Doba přípravy:

40 minut

Suroviny na 4 porce:

• 4 hrušky
• 100 g moučkového cukru
• šťáva z 1 citronu
• 1 celá skořice
• 200 g listového těsta
• 1 vejce
• 1 lžíce hrubého cukru krystalu

Náplň:

• 40 g mletých vlašských ořechů
• 20 g másla
• 1 lžíce strouhanky
• 1 lžíce moučkového cukru

Čtěte také

Švestky a mák! Dokonalá kombinace

Čtěte také

Švestkový závin s mákem jako od babičky. Kombinujte ty nejlepší suroviny

Postup: Hrušky v županu

Hrušky oloupejte, ale ponechte jim stopky. Do kastrolu nalijte 1,5 litru vody a nasypte do ní cukr. Začněte zahřívat a při tom míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Potom přidejte hrušky, vymačkanou šťávu z 1 citronu a skořici. Vařte 10–15 minut, až do změknutí hrušek. Ty po vyjmutí nechte na talíři vychladnout.

Pomocí malého nožíku nebo lžičky vydloubněte z hrušek odspodu jádřinec.

Náplň: Ořechy promíchejte s cukrem a strouhankou a spolu s máslem vypracujte tužší hmotu, tou vyplňte prohlubeň v hrušce.

Těsto rozválejte na plát silný asi 3 mm a vykrojte z něj čtverce velké asi 15 × 15 cm. Doprostřed každého položte hrušku a zabalte ji do těsta. Spoje k sobě dobře přitiskněte, aby náplň nevytekla.

Troubu rozehřejte na 190 °C. Hrušky v těstě přeneste na plech vyložený pečicím papírem, těsto potřete rozšlehaným vejcem, posypte krystalovým cukrem a pečte v troubě 12–15 minut. Těsto lehce zezlátne. Servírujte teplé.

Tip: K náplni můžete přidat lžíci rybízové zavařeniny. Díky její nakyslé chuti bude dezert ještě pikantnější. Když přidáte ještě šlehačku, bude moučník doslova luxusní.

Čtěte také

Dejte žemlovce šanci, ta správná nechutná jako ve školní jídelně

Čtěte také

Prvorepublikový jablkovec: Upečte si originální žemlovku s ovocem a vínem