Návod, jak zpracovat houby od píky, přinášíme ve videu.

Také jste se nemohli dočkat, až konečně vystrčí své klobouky z mechu a vaše houbařská vášeň propukne naplno? Řeč je o houbách, které my Češi milujeme nejen na talíři, ale hlavně v lese, kde je nadšeně sbíráme. Houby jsou nejen chutné, ale také zdravé. Pokud se houbami nenacpete těsně před spaním, jsou to ideální ingredience do omáček, polévek a rizot, ale i jako samostatné jídlo. 

Výjimečné složení 

  • Houby obsahují vitamin A jako silný antioxidant, dále vitaminy B 2 a B 3, vápník, hořčík, fosfor, železo a jako jediné v přírodě také vitamin D 2, 100 g hub obsahuje neuvěřitelných 60 mg tohoto vitaminu.
  • Vitaminy skupiny D (D 2 a D 3) patří k látkám posilujícím imunitu a zabezpečujícím správný chod organismu. Jednak zajišťují správné vstřebávání vápníku, ale mají také ohromný protizánětlivý potenciál.  
  • Mají nízký obsah sodíku a vysoký obsah draslíku, čímž působí příznivě na kardiovaskulární systém a snižují krevní tlak.
  • Obsahují také tzv. esenciální kyseliny, látky, které si tělo nedovede samo vyrobit – lysin, leucin, methionin, valin, threonin a fenylalamin. Přítomnost aromatických látek v houbách působí příznivě na zažívací trakt, podporuje sekreci žaludečních šťáv. 

Krémová polévka z lišek s fazolemi a koprovosmetanovou plackou

V původním názvu tohoto slovenského receptu je krásné slovo „posúch“, nahradili jsme ho českým výrazem placka – ale vy si klidně upečte posúch.

Doba přípravy: 25 minut + namočení + kynutí, vaření a pečení 90 minut

Čtěte také

Mezinárodní den čokolády

Čtěte také

Mezinárodní den čokolády: Jak poznat kvalitu? A kdy hrozí předávkování kakaem?

Suroviny na 6-8 porcí: Zdroj: časopis Dobré jedlo

  • 250g velkých bílých fazolí 
  • 2-3 hrsti očištěných lišek (větší natrhejte) 
  • zeleninový vývar nebo voda 
  • 1 větší cibule 
  • 3 stroužky česneku 
  • 1 bobkový list 
  • 1/2 lžičky kuliček pepře 
  • 2 kuličky nového koření 
  • stonky z kopru 
  • 500 g brambor 
  • ocet na dochucení 
  • sůl 
  • olej nebo máslo

Placka:

  • 500 g polohrubé mouky 
  • 300 ml vlažného mléka 
  • 1 lžíce cukru 
  • 21 g čerstvého (nebo 7 g sušeného) droždí 
  • 1 vejce 
  • 10 g soli 
  • 60 g rozpuštěného másla 
  • 200–350 g zakysané smetany 
  • jemné konce snítek čerstvého kopru na posypání

Čtěte také

Šípky

Čtěte také

Sychravý podzim se blíží! Kterými potravinami posílíte imunitu? Zelenina nestačí

Postup:

1. Fazole namočte do studené osolené vody a nechte je přes noc (větší fazole i dva dny) nabobtnat.

2. Placka: Z trochy mouky, vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Promíchejte ho se všemi dalšími surovinami (kromě smetany a kopru) a vypracujte jemné nelepivé těsto. Nechte ho dobře nakynout (zdvojnásobí svůj objem).

3. Fazole sceďte, zalijte vývarem či vodou, přidejte rozkrojenou cibuli, celé stroužky česneku, bobkový list, pepř, nové koření, stonky z kopru a sůl. Přiveďte k varu, přikryjte a fazole na mírném ohni uvařte doměkka. Ke konci vaření přidejte na kostky nakrájené brambory, uvařte je a přidejte i na tuku opražené houby. Vše společně převařte, odstavte a dosolte. Polévku trochu zchlaďte, stonky kopru a kuličky koření vyndejte. Část fazolí a brambor spolu s tekutinou z vaření v jiné nádobě do krémova promixujte a pak vraťte do zbytku polévky.

Čtěte také

Bílkoviny v jídelníčku

Čtěte také

Bílkoviny jako klíč k úspěšnému hubnutí. Jak je dostat do každého jídla?

4. Těsto na placku (posúch) přemístěte a roztáhněte na celou plochu vymazaného plechu a nechte ještě aspoň 15 minut dokynout. Potřete zakysanou smetanou, posypte částí nasekaného kopru a upečte v troubě předehřáté na 180 °C. Před podáváním posypte zbytkem kopru.

