Výzkumy hovoří jasně: správně zorganizovaná a uklizená kuchyň podpoří vhodné stravovací návyky a sníží stres, a to jsou jednoznačně věci, které vedou k trvalému dosažení optimální váhy. Jak má ta správně fungující kuchyně vypadat, to už se ve studii publikované v roce 2016 v časopise Environment and Behavior neuvádí, ale kdo jiný vám to vysvětlí lépe než guru životního stylu a úklidu Marie Kondo. Co tedy podle ní přesně udělat?

Začněte tříděním

Kdo trochu zná metodu Konmari, tak tuší, že bez třídění to nepůjde. Začněte tím, že se mrknete do spíše a vyndáte na stůl vše, co v ní najdete. Berte do ruky jednu věc po druhé, ale na rozdíl od otázky, kterou si máte pokládat u úklidu obýváku (Dělá mi tahle věc radost?), si položte tuto: „Jaký vliv bude mít tato potravina na mé zdraví?“ Pokud zjistíte, že ne moc pozitivní, nemilosrdně se jí zbavte. Pochopitelně tím nemyslíme, abyste ji vyhodili, můžete ji někomu darovat, v charitě určitě rádi lančmít přivítají.

Pořádek udělejte v ledničce a v mrazáku, kde se soustřeďte hlavně na likvidaci záhadných zamrazených balíčků. Potraviny, které máte rádi a které jsou zdravé, dejte na snadno dostupná místa.

Ukliďte si linku

Snažte se minimalizovat věci, které máte na lince. Zbavte se kastrolu (opravdu jich potřebujete pět?) a udělejte ve skříňce místo pro toustovač. Odstraňte košíky s pečivem, sirup, misku s oříšky. Jen tak nedostanete pokaždé, co přijdete do kuchyně, chuť na něco malého. Jediné, co je dovoleno, je mísa s ovocem. Podle výzkumu publikovaného v časopisu Health Education and Behavior v roce 2015 váží lidé, kteří mají na kuchyňských linkách vystavené (hlavně) nezdravé potraviny, podstatně více než ti, kteří mají na očích jen ovoce.

Prázdná kuchyňská linka také znamená, že se můžete hned pustit do vaření, a jak všichni víme, u toho, co si uvaříte sami, jste pánem kalorií vy.

Podívejte se do poliček

Když už jsme u toho přehrabování a přendávání, podívejte se, jak jsou na tom vaše skříňky. Protože pokud je vyčistíte a zbavíte nepořádku, prostor v nich se provzdušní, vyčistí, kuchyně se celkově zvedne a uvidíte, že stejně tak se zvedne i vaše nálada a motivace jíst zdravě. A co má jít pryč jako první? Plastové krabičky a víčka, které k sobě nepasují. Sklenice od okurek, protože jste jednou chtěla zavařovat. Hrnec, ve kterém nevaříte, hrnky, které nemáte ráda, starý cedník či struhadlo, které nepoužíváte, ale co kdyby. Zlikvidujte, darujte.

Nákup, vaření i jídlo si naplánujte

Uklizeno máte, ale všichni víme, že kouzlo Marie Kondo nejsou jen správně srovnané věci do skříněk. Takto zorganizovaná kuchyň vás ale bude mnohem lépe motivovat k poslednímu kroku, který je klíčem k úspěchu: jídlu se musíte věnovat vědomě. Tedy myslet na vaření, když vaříte, a ne u toho sledovat televizi. Stejně tak je důležité vyrážet na nákupy a vědět, pro co jdete. Ideálně se seznamem v ruce. Pak se vyhnete zbytečnému utrácení za věci v akci nebo položky, na které máte chuť.

Jídlo si je potřeba vychutnávat všemi smysly, a ne ho do sebe naházet a přitom se dívat do mobilu. Jezte pomalu. Už jen to, že dáte svému žaludku více času na to, aby dal mozku signál, že je nasycen, pro vás bude znamenat to, že toho sníte méně.

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih. gov/26481966/, Health Education and Behavior