Hledat anorektičky mimo generaci náctiletých není nic pracného, stačí se podívat na vychrtlé celebrity. Touha po štíhlé postavě se na chvíli vymkla z rukou například módní ikoně Victorii Beckham či seriálové „zoufalce“ Teri Hatcher.

Victorii zmiňujeme proto, že zavedla do oblékání velikost zero (nula), a Teri proto, že fenoménu, jakým se stala porucha příjmu potravy u žen středního věku, psychologové přezdívají syndrom zoufalých manželek.

Zrovna tyhle dvě dámy ale nemoc vehementně popírají a tvrdí, že jsou štíhlé od přírody. Některé jejich odvážnější kolegyně už ale káply božskou.

Například Portia de Rossi ze seriálu Ally McBealová. Skoro nejedla, brala dvacet projímadel denně, až se při výšce 170 cm dostala na kritických 36 kilogramů. „Určitým způsobem jsem to považovala za schopnost ovládat se. Věděla jsem, že jsem podvyživená. Ale podívala jsem se na břicho a viděla dva centimetry tuku. To byl konec…“

Pak zkolabovala při natáčení a lékaři jí sdělili, že trpí osteoporózou, má narušenou imunitu a riskuje selhání orgánů. V péči psychologů a své přítelkyně, herečky Ellen DeGeneres, se několik měsíců učila přijmout své tělo a sexuální orientaci a na druhou stranu nebýt závislá na názorech ostatních.

Za pozornost stojí

  • Každý rok je v ČR hospitalizováno v průměru 500 pacientek s anorexií a 200 s bulimií.
  • Pouze třetina anorektiček se dokáže zcela vyléčit, 7 procent případů onemocnění anorexií končí smrtí.
  • 94 procent starších pacientek trpělo poruchou příjmu potravy už v dětství. K jejímu opětovnému objevení nebo ke zhoršení příznaků často dochází ve spojitosti s potížemi typickými pro střední věk – rozvod, stárnutí rodičů, děti opouštějící dům, menopauza či chátrání vlastního těla.
  • Jak dívky, tak pacientky ve středním věku trpící poruchou příjmu potravy vykazují nízké sebevědomí, výraznou sebekritiku, odpor k vlastnímu tělu, ztrátu kontroly nad svým životem apod.

Hubnutí bez hranic

Přitom začátek tohoto vážného psychického onemocnění bývá celkem nevinný. Chcete jen zhubnout pár kilo, mít o pár cenťáků méně v pase, štíhlejší nohy, útlejší boky… A rozhodnete se vynechat ze svého jídelníčku tučná a smažená jídla, přílohy, omáčky, bílé pečivo nebo sladkosti. Až potud je to v pořádku.

Jenže ne každý tenhle režim ukočíruje a dietní omezování se vám může „zalíbit“ natolik, až nejíte téměř nic. Zatímco okolí upozorňuje, že už to je přes čáru, vy sama si připadáte plná. A navíc přece jíte zdravě, takže co všichni prudí?!

Jenže jeden banán, jablko, plátek kuřecího masa, hrst vloček a zeleninový salát denní příjem kalorií dospělé ženy rozhodně nepokryjí. A podvyživené tělo doslova užírá samo sebe. Z ženských křivek se stávají trčící kosti, o prsou se snad ani nedá mluvit.

A vaši blízcí právem bijí na poplach! Nejde jen o to, že to nevypadá hezky, ale hrozí osteoporóza, dehydratace, kazivost zubů, únava, svalová slabost, nepravidelná menstruace, srdeční arytmie, suchá kůže, lámavé vlasy a nehty, zimomřivost… a ano, hrozí vám i smrt.

Respektujte svůj rodný list

Poruchy příjmu potravy mají samozřejmě spoustu příčin. Ale speciálně ve středním věku hraje velkou roli přetrvávající kult mládí. Jenže zdravá žena prostě nemůže mít po čtyřicítce tělo jako osmnáctka!

Takže vezměte rozum, zdraví i svůj věk do hrsti a při shazování vánočních kil si dejte pozor, aby se vám hubnutí nevymklo z rukou.