5. Polévku dochuťte octem a podávejte s nakrájenými kousky placky (posúchu).

Jezte lišky, budete šťastní

  • Lišky mají specifické aroma, hlavně mladé lišky voní po meruňkách a chutnají lehce pikantně, po pepři.
  • Lišky odpuzují hmyz, takže nečerviví.
  • Mají vysoký obsah vitaminu D2, který příznivě ovlivňuje imunitu a podporuje vstřebávání vápníku ve střevech.
  • Jsou bohaté i na vitamin C a draslík.
  • Mají málo kalorií, zato ale dostatek vlákniny. Jejich konzumace tak pomáhá snižovat riziko vzniku srdečních chorob a rakoviny prostaty.
  • Obsahují hormon serotonin, tzv. hormon štěstí, který funguje jako přenašeč vzruchů v nervové tkání. Jeho hladina ovlivňuje, jak se cítíme, jakou máme náladu nebo jak spíme. 

Domácí smetanový langoš s houbovou krémovou omáčkou a majoránkou

V Maďarsku, zemi svého původu, se langoše nejčastěji podávají se smetanou, nikoli s kečupem a sýrem jako u nás. Maďarskou smetanovou inspiraci nezapřou ani tyhle houbové.

Doba přípravy: 60 minut + kynutí

Čtěte také

Zumba

Čtěte také

Neradi sportujete, přesto se chcete hýbat? Tyto 4 aktivity si zamilují i lenoši

Suroviny na 8 porcí: Zdroj: časopis Dobré jedlo

Langoše:

  • 500 g hladké mouky 
  • 250 až 300 ml vlažného plnotučného mléka 
  • 1 kostka (42 g) droždí 
  • 1 lžička soli 
  • 1 žloutek 
  • 125 ml zakysané smetany

Omáčka:

  • 1 středně velká cibule 
  • 2 stroužky česneku 
  • 1/2 lžičky mletého kmínu 
  • 500–750 g lesních hub
  • 200 ml zakysané smetany 
  • 1 lžička nasekané čerstvé majoránky či oregana (případně jarní cibulky)
  • sůl 
  • mletý černý pepř 
  • olej

Čtěte také

O pleť se dá skvěle pečovat i doma

Čtěte také

10 tipů pro krásnou pleť: Maska z jablka, odličovač z okurky nebo česnek na opar

Postup:

1. Ze surovin na langoš vypracujte jemné a nelepivé těsto a nechte ho na teplém místě přikryté vykynout.

2. Mezitím na tuku osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte prolisovaný česnek a mletý kmín, po chvíli také všechny očištěné a nakrájené houby, sůl a pepř. Nechte houby pustit vodu a všechnu ji odpařit. Houby odstavte a po mírném vychladnutí promíchejte se zakysanou smetanou.

3. Těsto rozdělte na 8 středně velkých dílů, každý rukama roztáhněte na disk se silnějšími okraji (ruce si předem naolejujte, půjde vám to potom snadněji). Langoše osmažte v rozehřátém oleji z obou stran dozlatova. Podávejte je potřené omáčkou a posypané čerstvou majoránkou či oreganem nebo najemno nakrájenou jarní cibulkou.

Čtěte také

Houby už rostou

Čtěte také

Hurá, už rostou! Nasbírejte čerstvé houby a uvařte z nich omáčku nebo rizoto

Houbová smaženice

Smaženice ve své nejklasičtější podobě nesmí v repertoáru žádné hospodyňky chybět. Česnek dávat nemusíte, ale doporučujeme ho.

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny na 4 porce: Zdroj: časopis Gurmet

  • 300 g lesních hub 
  • 1 cibule 
  • 2 stroužky česneku 
  • 3 vejce 
  • 1 lžíce másla 
  • 1 lžička drceného kmínu 
  • 1 lžička hladkolisté petrželky 
  • sůl 
  • pečivo k podávání

1. Houby očistěte a nakrájejte na tenké plátky, cibuli na klínky. V pánvi rozpalte máslo a cibuli v něm osmahněte. Když začne zlátnout, přidejte houby, osolte je a ochuťte kmínem. Houby pustí vodu. Pokud by se vám zdálo, že je jí málo, trochu je podlijte a duste asi 20 minut doměkka.

2. Jakmile se voda odpaří, vmíchejte prolisovaný česnek a vejce. Až vejce obalí houby a trochu se provaří, vmíchejte petrželku a ihned podávejte, ideálně s hodně dobrým chlebem.

Čtěte také

Správné byliny ve vaně uvolní celé tělo

Čtěte také

Domácí lázně: Bylinky do vany, domácí krém na tělo a záchrana pro suché paty

Věděli jste, že...

...Houby jsou schopné růst i bez přítomnosti slunečního světla, v tomto případě však neobsahují žádný zdraví prospěšný vitamin D?

...Konzumováním hub podporujete šetrný přístup k planetě, protože k pěstování hub nejsou zapotřebí žádná hnojiva a k růstu je třeba jen velmi malé množství vody?

