Doba přípravy:

40 minut

Suroviny na 4 porce:

• 4 hrušky
• 100 g moučkového cukru
• šťáva z 1 citronu
• 1 celá skořice
• 200 g listového těsta
• 1 vejce
• 1 lžíce hrubého cukru krystalu

Náplň:

• 40 g mletých vlašských ořechů
• 20 g másla
• 1 lžíce strouhanky
• 1 lžíce moučkového cukru

Postup: Hrušky v županu

Hrušky oloupejte, ale ponechte jim stopky. Do kastrolu nalijte 1,5 litru vody a nasypte do ní cukr. Začněte zahřívat a při tom míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Potom přidejte hrušky, vymačkanou šťávu z 1 citronu a skořici. Vařte 10–15 minut, až do změknutí hrušek. Ty po vyjmutí nechte na talíři vychladnout.

Pomocí malého nožíku nebo lžičky vydloubněte z hrušek odspodu jádřinec.

Náplň: Ořechy promíchejte s cukrem a strouhankou a spolu s máslem vypracujte tužší hmotu, tou vyplňte prohlubeň v hrušce.

Těsto rozválejte na plát silný asi 3 mm a vykrojte z něj čtverce velké asi 15 × 15 cm. Doprostřed každého položte hrušku a zabalte ji do těsta. Spoje k sobě dobře přitiskněte, aby náplň nevytekla.

Troubu rozehřejte na 190 °C. Hrušky v těstě přeneste na plech vyložený pečicím papírem, těsto potřete rozšlehaným vejcem, posypte krystalovým cukrem a pečte v troubě 12–15 minut. Těsto lehce zezlátne. Servírujte teplé.

Tip: K náplni můžete přidat lžíci rybízové zavařeniny. Díky její nakyslé chuti bude dezert ještě pikantnější. Když přidáte ještě šlehačku, bude moučník doslova luxusní.