Když se řekne, že člověk má jíst o něco méně, je to poněkud vágní doporučení a samo o sobě nemusí vůbec zabrat, protože si pod tímto doporučením každý člověk představí něco jiného. Například ubere něčeho, co vlastně mělo na jídelníčku zůstat, a naopak.

„Já jsem se rozhodla zhubnout díky zmenšení porcí, takže jsem sice ubrala přílohy, ale zmenšila jsem si třeba i porce libového masa, což bylo špatně. A jelikož mi přišlo, že moc neobědvám, měla jsem pocit, že si klidně můžu dát nějako menší sladkou svačinu, po které jsem měla zbytečně velký hlad a následně snědla větší večeři, než jsem měla,“ popisuje svou zkušenost Gábina z Brna.

Navíc, když snížíte energetický příjem jen trochu, tělo se tomu přizpůsobí a najede samo od sebe na úspornější režim, takže výsledkem je jen lenivější metabolismus, jak dokládá třeba tato studie. Takže pokud chcete zhubnout pomocí menších porcí, chce to poměrně razantní zásah.

Reálné, nebo příliš velké plány?

Možná už jste také zaslechli, že si nemáte dávat přehnané cíle, protože jejich splnění je příliš daleko a člověk brzy ztratí motivaci. Jenže tohle je individuální, na některé lidi naopak zabírají jen velké cíle a představa, že mohou shodit pět kilo za dva měsíce, je k ničemu nenamotivuje. „Důležité je, abyste zvolili správné tempo – hubnout byste měli rychlostí půl kila až kilo týdně. Také je třeba počítat s tím, že i když se budete hodně snažit, čas od času se pokles váhy zarazí. Když má někdo dvacet kilo navíc, je to práce nejméně na rok,“ říká Iva Málková ze společnosti STOB, která mimo jiné pořádá kurzy hubnutí pro ženy i pro muže.

Nenechte se nalákat ani na tvrzení o tom, že existují činnosti, při kterých spálíte až zázračné množství energie. V této souvislosti některé populární články uvádějí třeba sex, ale bohužel, při jednom milování spálíte nejvýše 200 kilojoulů, nikoli 1 000, jak se občas můžete dočíst. Zázraky nemůžete čekat ani od luxování nebo utírání prachu, ačkoli se nám to občas snažil někdo namluvit. To už jsou mnohem účinnější práce na zahradě.

Jinými slovy, abyste díky pohybu skutečně zhubli, budete muset opravdu intenzivně zabrat – například třikrát týdně posilovat a dvakrát týdně jít na delší procházku v ostrém tempu. A chodit pěšky každý den.

Samostatnou kapitolou jsou různé potraviny, na které se skoro stačí jen podívat a člověk po nich hubne. Řeč je například o super potravinách, o kterých se v posledních pár letech hodně mluvilo a psalo, patří sem třeba borůvky, brokolice, losos nebo chia semínka. Určitě neublíží a je dobré, pokud si člověk díky nim uvědomí, že má smysl jíst kvalitně, ale samy o sobě rozhodně štíhlou linii nezaručí.


Zdroj:

https://www.forbes.com/sites/matthewherper/2013/01/31/seven-dangerous-myths-about-weight-loss-or-are-they-little-white-lies/?sh=70aca46fd7ec

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMsa1208051#t=articleResults