...Ve chvíli, kdy houbu uříznete, část, která v zemi zůstane, začne hnít? Proto je třeba houbu ze země opatrně vytrhnout, aby se nenarušilo podhoubí, ideálně pomalými krouživými pohyby.

Kuskusové placičky s houbami

Nejsou-li k mání čerstvé, tento recept dobře funguje i se sušenými houbami. Čerstvé houby před přidáním do kuskusového těsta orestujte na másle a poduste doměkka.

Čtěte také

Sušené bylinky vám ušetří rozpočet

Čtěte také

Usušte si vlastní bylinky. Jak na to? Sušičku potravin nepotřebujete

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce: Zdroj: časopis Gurmet

  • 150 g kuskusu 
  • 4 vejce 
  • 2 hrsti baby špenátu 
  • 2 hrsti sušených hub 
  • 1 mrkev
  • 2 jarní cibulky 
  • 1 stroužek česneku 
  • 2 lžíce másla 
  • sůl 
  • pepř 

Dip:

  • 180 g zakysané smetany
  • hrst čerstvých bylinek (petrželka, bazalka, tymián, oregano nebo rozmarýn) 
  • 1 lžíce olivového oleje 
  • 1 lžička citronové šťávy 
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • sůl 
  • pepř

Postup:

1. Sušené houby předem namočte, kuskus dejte do misky, osolte a přidejte 1 lžíci másla. Zalijte ho horkou vodou tak, aby byla všechna zrnka ponořená, a přilijte zhruba 0,5 cm vody navíc. Promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte 5 minut stát. Jarní cibulku nakrájejte, česnek nasekejte, mrkev nastrouhejte a vše zlehka orestujte na másle. Z hub vymačkejte vodu a přidejte je do směsi spolu se špenátem, který nechte krátce zavadnout. Dochuťte solí a pepřem.

Čtěte také

Spodní prádlo pro baculky

Čtěte také

Spodní prádlo pro baculky. Poznáte svoji správnou velikost?

2. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh, žloutky smíchejte s kuskusem a zeleninovým základem. Poté zlehka zapracujte sníh. Na plech vyložený pečicím papírem naneste kopečky směsi a vytvarujte z ní placičky. Vložte do trouby předehřáté na 180 ºC a pečte zhruba 15 minut do zezlátnutí.

3. Dip: Bylinky nakrájejte a všechny suroviny smíchejte. Podávejte s čerstvě upečenými placičkami.

Z čeho je kuskus?

Běžně dostupnou potravinu, po které můžeme sáhnout v každém supermarketu, všichni dobře známe. Nebo ne?

Kuskus má původ v severní Africe, kde je dodnes hlavní součástí tamních jídel. Stejně jako rýže na sebe může vázat nejrůznější chutě, ať už sladkou, nebo slanou, a tím se stává velmi univerzální surovinou. Kupodivu si však řada lidí myslí, že kuskus je obilovina či nějaké semeno. Ale kuskus je těstovina, vyrobená ze semoliny – mouky či krupice z tvrdé pšenice, která má vyšší obsah bílkovin než klasická bílá pšeničná mouka a dodává kuskusu krásnou žlutou barvu a ořechovou chuť. Když se kuskus vyrábí ručně, do semoliny se v míse „vtírá“ voda, čímž se vytvoří malé kuskusové kuličky. Takto vzniká (dnes už i průmyslově vyráběný) tzv. marocký kuskus. Je to nejmenší forma kuskusu a vaří se v páře. Kromě něj můžete narazit na kuskus izraelský, který má větší a dokonale kulaté kuličky, říká se mu také perlový a je třeba ho vařit 8–10 minut. V našich obchodech nejčastěji najdete instantní kuskus, který stačí pouze přelít horkou vodou. Návod na přípravu je na obalu, ale zkuste kuskus zalít vodou v co nejširší nádobě, třeba i na plechu. Nebude ve spodu slepený a nahoře „suchý“.

Zdroj: www.vlasta.cz časopis Vlasta, časopis Gurmet, https://www.verywellfit.com/

Čtěte také

Královna vždy ráda fotila, měla fotoaparát Leica, v roce 1982 fotila například koňské dostihy. Ve fotografii nalezla zálibu i vévodkyně Catherine, manželka královnina vnuka, prince Williama. Ta fotí nejraději svou rodinu.

Čtěte také

Fotoalbum královny Alžběty. Tak šel čas s britskou panovnicí

Čtěte také

Kávová sedlina je dobrá pro spoustu věcí

Čtěte také

10 použití kávové sedliny: Zjemní maso, vyčistí odpad a odpudí toulavé kočky

Čtěte také

Banány s vločkami a jogurtem k snídani jsou ideální volbou, obsahují totiž spoustu draslíku.

Čtěte také

Proč by měly ženy jíst banány? Díky draslíku pomáhají chránit jejich srdce