivo k podávání

1. Houby očistěte a nakrájejte na tenké plátky, cibuli na klínky. V pánvi rozpalte máslo a cibuli v něm osmahněte. Když začne zlátnout, přidejte houby, osolte je a ochuťte kmínem. Houby pustí vodu. Pokud by se vám zdálo, že je jí málo, trochu je podlijte a duste asi 20 minut doměkka.

2. Jakmile se voda odpaří, vmíchejte prolisovaný česnek a vejce. Až vejce obalí houby a trochu se provaří, vmíchejte petrželku a ihned podávejte, ideálně s hodně dobrým chlebem.

Domácí lázně: Bylinky do vany, domácí krém na tělo a záchrana pro suché paty
Krása

Domácí lázně: Bylinky do vany, domácí krém na tělo a záchrana pro suché paty

Věděli jste, že...

...Houby jsou schopné růst i bez přítomnosti slunečního světla, v tomto případě však neobsahují žádný zdraví prospěšný vitamin D?

...Konzumováním hub podporujete šetrný přístup k planetě, protože k pěstování hub nejsou zapotřebí žádná hnojiva a k růstu je třeba jen velmi malé množství vody?

...Ve chvíli, kdy houbu uříznete, část, která v zemi zůstane, začne hnít? Proto je třeba houbu ze země opatrně vytrhnout, aby se nenarušilo podhoubí, ideálně pomalými krouživými pohyby.

Kuskusové placičky s houbami

Nejsou-li k mání čerstvé, tento recept dobře funguje i se sušenými houbami. Čerstvé houby před přidáním do kuskusového těsta orestujte na másle a poduste doměkka.

Usušte si vlastní bylinky. Jak na to? Sušičku potravin nepotřebujete
Zdraví

Usušte si vlastní bylinky. Jak na to? Sušičku potravin nepotřebujete

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 150 g kuskusu
  • 4 vejce
  • 2 hrsti baby špenátu
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1 mrkev
  • 2 jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • pepř

Dip:

  • 180 g zakysané smetany
  • hrst čerstvých bylinek (petrželka, bazalka, tymián, oregano nebo rozmarýn)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Sušené houby předem namočte, kuskus dejte do misky, osolte a přidejte 1 lžíci másla. Zalijte ho horkou vodou tak, aby byla všechna zrnka ponořená, a přilijte zhruba 0,5 cm vody navíc. Promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte 5 minut stát. Jarní cibulku nakrájejte, česnek nasekejte, mrkev nastrouhejte a vše zlehka orestujte na másle. Z hub vymačkejte vodu a přidejte je do směsi spolu se špenátem, který nechte krátce zavadnout. Dochuťte solí a pepřem.

Spodní prádlo pro baculky. Poznáte svoji správnou velikost?
Krása

Spodní prádlo pro baculky. Poznáte svoji správnou velikost?

2. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh, žloutky smíchejte s kuskusem a zeleninovým základem. Poté zlehka zapracujte sníh. Na plech vyložený pečicím papírem naneste kopečky směsi a vytvarujte z ní placičky. Vložte do trouby předehřáté na 180 ºC a pečte zhruba 15 minut do zezlátnutí.

3. Dip: Bylinky nakrájejte a všechny suroviny smíchejte. Podávejte s čerstvě upečenými placičkami.

Z čeho je kuskus?

Běžně dostupnou potravinu, po které můžeme sáhnout v každém supermarketu, všichni dobře známe. Nebo ne?

Kuskus má původ v severní Africe, kde je dodnes hlavní součástí tamních jídel. Stejně jako rýže na sebe může vázat nejrůznější chutě, ať už sladkou, nebo slanou, a tím se stává velmi univerzální surovinou. Kupodivu si však řada lidí myslí, že kuskus je obilovina či nějaké semeno. Ale kuskus je těstovina, vyrobená ze semoliny – mouky či krupice z tvrdé pšenice, která má vyšší obsah bílkovin než klasická bílá pšeničná mouka a dodává kuskusu krásnou žlutou barvu a ořechovou chuť. Když se kuskus vyrábí ručně, do semoliny se v míse „vtírá“ voda, čímž se vytvoří malé kuskusové kuličky. Takto vzniká (dnes už i průmyslově vyráběný) tzv. marocký kuskus. Je to nejmenší forma kuskusu a vaří se v páře. Kromě něj můžete narazit na kuskus izraelský, který má větší a dokonale kulaté kuličky, říká se mu také perlový a je třeba ho vařit 8–10 minut. V našich obchodech nejčastěji najdete instantní kuskus, který stačí pouze přelít horkou vodou. Návod na přípravu je na obalu, ale zkuste kuskus zalít vodou v co nejširší nádobě, třeba i na plechu. Nebude ve spodu slepený a nahoře „suchý“.

Zdroj: www.vlasta.cz časopis Vlasta, časopis Gurmet, https://www.verywellfit.com/

Fotoalbum královny Alžběty. Tak šel čas s britskou panovnicí
Příběhy

Fotoalbum královny Alžběty. Tak šel čas s britskou panovnicí

10 použití kávové sedliny: Zjemní maso, vyčistí odpad a odpudí toulavé kočky
Cestování

10 použití kávové sedliny: Zjemní maso, vyčistí odpad a odpudí toulavé kočky

Proč by měly ženy jíst banány? Díky draslíku pomáhají chránit jejich srdce
Zdraví

Proč by měly ženy jíst banány? Díky draslíku pomáhají chránit jejich srdce

Tagy česnek houby kopr vonný kuskus Langoš máslo mouka polévka sůl Zakysaná smetana